Zobacz pełną wersję : co dalej- kolekcjonowanie sprzętu
Witam!
Mam nikona d3100+ kit+ 50mm 1.8, o ile na dworze, przy ładnym słońcu można już "coś" zrobić ze stałką, tak w pomieszczeniach już czegoś brakuje, a lampa wbudowana jaka jest- każdy widzi :) a że od jakiegoś czasu uczę się reportażu (najczęściej na jakichś imprezach rodzinnych albo osiemnastkach osób, dla których każde zdjęcia z lustra są satysfakcjonujące :D) to chciałabym dokupić coś, co pomogłoby polepszyć jakośc zdjęć. i tutaj nie wiem, czy w tym momencie kupić lampę czy poczekać i najpierw wymienić body.
Ogólnie sprawa wygląda tak, że chciałabym w odległej przyszłości zająć się tym tematem zawodowo, więc nie chcę dokupić średniej lampy, która za chwilę by mi przestała wystarczać, podobnie z body, wolałabym od razu zainwestować w coś dobrego.
lampa, mogłabym w nią zainwestować w najbliższym czasie- wiadomo, że chlubą nikona jest Sabinka 900, tylko czy nie ma nic tańszego, co sprawowałoby się równie dobrze? (na lampach zewnętrznych znam się bardzo słabo, niestety). może sb-700?
body- nie wiem jeszcze, czy będę wymieniała na pełnoklatowe czy na niepełną klatkę, ale mam jeszcze sporo czasu do przemyślenia tego. W każdym razie celowałabym w d7100/d600/d610 lub coś w tej klasie. Bo raczej przeskok na 5100 to słaby pomysł. Na body musiałabym poczekać pewnie około roku.
No i podsumowując nie wiem, czy kupić lampę (d3100 z lapmą w pomieszczeniach jakoś da radę?) czy to bez sensu i poczekać najpierw na nową puszkę, a dopiero później bawić się w inne dodatki, biorąc pod uwagę czas, kiedy bym mogła kupić jedno i drugie.
(mam nadzieję, że w miarę składnie przekazałam to, co chodzi mi po głowie :D)
Zmiana body nie zastąpi lampy w żaden sposób, a nauczenie się wykorzystywania lampy, a nawet kilku lamp da znacznie większe możliwości niż nawet najlepszy aparat.
Z lamp polecam:
Metz 52 AF-1
Nikon SB-700
Nikon SB-910
Przy czym lampy przewagę lamp Nikona zobaczysz tak naprawdę dopiero po zmianie body na takie, które ma auto FP (synchronizację z krótkimi czasami) - czyli półka D90, D7x000 lub pełna klatka.
Mam Metza 50 AF-1 (starszy model ze znacznie mniejsza ilością funkcji) i nadal go używam, a SB-910 siedzi w torbie.
Przewaga SB-910 wychodzi dopiero przy auto FP, bo lampy Nikona w tym trybie są znacznie mocniejsze (ponad 1EV) niż konkurencja. W pozostałych zastosowaniach Metz będzie sprawdzał się równie dobrze jak lampy Nikona, albo lepiej bo jest mocniejszy.
Andrzej1974
22-07-2014, 07:52
Kup lampę (fajna do mniejszego body i dla kobiety jest SB-700) i... nie stawiaj D7100 na równi z D610.
nie stawiam na równi, zaznaczyłam wcześniej, że w zależności od klatki brałabym taki albo taki model :)
i dzięki za rady. może ktoś jeszcze się wypowie?
edit.
mam jeszcze pytanie co do lampy (pewnie niektórzy uznają je za głupie, ale nigdy wcześniej nie miałam okazji pracować z zewnętrzną lampą błyskową)- ona błyska też przy zdjęciach seryjnych?
stoodent1
22-07-2014, 08:10
Tak błyska przy serii ale w zależności od ustawionej mocy, lampa może nie zdążyć się naładować.
Także może być tak że 4-5 jest naświetlone w serii a następne już będzie bez błysku a po naładowaniu znowu parę naświetlone.
Po za tym przy dłuższych seriach szybko można ją przegrzać.
Ja akurat mam Nissina Di866 daje radę.
Pod uwagę brałbym też SB-800. Ma chyba najlepszy stosunek wydajności do ceny. Wszystkie lepsze lampy Nikona (SB600-SB910) mogą działać jak sterowniki CLS, którego D3000 z wbudowaną nie ma.
mam jeszcze pytanie co do lampy (pewnie niektórzy uznają je za głupie, ale nigdy wcześniej nie miałam okazji pracować z zewnętrzną lampą błyskową)- ona błyska też przy zdjęciach seryjnych?
Tak, ale trzeba brać pod uwagę, że nie zawsze lampa się załaduje i przy szybkiej serii część kadrów może być niedoświetlona. SB-900 dodatkowo blokuje się, gdy się przegrzewa (a robi to podobno bardzo łatwo).
Ned Stark
22-07-2014, 09:06
I jeszcze jakieś szkło sobie dokup.
I jeszcze jakieś szkło sobie dokup.
gdybym tylko miała "piniondze" :D
a co do zdjęć seryjnych, to nie zamierzam namiętnie ich trzaskać, tak tylko zapytałam z ciekawości.
z tego, co wygooglowałam to sb-800 jest bardzo mało popularna, więc wybierając, pomiędzy 700 i 800 raczej skłoniłabym się ku tej pierwszej.
Andrzej1974
22-07-2014, 09:59
z tego, co wygooglowałam to sb-800 jest bardzo mało popularna, więc wybierając, pomiędzy 700 i 800 raczej skłoniłabym się ku tej pierwszej.
SB-800 jest ponoć najlepszą lampą Nikona i nic lepszego po niej Nikon już nie wydał. Tak przynajmniej wielu uważa...
z tego, co wygooglowałam to sb-800 jest bardzo mało popularna
Chyba w sprzedaży, bo chyba mało kto się jej pozbywa.
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=212689
Ja wybrałem 900tki, ze względu na szybkość obsługi (przestawianie trybów pracy), ale SB800 cały czas mam w zapasie.
SB-800 nie jest mało popularna, tylko nowa nie jest juz od lat dostępna. Można kupić juz tylko używane. Niestety ceny dość wysokie. W podobnej cenie można kupić Metza 52.
@Dark: SB-600 nie ma trybu sterownika. Działa tylko jako slave.
Pomyśl o lampie i o jakimś jasnym szkle, skoro kręci Cię repo. Albo 35-tka f/1.8, albo jakiś jasny zoom 17-50 f/2.8 - Sigma albo Tamron. Nie wiem, czy od razu musisz się pakować w drogą lampę systemową - konkurencja typu YN też ma ciekawe pozycje w ofercie, a na szkło więcej zostanie :)
50 1.8 jest dość jasna i na razie musi mi wystarczyć, ponieważ, jak już wspomniałam w obecnej chwili finanse nie pozwalają mi na zakup nowego szkła, choć sigma 17-50 bardzo do mnie przemawia :D
na razie dalej stoję przed wyborem lampy.
a skoro nowej 800 nie ma już w sprzedaży, to całkiem odpada. nie chcę używanego sprzętu.
Ned Stark
22-07-2014, 11:45
Podobnie jak SerU uważam, że spokojnie możesz brać jakiś tańszy zamiennik lampy systemowej - np. Metza (na zdjęciach i tak tego nie będzie widać) i wystarczy tobie pieniędzy na 35. Nie warto moim zdaniem przepłacać za lampę chyba że ktoś potrzebuje akurat bajerów z systemówki.
RigorMortis
22-07-2014, 11:45
Zacznij od podstawy czyli od body, i na nim buduj system. Mając praktycznie profesjonalne peryferia będziesz sie tylko męczyć z d3100. Jeśli chcesz sie zająć reportażem to liczy sie przede wszystkim wyczucie chwili i szybkość, D3100 będzie tylko utrudniał pracę, ze względu na jego ograniczona ergonomię. Skoro za pół roku rozważasz zakup miedzy d7100, a d610, a różnica miedzy nimi w cenie to około 2500 PLN, to kup D7100, sprzedaj D3100 i razem z kitem i 50, a kwotę (około 1200zł) wraz z różnicą między (2500zł) D7100, a D610 przeznacz na obiektywy. Pełną klatkę odpuść sobie do jak to napisałaś dalekiej przyszłości kiedy naprawdę przejdziesz na zawodostwo. Teraz kup tylko lampę, poczekaj te pół roku i ucz się, ćwicz oko, rękę i refleks.
Zakup nowego body mogę rozważyć za rok, nie za pół- wspomniałam o tym w pierwszym poście. a d3100 nie mogę sprzedać.
Archibald6803
22-07-2014, 12:52
nie bój się używanej sb 800 ; to zdecydowanie najlepsza lampa Nikona ; poszukaj tylko takiej która z zewnątrz wygląda ładnie / nie jest porysowana ; za 700zł swobodnie kupisz dobry egzemplarz który posłuży Ci wiele lat ..... ; a jakby co - to wymiana palnika kosztuje ok. 100 zł ......
ewentualnie coś się zepsuje i 7 stówek pójdzie się... przespacerować :D
Archibald6803
22-07-2014, 13:17
skoro masz takie lęki to jednak nie pozostaje nic innego jak kupić jakąś inną ( nową , z gwarancją ) lampę .....
Jaką ? .... nie doradzę .... mam same sb 800 ( używane )
adrianek32
22-07-2014, 13:20
nie jestem specem od lamp ale z tego co piszecie wynika ze Nikon zrobil duzy blad rezygnujac produkcji SB-800
Andrzej1974
22-07-2014, 15:24
nie jestem specem od lamp ale z tego co piszecie wynika ze Nikon zrobil duzy blad rezygnujac produkcji SB-800
Może użytkownicy powinni napisać jakieś pisemko-prośbę, pod którym Nikon się ugnie i powróci do produkcji tej nieśmiertelnej lampy? ;-)
serio ta 800 jest taka wspaniała?
jak to jest w lampach- zużywają się tylko palniki?
Andrzej1974
22-07-2014, 19:01
W końcu to sprzęt pro.
MZ wszystko zależy od użytkownika... ;-)
kurczę, boję się kupić używaną lampę, tym bardziej, że na lampach się nie znam i nie będę w stanie jej nawet sprawdzić, a jednak 7 czy 8 stówek to sporo, ale z drugiej strony ma tyle pozytywnych opinii... :D
Andrzej1974
22-07-2014, 19:38
Skoro boisz się używek (ja też się boję) to pozostaje zakup nowych lamp, których jest cała masa. Polecam fajną stronę nt. lamp różnych producentów (speedlights.net (http://speedlights.net/)), na której masz wiele bardzo ciekawych informacji.
I tak i nie. Zależy czego chcesz od lampy.
SB-800 to dobra lampa ale ma kilka poważnych minusów:
- trudne i niewygodne menu
- długi czas ładowania
- jak się za dużo i za mocno błyska , to łatwo stopić plastiki.
A żarówki, czy lampy wyładowcze się nie zużywają ??
Nie ma rzeczy niezużywających się.
Archibald6803
22-07-2014, 20:27
.............SB-800 to dobra lampa ale ma kilka poważnych minusów:
- trudne i niewygodne menu
- długi czas ładowania
- jak się za dużo i za mocno błyska , to łatwo stopić plastiki.
..................
Dokładnie to samo ( jak powyżej) można napisać o KAŻDEJ DOWOLNEJ lampie błyskowej .........
Trudne i niewygodne menu ? .... no bez żartów ..... po minucie obcowania z lampą wszystko jest klarowne i intuicyjne ( przynajmniej dla mnie )
Długi czas ładowania ? ..... hehhhh ...... przy doświetlaniu sceny ze światłem zastanym można jechać serią do upadłego .........
Łatwo stopić plastiki ? oczywiście ( tak jak i w każdej innej lampie ) , jeżeli wali się serią z pełną mocą na 17mm ..... ale kto tak dziś foci ...... ; teraz jest moda na używanie lampy jako dopełnienia a nie jako głównego źródła światła - a do tego celu SB 800 jest świetna
Żeby było jasne : nie namawiam nikogo do zakupu tej lampy ponieważ nie każdy wykorzysta jej możliwości w 100% ;
ja swego czasu kupiłem, bo w mojej zabawie w fotografię ta konkretna lampa ( a konkretnie 3 takie lampy ) robią mi świetną robotę i dają dużo FUNu .....
Menu nie jest trudne, ale w stosunku do nowych sabinek, faktycznie bardziej upierdliwe. Np. w SB900 wystarczy przesuwać wajchę i przeskakuję między trybami pracy. Szybciej też ustawiało mi się wszystkie parametry dla sterowanych grup lamp w trybie Master... W SB800 trzeba przytrzymywać przyciski i latać po menu niezbyt fajnym wybierakiem.
Co do szybkości ładowania. Na 5 bateriach AA SB-800 ganiało "jak ta lala".
Tylko raz doprowadziłem SB-800 do stanu bliskiego przegrzaniu. Trzeba jednak sporo aby ją zajeździć.
Swoją SB-800 kupowałem używaną (nie wiem ile wtedy już miała). Przez ponad 7 lat dość intensywnej pracy, raz wymieniałem palnik. A sprzęt pracował czasem w dość ciężkich warunkach, np. w dżungli. Jednak czy kupować nówkę, czy używkę, wybór kupującego. Zawsze jest ryzyko, że kupi się "starą szkapę", blisko zgonu.
kurczę, boję się kupić używaną lampę, tym bardziej, że na lampach się nie znam i nie będę w stanie jej nawet sprawdzić, a jednak 7 czy 8 stówek to sporo, ale z drugiej strony ma tyle pozytywnych opinii... :D
Tak jak już wcześniej wspominałem... z używana lampą jest jak z rozwódką... niby fajna, ładna miła a jednak nikt jej nie chce. Nie wiesz ile dana lampa dostała "w kość". Jak ktoś piszę na allegro że max - 100-200 błysków no to sorry.. Jak po paru błyskach można stwierdzić, że to to nie to o co Ci chodziło :) Na jednej sesji/zamówieniu puszczam spokojnie ok 300-500 błysków... a nie raz więcej. MZ lampy używane może nie wszystkie ale większość ma "swój" przebieg. Jeśli lampa to MZ tylko nowa!! Parę stówek więcej ale masz do końca życia i dzień dłużej. Jako amator - marne szanse, że ja zajedziesz.
a ta 700 jest dużo gorsza od 800?
i mam jeszcze drugie głupie pytanie- lampy posiadają jakiś tryb automatyczny? bo nie wiem czy od razu sobie poradzę z jej odpowiednim ustawieniem XD
a ta 700 jest dużo gorsza od 800?
i mam jeszcze drugie głupie pytanie- lampy posiadają jakiś tryb automatyczny? bo nie wiem czy od razu sobie poradzę z jej odpowiednim ustawieniem XD
Zależy co rozumiesz przez tryb automatyczny.
Jeśli takie działanie jak wbudowanej - to jest o w każdej lampie z TTL.
Jeśli chodzi o automatykę własną lampy (czyli zupełnie niezależną od aparatu) - jest tylko w najwyższych modelach Nissina (Di866), Metza (58 AF-2, 64 AF-1) i Nikona (SB-900/910).
chodzi o takie działanie jak wbudowanej. i dzięki za odpowiedź :)
znalazłam ofertę sprzedaży używanego sprzętu, sprzedający ma wystawiony zestaw
Body Nikon D80
Obiektyw NIKORR 50
Obiektyw Sigma 70-300
Grip
Lampa Nikon SB-800
Ładowarka+2xbateria
Torba.
za 2000 zł
napisałam do niego w związku zakupu samej lampy, jest taka możliwość tylko mam zaproponować cenę, jak myślicie, jaka będzie odpowiednia? żebym została wzięta na poważnie ale też żebym nie była stratna
i ponawiam pytanie o to, czy 700 jest dużo gorsza od 800?
jednej strony nadal wolałabym kupić nową lampę, bo jednak nowy sprzęt jest pewniejszy, niż ten z drugiej czy n-tej ręki, ale z drugiej też nie chcę czegoś, co po chwili przestanie mi wystarczać. z zakupem puszki tak się pospieszyłam i wybrałam d3100 zamiast d5100 (do d5100 brakowało mi kasy a chciałam aparat na już, bo i tak bardzo długo na niego czekałam). bardzo szybko przestały mi wystarczać możliwości d3100.
Ned Stark
23-07-2014, 21:24
no a dlaczego nie kupisz innej (nie nikonowskiej) lampy nowej za 700 zeta?
nikoniarz
23-07-2014, 21:25
bardzo szybko przestały mi wystarczać możliwości d3100.
A konkretnie?
no a dlaczego nie kupisz innej (nie nikonowskiej) lampy nowej za 700 zeta?
jak już wspominałam jestem zielona w temacie lamp, dlatego poprosiłam o pomoc na forum, a gdy przeglądniesz ten temat, to zauważysz ciągle powtarzające się nikony, tym też się sugerowałam.
Ned Stark
23-07-2014, 22:09
Mam d3100 i mam lampę Metza. Działa, błyska przy kotlecie i w domowym studio też działa zamknięta w softboxie, wyzwalana radiowo. Wiadomo że sabiny są najlepsze, ale czy warto za nie przepłacać? Jeśli masz kasy jak lodu to tak. Jeśli nie masz i budżetowo podchodzisz do tematu to nie warto bo za cene sabiny kupisz lampę i obiektyw albo dwie lampy. Czy miałabyś różnicę w jakości zdjęć gdybyś wybrała d5100? Wątpię żebyś zobaczyła różnicę.
Więc jeśli boisz się używek to jest tu mnóstwo wątków i lampach błyskowych innych niż sabiny.
A konkretnie?
szczególnie iso. bardzo mały zakres wartości iso, dla której zdjęcie jest ładne.
nikoniarz
23-07-2014, 22:12
Jak wyżej- jeśli parę stówek nie robi różnicy to śmiało bierz SB. Ale jeśli to już robi jakąś różnice- kupuj Metz'a albo coś z YN. ISO nie skomentuję, szkoda się "przepychać"...
Edit:
Kup lampę, popracuj nad sobą, poznaj aparat a przekonasz się jak wiele można wyciągnąć z D3100. Nawet na ISO-1600...
Jak wyżej- jeśli parę stówek nie robi różnicy to śmiało bierz SB. Ale jeśli to już robi jakąś różnice- kupuj Metz'a albo coś z YN. ISO nie skomentuję, szkoda się "przepychać"...
Edit:
Kup lampę, popracuj nad sobą, poznaj aparat a przekonasz się jak wiele można wyciągnąć z D3100. Nawet na ISO-1600...
może się w takim razie pochwalisz, co można wyciągnąć z 3100 przy iso 1600? bo szczerze powiedziawszy jestem bardzo ciekawa.
nikoniarz
23-07-2014, 22:28
Nie czuję takiej potrzeby. I choć D3100 używam już coraz mniej, to jednak jestem świadom, że jeśli ktoś kręci nosem przy ISO-1600 z tej puszki, to będzie kręcił nosem przy każdym DX'ie. Nawet przy D7100. Zbieraj na FX...
w takim razie wybacz, ale bez namacalnego dowodu jest to dla mnie mało wiarygodne.
nikoniarz
23-07-2014, 22:36
w takim razie wybacz, ale bez namacalnego dowodu jest to dla mnie mało wiarygodne.
Okej, zmień i przekonaj się sama...
nikoniarz
24-07-2014, 15:14
co można wyciągnąć z 3100 przy iso 1600?
Czy taka ilosc szumu jest dla Ciebie do zaakceptowania?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-tGvJBq150qs/U81_FjUIp8I/AAAAAAAAAuk/nvn6-lY6ETM/s2337-Ut/DSC_7571.JPG)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-A4iseN_6qGI/U81_JP5m08I/AAAAAAAAAu4/TvmYI9LOj6Q/s2337-Ut/DSC_7909.JPG)
Nie. Zdjęcia muszą być takiej jakości, żebym nie wstydziła się ich oddać, a takie szumy zauważy nawet osoba, która nie miała w rękach aparatu.
nikoniarz
24-07-2014, 21:05
Pozostaje pełna klatka...
d7100 też tak słabo? jak oglądałam zdjęcia z tej puszki to wydawały się być całkiem ok.
ale na szczęście na wybór puszki mam jeszcze sporo czasu, na razie lampa. może ktoś jeszcze się na jej temat wypowie?
Andrzej1974
25-07-2014, 10:14
Od lamp błyskowych jest specjalny dział na forum. Zajrzyj do niego a wiele się dowiesz... ;-)
Lampy błyskowe (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=70)