Zobacz pełną wersję : d80
Hej, mam możliwość kupna d80 z obiektywem 18-55 i Tamron 80-210 za 850 zł + przesyłka, czy warto? dodam że to moja pierwsza lustrzanka, wcześniej była zabawa kompaktami. Najbardziej zależy mi na portretach, zdjęciach makro oraz okazjonalnie krajobrazy; filmowanie czy inne bajery są zbędne. Przeczytałam bardzo dużo pozytywnych opinii na temat tego aparatu, jedyne co mnie "przeraża" to to że te opinie są sprzed dobrych kilku lat, w końcu aparat jest dość stary - 2006r. Bardzo proszę o opinie oraz zrozumienie- narazie w temacie lustrzanek jestem kompletnym laikiem, ale mam zamiar to zmienić ;)
wasilewk
22-07-2014, 00:12
Nie mam już tego aparatu, ale przez ok 4 lata go męczyłem. Męczyłem także siebie, bo dla mnie był to trudny aparat jak na 1-szy raz (pierwsza cyfrowa lustrzanka). Uczyłem się go przez 1-szy rok ale w drugim już robił zdjęcia tak jak ja chciałem a nie on.
Aparat jest delikatny, ale wszystkie elementy działały poprawnie podczas całego okresu użytkowania (60 tys klapnięć). Jak już go poznasz, to nie będziesz chciała innego i będziesz zadowolona.
Pzdr.
Hej, mam możliwość kupna d80 z obiektywem 18-55 i Tamron 80-210 (...) Najbardziej zależy mi na portretach, zdjęciach makro oraz okazjonalnie krajobrazy; filmowanie czy inne bajery są zbędne. (...)
O makro czy typowych portretach z małą głębią ostrości tym zestawem - zapomnij.
Do portretu będzie potrzebna jasna stałka - np. 50/1.8 lub 85/1.8. Tymi w zestawie da się zrobić, ale głębia ostrości będzie bardzo duża.
Makro - zupełnie się nie da. Do tego trzeba obiektywu makro lub pierścieni do makro.
Generalnie aparat stary, ale daje radę. Można spokojnie operować nim do ISO 800, góra 1600. Ma bardzo ładny obrazek na ISO 100 i kolorystykę, ale to kwestia matrycy CCD.
Jak napisał GonzoG, obiektywy w tym zestawie nadają się raczej do "ogólnego" pstrykania. Żaden z obiektywów nie ogniskuje tak, by pozwalać na fotografowanie makro (skala odwzorowania bliska 1:1). Do tego potrzebny jest albo obiektyw makro, albo pierścienie i najlepiej jakiś stałoogniskowy obiektyw. Są jeszcze inne opcje (m42, odwrotne mocowanie), ale przy braku pomiaru światła w tej puszce i słabej znajomości obsługi sprzętu, na razie ich nie polecam.
W Twoim wypadku, najprostszym rozwiązaniem, byłoby dokupienie do tego zestawu Nikkora 50/1.8 i pierścieni pośrednich z przeniesieniem automatyki. Masz dzięki jako takie temu szkło do portretu i możliwość fotografowania makro.
Wyrwiząb
22-07-2014, 08:36
Hej, mam możliwość kupna d80 z obiektywem 18-55 i Tamron 80-210 za 850 zł + przesyłka, czy warto? dodam że to moja pierwsza lustrzanka, wcześniej była zabawa kompaktami. Najbardziej zależy mi na portretach, zdjęciach makro oraz okazjonalnie krajobrazy; filmowanie czy inne bajery są zbędne. Przeczytałam bardzo dużo pozytywnych opinii na temat tego aparatu, jedyne co mnie "przeraża" to to że te opinie są sprzed dobrych kilku lat, w końcu aparat jest dość stary - 2006r. Bardzo proszę o opinie oraz zrozumienie- narazie w temacie lustrzanek jestem kompletnym laikiem, ale mam zamiar to zmienić ;)
Miałem ten aparat przez około 6 lat. Zrobiłem prawie 20000 zdjęć i nic nigdy się nie zepsuło, dwa razy samodzielnie oczyściłem matrycę. Model ten jest idealny do nauki, bo ma bardzo dobrze rozmieszczone guziki i pokrętła. Mój brat ma d3100 i w porównaniu z d80 to zwykła zabawka. Zwrócić należy uwagę na stan aparatu, czy gumy nie są powycierane albo poodklejane i ile ma już zdjęć zrobionych. Mój właściwie nie nosił śladów użycia, jak masz możliwość to wstaw tutaj zdjęcia tej sztuki, są na forum koledzy bardziej doświadczeni ode mnie i z pewnością Ci coś podpowiedzą.
Mam Nikona D80 chyba pięć lat. Może troszkę dłużej. Do kita 18-55 dokupiłem Nikkora 28-85 a znajomy wspomaga mnie innymi szkłami (50/1.8), kilka filtrów, lampa. Jest to mój pierwszy aparat cyfrowy i jak długo będzie sprawny tak długo będę go używał. Największe odbitki jakie robiłem to 30x45 cm. W odbiorze bardzo przyjemne, ostre, kolory . Zawsze mam ustawioną najlepszą jakoś i wielkość zdjęć. To że coś jest nie produkowane nie znaczy że nie robi zdjęć. Podstaw fotografii i tak trzeba się nauczyć. Bez tego lepiej kupić na starcie dobry kompakt i lustrzanką nie zawracać sobie głowy . Potrzeba posiadania a praktyczność zastosowania to dwie oddzielne sprawy. A gonitwa za sprzętem w raz z pojawiającymi się nowościami? Temat otwarty.
Dodam że przeważnie ISO ustawiam na 100, czasem 400. Może dokupię D200 w idealnym stanie (tak mnie nachodzi) a dla zabawy średni format.
2pompony
22-07-2014, 12:49
Wszystkie zdjęcia na moim flickrze - przepraszam za tą natrętną reklamę, ale wątek jest o sprzęcie - są robione D80. Nie dam złego słowa powiedzieć o tej puszce. Potwierdzam, że odbitki 30 x 45 wychodzą wyśmienicie.
Tylko jakieś w miarę szkło i da się żyć. Zaletą D80 jest ,,śrubokręt" i dostępność relatywnie tanich, trwałych i stosunkowo dobrych szkieł.
fader_audio
23-07-2014, 09:13
Witam
ja używam jeszcze d80, zrobiłem ok 45000 fotek, aparat chodzi bez zarzutu, niegdy sie nie zawiesił, bateria trzyma myslę ok, tzn zrobię na jednym ładowaniu ok 800fotek i jescze nie jest wylładowany.
Aparat nie jest klasy "amatorskiej". Jeśli przesiadasz sie ze zwykłego kompaktu może dostać szoku, że nagle masz problem zrobić dobre zdjęcie, ale jak opanujesz aparat odwdzięczy się. wg uzywalne iso to max 1100 (1600 też da się znieść ale to w sytuacjach awaryjnych), jak troszkę lepsze warunk iświetlne. ogólnie 800 jest jeszcze ok. W trudnych warunkach niestety aparat już tak dobrze sobie nie radzi.
Co do zdjęć makro, ja robię takie ale mam " zestawik do tego" czylo 50/1.8 i pierścienie pośrednie z przeniesieniem automatyki i można szaleć, tylko przy zapięciu wszystkich pierścieni ostrośc juz trzeba ustawić ręcznie bo aparat nie daje za bardzo rady.
Ja jestem z niega bardzo zadowolony, mam też nadzieję, że moja następna puszka będzie co najmniej tak niezawodna jak ta.
Po dokupieniu gripa, nawet sprawnego zamiennika, oraz dodatkowej baterii, problem z zasilaniem praktycznie nie istnieje