Zobacz pełną wersję : Akumulator EN-EL14 nie pasujący do dedykowanej lustrzanki?
jacob4187
18-07-2014, 12:33
Witam,
kupiłem ostatnio Nikona D3100, dostałem jeden oryginalny akumulator EN-EL14 do którego szukam zamiennika na allegro. Zdziwiłem się troszkę cenami takich akumulatorów (60-70zł), znalazłem jednak kilka aukcji, gdzie cena takiego akumulatora (o tym samym oznaczeniu EN-EL14) to 30 zł, jednak w opisie podają że współpracuje on tylko z kompaktem P7000. Od czego to zależy i czy to rzeczywiście prawda, że akumulator o takim samym oznaczeniu nie będzie współpracował z moim D3100?
Skoro napisali, że tylko z P7000, to tylko z P7000. Tak ciężko jest to zrozumieć ??
A nazwa na aku jest tyle samo warta co bohomaz na papierze - każdy może sobie napisać co chce.
jacob4187
18-07-2014, 14:00
Nie, nie jest mi to ciężko zrozumieć. Po prostu pytam bo dla mnie model EN-EL14 to model EN-EL14 który mam w swojej lustrzance i taki powinien pasować. Jeśli mogę go kupić za 30 zł to po co mam dawać 2x tyle. A Ty nie musisz się unosić. Grzecznie pytałem i dziękuję za odpowiedź.
Nie, nie jest mi to ciężko zrozumieć. Po prostu pytam bo dla mnie model EN-EL14 to model EN-EL14 który mam w swojej lustrzance i taki powinien pasować.
Każdy EN-EL14 będzie działał w D3000.
Ale EN-EL14 jest tylko i wyłącznie od Nikona.
jacob4187
18-07-2014, 15:47
Ok, dzięki za pomoc ;)
lajkonik
18-07-2014, 20:56
Polecam Newell, a jako, że jestem z Wrocławia to polecam też sklep Fotoamigo. Są też na alledrogo.
nikoniarz
18-07-2014, 22:21
Newell daje radę. Nie wiem jak długo będzie dawał ale póki co jest git...
nie będzie pasował bo nowszy aparat już sprawdza chipa...do p7000 z nowym oprogramowaniem też nie będzie pasował...ot cała tajemnica...
nie będzie pasował bo nowszy aparat już sprawdza chipa...do p7000 z nowym oprogramowaniem też nie będzie pasował...ot cała tajemnica...
Lustrzanki od zawsze sprawdzają chip.
A Newell od dawna jako jedyny robii takie, które przechodzą zmiany softu w aparatach.
GonzoG, wklejam link- zobacz na post użytkownika RAMBO
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157345&page=34
nieprecyzyjnie się wyraziłem, sposób sprawdzania chipa a nowszych oprogramowaniach się zmienia- stąd brak kompatybilności.
Miałem zarówno p7000 a później p7100 i po aktualizacji softu w p7000 stary chip w zamienniku przestał być czytany i aku nie działał...musiałem szukać zamiennika z "nowym chipem", który "oszukiwał" oprogramowanie aparatu i mówił "jam jest oryginał" :)
GonzoG, wklejam link- zobacz na post użytkownika RAMBO
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=157345&page=34
nieprecyzyjnie się wyraziłem, sposób sprawdzania chipa a nowszych oprogramowaniach się zmienia- stąd brak kompatybilności.
Miałem zarówno p7000 a później p7100 i po aktualizacji softu w p7000 stary chip w zamienniku przestał być czytany i aku nie działał...musiałem szukać zamiennika z "nowym chipem", który "oszukiwał" oprogramowanie aparatu i mówił "jam jest oryginał" :)
Nie z nowym chipem, a z porządnie zrobionym.
Jak się kupuje najtańsze gó***no to się nie dziw, że nie działa poprawnie.
dobra...widzę, że wiesz lepiej...dla mnie koniec dyskusji. Myślę, że autor wątku już zna odpowiedź i wie jak i czego szukać.
Jesli mogę dorzucić swoje 5 groszy. Kupiłem półtora roku temu Newell i dziś nadaje sie do kosza. 100 zdjęc i moc spadam do zera. Po odczekaniu około 30 min moc wzrasta do 50%. Tak było już kilka razy. Totalne wyrzucenie pieniędzy w błoto. Następny bedzie oryginał.
jacob4187
22-07-2014, 23:13
Dziękuję za wytłumaczenie, teraz już wiem o co chodzi :))
W takim przypadku raczej będę rozglądać się za oryginałem ;)
Borat1979
22-07-2014, 23:44
Jaki sens ma zakup tego gówna? Co z tego, że kupisz go tanio jak po kilku miesiącach będzie do wyrzucenia. W końcu i tak kupisz oryginał a zamiast oszczędności będzie kilkadziesiąt złotych w plecy.