Zobacz pełną wersję : Jaka karta do Nikona d7100
takijeden
18-07-2014, 22:39
Cześć,
Co do producenta to SanDisk zyskał moją sympatię, bo nigdy nie miałem problemu z ich produktami.
Zastanawiam się teraz jaka prędkość karty jest mi potrzebna. Zdjęć seryjnych nie robię, ale może będę chciał czasem nagrać film.
Domyślam się, że do zdjęć wystarczy karta o prędkości 45MB/s. Czy do nagrywania filmów w najwyższej jakości też?
A może potrzebuję kartę o prędkości 95MB/s?
Czy zastosowanie karty o prędkości 45MB/s spowolnicz pracę aparatu (np. podgląd zdjęć)?
Rozterki są oczywiście związane ze znacznymi różnicami w cenie karty Extreme i Extreme PRO.
Będę wdzięczny za rady i podzielenie się swoimi doświadczeniami.
Pozdrawiam,
sokolnik
18-07-2014, 22:44
Mam 95 MB SanDisk sobie chwałę. Szybszy jest podgląd zdjęcia i szybszy zapis serii i podgląd tej serii. Szybciej możesz znowu robić zdjęcia.
Warto. Ceny już chyba spadły. 1 warto mieć 95
Alcatraz
18-07-2014, 22:54
Zgadzam się z sokolnikiem. Również mam Sandiska 95 MB/s i jeśli chodzi o zdjęcia naprawdę warto. Nie tylko w serii - wystarczy policzyć. Jeśli ustawisz sobie rejestrację w bezstratnym RAWie + jpg fine, to masz do jednocześnie do zapisania ponad 30MB + 10 - 12MB, czyli razem zbliżasz się (a czasem możesz przekroczyć) 45MB. Różnicę odczujesz nawet przy pojedynczych zdjęciach.
Do filmów oczywiście też jest świetny, przy czym tu wystarczy prędkość na poziomie nawet 30MB/s. Nawet w najwyższej jakości i rozdzielczości, bitrate nie przekracza 24 Mbit/s a to daje 3MB/s więc film nie ma aż takich wymagań. Warto jednak zostawić sobie rezerwę, no i pomyśleć o prędkości zgrywania na komputer (przez czytnik kart).
Domyślam się, że do zdjęć wystarczy karta o prędkości 45MB/s. Czy do nagrywania filmów w najwyższej jakości też?
A może potrzebuję kartę o prędkości 95MB/s?
Czy zastosowanie karty o prędkości 45MB/s spowolnicz pracę aparatu (np. podgląd zdjęć)?
Widać, nie masz zielonego pojęcia o rozmiarze filmów i zdjęć...
Do filmów wystarczy i SanDisk Ultra 30 MB/s.
Do zdjęć 95MB/s może być mało.
Wszystko zależy czego oczekujesz od takiej karty. A w podglądzie zdjęć nie odczujesz różnicy, chyba że oglądasz ekran z 72 zdjęciami naraz.
Używam obydwu sandisków (tzn 95 MB/s i 30 MB/s) z d7100. Jeśli nie robisz serii to 30 MB/s wystarcza. Zdaje się, że przy 20 MB/sek film potrafił się przyciąć - prędkość zapisu była za mała.
salvdali
19-07-2014, 08:50
Szybsza karta szybciej opróżnianie bufor i szybciej będziesz mógł pracować dalej na 100% możliwości puszki. I tyle. Co ci będzie potrzebne wiesz sam, a jeśli mnie pamięć nie myli to w instrukcji chyba jest gdzieś napisane jakie są zalecane transfery
Jeśli nie robisz zdjęć w serii, to karta 45 MB/s w zupełności wystarczy.
Alcatraz
19-07-2014, 18:48
Stwierdzenie "wystarczy" jest w tym wypadku chyba zbyt ogólne. Dla mnie np. jest zbyt wolna. Nie lubię długo oczekiwać na zapis a różnica do karty 95 MB/s jest od razu zauważalna. Wszystko rozbija się o koszty.
Stwierdzenie "wystarczy" jest w tym wypadku chyba zbyt ogólne. Dla mnie np. jest zbyt wolna. Nie lubię długo oczekiwać na zapis a różnica do karty 95 MB/s jest od razu zauważalna. Wszystko rozbija się o koszty.
To z ciekawości zapytam: jak długo czekasz, żeby móc wykonać kolejne zdjęcie, jeśli nie są one wykonywane w serii?
Alcatraz
19-07-2014, 21:45
Po zrobieniu pojedynczego zdjęcia (w ustawieniu 14 bit bezstratny RAW + jpg fine) nie czekam właściwie w ogóle. Zapis trwa może pól sekundy. Nie zdążę skomponować kolejnego kadru w czasie zapisu. Nie odczuwa się konieczności czekania na gotowość do zrobienia kolejnego zdjęcia.
Alcatraz
19-07-2014, 21:55
W tej chwili nie mam pod ręka karty 45MB/s ale z nią często daje się już odczuć pewną małą przerwę. Wielkość zapisywanych plików jest różna w zależności od sceny i parametrów. Bywa, że RAW ma 28MB lub 37MB, podobnie jpg - są większe (14 MB) i mniejsze (9MB). Przy kombinacji większych plików bywa to znacznie bardziej zauważalne (jakoś do 2 sekund). Nie ma tragedii ale przewaga karty 95MB/s jest od razu widoczna.
Jeśli nie strzelasz seriami w RAW to powinieneś się obejść bez 95. Co do filmów to nie mam pojęcia bo nie używam.
Dla filmów w D7100 wystarczy karta o prędkości zapisu ok 15 MB/s.
Mam starego SanDiska Ultra II z prędkością 10 MB/s i w D610 (taki sam bitrate filmów i prędkości zapisu na karty co w D7100) 2 razy zdarzyło mi się, że przerwało nagrywanie. Na odrobinę szybszej Ultra II 15 MB/s nie przytrafiło się to ani razu. (stare Ultra II miały równą prędkość zapisu i odczytu. Nowsze Ultra już nie.)
Wanageddon
20-07-2014, 11:39
Ja uzywam i polecam toshibe uhs-I 32 gb. Nie za droga, a spokojnie wystarcza (nie foce zbyt wiele serii).
Alcatraz
20-07-2014, 13:30
Dla filmów w D7100 wystarczy karta o prędkości zapisu ok 15 MB/s.
Mam starego SanDiska Ultra II z prędkością 10 MB/s i w D610 (taki sam bitrate filmów i prędkości zapisu na karty co w D7100) 2 razy zdarzyło mi się, że przerwało nagrywanie. Na odrobinę szybszej Ultra II 15 MB/s nie przytrafiło się to ani razu. (stare Ultra II miały równą prędkość zapisu i odczytu. Nowsze Ultra już nie.)
Do filmów zgadza się. Trzeba tylko pamiętać o zgrywaniu materiału na dysk. Przy wolnej karcie zgranie dużej ilości danych trochę potrwa. Niektórzy używają jednej karty do zdjęć i filmów a wtedy wiadomo jaki wybór będzie lepszy. Zawsze warto kupić kartę najszybszą i największą na jaką możemy sobie aktualnie pozwolić. Nie ma strat z powodu posiadania zbyt szybkiej lub zbyt pojemnej karty:-)
Do filmów zgadza się. Trzeba tylko pamiętać o zgrywaniu materiału na dysk. Przy wolnej karcie zgranie dużej ilości danych trochę potrwa.
Tu się zgadzam w 100% i dla tego dla mnie minimum to Extreme 80MB/s