PDA

Zobacz pełną wersję : Dodatkowa lampa na ślubie

Pablo25
25-07-2014, 20:33
Witam, za 2 tyg idę na kolejne wesele do kumpla na którym będę wykonywał zdjęcia, planuje dokupić lampę YN560III i rozstawiać ją w rogach, aby błyskała za pomocą wyzwalania błyskiem z lampy głównej. Teraz nasuwa mi się pytanie jaką moc i zoom ustawić na lampie dodatkowej skoro jest to lampa manualna i do tego oświetlenie będzie zapewne zmienne na sali? Oczywiście planuje odbijać światło od sufitu. Myślałem, aby ustawić lampę na połowę mocy i stopniowo zwiększać lub zmniejszać moc, aby trafić na odpowiednie ustawienie, tylko boje się,że zajmie to trochę czasu i mogę stracić kilka dobrych ujęć ;(

GonzoG
25-07-2014, 20:44
Zapytaj się wróżki.

Wybacz, ale skąd do cholery mamy wiedzieć jakie będą warunki na sali (wielkość, ilość światła, kolory), w jakiej odległości będzie lampa, itp itd... a od tego wszystko zależy.

Bemko
25-07-2014, 20:47
Wyzwalanie z fotoceli w takim przypadku to średni pomysł - inni goście robiący zdjęcia aparatami będą Ci ją wyzwalać swoimi aparatami, więc konieczne byłoby wyzwalanie radiowe za pomocą RF-603.

Pytanie zasadnicze to czy nie lepiej jednak założyć lampę na sanki? Jeżeli sufit na sali jest jasny to można z powodzeniem w ten sposób oświetlać scenę i masz lepszą kontrolę nad światłem, bo mimo że lampa manualna to w każdej chwili możesz wprowadzić korektę a nie biegać po sali w tą i z powrotem. Najlepiej jednak w takiej sytuacji sprawdzi się jednak lampa z TTL - zakładam, że takiej nie posiadasz, bo nic o tym nie piszesz?

Co do samego pytania - lampy możesz ustawić np. na 1/8 mocy, aby się w miarę szybko ładowały i nie zużywały dużo energii, a naświetlenie regulować czułością/przysłoną bez biegania do lamp.

RomanZWrocławia
25-07-2014, 20:50
"aby błyskała za pomocą wyzwalania błyskiem z lampy głównej"
zagwarantuj więc sobie pisemne oświadczenie wszystkich gości, że nie użyją swoich lamp błyskowych, Albo przygotuj dziewięć kompletów akumulatorów, Albo ... no co?
Teraz nasuwa mi się pytanie jaką moc i zoom ustawić na lampie dodatkowej skoro jest to lampa manualna i do tego oświetlenie będzie zapewne zmienne na sali?
Czy naprawdę spodziewałeś się odpowiedzi; typu ustaw 1/2, albo 1/128 i będzie gites????
Co do tego że " tylko boje się,że zajmie to trochę czasu i mogę stracić kilka dobrych ujęć ;("
to się nie bój tylko kombinuj z mocą lampy kiedy nic się nie dzieje.
o rany .

kux
25-07-2014, 21:09
a nie lepiej systemową i użyć CLSa?
po coś to wymyślili

MasterM16
25-07-2014, 21:26
Skoro wesele za 2 tygodnie, to co za problem iść z młodymi na salę podczas przygotowań? Oświetlenie pewnie też będą sprawdzać, wtedy masz szansę pobawić się swoim, poeksperymentować z ustawieniami. Jeśli na sali będzie też dużo światła dziennego, to po prostu podbijaj moc o 1/3 EV co trochę, gdy będzie się zaczynać ściemniać, tak aby wyrównać światło "wypełniające".

zolton
25-07-2014, 23:18
Rozstawić po rogach tzn jak? Na statywie jako wolno stojące?
Nie boisz się, że podpity wujek Władek podczas swoich piruetów nie wyskoczy z orbity swojej partnerki i nie polewituje w stronę lampy w celu jej zniszczenia?

DaroD300S
19-08-2014, 10:00
Kolego, jeśli masz takie dylematy to lepiej zostaw sprzęt w domu i idź się na wesele pobawić i napić. Fotografowanie na sali z kilkoma lampami jest trudne. W zależności od miejsca w którym się znajdujesz, będziesz miał różne światło. Ja to przerabiałem i pozostałem przy jednej lampie i w miarę możliwości w sufit z płytką kierującą.

Wujot
26-08-2014, 08:24
Jak rozumiem chcesz używać dodatkowej lampy jako źródła światła wypełniającego - powinno się łatwo udać dopasować moce szczególnie jak zrobisz to podczas rekonesansu. Uwagi poprzedników co do sensowności używania rozwiązania wyzwalanego błyskiem jednak rzeczywiście stawiają pod znakiem zapytania sensowność zaproponowanej lampy - wyzwalanie radiowe (lepsze) lub podczerwone to po prostu konieczność. Dalej lampy należy tak rozstawić aby nie było najmniejszej możliwości ich wywrócenia, najlepiej zrezygnować ze statywów i powiesić na klamrach gdzieś wysoko. Jeśli statyw to przywiązać do "kaloryfera" choć na weselu to chyba absolutnie nic nie powinno być na ziemi.
Z dobrych informacji - używanie grupy lamp warte jest wysiłku, który nie ogranicza się tylko do logistyki rozstawienia lamp ale także określenia funkcji przypisanych do poszczególnych lamp. Często korzystam z wielu (do 5) lamp systemowych - najprościej jest ustawić wszystko w manualu bo cls nie zna naszych zamierzeń i coś tam robi - ogólnie bez sensu. Choć zdarzało mi się pracować też z cls i po wprowadzenie poprawek na poziomie 1-2 EV było przyzwoicie.
Od razu dodam, że nie mam doświadczeń z wesela tylko różnych uroczystości firmowych i instytucji gdzie przeważnie jest wyróżniony kierunek fotografowania - na weselu pewnie byłoby trudniej. Nie mniej jednak uważam, że warto spróbować - może dojdziesz do wniosku, że jednak zostawisz tylko lampę na sankach a może wzbogacisz swoją technikę o umiejętność stosowania wielu lamp. Na początek możesz używać tej lamp na niższych mocach niż byłoby to wskazane - pamiętając, że wymiana baterii będzie utrudniona.
Pochwal się wynikami i powodzenia.
Wiesiek

manfred
26-08-2014, 08:33
Jak rozumiem chcesz używać dodatkowej lampy jako źródła światła wypełniającego -
Pochwal się wynikami i powodzenia.
Wiesiek
Już po ptokach ślub był dwa tygodnie temu.