PDA

Zobacz pełną wersję : Podkład muzyczny - chrzest.

Jarek Guba
23-07-2014, 19:48
Kolega poprosił mnie, żebym ze zdjeć z chrztu jego dziecka przygotował w lightroomie filmik. Chciałbym podłożyć jakaś pasującą muzyczkę.
Macie może jakieś pomysły bądź propozycje czegoś co łatwo możnaby ściągnąć z sieci a co jednocześnie pasowałoby jako tło dla zdjeć z kościoła?

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

krzychun
23-07-2014, 21:24
Długa ta prezentacja? Ja zawsze polecam muzykę filmową w takich przypadkach.
https://www.youtube.com/watch?v=9E4J7EoUPS0

Śprotek
23-07-2014, 21:29
Ja bym podłożył coś Behemotha albo Lux Oculta. Oczywiście musisz skontaktować się z autorami muzyki i spytać, czy użyczą jej do Twojego filmiku. Ale do chrztu - jak znalazł. :D

Jarek Guba
24-07-2014, 04:07
Behemota czy Oculta sobie odpuszcze, choć efekt mógłby być interesujący. ;-)
W sumie 47 zdjeć więc filmik będzie miał mniej więcej 5 min.
Ciekawa ta muzyczka Cave'a. Podłoże i zobaczę czy mi się to co wyjdzie z połączenia spodoba.

Jarek Guba
24-07-2014, 14:58
Przepraszam, ze nie poszukalem w starszych postach.
Podobny problem wraz z rozwiazaniami mozna znalezc tutaj
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=174410

Skorzystalem z Kiss the rain - Yiruma

amirez
25-07-2014, 21:01
[...] co łatwo możnaby ściągnąć z sieci a co jednocześnie pasowałoby jako tło [...]

Dz.U. 1994 nr 24 poz. 83

zolton
25-07-2014, 23:21
Dz.U. 1994 nr 24 poz. 83

Chyba, że autor nie żyje 70 lat to praw autorskich nie ma.
Np muzyka poważna ;)

Jarek Guba
26-07-2014, 13:39
Ściąganie utworów muzycznych na własny użytek też jest naruszeniem tej ustawy?

zolton
26-07-2014, 14:07
Z tego co kiedyś czytałem na niebezpiecznik.pl to na własny użytek możesz ściągać filmy/muzykę/ebooki. Łamanie prawa zaczyna się dopiero wtedy kiedy to udostępnisz komuś przez internet (na płytce/pendrive możesz podarować). Natomiast z grami i programami jest tak, że łamiesz prawo jak dany program lub grę scrackujesz. Ściągać możesz ale crackować nie. Nie można ściągać z torrentów bo jednocześnie wysyłasz ale z czegoś takiego jak rapid to już możesz.

Aby nie było, że głupoty piszę:
http://niebezpiecznik.pl/post/policja-sciaganie-filmow-z-internetu-nie-jest-nielegalne-i-nie-grozi-za-to-odpowiedzialnosc-karna/

Jarek Guba
26-07-2014, 14:14
Ja nawet nie jestem przekonany czy udostępnianie "tacie na pendrivie" jest łamaniem tej ustawy... Z drugiej strony z tego co wiem ściąganie programów (w tym gier) nie kwalifikuje się jako dozwolony użytek.
Nie zmienia to jednak w ogóle faktu, że odnośnie tematu tego wątku nie rozumiem celu zaczepki amireza.

zolton
26-07-2014, 14:17
Na pendrivie możesz przekazać. Możesz nagrać na CD/DVD i mu podarować. Spokojnie ;)
Poczytaj co wysłałem

Jarek Guba
26-07-2014, 14:19
No właśnie zdążyłeś zmienić swojego posta w trakcie gdy na niego odpisywałem. :-)

zolton
26-07-2014, 14:23
;)

Tu masz jeszcze odpowiedzi prawnika:

http://niebezpiecznik.pl/post/poniedzialek-z-prawnikiem-o-piractwie-czyli-co-mozna-a-czego-nie-mozna-sciagac-z-internetu/?similarpost

amirez
29-07-2014, 16:10
[...]
Nie zmienia to jednak w ogóle faktu, że odnośnie tematu tego wątku nie rozumiem celu zaczepki amireza.
"Wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego"!
No, to... zrobiłeś fajną fotkę, opublikowałeś. Ja ściągnąłem, bo koledze się spodobała i chce ją mieś w czołówce swojego filmu. Gość pokazał znajomym, bliższym i dalszym. W chwili radości zamieścił filmik w sieci.
I jest OK? ;) To nie zaczepka. I tak zrobisz jak chcesz.

zolton
29-07-2014, 16:34
W chwili radości zamieścił filmik w sieci.
I jest OK? ;)

Wtedy właśnie łamie prawo bo udostępnił coś co w 100% nie należy do niego.

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Wysłałem coś co wyczytałem kiedyś w sieci.
Możesz ściągać dane rzeczy ale nie możesz ich ani ponownie udostępnić w sieci ani wykorzystać w celach zarobkowych bez zgody autora.

amirez
29-07-2014, 18:59
Wtedy właśnie łamie prawo bo udostępnił coś co w 100% nie należy do niego.

No właśnie. "W zakresie własnego użytku osobistego" - czyli ja, żona prywatna, dzieci własne. Nad teściową można dyskutować. Kolega - to już nie "własny użytek osobisty".
Co jakiś czas na forum powstają wątki - ktoś zawłaszczył moje zdjęcie. I larum wielkie, bo krzywda się dzieje.
A tutaj - jak muzyka to pełna dowolność. A Ty i tak zrobisz jak chcesz!