Zobacz pełną wersję : karta do d70
barteqzw
20-07-2014, 15:38
szukam karty do nikona d70
Rozmawiałem z serwisem - sugerują karty z pojemnością 1gb sandisk kingstom ... ale takowych nigdzie nie mogę już znaleźć.
Czy ktoś posiada jakąś zbędną kartę tego typu i się podzieli? ew. znacie miejsce w którym mogę takową zakupić?
Mój aktualnie pracuje na Sandisk Extreme III 4GB. Powinny raczej chodzić wszystkie starsze CFki.
Najlepiej pójść z body w ręku do sklepu stacjonarnego, aby sprawdzić działanie karty przy sprzedawcy.
sprawdziłem z moim d70s działa bez problemu sandisk extreme 60 MB/s o pojemności 32 GB wiec nie powinno być problemu z żadną mniej pojemna kartą sandiska .
W czasach jak był sprzedawany ten model i sam się wgłębiałem w temat, nie wskazany był producent karty Kingston, z D70 były problemy przy zapisie na tych kartach. Nawet w instrukcji producent zaleca Sandisk albo Pretec. A ze sprzedawca poleca Kingstona to dlatego że innych nie maja, są droższe albo to ze ogólnie firma znana z pamięci masowych. Co innego karty SD ale w CF były z nimi problemy. Polecam poszukać archiwalne wątki. Sam używam kart Sandisk'a na tym sprzęcie (zwykły seria niebieska i Ultra II).