PDA

Zobacz pełną wersję : SanDisk - oryginał czy podróba?

takijeden
22-07-2014, 22:35
Witajcie,

Stałem się posiadaczem 2 kart SDHC SanDisk 8GB i 16GB Extreme PRO 95MB/s. Czy szczęśliwym posiadaczem to się dopiero okaże.

Moją radość mąci wątpliwość, czy karty są oryginalnym produktem SanDisk.
Karty które kupiłem były zapakowane w kartonowe pudełeczko u góry i na dole zabezpieczone taśmą/naklejką przed odklejeniem. Sprzedawca w sklepie tak szybko wyciągnął karty z pudełka, żeby pokazać że są w środku, że nie zdążyłem zorientować się czy te naklejki nie były wcześniej rozcięte.
Pokazał, że karty są w blistrze i wrzucił je do kartonika tak jak były. Zapłaciłem i do domu.

Do tej pory jak kupowałem karty SanDisk to były w blistrze, który był zgrzany dookoła co dawało większą pewność, że nikt nie podmienił karty na jakąś podróbę.

Tym razem było inaczej. Wyciągnąłem blister z kartonowego pudełeczka i okazało się że:
blister z kartą 8GB jest zgrzany tylko na 2 sąsiednich bokach, pozostałe dwa nie były zgrzane ze sobą
blister z kartą 16GB w ogóle nie był zgrzany, a na karcie zauważyłem odcisk palca (co tym bardziej mnie zdziwiło).

Czy kiedy kupowaliście ostatnio takie karty SanDisk to blister też nie był zgrzany?

Pozdrawiam,

docxxx
22-07-2014, 23:44
A moze sprawdź prędkości, a nie wyciągasz wnioski na podstawie zgrzania blistera (blistra?).

GonzoG
23-07-2014, 00:17
Ja już dawno nie widziałem kart SanDiska w zgrzewanych blistrach. Jedynie w sklejonych papierowych.
Do każdej karty Extreme / Plus/Pro jest dołączona kartka z numerem licencji na oprogramowanie RescuePro Deluxe (nowsze) lub jakiś soft SanDiska (starsze), więc te łatwo sprawdzić.

jamirq
24-07-2014, 10:04
moze jestwadliwa i ktos ja oddał

markB
29-07-2014, 01:15
1. Co to za sklep?
2. Jak rok temu kupowałem Extreme Pro, to nic nie było zgrzewane.
3. W razie czego masz policyjny dowód w postaci odcisku palca ewentualnego oszusta.
Można też obejrzeć to: http://www.youtube.com/watch?v=NZNtxZ9kpJA

Jacol
29-07-2014, 09:24
Kupowałem Extreme Pro 16GB w Polsce - jedną kartę w Fotojokerze - papierowe pudełko z naklejkami, druga karta w Morele bodajże i takie same pudełko.
Kartę 32GB kupiłem w USA i tam był sam blister ale w środku kupon z cd keyem do jakiegoś softu backupującego chyba.
Blister zgrzany naokoło i jakiś taki zbyt wytrzymały bo trudno było go rozciąć.

Sandisk ma na swojej stronie czat z konsultantem, jak im podasz numer seryjny z karty to potwierdzą autentyczność w kilka minut. Wszystkie moje karty są oryginalne, również ta z USA ma takie same prędkości po USB 3.0 jak te kupione w PL.

Jedna z PL ma dymioną ale przeźroczystą obudowę, druga czarną, trzecia też czarna ale ma inną naklejkę ale każda działa tak samo dobrze i w kompie i w D7100.