Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50mm f/2,8 czy 17-70mm f/2,8-4 C
Witam
Szukam jasnego uniwersalnego zooma i proszę o poradę co wybrać:
Sigmę 17-70mm f/2,8-4 DC MACRO OS HSM C
czy
Sigmę 17-50mm f/2,8 EX DC OS HSM
Ma być to obiektyw do codziennego focenia. Do portretów używam Sigmy 50 F1.4
Przeszukałem fora, testy, filmy na Youtube. Większość opinii dotyczy problemów z AF w Canonach a rzetelnych porównań brak. Mam Tamrona 17-50 F2.8 VC Di II ale jego praca z D7100 jest irytująca. Kupiłem go mając jeszcze D90, i na pierwszy ogień konieczna była kalibracja. Kupując D7100 liczyłem na mikroregulację AF'u ale przy różnych ogniskowych obiektyw różnie ostrzy. Jakby jeszcze BF lub FF był powtarzalny to poszedłbym na kompromis ale co zdjęcie to inny problem z ustawioną ostrością. Z pozostałymi szkłami nie mam problemów. Doszedłem do wniosku że daruję sobie tego Tamrona bo już tracę cierpliwość.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=221156
Czytałem ten wątek. Wiem że na pewno Sigma 17-50 F2.8 jest o niebo lepsza niż T17-50. Zastanawiam się jednak czy nie poświęcić jasności przy 50mm kosztem dłuższej ogniskowej. Jak pisałem mam Sigmę 50 F1.4 i jak bawię się w portrety to przepinam obiektyw.
Tak, masz poświęcić jasność na rzecz ogniskowej.
Tak, masz poświęcić jasność na rzecz ogniskowej.
Masz jakiś konkretny argument??
cz4rnuch
22-07-2014, 21:03
Koledze chodziło pewnie o to, że tylko Ty znasz odpowiedź na to pytanie ;)
Masz jakiś konkretny argument??
Nie, ale Ty też nie. Po prostu podjąłem decyzję za Ciebie.
hehe. Tak też myślałem. Chciałbym poznać wasz wybór w tej kwestii.
Jasność tracisz dość szybko a nie dopiero na końcowej ogniskowej.
Osobiście wybrałem 17-50 i jestem bardzo zadowolony.
Jasność tracisz dość szybko a nie dopiero na końcowej ogniskowej.
Osobiście wybrałem 17-50 i jestem bardzo zadowolony.
Czytałem test na DPreview i już przy ogniskowej 24mm, maksymalny otwór wynosi 3.2
adrianek32
24-07-2014, 00:08
na 50mm masz juz swiatlo 4 a 70mm jest dosc slabe w tym szkle
Czytałem test na DPreview i już przy ogniskowej 24mm, maksymalny otwór wynosi 3.2
Patrzę na twoją stopkę: D7100. Mam to samo body i sigmę 17-50. Jest ostra, jasna i stosunkowo tania - to główne zalety (ważne).
To co mi w niej przeszkadza od samego początku, to zła współpraca z tym właśnie body. Sigma nie pozwala płynnie przewijać powiększenia zdjęcia na ekranie LCD. Ma to związek z OS-em i jakimiś (podobno) "haczykami", które Nikon zastawił na niezależnych producentów obiektywów.
Weź przed kupnem pod uwagę, z czym to się wiąże. Kiedy po wyostrzeniu przekadrowujesz, nie będziesz widział na powiększeniu fragmentu ostrzenia. Nie ocenisz czy "ostre", czy "prawie ostre". Dopiero w domu na kompie zobaczysz.
Przekadrowywać czasem trzeba, bo najlepiej działa punkt centralny, co kłóci się z zasadą trójpodziału.
Więc trzeba w tym celu przewinąć podgląd, a to jest mocno upierdliwe (wielokrotne klikanie strzałek manipulatora). Raz, drugi można, później się nie ma czasu i macha ręką. Efekt - ujęcia utracone, bo nie sprawdziłeś, że aparat źle wyostrzył. A to się zdarza niestety dość często, zwłaszcza w pomieszczeniach.
Sigma najwyraźniej uważa, że ten budżetowy obiektyw kupowany jest przez nikoniarzy (bo w innych systemach problemu nie ma) mocno "tolerancyjnych" i ma ten problem gdzieś. Pewnie biznesowo ma rację - idea to żyłować klienta i zarabiać.
Gdyby nie ten "detal", obiektyw ten pod d7100 byłby bezkonkurencyjny.
cz4rnuch
30-07-2014, 09:48
Ale ten detal jednak jest więc tak nieśmiało zapytam jaki inny obiektyw może z nim konkurować? Też się zawsze kurczowo trzymałem krzyżowych bo boczne w D90 były do dupy, ale powoli od tego odchodzę bo widzę że D7100 radzi sobie i na skrajnych. Często nawet nie chce mi się tych bocznych ustawiać wybierakiem tylko aplikuję sobie 3D i swobodnie przekadrowuję. Przy dobrym i średnim świetle nie ma problemów z bocznymi, przy słabym jest gorzej ale nie tragicznie. Apaw, jeśli nie ufasz bocznym to awaryjnie(bo upierdliwe) zawsze możesz wyłączyć AF i OS na obiektywie po zrobieniu zdjęcia. Wtedy płynne przewijanie działa od razu. Tyle, że chyba już Ci o tym wspominałem i rozwiązanie nie przypadło Ci do gustu(mnie zresztą także nie) :)
Ale ten detal jednak jest więc tak nieśmiało zapytam jaki inny obiektyw może z nim konkurować? Też się zawsze kurczowo trzymałem krzyżowych bo boczne w D90 były do dupy, ale powoli od tego odchodzę bo widzę że D7100 radzi sobie i na skrajnych. Często nawet nie chce mi się tych bocznych ustawiać wybierakiem tylko aplikuję sobie 3D i swobodnie przekadrowuję. Przy dobrym i średnim świetle nie ma problemów z bocznymi, przy słabym jest gorzej ale nie tragicznie.
Może z nim konkurować Tamron 17-50/2.8 i Nikkor 17-55/2.8. Oba gorsze optycznie. Nikkor droższy i bez stabilizacji. Za to żaden z nich nie blokuje scrolla. Nikkor podobno lepiej ostrzy. Moim zdaniem, słaba ta konkurencja (co widać w mojej stopce).
Co do ostrzenia, to wynik jest zależny od poziomu kontrastu (kierunku kontrastu w przypadku niekrzyżowych) i ilości światła (wypadkowa jasności szkła i oświetlenia). W cieplarnianych warunkach ostrzy każdy punkt. Mi chodziło o przypadki trudniejsze, czyli jak jest ciemniej, a obiekt jest słabo kontrastowy. Wtedy moim zdaniem punkt centralny ostrzy lepiej. Zresztą sam wielki Nikon pisze, że punkt centralny (i tylko ten punkt) ma największą tolerancję na ciemne obiektywy.
Ostatecznie jak się ma czas, to najlepiej ostrzy się na LV :) ale tylko wtedy, gdy ma się na to czas.
Apaw, jeśli nie ufasz bocznym to awaryjnie(bo upierdliwe) zawsze możesz wyłączyć AF i OS na obiektywie po zrobieniu zdjęcia. Wtedy płynne przewijanie działa od razu. Tyle, że chyba już Ci o tym wspominałem i rozwiązanie nie przypadło Ci do gustu(mnie zresztą także nie) :)
Niestety to rozwiązanie nie działa u mnie. Wyłączyłem AF na body i na szkle. Wyłączyłem OS. Zacinało dalej. :)
Patrzę na twoją stopkę: D7100. Mam to samo body i sigmę 17-50. Jest ostra, jasna i stosunkowo tania - to główne zalety (ważne).
To co mi w niej przeszkadza od samego początku, to zła współpraca z tym właśnie body.
Czy ktoś z Was ma doświadczenie odnośnie współpracy D7100 z S17-70?
Niestety to rozwiązanie nie działa u mnie. Wyłączyłem AF na body i na szkle. Wyłączyłem OS. Zacinało dalej. :)
"Workaround to scroll in Image Review: Live view (Camera) > Play Back > Zoom In > Scroll as normal."
Może to zadziała.