PDA

Zobacz pełną wersję : Pomysł na "ficzer" w aparacie

MsbS
28-04-2007, 08:58
Kiedy czytałem sobie wątek o pomiarze matrycowym (który zszedł także na blokadę ekspozycji), przyszedł mi do głowy pomysł na coś ,czego nie ma mój aparat (D80 - może jakiś inny Nikon ma?). Zatem po żołniersku, w punktach:

1. Jestem w dowolnym niemanualnym programie.
2. Mierzę światło, jak chcę
3. Blokuję ekspozycję (AE-L)
4. Przełączam na tryb M
5. Wartościami "wyjściowymi" czasu i przysłony są te zmierzone/zablokowane.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? A może już to mam, ale nie zauważyłem jakiejś funkcji menu?

JK
28-04-2007, 09:06
Tylko po co ta cała szopka? Ustawiasz w tryb M, celujesz w to miejsce, dla którego chcesz ustawić parametry ekspozycji, dobierasz parametry ekspozycji na drabinkę, zmieniasz kadr i robisz zdjęcie. Koniec. No chyba, że masz w tym jakiś głębszy zamysł, którego nie zauważyłem.

MsbS
28-04-2007, 09:24
Idea jest taka, że parametry początkowe dobiera za Ciebie automat. Coś jak uproszczony manual albo zaawansowana korekta EV np. w trybie A. Automat pokaże mi, jaki jego zdaniem jest optymalny czas (w trybie A) czy przysłona (w trybie S). Teraz ja mogę korektę wprowadzić dowolnym parametrem (czasem, przysłoną, ISO).

I jeszcze jeden przykład (ciut naciągany) - robiłem sesję nocną, czasy liczone w sekundach. Następnego dnia idę w teren. Mam Czasy rzędu 1/100, czy 1/200. Za pierwszym razem muszę się nieźle nakręcić kółkiem, żeby zmienić czas, vs. przestawić na A, zablokować ekspozycję i przestawić znowu na M (jak pisałem - argument naciągany, wiem).

JK
28-04-2007, 09:29
Aaa, teraz rozumiem, chodzi Ci o Twoje własne lenistwo :wink:. W takiej sytuacji to rzeczywiście może być jakieś rozwiązanie. :-D

wrocek
28-04-2007, 10:09
MsbS, tylko, że przechodząc z trybu P,A,S na M spowodujesz zwolnienie blokady ekspozycji...

snajper
28-04-2007, 11:40
A ja mam inny pomysł.
Na kółku powinna być jedna wolna pozycja pod którą możnaby zaprogramować wszystkie własne ustawienia takie jak:sposób pomiaru swiatła, AF, optymalizacja obrazu itp.
Mnie by się to bardzo przydałodo w sytuacjach gdy szybko trzeba przejść na tryb sportowy. Domyslne ustawienia w tym trybie mnie nie zadowalaja.

Seeker
28-04-2007, 18:10
"Idea jest taka, że parametry początkowe dobiera za Ciebie automat. Coś jak uproszczony manual albo zaawansowana korekta EV np. w trybie A. Automat pokaże mi, jaki jego zdaniem jest optymalny czas (w trybie A) czy przysłona (w trybie S). Teraz ja mogę korektę wprowadzić dowolnym parametrem (czasem, przysłoną, ISO)."

AF, pomiar matrycowy, tryb A, bracketing, wielokrotna ekspozycja, autoISO i korekta...

Z malo gadzetow? ;)
(jakos nie pojmuje intencji)

"Na kółku powinna być jedna wolna pozycja pod którą możnaby zaprogramować wszystkie własne ustawienia"

Nie wiem, czy na kolku, ale chetnie bym zobaczyl nawet kilka takich ustawien, co bynajmniej nie jest nowym pomyslem. W koncu modele roznych klas nie moga byc identyczne ;)

Valwit
28-04-2007, 20:16
zasadniczo poza MSAP na kólku nic nie potrzeba. całkiem jak w D200

Tofifik
29-04-2007, 01:32
minolty tak maja ze zachowuja dane przy przechodzeniu miedzy MASP :) wiec chyba od d200 tez to bedzie.