PDA

Zobacz pełną wersję : Tryby P S A M a działanie przysłony i AF

Karkol
18-07-2014, 00:00
Witam wszystkich. W prezencie ślubnym otrzymaliśmy z żoną aparat D5100 z obiektywem 18-105. Testując różne funkcje czegoś nie rozumiem odnośnie przesłony właśnie. Wybierając tryb A ustawiam pokrętłem na body daną wartość otworu, fizycznie jednak nic się nie dzieje,wykonując ujęcie wpierw słychać prace AF i ciach, fotka gotowa
gotowa. Dziwi mnie jednakniezależnie jaką wartość nastawienie to zdjęcia są takie same. Ustawianie przesłony pokrętłem na korpusie obiektywu ma taki sam efekt - AF robi po swojemu. Na programach P S i M jest podobnie, przesłona zmienia swoją wartość na wyświetlaczu i na tym koniec, poza tym AF zawsze ją zmienia jeżeli była ręcznie ustawiona. I nie wiem o co dokładnie chodzi. Czy o to że wartość otwarcia przesłony wyświetlana na LCD powinna być ręcznie ustawiona na obiektywie z wyłączonym AF czy sama powinna się ustawiać. Proszę o oświecenie. Dobranoc i pozdrawiam.

GonzoG
18-07-2014, 00:06
Witam wszystkich. W prezencie ślubnym otrzymaliśmy z żoną aparat D5100 z obiektywem 18-105. Testując różne funkcje czegoś nie rozumiem odnośnie przesłony właśnie. Wybierając tryb A ustawiam pokrętłem na body daną wartość otworu, fizycznie jednak nic się nie dzieje,wykonując ujęcie wpierw słychać prace AF i ciach, fotka gotowa
gotowa. Dziwi mnie jednakniezależnie jaką wartość nastawienie to zdjęcia są takie same.

A czemu niby miałoby być inne ??

Ustawianie przesłony pokrętłem na korpusie obiektywu ma taki sam efekt - AF robi po swojemu.
Wybacz, ale ten obiektyw nie ma pokrętła od przesłony. Można ją ustawić tylko z pokrętłem w aparacie.

Na programach P S i M jest podobnie, przesłona zmienia swoją wartość na wyświetlaczu i na tym koniec, poza tym AF zawsze ją zmienia jeżeli była ręcznie ustawiona. I nie wiem o co dokładnie chodzi. Czy o to że wartość otwarcia przesłony wyświetlana na LCD powinna być ręcznie ustawiona na obiektywie z wyłączonym AF czy sama powinna się ustawiać. Proszę o oświecenie. Dobranoc i pozdrawiam.
AF nie ma najmniejszego wpływu na przesłoną.

A co do działania aparatu - polecam genialne rozwiązanie, które jeszcze nigdy nikogo nie zawiodło - PRZECZYTAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI.
A jeśli to zbyt nudne, trudne czy zbyt proste i trywialne - to ustawcie na tryb zielony i zdjęcia będą się robić same, bo aby zrozumieć jak robić zdjęcia na trybach PSAM, to czeka jeszcze dużo czytania. A i nie ma jednego gotowej recepty. Trzeba to zrozumieć, a jest tego dużo, a nawet bardzo dużo.

Karkol
18-07-2014, 05:34
Przesłona ma wpływ na głebię ostrości, stąd wniosek, że zdjęcia powinny się róznić. Rozumiem w takim razie, że pierścień na obiektywie o którym mowa służy tylko do ostrości tak? Instrukcję czytałem i dużo innych artykułów. Pozdrawiam.

sufenta
18-07-2014, 07:36
Mysle, ze zdjecia roznia sie nieco, ale czasem, jesli sie nie wie na co uwage zwracac, moga roznice uwadze uciec. czasem zapomina sie (jak zapominalem i zapominam), ze kazda kamera, juz to twoj nikon 5100, juz to phase one, to tylko swiatloszczelna puszka z otworem z przodu i z algorytmem zapisanym przez pana inzyniera na chipie kamery jak ma zdjecie wygladac- w szerokim zakresie automatycznych ustawien beda wiec zdjecia wygladaly tak samo lub bardzo podobnie (zdaniem pana inzyniera beda to ladne zdjecia): zmienisz przeslone (A for aperture) zmieni sie takze (automatycznie) odpowiednio czas. Zmienisz czas (S for shutter) zmieni sie przeslona. Ponadto automatycznie bedzie sie zmieniala wartosc ISO. Kamera, niespecjalnie madra (wlasciwie calkiem glupia) stara sie tez aby caly obraz mial jeden kolor: 18% szarosc. Kamera wspolpracuje tez z obiektywem. Zrob maly experyment- wyjdz do ogrodu (mamy dzis duzo swiatla) i zrob 2 zdjecia w trybie A- ustaw najpierw mala przeslone a nastepnie duza- zmienilo sie tlo? bardziej rozmyte przy duzej przeslonie (mala liczba A)? Nie staraj sie opanowac wszystkiego od razu- skup sie na jednym parametrze. Pozdrawiam. Milego weekendu z duza iloscia swiatla.

zgera
18-07-2014, 07:57
Przesłona ma wpływ na głebię ostrości, stąd wniosek, że zdjęcia powinny się róznić.

Będą się różnić jak użyjesz jasnego szkła, w przypadku N18-105 trudno z niego wydobyć papierową GO chociaż i w tym obiektywie GO się zmienia w zależności od użytej przysłony ale jest trudniejsza do zauważenia na zdjęciach.
Wracając do trybów P S A M, każdy z nich spełnia inne zadanie.
Tryb M to pełny manual, wszystkie parametry ustawiasz sam, jeśli źle ustawisz ekspozycje aparat tego nie skoryguje i zdjęcie wyjdzie nie poprawne.
Tryb P działa podobnie jak tryb auto, ekspozycje ustawia aparat, ale użytkownik może w tym trybie zmienić wiele innych parametrów takich jak: pomiar światła, tryb AF, przetwarzanie obrazu itd.
Tryb A priorytet przysłony, użytkownik wybiera wartość przysłony, pozostałe parametry ekspozycji dopasuje automatyka aparatu.
Tryb S priorytet czasu, ustawiasz potrzebny czas w zależności od fotografowanej sceny, długi aby uzyskać rozmycie obiektów w ruchu, krótki aby uniknąć rozmycia.
Te wszystkie tryby różnią się od siebie, chociaż na każdym z nich można zrobić takie samo zdjęcie, trzeba umieć się tylko nimi posługiwać.
W trybie AUTO nie masz wpływu na nic, aparat ustawi poprawna ekspozycję ale nie wie jaki efekt na zdjęciu chce uzyskać użytkownik aparatu.

sl011
18-07-2014, 08:45
przesłona zmienia swoją wartość na wyświetlaczu i na tym koniec, poza tym AF zawsze ją zmienia jeżeli była ręcznie ustawiona. I nie wiem o co dokładnie chodzi.
To są dwa niezależne układy.

Przeglądając zdjęcia możesz sprawdzić przysłonę. Sprawdź, zobaczysz, że zdjęcia wykonane w A mają ustawioną przez Ciebie wartość przysłony.

Dziwi mnie jednakniezależnie jaką wartość nastawienie to zdjęcia są takie same.
A jakich różnic się spodziewasz?
Dla zobrazowania spodziewanych zmian, zrób np porównawcze zdjęcia dla różnych przysłon: obiekt (np osoba lub kwiatek) w odległości ok 0,5 - 1m na jakimś tle zawierającym szczegóły (drzewo, ściana z obrazem) będącym w odległości 5-20m. Dla różnych przysłon różnica powinna być zauważalna.

GonzoG
18-07-2014, 12:56
Przesłona ma wpływ na głebię ostrości, stąd wniosek, że zdjęcia powinny się róznić.
Na GO ma wpływ. Ale np. przy 18mm i f/3.5 masz już bardzo dużą GO i jak robisz zdjęcia w odległości większej jak 1.5m to już będziesz mieć prawie wszystko ostre.

Jak robisz przy 105mm i f/5.6 oraz odległości kilku metrów, to też GO będzie bardzo duża.

Rozumiem w takim razie, że pierścień na obiektywie o którym mowa służy tylko do ostrości tak? Instrukcję czytałem i dużo innych artykułów. Pozdrawiam.
Czytać instrukcję, to jedne, a przeczytać i zrozumieć, to drugie.
Ewidentnie nic z tej instrukcji nie zrozumiałeś, więc jeszcze raz ją przeczytać, ale nie byle przeczytać, a tak aby zrozumieć i to z aparatem w drugiej ręce.

A ten pierścień - a o którym mowa ??

Karkol
18-07-2014, 15:21
Czytać instrukcję, to jedne, a przeczytać i zrozumieć, to drugie.
Ewidentnie nic z tej instrukcji nie zrozumiałeś, więc jeszcze raz ją przeczytać, ale nie byle przeczytać, a tak aby zrozumieć i to z aparatem w drugiej ręce.
Tak właśnie wyglądała i wyglądać będzie moja lektura.

A ten pierścień - a o którym mowa ??
ten który jest bliżej body.
Dzięki za odpowiedzi. Popełniłem błąd myśląc, że pokrętło Focusa służy do ustawiania przysłony, tak?
Pozdrawiam

GonzoG
18-07-2014, 15:25
ten który jest bliżej body.
Dzięki za odpowiedzi. Popełniłem błąd myśląc, że pokrętło Focusa służy do ustawiania przysłony, tak?
Pozdrawiam

To jest pierścień ostrości.

A co do instrukcji - polecam tą co jest na płycie CD lub do pobrania ze strony nikona (serwis/wsparcie -> pobieranie -> instrukcje obsługi), bo jest pełna.
Tak książeczka dostarczona z aparatem to wersja skrócona.

leszek225
18-07-2014, 17:57
Rozumiem w takim razie, że pierścień na obiektywie o którym mowa służy tylko do ostrości tak? Instrukcję czytałem i dużo innych artykułów. Pozdrawiam.

Czytac to nie znaczy rozumiec, pojecie wzgledne, a moze nie wtym jezyku jest co powinna byc, nie rozumiem ludzi ktorzy nie potrafia zrozumiec instrukcji napisanej w ojczystym języku, a chca zrozumiec wypowiedzi na forum. Robicie tylko posmiewisko z siebie samych, zadajac tak podsatwowe pytania.

Karkol
18-07-2014, 20:30
nie rozumiem ludzi ktorzy nie potrafia zrozumiec instrukcji napisanej w ojczystym języku, a chca zrozumiec wypowiedzi na forum. Robicie tylko posmiewisko z siebie samych, zadajac tak podsatwowe pytania.
18-07-2014 15:25.
Ja natomiast nie rozumiem ludzi, którzy odpisują tylko po to by komuś ubliżyć. No cóż widocznie mają zbyt wiele wolnego czasu...
Nie pytałem gdzie wsadzić baterię lub jak włączyć aparat, lecz chciałem się dowiedzieć czegoś czego nie znalazłem w papierowej instrukcji, a forum jest od tego aby pomagać.
Proszę moderatora o zamknięcie wątku.
Pozdrawiam

MstrG
18-07-2014, 20:34
Ja natomiast nie rozumiem ludzi, którzy odpisują tylko po to by komuś ubliżyć. No cóż widocznie mają zbyt wiele wolnego czasu...
Nie pytałem gdzie wsadzić baterię lub jak włączyć aparat, lecz chciałem się dowiedzieć czegoś czego nie znalazłem w papierowej instrukcji, a forum jest od tego aby pomagać.
Pozdrawiam

Nie wydaje mi się, że ktoś chciał Ci ubliżyć. Zwyczajnie wystarczy przeczytać dokładnie instrukcję, choć troszkę poszukać to co jest niejasne w internecie (choćby u nas na forum), a odpowiedzi byś znalazł sam. To są podstawy.
Kupiłem samochód. Wiem, że jest gaz, hamulec i sprzęgło. Kiedy dodać gazu? Jak używać sprzęgła? Czy hamulec jest faktycznie potrzebny?

maniak666
18-07-2014, 20:56
Prosciej się nie da http://www.galaktyka.com.pl/product,,502.html

zgera
18-07-2014, 20:57
Pozdrawiam

Ktoś zada pytanie i chciałby żeby wszyscy skrupulatnie wyjaśniali proste sprawy które są opisane w pełnej instrukcji obsługi.
Nie wiem czy wiesz ile razu już odpowiadałem na takie same bądź podobne pytanie, to forum ma również funkcję SZUKAJ.
Strona 61 instrukcji obsługi:

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/PSAM-1.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-sy9oLDES2EY/U8lskuSx2qI/AAAAAAAAD_w/yhi3tuE_d_g/s723/PSAM.jpg)

zbyszekD7000
18-07-2014, 21:23
szanowni koledzy, troszkę wyrozumiałości, wcale nikt was nie zmusza do podzielenia się swoją wiedzą jeśli nie chcecie, a uszczypliwości są nie na miejscu. Ktoś kto kupił albo dostał lustrzankę może się czuć zagubiony czytając to wszystko, taki natłok wiedzy ;-)
Kiedyś ktoś kto kupował lustrzankę był świadomy i znał podstawowe pojęcia fotograficzne jak się na taki zakup decydował, teraz bardzo często ktoś dostaje taki aparat na prezent i mówiąc szczerze zostaje uszczęśliwiony na siłę, nie sugeruję że tak jest i w tym przypadku, ale to powoduje że coraz więcej jest na forum osób które o fotografii nie mają zielonego pojęcia, więc tego typu pytań będzie coraz więcej.
Mimo tego również nie mogę się zgodzić z tym że na zadane pytanie zamiast otrzymać odpowiedź przez wiele następnych stron czytamy złośliwości i uszczypliwości wobec zadającego pytanie. Po prostu jak nie chcesz pomóc to nie odpowiadaj i tyle ;-)

Karkol
18-07-2014, 21:24
Moja instrukcja niestety wygląda tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zapodaj.net/f338cfa34a649.jpg.html)
<a href=http://zapodaj.net/f338cfa34a649.jpg.html>DSC_0066.JPG</a>
W internecie szukałem ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi więc zajrzałem tutaj. Nie oczekuję od Was abyście udzielali mi kursu tylko odpowiedzi na jedno pytanie. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

GonzoG
18-07-2014, 21:28

W internecie szukałem ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi więc zajrzałem tutaj. Nie oczekuję od Was abyście udzielali mi kursu tylko odpowiedzi na jedno pytanie. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

A w tej twojej instrukcji napisane jest, że pełna znajduje się na dołączonej płycie CD.

2pompony
18-07-2014, 21:30
Nie pękaj, zawsze znajdzie się baran który pisze tylko po to, żeby pokazać swoją wyimaginowaną wyższość i zawsze znajdzie się ten, co w końcu odpowie na pytanie. Takie forum - można powiedzieć koloryt lokalny. Nie przejmuj się tym i pytaj.

GonzoG
18-07-2014, 21:31
Nie pękaj, zawsze znajdzie się baran który pisze tylko po to, żeby pokazać swoją wyimaginowaną wyższość i zawsze znajdzie się ten, co w końcu odpowie na pytanie. Takie forum - można powiedzieć koloryt lokalny. Nie przejmuj się tym i pytaj.

Zawsze znajdzie się też naiwniak, który wszystko poda innym na tacy... bo po co mają myśleć za siebie.

2pompony
18-07-2014, 21:37
Widzę, że mylisz zwykłą życzliwość z naiwnością, ale nie dziwi mnie to.

nikoniarz
18-07-2014, 21:58
GonzoG po części ma racje- nic nie zwalnia ludzi z myślenia i szukania rozwiązań. Aczkolwiek jego egocentryczne wypowiedzi i "cwaniacki akcent" potrafią się przejeść... Taki typ człowieka i tyle.

zgera
18-07-2014, 22:02

Pełna wersja instrukcji obsługi D5100
http://www.nikonsupport.eu/europe/Manuals/D5100/D5100RM_Pl_02.pdf

2pompony
18-07-2014, 22:21
Nikoniarz - Gonzo (i inni też) nie mają racji, albo nie rozumieją najprostszych spraw.

Wszystko na świecie ma swoje instrukcje i gdyby to wystarczyło, nie powstawałyby fora, które powstają właśnie dlatego, że dla ludzi, którzy są w jakiejś branży nowi - wszystko jest nowością i czuja się onieśmieleni. Najprostsze rzeczy wydają im się dziwne i neizrozumiałe - można ich zrozumieć. Fora są m. in dla nich, którzy nawet mimo obejrzenia obrazków w instrukcji dalej nie kumaja - i mają prawo nie kumać, bo są nowi.

Gość wpadł tutaj z pytaniami dla nas podstawowymi, ale to nei powód, żeby ludzi, którzy mu jednak usiłują coś pomóc nazywać naiwniakami (akurat ja się tu nie udzielałem, ale inni tak). Takie postępowanie jest burackie. Podobnie to ciągłe pokazywanie jak my to wszyscy wszystko wiemy, a jak ktoś nie wie, to ma do tego instrukcje. To jest dopiero wieśniactwo, jak odsyła się wyraźnie początkującego gościa do instrukcji - jak widać, że myli najprostsze pojęcia, a instrukcji pytania nei zada, żeby mu wytłumaczyła..

Czasem mi po prostu wstyd za samo takie postępowanie, bo domyślam się, co czuje taki pytający...

nikoniarz
18-07-2014, 22:31
2pompony, też po części masz rację. Ale kiedyś nie było forów, i ludzie potrafili nauczyć się z instrukcji. Wystarczy czytać, pstrykać aparatem i wyciągać wnioski. Logiczne myślenie czyni cuda. Na prawdę. Oczywiście nie twierdze, że autor nie myśli logicznie gdyż bardzo szybko pojął o co chodzi.

2pompony
18-07-2014, 22:38
Ale kiedyś nie było forów, i ludzie potrafili nauczyć się z instrukcji. Wystarczy czytać, pstrykać aparatem i wyciągać wnioski. Logiczne myślenie czyni cuda.

Logiczne myślenie czyni cuda, ale logiczne myślenie nie przyda się na nic, jeśli się nei zna pojęć. NA NIC.

Dlatego dawniej nie było forów jak piszesz, ale byli nauczyciele (mistrzowie i czeladnicy) i pomimo instrukcji do wszystkiego taki system się utrzymywał przez wieki, bo życzliwa uwaga i chęć wytłumaczenia początkującemu pewnych spraw jest nie do zastąpienia niczym. Niczym, żadną instrukcją czy żadnym logicznym myśleniem.

Tylko do tego trzeba mieć odrobinę dobrej woli, a nie wieśniacką chęć nadymania się.

zbyszekD7000
18-07-2014, 22:40
nikoniarz3100-nie porównuj tego co było kiedyś i co jest teraz bo właśnie teraz wszystko idzie w tym kierunku że bez wiedzy 'tajemnej' wiele nie zdziałasz, kiedyś wystarczyła instrukcja.
Najlepszym przykładem jest soft, jak w tym nie siedzisz to nie wiesz co dograć jakiego pługina zainstalować żeby coś działało, więc dla przeciętnego człeka jest to nie do ogarnięcia, po to właśnie powstają fora żeby się wymieniać takimi informacjami i to forum też temu powinno służyć , a jak jest to wszyscy widzą ;-)

nikoniarz
18-07-2014, 22:44
Logiczne myślenie czyni cuda, ale logiczne myślenie nie przyda się na nic, jeśli się nei zna pojęć. NA NIC.

Nie zgodzę się. Nie uczył mnie nikt podstaw fotografii, nie zadawałem pytań na forum... I nie jestem w tej kwestii wyjątkiem. Wyjaśnień podstawowych pojęć nauczyła mnie po części instrukcja, a po części czytanie info w sieci. Wystarczyło czytanie, testowanie teorii w praktyce, logiczne myślenie i wyciąganie wniosków. Zgodzę się z GonzoG, z tym że jak człowiek chce to potrafi, i zgodzę się z Tobą, że ton jego wypowiedzi nie świadczy zbyt dobrze o jego osobie.

Zbyszek, podstaw fotografii uczyłem się 5 lat temu, więc nie sądzę by to były zacofane czasy. Wystarczyło to co napisałem wyżej- instrukcja, czytanie i aparat w ręku.

2pompony
18-07-2014, 22:57
Nie sądź wszystkich po własnej osobie, ludzie są różni. Jeden opanuje hieroglify mandaryńskie na spółkę z sanskrytem, ale nie pojmie pojęcia logarytmu za chiny, a inny będzie w głowie robił podstawienia Eulera, a po angielsku nie wyduka dwóch zdań bez błędu. Jeden może grać na czterech instrumentach mistrzowsko, inny do końca życia nie zagra żadnego trójdźwięku po ludzku, jak tam będzie jeden czarny klawisz...

Skoro akurat jeden pojął od razu co to jest krążek rozproszenia, drugi może mieć kłopoty z rozkminieniem co to jest przysłona - i nie ma się co dziwić, ani wymagać, zeby wszyscy byli identyczni.

MstrG
18-07-2014, 22:58
Chłopaki, za dwa tygodnie powstanie podobny temat i znowu wszyscy będą tłumaczyć podstawy?
Wystarczyło, aby autor wpisał część swojego tytułu w wyszukiwarkę i by najprawdopodobniej nie zadał tego pytania. Ja, aby Wam zaoszczędzić czasu i dlatego, że jestem życzliwy ;) podam link:
https://www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=+Tryby+P+S+A+M+

Czy faktycznie tak trudno jest przeczytać instrukcję? Zobaczyć 5 pierwszych wyników w google? Wy też zamiast krytykować osoby, które się wypowiedziały to mogliście lepiej spożytkować ten czas i odpowiedzieć rzeczowo na zadane pytanie.

nikoniarz
18-07-2014, 23:01
Właśnie miałem na myśli dokładnie to co wyżej napisał MstrG- informacji w sieci jest masa! 5 lat temu nie miałem żadnych problemów ze znalezieniem wyjaśnienia interesujących mnie pojęć, a co dopiero teraz, gdy takich tematów jest milion więcej.

AndBed
18-07-2014, 23:06
Wszystko na świecie ma swoje instrukcje i gdyby to wystarczyło, nie powstawałyby fora, które powstają właśnie dlatego, że dla ludzi, którzy są w jakiejś branży nowi - wszystko jest nowością i czuja się onieśmieleni. Najprostsze rzeczy wydają im się dziwne i neizrozumiałe - można ich zrozumieć.

MZ z fotografem to tak jak z blacharzem... Tam nie ma instrukcji. Każdy "model" jest inny. Więc albo chcesz się uczuć/ i wiesz czego chcesz się nauczyć oraz czujesz to co robisz... Albo dajesz "zielony" lub P i robisz zdjęcia. Jak ktoś nie może pojąć zależności czasu od światła... i nie obrażam tu nikogo. Ktoś może być lepszym humanistą a ktoś może mieć świetny umysł ścisły. Nie każdy musi robić świetne zdjęcia w M. Wystarczy się z tym pogodzić.

zgera
18-07-2014, 23:09
Nikoniarz - Gonzo (i inni też) nie mają racji, albo nie rozumieją najprostszych spraw.

Wszystko na świecie ma swoje instrukcje i gdyby to wystarczyło, nie powstawałyby fora, które powstają właśnie dlatego, że dla ludzi, którzy są w jakiejś branży nowi - wszystko jest nowością i czuja się onieśmieleni. Najprostsze rzeczy wydają im się dziwne i neizrozumiałe - można ich zrozumieć. Fora są m. in dla nich, którzy nawet mimo obejrzenia obrazków w instrukcji dalej nie kumaja - i mają prawo nie kumać, bo są nowi.

Gość wpadł tutaj z pytaniami dla nas podstawowymi, ale to nei powód, żeby ludzi, którzy mu jednak usiłują coś pomóc nazywać naiwniakami (akurat ja się tu nie udzielałem, ale inni tak). Takie postępowanie jest burackie. Podobnie to ciągłe pokazywanie jak my to wszyscy wszystko wiemy, a jak ktoś nie wie, to ma do tego instrukcje. To jest dopiero wieśniactwo, jak odsyła się wyraźnie początkującego gościa do instrukcji - jak widać, że myli najprostsze pojęcia, a instrukcji pytania nei zada, żeby mu wytłumaczyła..

Czasem mi po prostu wstyd za samo takie postępowanie, bo domyślam się, co czuje taki pytający...

Zamiast wypisywać takie teksty mógłby Kolega udzielić pytającemu wyczerpującej odpowiedzi.
W jednym z postów napisałem czym różnią się te tryby, ponieważ pytający nie dostrzegł różnicy na zdjęciach w poszczególnych trybach to nie wiem jak inaczej można to wytłumaczyć.
Ponadto nie wiem jakie sceny ktoś fotografował, bo to również jest istotne.
Wiadome jest że przysłona wpływa na GO, ale żeby to zauważyć potrzebny jest jasny obiektyw, a kit do takich nie należy więc operowanie GO z tym obiektywem może być na długim końcu i to z określonej odległości.
Czas naświetlania ma istotny wpływ na zamrożenie bądź rozmazanie obiektu, jeśli obiekt nie jest w ruchu to bez względu na jakikolwiek użyty czas zdjęcia będą takie same pomijając poruszenie aparatu przy długich czasach.
Czy to nie są podstawy fotografii, opisane zresztą w instrukcji obsługi.
Ten obiektyw nie ma pierścienia przysłony, to również w instrukcji napisali.
Nie dziwię się że niektórym puszczają nerwy, na wiele pytań odpowiedź można znaleźć samemu, bądź w drodze eksperymentu z aparatem.

2pompony
18-07-2014, 23:09
Właśnie miałem na myśli dokładnie to co wyżej napisał MstrG- informacji w sieci jest masa!

A ja miałem na myśli coś innego - że tak zwanemu wynikowi w googlu ciężko zadać pytanie. Tak zwanej informacji w sieci też ciężko się o coś spytać. Nie rozumiecie tego?

Tak, pewnie za dwa tygodnie powstanie znowu podobny wątek i pewnie znowu ktoś będzie się pytać, co to w ogóle jest z tą przysłoną. Dlatego normalni ludzie, jacy pewnie jeszcze się tu i ówdzie zdarzają, a mogą mieć podobne wątpliwości wpadną na pomysł - a może by kogoś spytać o to, czego nie rozumiem?

Na co dostaną empatyczną (i jakąż ku.wa mądrą) odpowiedź: zobacz w instrukcji, albo w googlu. W dodatku opryskliwym językiem.

nikoniarz
18-07-2014, 23:15
W dodatku opryskliwym językiem.

Wg mnie właśnie w tym jest o wiele większy problem... Bo kulturalne odesłanie do jakiegoś "źródła" odbiera się zupełnie inaczej.

MstrG
18-07-2014, 23:20
Nadal widzę wolicie oceniać innych zamiast pomóc, a to jest w Waszym mniemaniu ok ;)
Autorowi wątku polecam jeszcze bardzo przydatny symulator: http://camerasim.com/apps/camera-simulator/

Kali_69
19-07-2014, 00:03
Dla mnie dziwne jest to, że na drugiej stronie wątku autor już wie o co chodzi i prosi o zamknięcie wątku, a przez kolejne dwie strony trwają spory o to czy warto było zaczynać tę dyskusję.
Potem się dziwić, że serwery padają :) elektronika też ma swoją cierpliwość :mrgreen:

Karkol
19-07-2014, 00:35
W jednym z postów napisałem czym różnią się te tryby, ponieważ pytający nie dostrzegł różnicy na zdjęciach w poszczególnych trybach to nie wiem jak inaczej można to wytłumaczyć.
Wiem czym się różni poszczególny tryb bo w mojej instrukcji też to jest napisane. Głównie chodziło mi o tryb A z preselekcją przesłony, której regulacje oprócz pokrętła na body pomyliłem z pierścieniem ostrości i pewnie dlatego róznicy nie dostrzegłem. Dodatkowo akty także mogły być nieodpowiednie, fakt mogłem poszukać płyty z instrukcją lub w wyszukiwarce, pomyślałem jednak, że lepiej poradzić się fachowców. Nie oczekiwałem odpowiedzi jak zrobić dobre zdjęcie krok po kroku bo to trzeba samemu ogarnąć zgłębiając wiedzę. Dziękuję bardzo tym, którzy mieli choć trochę cierpliwości aby wnieść coś konkretnego do tematu. Proszę o nie kłócenie się i dobrej nocy życzę.
Pozdrawiam

GonzoG
19-07-2014, 01:32
Widzę, że mylisz zwykłą życzliwość z naiwnością, ale nie dziwi mnie to.

Życzliwością będzie pokazanie, gdzie znaleźć odpowiednie informacje.
Podanie rozwiązania prosto na tacy robi z ludzi wtórych analfabetów... z resztą jak prawie całe pokolenie neo.

Johny42
19-07-2014, 02:30
GonzoG
Masz dużą wiedzę i fajnie, że się nią dzielisz z mniej uświadomionymi amatorami fotografii. Jednak (nawet jak później odpowiesz merytorycznie) widać u Ciebie nieodpartą chęć zacząć odpowiedź w stylu "jesteś idiotą" ?

Przykład post nr 4 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250442)

Czy nie przyjemniej było by bez pierwszego wiersza? :)

GonzoG
19-07-2014, 02:34
GonzoG
Masz dużą wiedzę i fajnie, że się nią dzielisz z mniej uświadomionymi amatorami fotografii. Jednak (nawet jak później odpowiesz merytorycznie) widać u Ciebie nieodpartą chęć zacząć odpowiedź w stylu "jesteś idiotą" ?

Przykład post nr 4 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250442)

Czy nie przyjemniej było by bez pierwszego wiersza? :)

Jakbym chciał powiedzieć, że jesteś idiotą, to bym napisał, że jesteś idiotą.

A, to czujesz się idiotą, jak ktoś pokazuje twoje błędy, to już nie mój problem.

Johny42
19-07-2014, 02:39
Jakbym chciał powiedzieć, że jesteś idiotą, to bym napisał, że jesteś idiotą.

A, to czujesz się idiotą, jak ktoś pokazuje twoje błędy, to już nie mój problem.

Ja się nie czuję i nie pisałem posta w odniesieniu do siebie, tylko ogólnie do stylu Twoich wypowiedzi.
Jak widać, nie pomyliłem się...

leszek225
20-07-2014, 01:08
Pozdrawiam

Nikomu nie ublizałem to po pierwsze, jak juz stwierdzilem fakty. Po drugie sam sobie ublizeyles zadajac pytanie na ktore znajduje sie odpowiedz w instrukcji obslugi, ale po co czytac co? Rozumiem jak sie nie potrafi ale trzeba tak od razu napisac ,, nie chodzilem do szkoly i nie nauczono mnie czytac" tylko w tym przypadku nic by nie dalo bo skoro zadales pytanie piszac mysle ze potrafisz czytac.Ale na nygustwo nie ma lekarstwa.Forum jest od tego zeby pomagac,ale nie od rzeczy ktore sa zapisane w instrukcji, ale widze ze kolega nie potrafi tego znalezc, nie mozliwe, moze sie kartki posklejaly, ale jest na to rada mozna sobie sciagnac w PDF i sie juz nie posklejaja,pozdrawiam

Jacek_Z
26-07-2014, 13:17
Nie pękaj, zawsze znajdzie się baran który pisze tylko po to, żeby pokazać swoją wyimaginowaną wyższość i zawsze znajdzie się ten, co w końcu odpowie na pytanie. Takie forum - można powiedzieć koloryt lokalny. Nie przejmuj się tym i pytaj.To nie tak.
Odwracając kota ogonem mógłbym napisac - napisałes tu 6 postów, nie udzieliłes porady, krytykujesz to, że inni jej wprost nie udzielają. Udziel sam. Wywyższasz się, sugerujesz, że to ty jest życzliwy w przeciwieństwie do innych, którzy komuś kazą czytać (często wskazując gdzie czytać) i myśleć.
Rób swoje. Udzielaj porad zamiast krytykować. Bo teraz to ty krytykujesz innych, zarzucając innym, że krytykują innych. ;)
Nie naprostujesz tego o co ci chodzi. Fora takie są. To nie jest najgorsze, zapewniam Cię (jestem zarejestrowany na kilku forach).
Pozdrawiam.

2pompony
26-07-2014, 14:29
Tak, napisałem, ale to wcale nie zmienia to tego, co napisałem. Że zawsze znajdzie się baran - i tak dalej...

nikoniarz
26-07-2014, 14:33
Jacek_Z ma 100% racji- jeśli negujesz, że ktoś nie pomaga gdy sam również nie pomagasz...