Zobacz pełną wersję : D610 vs. EPL5, zgdnij który...
salvdali
23-07-2014, 23:05
Witam,
W innym wątku rozgorzałą dyskusja nad wyższością jednego typu matryc nad innymi. Ja uważam (zresztą jest to opcja prezentowana również przez JackaZ), że przeciętny pstrykacz nie będzie widział różnicy pomiędzy super puszką a tańszym sprzętem. Dużo było pisane, ale mało dowodów, postanowiłem to zmienić.
Poszedłem na spacer i w tym samym miejscu zrobiłem fotki dwoma zastawami: EPL5+14-42 i D610+N24-120. RAWy zostały wywołane w LR 5.5 z dokładnie tymi samymi ustawieniami. Fotki były strzelane na ISO200, f/8 i 1/320 s, ostrzenie na pierwszy budynek po prawej stronie. Następnie pomniejszyłem fotki tak, żeby miały na dłuższym boku 1024 px (co odpowiada na mojej 14" matrycy rozmiarowi 19 cm). Założyłem, że przeciętny użytkownik nie będzie drukował większego formatu. I moja teza jest następująca: jeśli ocenia się gotowy produkt, jakim jest wakacyjna fotografia przygotowana do prezentacji, to po przyjęciu powyższych założeń, nie ma większej różnicy, czy strzela się ją m43 czy FF.
No i zapraszam gorąco wszystkich mędrków wywnętrzających się w innych wątkach do odpowiedzenia na pytanie: które zdjęcie pochodzi z którego zestawu. Odpowiadając proszę o podawanie uzasadnienia.
1.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/108586244/1.jpg)
2.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://dl.dropboxusercontent.com/u/108586244/2.jpg)
W przypadku przyjętych przez ciebie warunków brzegowych można rzec tylko i wyłącznie manifestum non eget probatione.
Ale to co przedstawiłeś to typowy sofizmat. A cały twój wywód to przykład takiej forumowej erystyki.
salvdali
23-07-2014, 23:33
Nie można odmówić Ci racji, ale nóż mi się w kieszeni otwierał jak czytałem niektóre bzdury... co więcej, powyższą teza jest również prawdziwa dla 6Mpx...
Przy takich parametrach, to i zdjęć z komórki nie rozróżnisz... a nawet powiem tak - zdjęcia z komórki będą lepsze, bo całą obróbkę będzie można zrobić od razu.
Przy takich parametrach, to i zdjęć z komórki nie rozróżnisz... a nawet powiem tak - zdjęcia z komórki będą lepsze, bo całą obróbkę będzie można zrobić od razu.
święte słowa, amen...
Nie można odmówić Ci racji, ale nóż mi się w kieszeni otwierał jak czytałem niektóre bzdury... co więcej, powyższą teza jest również prawdziwa dla 6Mpx...
to skoro nie zależy Ci na zdjęciach w pełnej rozdzielczości to po co Ci aparat za 2 tysiące. Naprawde moja lumia zrobi takie zdjęcia jakich Ty oczekujesz a gabarytowo będzie dużo mniejsza od Twojego olka (najlepszy aparat to ten który masz zawsze przy sobie). A co do rozmycia tła jak sam napisałeś i tak zawsze dokonujesz obróbki zdjęcia więc i tło sobie rozmyjesz:)
sorry za te uszczypliwości ale po prostu kompletnie nie rozumiem Twojego toku myślenia.
salvdali
24-07-2014, 06:23
Czyli żaden ze wszech wierzących obecnych tutaj nie umie odpowiedzieć na moje pytanie. Tak myślałem.... Może podniesiemy poprzeczkę i zrobimy porównanie fotek 3000x2000 po? Tak jak choćby d70, które niejeden ślub i niejeden art zrobiło?
skosiarek
24-07-2014, 07:40
Strzelam: pierwsze jest z D610, lepsza matryca = większa dynamika, 14.4 vs 12.3
Zeby to było widać to trzeba sceny o dużej rozpiętości, ta raczej taką nie jest.
Przy braku postprocesu wykraczającego poza domyślne ustawienia odRawiaCzki nawet z gownianych matryc Canona będzie podobnie. Schody zaczynają się przy wysokim iso, scenach z dużą rozpiętością i przy ujęciach portretowych :-)
BTW, podobną fotkę moge strzelić swoim telefonem, jak już ktoś zauważył.
Zapodaj kilka przykładów:
- scena o wysokim kontraście
- scena wieczorna przy ISO6400 lub wyżej
- portret w trudnym oświetleniu
- nocne na czasach 30s lub dłuższych
Te dwa pstryki nie są nawet tak samo naświetlone i faktycznie to samo wyjdzie z komóry, po pomniejszeniu.
Kierując się tokiem myślenia kolegi salvdali to ludzie są idiotami kupując aparaty za 3, 5, 7 czy 10 tysięcy PLN bo przecież z każdego aparatu zdjęcie po zmniejszeniu będzie wyglądało tak samo. Kolega powyżej dobrze napisał, zrób dwa takie same zdjęcia D610 oraz EPL5 w słabych warunkach przy iso 6400 i zobaczymy czy również nie będzie widać żadnej różnicy...
salvdali
24-07-2014, 12:35
Kierując się tokiem myślenia kolegi salvdali to ludzie są idiotami kupując aparaty za 3, 5, 7 czy 10 tysięcy PLN bo przecież z każdego aparatu zdjęcie po zmniejszeniu będzie wyglądało tak samo. Kolega powyżej dobrze napisał, zrób dwa takie same zdjęcia D610 oraz EPL5 w słabych warunkach przy iso 6400 i zobaczymy czy również nie będzie widać żadnej różnicy...
Wolnego. Nikt nie dał Ci upoważnienia do podpisywania moimi danymi teorii, z którą się nie utożsamiam. Po takim poście jedyną osobą, którą mógłbym uważać za idiotę jesteś Ty.
salvdali
24-07-2014, 12:42
Widać, poza jedną osobą nikt nie podejmuje rękawicy w sposób rzeczowy, tylko kwiczy, że czegoś mu brakuje. Zadanie postawione bardzo precyzyjnie i takich odpowiedzi się spodziewałem. Spodziewałem się również tego, że większość kwiczących w innych wątkach nie podoła postawionemu zadaniu.
A co miał udowodnić mój eksperyment? Ano to, że przy kupowaniu dodatkowego aparatu, jako uzupełnienie systemu lustra, a nie jego alternatywę, wybór jest właściwie między tym, czy dany aparat ma jakiś gadżet, czy może jest różowy, niebieski, czarny czy czerwony. Bo przy przeznaczeniu tych zdjęć do wydruku powiedzmy 18x21, czy publikacji w necie (max 1500 px na dłuższym boku) typ użytej matrycy nie ma po prostu znaczenia. Z każdego omawianego w innych wątkach aparatu fotki wyjdą po prostu dobre.
To, że wielu tego nie widzi świadczy dla mnie tylko o tym, że mają niesłychanie ograniczony punkt widzenia i są zaślepieni techniką, a nie fotografią. To stawia ich niestety po stronie rzemieślników. Być może dobrych, ale tylko rzemieślników.
A dlaczego inni kupują mimo wszystko lustrzanki i inwestują w niebotycznie drogie czasem szkła? Bo lubią robić nimi zdjęcia, lubią sposób w jaki powstaje dzięki tym zabawkom powstaje obrazek. I chwała im za to, bo właśnie ta radość tworzy fotografię.
cz4rnuch
24-07-2014, 12:59
Pomijając już fakt, że w sposób lekceważący i moim zdaniem z lekka agresywny odnosisz się do sugestii twoich rozmówców co właściwie zniechęca do podjęcia rękawicy i wzięcia udziału w Twojej zabawie to udowodniłeś jedynie że by zrobić zdjęcie jak powyżej nie trzeba rozważać kupna żadnego aparatu. Każdy nosi w kieśni komórkę i jak go najdzie chęć zrobienia byle jakiego zdjęcia ze smolistymi cieniami to sobie wyjmie, podrapie palcem gorillaglassa i pach, zrobione.
salvdali
24-07-2014, 13:14
Z uprzejmą prośbą do admina o zamknięcie wątku. Nic więcej wartościowego nie zostanie tu już powiedziane.
skosiarek
24-07-2014, 13:37
Przydałoby się jeszcze podać rozwiązanie zagadki :)
Wolnego. Nikt nie dał Ci upoważnienia do podpisywania moimi danymi teorii, z którą się nie utożsamiam. Po takim poście jedyną osobą, którą mógłbym uważać za idiotę jesteś Ty.
"Kolego" salvdali ja nikogo bezpośrednio nie nazwałem idiotą a Ty to właśnie zrobiłeś co tylko może świadczyć o Twojej ułomności. Brak już mi słów na Twoje wypociny i kompletny brak wiedzy. Skoro uważasz że tylko lustrami można zrobić super fotkę bo reszta aparatów służy do zdjęć w formacie 10 na 15 to chyba sam jesteś rzemieślnikiem i to raczej słabym. Współczuje i życzę powodzenia:)
salvdali
24-07-2014, 13:54
Przydałoby się jeszcze podać rozwiązanie zagadki :)
Fakt: 1. Nikon, 2. Olympus. Czyli... zgadłeś :)
salvdali
24-07-2014, 13:58
"Kolego" salvdali ja nikogo bezpośrednio nie nazwałem idiotą a Ty to właśnie zrobiłeś co tylko może świadczyć o Twojej ułomności. Brak już mi słów na Twoje wypociny i kompletny brak wiedzy. Skoro uważasz że tylko lustrami można zrobić super fotkę bo reszta aparatów służy do zdjęć w formacie 10 na 15 to chyba sam jesteś rzemieślnikiem i to raczej słabym. Współczuje i życzę powodzenia:)
A gdzie ja to napisałem? Żałosne jest to, że niektórzy czytają to co chcą, a nie to co jest napisane...
Widać, poza jedną osobą nikt nie podejmuje rękawicy w sposób rzeczowy, tylko kwiczy, że czegoś mu brakuje.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/cff-2.png
źródło (http://i1.kym-cdn.com/photos/images/newsfeed/000/583/040/cff.png)
Przy braku danych wybór rzeczowy nie jest, przypomina rzut monetą, więc owi "kwiczący" wykazują się rozumem.
Borat1979
24-07-2014, 16:30
Widać, poza jedną osobą nikt nie podejmuje rękawicy w sposób rzeczowy, tylko kwiczy, że czegoś mu brakuje. Zadanie postawione bardzo precyzyjnie i takich odpowiedzi się spodziewałem. Spodziewałem się również tego, że większość kwiczących w innych wątkach nie podoła postawionemu zadaniu.
Ale o czym tu rozmawiać? Wrzuciłeś jakieś dwa ciemne czarno białe gnioty w miniaturce. Jedyne co pokazałeś to to, że gówniane zdjęcie jest tak samo gówniane z każdego aparatu bez względu na cenę.
2pompony
24-07-2014, 16:43
Pasjonujący wątek! :)
Jestem tak zafascynowany, że nie zanotowałem, czy ktoś już wcześniej wspomniał o tym, co Borat zauważa powyżej.
mbodniak
24-07-2014, 16:46
Nierzetelne porównanie znaczków pocztowych. Te dwa zdjęcia nic nie udowadniają. Są tendencyjne, bo jak można porównać dwa zdjęcia w warunkach oświetleniowych w których poradzi sobie nawet toster. Tak już totalnie polecę... i 125p i BMW M5 pojadą 50km/h, cel końcowy osiągnięty ;) Tylko tam gdzie owy 125p będzie miał swoją granicę, tam M5 będzie w połowie swoich możliwości...
Wszystko prawda co Panowie piszecie, ale obawiam się, że kolega salvdali tak łatwo nie odpuści. Przecież my wszyscy jesteśmy tylko rzemieślnikami a on posiada fachową wiedzę:-) Może przyznajmy mu rację, będzie mu miło, ucieszy się a najważniejsze, przestanie wypisywać głupoty:-)
DlaZabawy
24-07-2014, 17:00
Kolega salvadi na pewno zaraz wrzuci zdjęcia na ISO 6400 i wszyscy będą zadowoleni :)
salvdali
24-07-2014, 18:57
Kolega salvadi na pewno zaraz wrzuci zdjęcia na ISO 6400 i wszyscy będą zadowoleni :)
Muszę Cię niestety martwić, nic wrzucać nie zamierzam. Borat i s-ka już wydali na mnie wyrok i teraz czeka mnie publiczna egzekucja. Całe szczęście, że mam głęboko w .... poważaniu ich poglądy i osądy. Gdybym się miał przejmować wypowiedziami ludzi ich pokroju to już dawno bym osiwiał i w łeb sobie palnął z gumy od majtek.
Na tym forum są inne osoby, których zdanie miałoby jakiekolwiek znaczenie. Ale akurat ww. wnoszą tyle do tego forum co muchy brzęczące za uchem...
Borat1979
24-07-2014, 19:25
Zalecam
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/336623_db507bb116fb-2.png
źródło (http://3.bp.blogspot.com/-hdKsdi3Wsek/UcXGybkkboI/AAAAAAAAAV0/pqW0HsRUPBE/s1600/336623_db507bb116fb.png)
kolego salvdali, przyznales racje koledze zoom (pierwszy komentarz) a wiec powinienes zamilknac i prosic moda o skasowanie twoich nieczego nieudowadniajacych zdjec. koledzy borat i mbodniak podsumowali twoje usilowania udowodnienie (czego?) dosc kolokwialnie, ale celnie- nie przeszkodzilo ci to dalej perorowac (bez sensu). czy gdy moja robacza mniejszosc napisze, ze ZDJECIA SA NIE DO ODROZNIENIA ERGO: NIE MA ZNACZENIA CZY ZDJECIA ROBIMY NOKIA CZY PHASE ONE- QUOD ERAT DEMONSTRANDUM dasz juz spokoj? p.s. post kolegi mbodniaka jest (moim zdaniem) szczegolnie celny: BMW i smart jada 30 km/h...
DlaZabawy
25-07-2014, 20:45
Muszę Cię niestety martwić, nic wrzucać nie zamierzam. Borat i s-ka już wydali na mnie wyrok i teraz czeka mnie publiczna egzekucja. Całe szczęście, że mam głęboko w .... poważaniu ich poglądy i osądy. Gdybym się miał przejmować wypowiedziami ludzi ich pokroju to już dawno bym osiwiał i w łeb sobie palnął z gumy od majtek.
Na tym forum są inne osoby, których zdanie miałoby jakiekolwiek znaczenie. Ale akurat ww. wnoszą tyle do tego forum co muchy brzęczące za uchem...
Buuuu :'( Kupiłem swego czasu luszczankę, bo wnerwiał mnie szum na wysokich ISO... A tu mi wyskakują z bezlusterkowcem, mówią że jest równie dobry, a zdjęć na wysokim ISO pokazać nie chcą. Buuuuuuuu :'(