PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o auto ISO w Nikonie D7100

pteris3
22-07-2014, 14:14
Jestem tu nowy i jest to mój pierwszy post na tym forum, więc witam wszystkich serdecznie...

Mam pytanie związane z auto ISO w D7100.
Mianowicie, robiłem zdjęcia w kościele przy ISO 1600.
Następnego dnia włączyłem auto ISO. Dzień był pogodny. Jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że zdjęcia przeze mnie zrobione, są zrobione w czułości 1600. Wydawało mi się, że aparat nie zasugeruje sie ostatnim maualnym ustawieniem ISO tylko w trybie Auto ISO skoryguje to wszystko....

Z tego co wiem minimalna czułość auto ISO wynosi 100 a maksymalną możemy ustawić....
Przed chwilką z balkonu robiłem zdjęcia przy czułości 320 potem przestawiłem na auto ISO ... znowu aparat zrobił fotkę z ISO 320... następnioe zrobiłem fotkę, przy tych ustawieniach w zaciemnionym pokoju. Tutaj aparat podniósł czułość na 560 ISO, czyli jak myślę wszystko OK.

Doszedłem do wniosku, nie wiem czy słusznego, że ISO manualne musi zawsze wynosić 100, żeby aparat się nie gubił... myślałem, że automatyka to wszystko załatwi i sama dobierze prawidłową czułość... sam już nie wiem...

Jestem ignorantem w tych sprawach a D7100 mam od tygodnia...

Bardzo prosiłbym o wszelkie sugestie, za które bedę bardzo wdzięczny...

Miałem przez chwilke do czynienia z Canonem 6D... Tam jest sprawa prosta... opcje auto ISO lub poszczególne czułości... aparat wspaniale je dobierał

Aha... przy opcji ustawiania ISO w menu na górze jest "automatycznie" nie mogę tego uaktywnić... opcja nie nie podświetlona... wskazówka mówi, że przy tych ustawieniach aparatu opcja ta jest niedostępna. Była ustawiona preselekcja przysłony, pomiar matrycowy, automatyczny balans bieli...

Jeszcze raz dziękuje za wszelkie uwagi i wskazówki

pozdrawiam
Marek

2pompony
22-07-2014, 14:23
W tym modelu AutoISO działa tak, że aparat robi na tym ISO, które sobie fotograf sam ustawi, a dopiero jak mu za ciemno, to podnosi ISO stopniowo. Skoro ustawiłeś ISO na 1600, aparat uznał, że wiesz co robisz i nie podniósł wyżej, bo widać miał dość światła.

Z tym automatycznym i nieaktywnym podpisem, to nie zrozumiałem do końca pytania. AutoISO, jak są ustawione parametry, to najlepiej uaktywnia się trzymając guzik ISO wciśnięcty i kręcąc przednim kółkiem; co jeden klik włącz i włącza AutoISO.

GonzoG
22-07-2014, 14:43
W tym modelu AutoISO działa tak, (...)

Nie w tym, a w każdym.

@pteris3:
A jak ma działać autoISO ?? Skoro ustawiłeś sobie jakieś ISO, to czemu aparat ma je zmieniać, jeśli nie ma takiego przymusu. W końcu, to Ty masz sterować aparatem, a nie on tobą.

To tak samo, jakbyś powiedział, że ustawiając w trybie "M" przesłonę f/5.6, to w trybie "A" aparat sam powinien ją całkowicie otworzyć.

pteris3
22-07-2014, 14:43
Tak, jak już pisałem jestem ignorantem...
Miałem na mysli to, ze mimo ostatniego ustawienia ISO 1600 na auto aparat zachowa się "poprawnie" i zmieni to ISO na duuuużo niższe...
ael to są moje przemyślenia i pewnie, jak się okazuje błędne

2pompony
22-07-2014, 14:55
Pomyśl o tym w ten sposób: aparat uznał, że skoro ustawiłeś sobie ISO takie a nie inne, to on nie chce stawać Ci wbrew i być mądrzejszy, bo może wiesz co robisz. :)

GonzoG
22-07-2014, 14:55
Tak, jak już pisałem jestem ignorantem...
Miałem na mysli to, ze mimo ostatniego ustawienia ISO 1600 na auto aparat zachowa się "poprawnie" i zmieni to ISO na duuuużo niższe...
ael to są moje przemyślenia i pewnie, jak się okazuje błędne

Aparat zmieni ISO tylko jeśli będzie taka potrzeba - czyli gdy czas i/lub przesłona osiągną dolną lub górną granicę.

sl011
22-07-2014, 15:10
Jeśli chcesz, żeby aparat ustawiał także czułość mniejszą niż 1600, to pozwól mu na to: ustaw czułość podstawową (czyli tę, którą ustawia się przy także wyłączonym auto iso) np 100. A w ustawieniach auto-iso ustaw maksymalną czułość np 1600. Wtedy czułość będzie się zmieniała między 100 a 1600.
Aparat będzie traktował czułość bazową (100) jako minimalną i będzie ją utrzymywał, jeżeli będzie to możliwe, starając się uzyskać czas migawki nie dłuższy niż ustawiony w ustawieniach auto iso. A jeśli dla utrzymania pożądanego czasu migawki trzeba będzie zwiększyć czułość, to będzie to robił do maksymalnej wartości ustawionej w ustawieniach auto-iso.
Tak to przynajmniej działa w trybie A. Mam nadzieję, że nie zamotałem za bardzo opisu.

Z tego co wiem minimalna czułość auto ISO wynosi 100 a maksymalną możemy ustawić....
Minimalna czułość MOŻE wynosić 100, jeśli taką ustawisz w ustawieniach podstawowych ISO. Jeśli ustawiłeś 1600, a maksymalną w auto iso też 1600, to aparat zmieniał czułość między minimalną a maksymalną, czyli między 1600 a 1600. ;)

SQ9MCS
22-07-2014, 15:13
Możesz wybrać czułość pomiędzy konkretnymi wartościami a AUTO-ISO podobnie jak w Canonie. Naciskasz ISO i kręcisz przednim pokrętłem. Wartości zmienią się pomiędzy ISO a AUTO-ISO. Tylne pokrętło ustawi ci dolną granicę w trybie AUTO-ISO. W trybie ISO - konkretną wartość czułości

Osobiście nie korzystam z tej funkcji. Zauważyłem że D7100 lubi sobie dołożyć ISO w trybie AUTO. Aby mieć szybki dostęp do zmiany ISO możesz ustawić sobie w menu ustawień osobistych d3 wartość: pokaż ISO/łatwe ISO. Wtedy będziesz mógł szybko zmienić czułość korzystając z tylnego pokrętła.

pteris3
22-07-2014, 16:07
Chyba wszystko już wiem...
Panowie.... bardzo, bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi

pozdrawiam

Jacol
22-07-2014, 18:09
Osobiście nie korzystam z tej funkcji. Zauważyłem że D7100 lubi sobie dołożyć ISO w trybie AUTO. Aby mieć szybki dostęp do zmiany ISO możesz ustawić sobie w menu ustawień osobistych d3 wartość: pokaż ISO/łatwe ISO. Wtedy będziesz mógł szybko zmienić czułość korzystając z tylnego pokrętła.

Co oznacza dołożyć ? W jakim sensie ?

Może ustawiłeś w opcjach auto iso za krótki minimalny czas i gdy aparat nie może go za często osiągnąć to podnosi iso i stąd to wrażenie.

cezary-k
22-07-2014, 18:28
Nie mam pojęcia, na jakiej podstawie produkujecie swoje teorie. W trybie manualnym ISO zjeżdża na maksa w dół (do wartości kalibrowanej, tzn bez Low 1,2 ...) lub go górnej zadeklarowanej w menu wartości w ten sposób, aby zdjęcie naświetlić w prawidłowy sposób, uwzględniając ustawienia czasu, przesłony i oczywiście korekcję ekspozycji. Ustawiania ISO przy wyłączonej automatyce nie mają tu nic do rzeczy.

GonzoG
22-07-2014, 19:42
Nie mam pojęcia, na jakiej podstawie produkujecie swoje teorie. W trybie manualnym ISO zjeżdża na maksa w dół (do wartości kalibrowanej, tzn bez Low 1,2 ...) lub go górnej zadeklarowanej w menu wartości w ten sposób, aby zdjęcie naświetlić w prawidłowy sposób, uwzględniając ustawienia czasu, przesłony i oczywiście korekcję ekspozycji. Ustawiania ISO przy wyłączonej automatyce nie mają tu nic do rzeczy.

Najwyraźniej nie korzystasz z autoISO.
Zawsze ręcznie ustawione ISO ma wpływ na to jaki jej minimalna wartość przy autoISO.

W starszych puszkach działało to jak korekta - czyli ustawiając co innego niż ISO 100, to auto ISO zawsze dawało o tyle samo EV więcej.
W nowszych ręczne ustawienie autoISO to wartość której się trzyma, póki mieści się w ustalonych granicach parametrów ekspozycji.

251kris
22-07-2014, 20:54
A może przy auto iso wypadałoby korzystać z trybu M? Czyli jedyną automatyka będzie Auto iso.
Wtedy będzie to działać bardziej sensownie. Bo jeśli zastosujemy podwójną automatykę: Autoiso i jakąś preselekcję, to aparat nie jest wróżką.

SQ9MCS
22-07-2014, 23:50
Co oznacza dołożyć ? W jakim sensie ?

Może ustawiłeś w opcjach auto iso za krótki minimalny czas i gdy aparat nie może go za często osiągnąć to podnosi iso i stąd to wrażenie.

W trybie preselekcji przysłony (A) zauważyłem że mój D7100 w zależności od sytuacji lubi w trybie AUTO-ISO podnieść za bardzo czułość.

A może przy auto iso wypadałoby korzystać z trybu M? Czyli jedyną automatyka będzie Auto iso.
Wtedy będzie to działać bardziej sensownie. Bo jeśli zastosujemy podwójną automatykę: Autoiso i jakąś preselekcję, to aparat nie jest wróżką.

M to jedyny tryb gdzie ta funkcja według mnie ma sens.

cezary-k
23-07-2014, 00:01
Najwyraźniej nie korzystasz z autoISO.
Zawsze ręcznie ustawione ISO ma wpływ na to jaki jej minimalna wartość przy autoISO.

Korzystam często, w trybach M i A, i ręczne ustawienie nie "podnosi" dolnej granicy czułości, jak tu wiele osób zasugerowało. Pucha D3s, tak dla jasności.

PiKa
20-11-2015, 23:29
Bo jeśli zastosujemy podwójną automatykę: Autoiso i jakąś preselekcję, to aparat nie jest wróżką.

Ale mógłby działać tak, na przykładzie preselekcji przysłon:
1. ustawia czas z iso bazowym
2. jeśli iso bazowe jest większe niż maksymalne autoiso, to koniec, brak możliwości manewru
3. jeśli ustawiony czas jest większy niż maksymalny czas autoiso, to zwiększa użyte iso i zmniejsza użyty czas

Czy tak działa to nie wiem, ale jak widać nie trzeba być wróżką ;)

Nemesis
07-08-2016, 14:47
Jak dla mnie to Auto Iso powinno być inaczej rozwiązane w Nikonach, powinno być w ustawieniach oddzielne pole na minimalne iso, tak jak jest na maksymalne, tak żeby ogólne ustawienie iso nie było jednocześnie minimalnym - to powinno być rozdzielone, tak żeby w rezultacie jednorazowe przejście na tryb manualny i zmiana iso w tymże, nie wpływało na ogólną zmianę ustawień w auto iso.
Czyli ustawiam min iso np na 200 max na 6400 i ładnie to działa w trybie A, po przejściu w manuala ustawiam sobie określone iso, ale po powrocie do A, wskakują ustawienia 200-6400. Przy repo ślubnym często bujam się między A a M (np gdy focę z lampą), a później zapominam zmienić ustawienie Iso wracając na A. Poza tym, co do zasady każdemu i tak zależy na tym, żeby ustawiać jak najniższe ISO...

2pompony
07-08-2016, 15:06
Nie wiem jakiego body używasz, ale skoro wątek jest o D7100 - mogę założyć, że masz takie. W takim razie zamiast A użyj U - będziesz miał dokładnie to co chcesz poza tym, że zakres będzie nie od 200-6400 tylko zawsze dolną granicą będzie 100. Też tak ajk piszesz, że każdemu zależy na najniższym możliwym.

Jeszcze raz: ustawiasz U (działa jak tryb A z AutoISO 100-6400 jeśli tak sobie zapamiętasz), a potem przestawiasz w tryb M bez AutoISO, z ISO jakie sobie wybierzesz, np. 800. I można to robić tam i z powrotem: U jest AutoISO (przedział 100-6400), M nie ma AutoISO, ISO 800...

Nemesis
07-08-2016, 15:27
O matko, aż wstyd o tym nie pomyślałem! Dzięki wielkie, Nikon D610 i D750, więc nie będzie najmniejszego problemu :)

no1
07-08-2016, 17:33
Witam. Tez mam od niedawna D7100, powyzsze rady moga okazac sie pomocne. Ale mam pytanie: jakie jest najwyzsze, uzyteczne ISO w D7100?

madebyzosiek
07-08-2016, 17:54
To zależy czy robisz jpgi, czy rawy, a jak raw, to jak obrabiasz... Ja uważam, że 4000 to ostatnie dobre, do 6400 jako ratunek co najwyżej, albo pod BW ;)

2pompony
07-08-2016, 17:59
Rzecz gustu, jednemu będzie się podobać 6400, inny będzie zgrzytać zębami już przy 2500 - zależy nie tylko jakie się ma priorytety, ale też co akurat fotografujesz. Przykład: starałem się nie wchodzić powyżej 1600 (stare przyzwyczajenia z poprzednich puszek, żeby nie przewalać ISO), ale jak byłem w Wieliczce na dole w kopalni, czasem musiałem wejść na 3200 i jak się okazało nic wielkiego się nie stało.

Owszem, porównując na poziomie subatomowym pojedyncze pixele to oczywiście szum na 3200 jest większy niż na 1000 - cudów nie ma - ale ogólny wygląd nie tylko był 'znośny', ale całkiem mile mnie zaskoczył. Okazało się, ze moje gusta spokojnie wytrzymałyby więcej. Tym bardziej, że nie próbowałem z wycieczki po kopalni próbować udawać, że jestem na pełnym słońcu, więc nie było forsownego rozjaśniania i wyciągania z cieni...

no1
07-08-2016, 18:06
To zależy czy robisz jpgi, czy rawy, a jak raw, to jak obrabiasz... Ja uważam, że 4000 to ostatnie dobre, do 6400 jako ratunek co najwyżej, albo pod BW ;)
Robie i RAWy i JPG, RAWy obrabiam w ViewNX-i (Photoshopa jeszcze nie ogarnalem). Ale tak czy siak, to na 4000 moge spokojnie focic?

- - - - kolejny post - - - - - -

Rzecz gustu, jednemu będzie się podobać 6400, inny będzie zgrzytać zębami już przy 2500 - zależy nie tylko jakie się ma priorytety, ale też co akurat fotografujesz. Przykład: starałem się nie wchodzić powyżej 1600 (stare przyzwyczajenia z poprzednich puszek, żeby nie przewalać ISO), ale jak byłem w Wieliczce na dole w kopalni, czasem musiałem wejść na 3200 i jak się okazało nic wielkiego się nie stało.

Owszem, porównując na poziomie subatomowym pojedyncze pixele to oczywiście szum na 3200 jest większy niż na 1000 - cudów nie ma - ale ogólny wygląd nie tylko był 'znośny', ale całkiem mile mnie zaskoczył. Okazało się, ze moje gusta spokojnie wytrzymałyby więcej. Tym bardziej, że nie próbowałem z wycieczki po kopalni próbować udawać, że jestem na pełnym słońcu, więc nie było forsownego rozjaśniania i wyciągania z cieni...
Na poprzednim aparacie (D3200) tez zdarzalo mi sie robic na 3200 (choc zadko) i nawet zle to nie wygladalo.

notdot
07-08-2016, 18:08
a problem zrobić sobie zdjecia na różnym iso, choćby wieczorem w domu przy słabym oświetleniu, potem zobaczyć na kompie po obróbce czy to jest dla ciebie akceptowalny poziom szumów?
zresztą czasami iso 3200 będzie ok a czasami nie, zależy od sceny, od oświetlenia, detali, kolorów i wielu innych czynników, inaczej akceptujesz szumy na zdjęciu robionym w słabo oświetlonym klubie czy na koncercie a inaczej z domowej imprezy u cioci

madebyzosiek
07-08-2016, 18:13
Ale tak czy siak, to na 4000 moge spokojnie focic?

Jak to mądrze napisał pompon, rzecz gustu. Najlepiej protestować i znaleźć swój "akceptowalny próg" ;)

no1
07-08-2016, 18:48
Jak to mądrze napisał pompon, rzecz gustu. Najlepiej protestować i znaleźć swój "akceptowalny próg" ;)
Dzieki, dostosuje sie:wink:

sl011
08-08-2016, 08:34
RAWy obrabiam w ViewNX-i
Wypróbuj Capture NX-D.

no1
08-08-2016, 22:03
Wypróbuj Capture NX-D.
Wyprobowalem i wyglada to ciekawie. Ale trzeba by sie nim pobawic, nie wiem czy czas znajde.

Wojtek Pysz
04-03-2021, 12:38
Mam pytanie związane z auto ISO w D7100.

Próbowałem w skrócie opisać, jak działa ISO-AUTO w Nikonie D7100:

https://ciekawe.tematy.net/2021/img/ISO-D7100.pdf