PDA

Zobacz pełną wersję : połączenie po kablu D7000 i SB-600

tomski
22-07-2014, 15:42
Dzień dobry,
Mam prośbę o pomoc we wskazaniu co powinienem zakupić do poprawnego sprzeżenia aparatu D7000 i lampy SB-600. Chciałbym używać tego zestawu w domowym studio. Oprócz tego bedzie jeszcze równolegle działać YN-560 II w trybie M, wyzwalana na fotocelę. Nie chcę łączyć aparatu z SB-600 bezprzewodowo po CLS, bo błysk sterujący lampy wbudowanej jest widoczny na zdjęciach (pomimo że ustawiam dla niej w aparacie --, co mnie dziwi), a to mi nie pasuje w niektórych koncepcjach. Jak wiadomo oba sprzęty nie mają gniazda synchronizacji PC. Nie zalezy mi w tym momencie na przeniesieniu zdalnie TTL, raczej ta sabinka ma być też w trybie M. Pozostaje mi wiec tylko synchronizacja błysku. Pomyslałem ze zrobię to za pomocą 2 kostek: na sankach w aparacie i na sankach lampy. Obie kostki bedą miały gniazdo PC. Dokupuję kabel pc-pc i łączą obie kostki. W kilku sklepach w necie widzę rózne kostki i w sumie juz nie wiem czy moge ich uzyc. Wrzucam linki do kostek z jednym ze sklepów (mam nadzieję, ze admin nie potraktuje tego jako ukrytej reklamy, bo nie takie mam intencje) i proszę o potwierdzenie czy to u mnie zadziała.

kostka na sanki aparatu:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p2797_Kostka-synchro-TTL-Nikon-z-PC-FreePower.html
http://fripers.pl/product_info.php/info/p1620_Kostka-na-lampe-reporterska-z-gniazdem-synchro-PC.html
http://fripers.pl/product_info.php/info/p598_Kostka-synchro-z-gniazdem-PC-z-przeniesieniem-FreePower.html

Wydaje mi się że w przypadku D7000 to tylko ta pierwsza bedzie dobra bo ma stopkę metalową i styki na srodku. Sygnał z aparatu przechodzi na gniazdo PC i na górne sanki. Z tego gniazda moge sygnał podac na inną lampę za pomocą kabla pc-pc. Kostka druga i trzecia to jesli dobrze czaję, kostki które dają sygnał wejsciowy z gniazda pc a nie ze stopki, ponieważ ta jest plastikowa. Srodkowy bolec chyba jest nie jest aktywny zeby przeniesc sygnał z body - nie widzę styków blaszek drugiego bieguna w okolicy plastikowej stopki.

Jesli jest tak jak napisałem, to stopke lampy sb-600 wpiąć mogę własnie np w 2. lub 3. z powyższych kostek.
I wtedy pozostaje tylko połączenie ich kablem np takim:
http://fripers.pl/product_info.php/info/p755_Przewod-synchronizacyjny-PC-PC-10-m-FreePower.html

Trochę długi ten kabel ale to tylko przykład.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i rozwianie moich wątpliwosci.

Pozdrawiam
tomski

GonzoG
22-07-2014, 17:02
Do wyzwalania przez PC potrzeba tylko styku centralnego. Żaden więcej styk nie jest przenoszony, bo są to styki od TTL.

Ta pierwsza ma dodatkowo przeniesienie TTL na górę, jak byś chciał zapiąć jeszcze tam lampe TTL.

tomski
22-07-2014, 18:25
Czyli rozumiem, ze mogę użyc dowolnej z tych kostek jesli nie zalezy mi na TTL?
Czy kazda z tych kostek nadaje się do wpiecia do aparatu i do lampy w moim przypadku?

r_m
22-07-2014, 19:33
Chciałbym używać tego zestawu w domowym studio. Oprócz tego bedzie jeszcze równolegle działać YN-560 II w trybie M, wyzwalana na fotocelę. Nie chcę łączyć aparatu z SB-600 bezprzewodowo po CLS, bo błysk sterujący lampy wbudowanej jest widoczny na zdjęciach (pomimo że ustawiam dla niej w aparacie --, co mnie dziwi), a to mi nie pasuje w niektórych koncepcjach.

Jeśli "domowe studio", czyli niewielkie pomieszczenie, w którym błyski odbijają się "od wszystkiego", to może najprościej filtr "wycinający" widzialny błysk z lampy wbudowanej? Jest oryginalny produkt Nikona (koledzy pewnie podrzucą typ), można próbować zrobić go samodzielnie z kawałka "ciemnego" filmu. Wtedy błyski sterujące nie będą widoczne, pozostaje tylko pytanie na ile skutecznie 560 będzie się wyzwalać.

Kostki, kabelki - fajne rozwiązanie, mające głęboki sens kilka temu. Policzmy: kostka x2 = ok. 40zł, kabelek ok. 30zł = 70zł + ryzyko, że po przypadkowym szarpnięciu/przydepnięciu kabla albo wypuścisz z ręki aparat, albo lampa poleci "na glebę". Najtańszy nowy wyzwalacz radiowy (nadajnik + odbiornik) to 90zł, nowy zestaw polecanych na forum wyzwalaczy (YN RF-603) ok. 140-150zł, używane wyzwalacze YN ok. 100zł. Ja nie pakowałbym się w nowe kostki, kabelki i podobne kombinacje, tylko kupowałbym wyzwalanie radiowe - chyba że priorytetem są niskie koszty, wtedy szukałbym na allegro starych, używanych kostek (chyba ok. 10zł) i kombinowałbym jak "wymyślić" kabel (np. są kostki na których montuje się lampę, ale nie z gniazdkiem PC tylko z krótkim kabelkiem zakończonym wtyczką PC - kabelek można przeciąć w połowie, kupić w jakimś sklepie elektrycznym 5-7m najcieńszego przewodu z dwoma żyłami, i wstawić go w miejscu przecięcia, po prostu skręcając druty i owijając taśmą; wtedy masz kostkę pod lampę z długim kablem PC i potrzebujesz tylko kostki na aparat).

tomski
22-07-2014, 22:24
Że też ktoś coś takiego wymyślił (SG-3 IR).... Chyba za drogo jak na mój gust (ponad 50 zł). Rozwiązanie z ciemnym filmem rozumiem jest po to żeby IR przechodził a widzialne odcinało? A 560 planowałem wyzwalać z błysku lampy zdalnej SB-600 w trybie S1. Przynajmniej tak zakładam, że to zadziała, bo YN 560 II oraz ewentualnie wszystkie kostki i kabelki jeszcze nie zakupione.

Zastanawiałem sie nad tymi nadajnikami RF 603 II. Napisali gdzies ze nie działają z lampą SB-600:( Z tego co doczytałem problem jest z wybudzaniem. Moze by to nie była i przeszkoda, ale jednak rozwiązanie z nadajnikami wychodzi prawie 100 zł drozej, a przez ten problem z wybudzaniem wychodzi, że jest w jakimś stopniu ułomne. Dwie kostki i kabel mozna rzeczywiscie kupic nowe za ok 70 zeta. I tak, zgadza się, w pewnym sensie u mnie priorytetem tutaj sa nizsze koszty. Jak mi sie temat z domowym studio bardziej spodoba (i mojej żonie) to wtedy bedzie powód żeby wysupłać coś wiecej z kieszeni. Ale dzięki za podpowiedź z samoróbką, popatrzę, może rzeczywiście ktoś gdzieś sprzedaje używane kostki i kabel - nie wpadło mi to głowy. W sumie tam nie ma się co psuć. Inna sprawa, że taki kabel sam bym sobie zrobił, ale nie udało mi sie namierzyć żadnego sprzedawcy takich wtyczek.