PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzedaż zdjęć roślin

MattA3s
22-07-2014, 13:37
Witam,

Słuchajcie potrzebuje Waszej pomocy. Zajmuje się fotografią roślin i zwierząt, ale do tej pory nie sprzedawałem takich zdjęć. Odezwało się ostatnio do mnie wydawnictwo, które poszukiwało zdjęć akurat takich jakie ja mam w swojej kolekcji. Chcą zakupić zdjęcia w licencji royalty free, wykorzystać go do jednego swojego produktu, którego nakładu nie są w stanie na razie określić, ale możliwe, że będą chcieli wykorzystać je do kolejnych swoich produktów. Jak byście wycenili zdjęcia do sprzedaży dla wydawnictwa. zaznaczam, że są to zdjęcia roślin.

Z góry dzięki za pomoc.

doktor
22-07-2014, 15:26
Chcą zakupić zdjęcia w licencji royalty free

To znaczy kupić czy dostać? Czy kupić za 0 złotych?

którego nakładu nie są w stanie na razie określić,

Od nakładu zależy cena, choć*może być kompletnie od niego niezależna, jeśli wynosi zero. Czy drukarni też powiedzą, że nie są w stanie określić nakładu, więc niech drukarnia kupi mniej więcej papieru.

sokolnik
22-07-2014, 20:53
Im bardzie wyszukane/niedostępne rośliny tym cena wyższa. Jeśli to wyjątkowe rośliny to bym brał więcej. Jeśli to pospolite "mleczyki" to bym nie wolał milionów :-)

doktor
22-07-2014, 21:38
Jeśli to pospolite "mleczyki" to bym nie wolał milionów

Zgadzam się. Jeden powinien wystarczyć.

A wracając do adrema, niech się*wydawca określi czego oczekuje i co to ma być za wydawnictwo. Poradnik działkowca, projekty ogrodów, Atlas roślin pospolitych (albo i nie). Pójdziesz do księgarni i zobaczysz ile takie publikacje kosztują. Wydawca dostaje 40-50% ceny detalicznej, znając nakład będziesz wiedział o jaki budżet chodzi.

MattA3s
23-07-2014, 01:10
Oni zajmują się wydawaniem gier edukacyjnych dla dzieci. Tam będą wykorzystane zdjęcia, ale zakładają również ,że zdjęcia mogą wykorzystać w kolejnych publikacjach. Może macie doświadczenie w tym temacie jak wyliczyć cenę za zdjęcie. Nie jest to prosty temat dla mnie, a najchętniej zapłaciliby za zdjęcia koło 50 zł za sztukę.

motyl
23-07-2014, 07:07
Zapoznaj się z cennikiem np. fotolia.pl Poczytaj co i za ile sprzedają i wyciągnij wnioski. Wydawnictwa korzystają z takich serwisów.

Dark
23-07-2014, 09:10
Kilka wydawnictw kupowało ode mnie zdjęcia roślin i zwierząt. Najczęściej stawki oscylowały koło 70-100zł za zdjęcie. Jeśli cenę uznają za zbyt wysoką, mogą sobie skupić coś ze stocka, tak więc pole manewru jest niestety ciut ograniczone. No chyba, że masz jakieś super rzadkości. Wtedy można się targować.

dikanda
23-07-2014, 09:39
Wszystko zależy, czy to duże wydawnictwo, czy małe. Ja sprzedawałam kiedyś zdjęcia małemu wydawnictwu do kart edukacyjnych. Cenę uzależniłam od ilości zakupionych zdjęć. Myślę, że 50 zł to maks jaką takie małe wydawnictwo zapłaci. Od większego możesz wołać 70-100 zł w zależności od ilości.

eastersong
05-08-2014, 10:37
Zależy jakie to wydawnictwo. Bo cenę możesz ustalić bardzo różną, od 50 do nawet 100 zł za zdjęcie. Zawsze możesz się targować i zapytać ile oni by dali za zdjęcie.