Zobacz pełną wersję : Komputer do Lr/Ps
Witam, planuje zakupić nowy komputer do obróbki zdjęć, budżet jakim dysponuje to 5+ tys. ( nie przekraczający 6 tys.) Mam do was prośbę czy moglibyście napisać mi jaki zestaw wybrać za taki budżet.
Andrzej1974
24-07-2014, 19:57
Podobne tematy są poruszane dość często (np. tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=229299) czy tu (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=238443)). Jak je przejdziesz to wszystkiego się dowiesz. ;-)
A tak na poważniej... połowę kasy przeznacz na i7, 8-16 GB RAM, SSD... Drugą połowę przeznacz na dobry monitor (jest też już temat dedykowany monitorom wartym uwagi np. EIZO).
Dzięki za odpowiedź na monitor mam oddzielne fundusze około 4,5 tys, myślisz, tak więc na komputer mam do wydania 5+ tys.
Andrzej1974
24-07-2014, 20:02
~10 tys. na komp + monitor?
Tak mam na wydanie około 10 tys na komputer i monitor, to coś złego ?
To może mac z taki funduszem ?
Borat1979
24-07-2014, 21:21
To może mac z taki funduszem ?
A po co marnować pieniądze?
wasilewk
24-07-2014, 22:27
... na komputer mam do wydania 5+ tys.
Procesor i7 z dobrym Zalmanem to prawie połowa tej sumy. A gdzie RAM płyta główna, SSD, zasilacz i obudowa ?
O grafice nie wspomnę...
Pzdr.
Tylko obróbka zdjęć? Jak bardzo Ci się śpieszy?
Powiedz coś więcej o tym jak obrabiasz zdjęcia i jakie masz zapotrzebowania jeżeli chodzi o RAM?
Ile miejsca na dyskach potrzebujesz? Ile materiału na raz obrabiasz?
Zaczynając od zasilacza i obudowy ( czyli od <ekhm> strony ):
Obudowa:
Fractal Design Define R4 ( bądź podobnej klasy ) [ 400PLN ]
Zasilacz:
Corsair RM650 ( Bądź 750, jeżeli planujesz w przyszłości rozbudowę - różnice cenowe są bardzo małe ). [ 400PLN ]
Jeżeli zestaw tylko do obróbki fotografii, to GPU na chwilę obecną można pominąć - szybki CPU ważniejszy.
Witam !
Pozwolę sobie podpiąć się pod wątek doboru kompa dla PS CS ( dla mnie CS6 ) - nie chcę zakładać nowego wątku.
Mam możliwość zakupu używanego kompa o takich,znanych mi parametrach :
- płyta główna chip intel G31
- procesor intel core 2 quad 2,66 GB ( 4 - rdzenie )
- pamięć ram DDR 2 4 GB
- dysk twardy 1 TB
- karta graficzna Ge Force 9800 GT 1 GB
- zasilacz 420 W
- obudowa ATX midi
- windows 7 64 bit
oczywiście nagrywarka DVD
W przyszłości chciałbym dokupić jakiś dysk twardy SSD dla systemu , zwiększyć RAM oraz nagrywarkę Blu-ray
Czy to wszystko da radę... ?
I najważniejsze zależy mi na pracy z PS CS 6
Nie znam się więc proszę o pomoc - z góry dziękuję :-)
Pytanie za ile.
To jest sprzęt kilka generacji w plecy, z małą ilością RAM. Moim zdaniem, zakup nieopłacalny, o ile cena nie jest bardzo bardzo atrakcyjna, co nie zmieni jednak faktu, że nie będzie to demon prędkości.
wasilewk
12-09-2014, 23:22
+1
Możesz kupić używany, ale musi mieć przynajmniej 2x3GHz, 8MB Ram, Kartę 2GB no i Windows 8.1
Dysk SSD możesz dokupić - większe ustępstwa to mordęga podczas obróbki zdjęć w CS6.
Pzdr.
wg mnie ddr2 to juz zabytek jak rowniez staruszek c2 mimo ze ma 4 rdzenie to jego szyna juz tez jest zabytkowa, wg mnie jak na lapa to bylo by malo ...mi jest malo przy lr4 a mam i3 2.3- ssd- 8gb ram ddr3 i pewnie wleci jakies i7
Teraz mam laptop Toshiba P100-387 z dołączonym monitorem EIZO
Parametry :
Procesor Intel Core 2 Duo T7400 2.16GHz667MHz Prędkość CPU 2.16 GHz Technologia mobilna Intel Centrino Duo Pamięć RAM 3 GB Rodzaj pamięci DDR 2
Pojemność dysku 100 GB Przekątna wyświetlacza 17" Rozdzielczość max. LCD 1440x900
Karta grafiki nVidia Geforce FX Go7600 Wielkość pamięci karty graficznej 256MB Rozdzielczość max. karty grafiki 2048 x 1536 Napęd optyczny DVD-RW Obsługiwane nośniki - zapis CD-R
CD-RW
DVD+R
DVD+RW
DVD+R DL
DVD-R
DVD-RW
DVD-R DL Karta dźwiękowa Bass Enhanced Sound System SRS Tru Surround XT System
Złacza zewnętrzne 4 x USB 2.0
...Więc chyba poprawa powinna być widoczna,jak uważacie ? :-)
...no i cena ok. 300 zł. - chyba można uśmiechnąć się ..? :-)