Zobacz pełną wersję : Fotografia samolotów-jaki sprzęt?
Karol737
23-07-2014, 13:30
Witam
To mój pierwszy post. Jeżeli w złym dziale to proszę o przeniesienie do innego. Zajmuję się robieniem zdjęć samolotom, głównie na lotniskach. Spotting. Co myślicie o takim zestawie: Nikon D5300 plus Nikkor 70-300 VR? Albo Nikon D7000 plus ten sam obiektyw co wyżej. Co da lepsze połączenie? Liczy się dla mnie szybki AF, dobra ostrość, jak to przy samolotach ;) Albo może w ogóle coś innego? Cena w sumie tak do 4600, max 5tyś zł.
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
wasilewk
23-07-2014, 17:33
Mam dwa te obiektywy: obydwa dają mniej więcej podobny obrazek, w którym rżniętej ostrości niestety brakuje. Wczoraj zrobiłem parę zdjęć motylkom i porównałem ze zdjęciami N105 mikro: ostrość ze 105-ki jest na prawdę dobra, a motylki z 70-300VR nie są już takie ostre.
Jednak ten obiektyw da się stosować, choć "na górce" na Okęciu będzie za długi, lepiej użyć N24-70/2.8
Nie ma wyboru, bo 500-ka VR kosztuje tyle co auto.
Pzdr.
od siebie tylko dodam ze d5300 nie jest mistrzem AF ;-)
Jacenty Z.
30-07-2014, 22:50
Jednak ten obiektyw da się stosować, choć "na górce" na Okęciu będzie za długi, lepiej użyć N24-70/2.8.
To zależy o której górce mówimy i jakim kierunku wiatru. Jeśli samoloty podchodzą do lądowania w danym miejscu, to mało nie wlatują do środka aparatu, jeśli stoimy na górce od strony zachodniej (okolice Al. Krakowskiej, Media Markt, Agata Meble itp.) a wiatr jest z zachodu, samoloty wznosząc się są w tym miejscu już naprawdę wysoko. Dyżurna miejscówka na krótkie szkło od strony Wirażowej ostatnio cierpiała z powodu remontu części krótszego pasa (choć teraz nie jestem już tam bywalcem, to mogę nie być na bieżąco), a taras widokowy ZTCW już nie funkcjonuje.
W Łodzi macie na pewno trochę inne warunki. Podobno było tam nawet takie miejsce w osi pasa, gdzie kiedyś jacyś idioci rzucali do lądujących samolotów kamieniami (czyli blisko).
Jak kupisz jakąś 500/f4 (to chyba było ulubione szkło ekipy Sławka - hesji) a się okaże, że spotting to nie to, będziesz miał dużą kwotę w plecy. Jeśli popróbujesz sprzętem bardziej uniwersalnym a tańszym - i okaże się, że samoloty to jest to - będziesz się musiał bawić w odsprzedawanie, składanie na coś lepszego itp. Ewentualnie zostaje opcja wypożyczyć...
praktycznie każdy zaczyna od 70-300VR i to jest naprawdę bardzo dobry wybór na początek
Jak kupisz jakąś 500/f4 (to chyba było ulubione szkło ekipy Sławka - hesji)
to jest nadal ulubione nasze szkło :), jednak ma również swoje wady.
Jak kux pisał 70-300 VR to najlepszy kompromis i szkło do tych zastosowań bardzo dobre. Z puszek to bym się rozglądnął za D7100 ( gdyby to miało lepszy bufor to sam bym kupił ).