PDA

Zobacz pełną wersję : Czy zamienilbys D80 na K10D

corso
27-04-2007, 23:38
Pytanie czysto statystyczne (jestem po prostu ciekaw, nie chcem wszczynac kolejnej wojny na posty :P)

Czy zamienilbys D80 Nikona na K10D Pentaxa? - jesli mozna, to prosze o podanie argumentow.

Zbigniew
28-04-2007, 00:04
Nie. Miałem kupić K10D, na który cierpliwie czekałem do jesieni, ale wybrałem (wtedy) Nikona. Powody - popularność systemu i dostępność szkieł/akcesoriów, autofocus, odczucia subiektywne.

ksviper
28-04-2007, 00:06
Nie

andrzejek
28-04-2007, 00:11
Pytanie czysto statystyczne (jestem po prostu ciekaw, nie chcem wszczynac kolejnej wojny na posty :P)

Czy zamienilbys D80 Nikona na K10D Pentaxa? - jesli mozna, to prosze o podanie argumentow.
I tak, i nie
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif).Nie , nie zamienilbym na Pentaxa K10D. Tak, bo Nikona D80 zamieniłbym na Canona
źródło (http://www.forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)
źródło (http://www.forum.nikon.org.pl/images/icons/icon10.gif)

MayQ
28-04-2007, 00:13
Biorąc pod uwage pipularność systemu i dostepność szkieł to nie. A aparat jko sam w sobie to nie wiem bo nigdy go nie mialem w rekach....

Zbigniew
28-04-2007, 00:15
Opcję "zamieniłbym" mogą wybrać osoby, które chcą korzystać głównie ze szkieł manualnych - te w Pentaksie są bardzo przyjemne i całkiem kompatybilne z puszkami :)

corso
28-04-2007, 00:19
Poczulem niesmak czytajac wasze odpowiedzi, - zupelnie jak judasz ktory sprzedal jezusa za srebrniki, wymienilem nikona na pentaxa i teraz jestem ciekaw co z tego wyniknie.. jak na razie dwie rzeczy mnie bola - pentax jest mniejszy i z obiektywami af jest problem z ustawieniem pulapki af - sprawa istotna lecz drugo rzedna jest forum uzytkownikow pentaxa :P nie ma co uzytkownicy nikona bija ich o glowe ;]

Zbigniew
28-04-2007, 00:22
Poczulem niesmak czytajac wasze odpowiedzi, - zupelnie jak judasz ktory sprzedal jezusa za srebrniki

No to masz chłopie porównanie.

wymienilem nikona na pentaxa i teraz jestem ciekaw co z tego wyniknie.. jak na razie dwie rzeczy mnie bola - pentax jest mniejszy i z obiektywami af jest problem z ustawieniem pulapki af - sprawa istotna lecz drugo rzedna jest forum uzytkownikow pentaxa :P nie ma co uzytkownicy nikona bija ich o glowe ;]

Nie rozumiem więc po co pytasz w sposób jaki pytasz, skoro umiesz sobie znaleźć sam wady (zalet nie doczytałem).

corso
28-04-2007, 00:27
Zalety? np vr ;] , poza tym aparat ma uszczelki ktorych brak d80, lustro wydaje piekny dzwiek :) , k10d ma menu serwisowe pozwalajace recznie regulowac af i inne istotne rzeczy.

Zbigniew
28-04-2007, 00:32
Spoko, a jaką optykę Pentaksa masz obecnie na rynku PL ? Czy poza plastikowymi kitami, trudniej dostępnymi i droższymi DA, zupełnie drogimi Limitedami, pleśniakami i szkłami 3rd party kupisz w sklepie coś, z czego można sklecić przyzwoitą szklarnię? Nie neguję zalet puszki, bo miałem ją nieraz w ręku, znam też osobiście niektóre osoby z forum Pentaksa, ale popularności tego systemu to w Polsce nie uświadczysz. Nie sądzę, aby zmieniły to też nowe obiektywy z gwiazdką.

edit: A piszę to wszystko jako uciekinier z systemu ś.p. Minolty.

corso
28-04-2007, 00:41
Wiem ze to co teraz napisze moze zabrzmiec jak 'piepszenie glupot' ale ostrze glownie manualnie, dlatego w gre wchodza roznego rodzaju konwertery i przejsciowki, i nie ma dla mnie znaczenia pentax, nikon czy kanon..

prz3mo
28-04-2007, 01:06
Ja rowniez wybieralem miedzy D80 , 400D, a K10D... Wzialem to co widac i dobrze mi z tym :)
Zalezalo mi na bardzo szybkim AF i tylko D80 mi to gwarantowal :) W K10D jest jednak troiche wolniejszy, poza tym przeraziły mnie w K10D kłopoty z BF/FF z jasnymi szklami (nie wiem jak w tej chwili ta sprawa wyglada).
To co mnie kusiło w K10D to stabilizacja, ale po pierwsze Nikon jest zmuszony i juz to widac dawac VR w coraz lepszych (nizszych cenach) w swoich obiektywach , po drugie poki co nie mam zadnego obiektywu z VR i jakos nie przeszkadza mi to robic fotek :P
K10D to fajny sprzet, D80 rowniez. Jeden wezmie ten pierwszy , drugi wezmie drugi, a jeszcze inny wejdzie np. w 4/3 Olka.... Kazdym z nich mozna zrobic wspaniałe fotki, jak i gnioty. I na tym to polega.

prz3mo
28-04-2007, 01:08
ostrze glownie manualnie,

No wlansie, a ja 99,9% zdjec (roznymi aparatami jakie mialem) to jednak ostrzyłem (i ostrze) AF i dlatego zalezalo mi na szybkosci tego elementu.

corso
28-04-2007, 01:27
No wlansie, a ja 99,9% zdjec (roznymi aparatami jakie mialem) to jednak ostrzyłem (i ostrze) AF i dlatego zalezalo mi na szybkosci tego elementu.

Tak z ciekawosci, co focisz - tzn do czego wykorzystujesz ta 'szybkosc' af? ;]
Bo ja niestety z zalem musze powiedziec ze z k10d sa duze trudnosci z robieniem dobrych fot przy mieszanym oswietleniu np podczas zawodow tanecznych..

arwic
28-04-2007, 07:50
nie chcem
...ale muszem.

Jak to ktoś dawno temu powiedział.

Kekacz
28-04-2007, 10:57
Mam go od czwartku zaledwie i mialbym zmieniac? To zakrawałoby na onanizm. ;)

Zreszta bralem pod uwage oba systemy ale wynik jest jeden.

Zbigniew
28-04-2007, 11:12
pentax jest mniejszy i z obiektywami af jest problem z ustawieniem pulapki af

Zalety? np vr ;] k10d ma menu serwisowe pozwalajace recznie regulowac af i inne istotne rzeczy.

ostrze glownie manualnie, dlatego w gre wchodza roznego rodzaju konwertery i przejsciowki, i nie ma dla mnie znaczenia pentax, nikon czy kanon..

Od początku zastanawiam się, o co Ci chodzi w tym wątku. Pentax mniejszy ? Od czego ? Ostrzenie głównie manualne, a piszesz o problemach z obiektywami AF. Pytasz do czego wykorzystuje się szybki AF. Generalnie dyskusja podąża moim zdaniem w nieznanym kierunku. Ale może to tylko moje wrażenie.

Fenek
28-04-2007, 11:43
Gdybym miał pewność, że wejdę do pierwszego lepszego sklepu i zobaczę całą sekcję wystawy poświęconą Pentaxowi, jak w przypadku Canona i Nikona, zapewne kupca na D80 szukałbym już dawno. :) Ale niestety wolę system, który w naszym zaścianku jest całkiem bezproblemowo dostępny i popularny. Tak naprawdę szkoda mi tylko tego braku antyszejka i pomiaru światła z manualami. Ale wybieram jednak możliwość łatwego rozbudowania np. szklarni.
Więc odpowiedź - w obecnej sytuacji zmienić mógłbym co najwyżej na 30D ale nie kalkuluje się. :D

corso
28-04-2007, 12:09
Zbigniew, widze ze granice twojej cierpliwosci zostaly wyczerpane - no co ja mam ci powiedziec? po prostu bylem ciekaw waszej opini - zaden zabieg marketingowy sie za tym nie kryje :P

To mile uczucie kiedy kazdy cieszy sie z tego co ma :) o nikonie zlego slowa nie powiem - ale zawsze bylem otwarty na konkurencyjne produkty.

Seeker
28-04-2007, 17:57
Odpowiadajac na pytanie - nie odczuwam potrzeby.

Dodatkowo, kazda puszka zaczyna byc w odpowiednio duzym stopniu wykorzystana, kiedy ja dobrze poznasz, co przy czestych zmianach jest malo realne.
Osobiscie staram sie zdobywac takie narzedzia, jaki mi wystarczaja, a o zmianach mysle, kiedy wyraznie odczuwam potrzebe.
Aktualnie wieksze zainteresowanie budza u mnie pierscienie, zapasowy aku i nowe szkla.
D80 narazie mi odpowiada i nawet sobie glowy nie zaprzatam myslami o jakichkolwiek zmianach.

jerryjola
28-04-2007, 18:05
a ja bym zamienił, tak na jakieś dwa, trzy tygodnie, a potem znów bym wrócił do d80...
Dlaczego bym zamienił?
Z ciekawości...żebym mógł porównać...
ciekawy jestem, ot tyle...zastanawiałem się kupując d80, czy jednak nie brać k10d...ze względu właśnie na manualne obiektywy od Pentaxa, które za śmieszne pieniądze można kupić...ale nie ma póki co nowych obiektywów AF do Pentaxa, które też chciałbym mieć, a że czekać mi się nie chciało, mam d80...

drakenus77
28-04-2007, 21:32

NIE bo jeśli aparat to liczą się dwie firmy NIKON i CANON lub CANON I NIKON a reszta to lipa.. to tak jak zadać pytanie czy zamieniłbyś Forda ( markę ze przeszło 100letnia praktyką na firmę np KIA ? )

prz3mo
28-04-2007, 22:14
zastanawiałem się kupując d80, czy jednak nie brać k10d...ze względu właśnie na manualne obiektywy od Pentaxa, które za śmieszne pieniądze można kupić...

Niestety ku niezadowoleniu "starych" Pentaxiarz ceny tych szkieł poszły (i idą) do góry... Wlasnie za sprawą dobrej sprzedazy K100D (110D) i K10D.

Pavel19
07-09-2007, 22:21
Ja właśnie zastanawiam się pomiędzy D80 a K10D. I tak mam mieszane uczucia. Nie wiem co wybrać.
Czy mógł by mi ktoś pomóc z wyborem? Czytałem masę testów na przeróżnych stronach i cały czas nie wiem, który wybrać.
[a tak poza tym to czy mógł by ktoś zaproponować mi jakieś szkła do kompletu?]

kronos28
07-09-2007, 22:46
łłłooo matko - nie czytaj testów bo od tego tylko coraz większa sieczka w głowie się robi ;). Czego potrzebujesz to wiedza na temat specyfikacji technicznych a następnie pójść do sklepu, wziąć obie puszki do rąk i się przymierzyć czy ci leży praca AF, czy ergonomia OK, strzelić parę próbnych fotek itd. Następnie przejrzeć ceny i dostępność szkieł, lamp i innych dupereli (w tym przypadku w P nie jest za wesoło - szkieł dostępnych mało a jak są to CENA zabija). Wtedy zadecydować. Pamiętaj często jest tak, że kupując pierwsze lustro kupuje się i cały system (szkła, lampy itd.) i się zostaje czasami z tym systemem na długo. Więc koszty szkieł i innych akcesoriów są ważne.

I NIE DUBLUJ POSTOW!!! :evil:

Pavel19
07-09-2007, 22:56
Dziękuję za odpowiedź. I przepraszam za dubla. To się więcej razy nie powtórzy. ;)

WIK
07-09-2007, 23:57
NIE bo jeśli aparat to liczą się dwie firmy NIKON i CANON lub CANON I NIKON a reszta to lipa.. to tak jak zadać pytanie czy zamieniłbyś Forda ( markę ze przeszło 100letnia praktyką na firmę np KIA ? )

Oczywiscie ze tak!!!! .Miałem fokusa II i sprzedałem go po 6 miesiacach.Juz nie wspomne co sie dzieje z mondeo.Proponuje ci wizyte w salonie kia.

piotr w
08-09-2007, 22:21
Sama puszka (Pentax) obiektywnie nie jest zła, ale lustro kupuje się przede wszystkim dla wyboru szkieł, lamp i pozostałych "zabawek", a z tym w systemie pentaxa TRAGEDIA !. Ceny wysokie, dostępność słaba, albo bardzo słaba, ogólnie system dla majętnych, kontynuatorów, a przede wszystkim cierpliwych.
A co do marki, to chyba nie ważne, co komu wisi ... na szyi ( na przykład) , ważne jak tego używa :).

Zbigniew
08-09-2007, 22:53
Sama puszka (Pentax) obiektywnie nie jest zła, ale lustro kupuje się przede wszystkim dla wyboru szkieł, lamp i pozostałych "zabawek", a z tym w systemie pentaxa TRAGEDIA !. Ceny wysokie, dostępność słaba, albo bardzo słaba, ogólnie system dla majętnych, kontynuatorów, a przede wszystkim cierpliwych.

Myślę, że bardzo trafnie to ująłeś. Znam kilka osób z forum Pentaksa (pozdrawiam!) - bardzo mili ludzie, ale sami przyznają, że system ten to taki underground. Szkła (manualne) były w nim zawsze wyśmienite, dobre puszki (analogowe), teraz dołączyły też dobre K10D i wcześniejsze, jednak poważniejszy rozwój posiadanego systemu to hardcore. Może sytuacja się obecnie zmienia i coraz więcej szkieł Pentaksa pojawia się w sklepach, ale większość (sensowniejszych) zdobywa się albo z eBaya, albo przywozi z zagranicy, albo kupuje za ciężką kasę (np. naleśniki ;) ). To co z tego, że puszki są fajne, skoro podaż reszty rzeczy (włącznie z rynkiem second-hand) jest ... hmmm... relatywnie słaba.

PS.: Gdyby nie było Nikona, to miałbym Pentaksa ;)

KURNA*CHATA
08-09-2007, 23:22
Stowarzyszenie Technical Image Press Association, zrzeszające 31 pism branżowych z 12 krajów, przyznało nagrody dla najlepszych produktów fotograficznych 2007 roku. Pentax K10D zwyciężyl w kategorii "Najlepsza cyfrowa lustrzanka półprofesjonalna". -coś w tym musi być :)

Miałem okazję porobić parę zdjęc z podpiętym 16-45 i mile się zdziwiłem zarówno funkcjonalnością, szybkością, dokładnościa AF i jakością zdjęć. Trochę wtedy drapałem się po głowie, bo zdecydowałem się jednak na D70's...

Krzysiek29
10-09-2007, 13:12
Pentaxa wspominam z sentmentem. Właśnie na P-30T przesiadłem się z zenita ( ładnych kilka lat temu :) )ale już na aparat z AF na pentaxa się nie zdecydowałem ze względu na bardzo słabą dotępność szkieł w Polsce i kupiłem F80. Tak jak przedmówcy piszą; ta marka to w Polsce "wynalazek" raczej dla hobbystów jeśli ktoś myśli o rozbudowie systemu to nie polecam

tomett
11-09-2007, 00:10
W momencie wejscia na rynek zachwycilem sie K10, jednym z powodow pozostania w N byla duza utrata wartosci w krotkim czasie mego d50. I jak sie okazalo CALE szczescie:) Moj dobry kolega, ktory z zapalm wszedl w system Pentax, mimo jego wielu bezsprzecznych zalet, ostatnio zdecydowal sie na przesiadke na Niosia... pewnie sie tu wypowie wkrotce.

4d3
10-12-2007, 23:39
tomett cos sie ten Twoj kolega nie odzywa
moglbys powiedziec czemu zrezygnowa z P na rzecz N?

Kolekcjoner
11-12-2007, 21:26

Tyle że z tego co pamiętam to Pentax jest najstarszą marką foto ;):). A po drugie co przeczy poniekąd temu pierwszemu ale też i potwierdza :mrgreen: czas nie stoi w miejscu dla nikogo. Także dla firm foto i nic nie jest dane raz na zawsze. Oczywiście do firm motoryzacyjnych też się to odnosi czego Ford jest bardzo dobrym przykładem :mrgreen:.