Zobacz pełną wersję : D7100 problem z NEF
Witajcie,
pisze do Was w nietypowej sprawie, mianowicie NIKON D7100 dziwnie się zachowuje w czasie zapisywania plików do NEF. Mianowice robiąc zdjęcia w NEF, cześć zdjęć jest zapisywana niby w formacie NEF a tak naprawdę chyba jakoś inaczej, gdyż nie są możliwe do dalszej obróbki zdjęć, mają rozdzielczość 1620 x 1080 (normalna rozdzielczość 6000x4000) ale ich wielkość jest normalna bo kolo 28 MB.
Po zrobieniu kolejnych zdjęć, aparat samoczynnie zaczyna wracać do tworzenia „dobrych” plików z normalną rozdzielczością i możliwych do edytowania. Body ma najnowszy soft – karta też jest OK. Zresztą błąd występował na 2 różnych kartach.
Pliki próbowałem edytować w Capture NX2, nie ma podstawowych funkcji – plik w obróbce odczytywany jest jak JPG oraz Lightroomie i DxO, które nie widzą pliku i piszą że jest uszkodzony.
Macie jakies pomysły?
Pomóżcie please :).
Pod tym linkiem zamieściłem przyklady zdjęć - https://drive.google.com/file/d/0BywOVwpU1R31M1JiMmdSdVM0VlU/edit?usp=sharing
Pozdrawiam
Robert
Jeżeli to nie wina kart pamięci (czy były formatowane w tym aparacie?) to raczej wygląda na problemy z programem wewnętrznym aparatu, a to tylko Serwis Nikon. Ja bym jeszcze na wszelki wypadek zrobił reset do ustawień fabrycznych i format karty w aparacie. Można później jeszcze spróbować różne konfiguracje zapisu: sam NEF, NEF+JPG i zobaczyć co aparat z tym zrobi. Następny krok to niestety kontakt z serwisem.
U mnie Windows 7 pokazuje wielkość NEFów na 1620x1080px ale to ze względu zapewne osadzonego JPG w nich.
Nie mam problemu z ich edycją. W wywoływarkach mają normalną wielkość 6000x4000 px
Może masz coś z systemem nie tak ?
Zainstaluj Nikon NEF Codec czy jakoś tak to się nazywa.
matys.ldn
17-07-2014, 13:22
To nie wina twojego kompa. Raczej coś z aparatem lub kartą. U mnie w Irfan View przy otwarciu pokazuje błąd dekodowania, a w ViewNX 2 pokazuje że jest to RAW ale wyświetla tylko zapisanego w nim jpg.Limax7 w której wołarce ten "zły.nef" ma u Ciebie normalną wielkość ?
Zrób, tak jak kolega pisał wyżej. Przywróć ustawienia fabryczne w aparacie i sformatuj kartę w puszce.
Hej dziwki, za odpowiedź.
Karty zawsze formatuje przed fotografowaniem własnie w tym body w którym fotografuje, oczywiście po usunięciem zdjęć z nich ;), mam 3 różne body więc wole je sformatować przed korzystaniem.
Nie przywracałem aparatu do ustawień fabrycznych, ale dziwne jest ze zdjęcie nr N jest OK - zdjęcie N+1 już nie do zdjęcia N+234 i potem N+235 już OK...
System mam XP i Windows 7 na obu kompach jest ten sam problem. Zresztą teraz body jest w serwisie bo wyskoczyły hot pixele :(...
Na FB poradzono mi użyć Fix Corrupted Nikon NEF Images - na razie na 3 zdjęciach które mam przy sobie pomogło, wieczorem popatrze czy wystarczy dla pozostałych ta operacja.
To jeszcze pytanie, czy mogło to spowodować że karta z D7100 była zgrywana do kompa przez body D300s ? Bo wtedy chyba tak robiłem - ale pewny nie jestem, bo akurat wtedy zrzucałem zdjęcia pomiędzy zleceniami.
2pompony
17-07-2014, 16:36
Aż z ciekawości zobaczyłem co to takiego ten Fix Corrupted Nikon NEF Images - i zobaczyłem, że naprawia błędy spowodowane przez zgrywanie zdjęć Nikon Transfer 1 albo wczesną wersją ViewNX 2 (i prawdopodobnie Capture NX 2 jak piszą), ale nie powoduje napraw czegokolwiek spowodowanego błędem karty lub problemami z dyskiem.
Używałeś któregoś z tych programów, czy nagle Fix Corrupted Nikon NEF Images zaczął naprawiać jakieś inne błędy?
2pompony
17-07-2014, 16:46
Nie podejrzewam, że napisał to celowo, omsknął mu się palec - ale też się zdziwiłem z początku. :)
Panowie - oczywiście miało być dzięki ... przepraszam omsknęło mi się :)
Sorry :)
mam nadzieje ze nikogo nie uraziłem :)
fader_audio
10-09-2014, 23:34
włąsnie kończyłem instalkę nowego systemu, który byłem zmuszony nabyc kupując d7100, cieszyłem się że wreszcie mogę wywoływac rawy w capture nx, mam zainstalowaną wersje 2.4.7, mimo to nef nie jest otwierany, co jest i o co chodzi, pomocy, bo mnie szlak chce trafić z tymi nef. przyznaję że już zasypiam i nie szukałem jeszcze po forum. wielkie dzieki za wskazówki.
Najważniejsza informacja: "szlag" a nie "szlak". :D
fader_audio
12-09-2014, 13:58
he he, racja
zotornik
14-09-2014, 17:19
C_NX2 2.4.7 powinien "sam z siebie" otworzyć pliki z D7100 bo tak ma napisane w specyfikacji.
U mnie - ta wersja NX-a - na Win 8.1 otwiera NEF-y bezproblemowo. Z tym, że ja zawsze jeszcze instaluje nikonowskiego codeca. Co prawda ma on umożliwić podgląd miniatur w Windowsie, ale może akurat to z jakiegoś dziwnego powodu pomoże.
codeck http://www.nikonimglib.com/nefcodec/
fader_audio
22-09-2014, 15:32
ja ma nx2 wersja 2.4.6 rawy otwiera, czy te wersje różnią się jakimiś dodatkowymi fnkcjami nie wiem, myslę że ta nowsza ma kodeki do nowszych modeli
zotornik
23-09-2014, 07:02
ja ma nx2 wersja 2.4.6 rawy otwiera, czy te wersje różnią się jakimiś dodatkowymi fnkcjami nie wiem, myslę że ta nowsza ma kodeki do nowszych modeli
Napisałeś wcześniej: "... mam zainstalowaną wersje 2.4.7, mimo to nef nie jest otwierany..." - dlatego mnie zdziwiło, że masz problem z otwieraniem plików.
O istotnych różnicach nic nie wiem.
fader_audio
23-09-2014, 12:16
tak miełem zainstalowaną, ale miałem jakiś problem z nią, moze coś podczas instalowania źle poszło i rawy źle otqwierało, teraz mi otwiera i obróbka idzie dobrze. zauważyłem że np redukcja szumu z raw d80 ma opcję : faster, better quality oraz better quality 2013 i ponadto można redukować szum kolorowy albo zwykły. Tego w d7100 nie ma, a szkoda bo jak czasem uda mi się zauważyć szum z d7100 przy powiększeniu jest własnie taki brzydki kolorowy, w d80 mz ten szum jest przyjemniejszy dla oka mówie o charakterze szumu nie ilości
zotornik
23-09-2014, 13:46
2.4.7 + NEF z D7100 i masz obsługę 3 typów odszumiania
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/09/TWBOtB-2.jpg
źródło (https://imageshack.com/i/iqTWBOtBj)
fader_audio
23-09-2014, 14:45
o i tu może tkwić różnica między wersją 1.4.6 a 2.4.7.