PDA

Zobacz pełną wersję : Lustrzanka + rower - czy to dobre połączenie?

PiotrekW
17-07-2014, 09:26
Witajcie,
Czy da się jeździć na rowerze mtb w terenie z lustrzanką tak, aby jej nie uszkodzić? Nie mówię oczywiście o spokojnej jeździe po ścieżkach rowerowych. Czy może lepiej nie zabierać ze sobą lustrzanki na jazdy po górach, lasach i dolinach? Jak spakować aparat żeby był bezpieczny? Czy liczne mocne wstrząsy nie uszkodzą nic wewnątrz lustrzanki? Wiem, że ludziska zabierają ze sobą aparaty na trasy, ale ja jakoś się obawiam... Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi :)

shaolin
17-07-2014, 09:28
Jak bedziesz mial w plecaku podczas przejazdow i nie zaliczysz gleby to nic nie bedzie, chyba ze chcesz robic dropsy z kosmosu jak Bender (duzy aparat moze rowniez uszkodzic Ciebie przy glebie, nawet jak go bedziesz trzymal w plecaku). Poza tym lustro na rower to za wielki kloc, lepiej kup sobie cos mniejszego.

zdyboo
17-07-2014, 09:29
Nie dobre to połączenie. Idziesz jeździć czy robić foty? Pomijam już to, że jeszcze nie widziałem dobrych fot robionych na zwykłym wypadzie rowerowym.

PiterM
17-07-2014, 10:27
Bezlusterkowiec byłby zdecydowanie lepszą opcją - mniej mechaniki, która może ucierpieć od drgań i przeciążeń. Za jako "rowerowy" używam aktualnie X-E1 z dwoma stałkami (18/2 oraz 35/1.4) - zestaw mały, lekki, wytrzymały, jakość fot bez zastrzeżeń jak na dokumentację wypadów terenowych.

PiotrekW
17-07-2014, 10:37
Tak właśnie myślałem :) Dzięki za naprostowanie. Pozdrawiam