Zobacz pełną wersję : Automatyczne kopiowanie zdjęć do odpowiednich folderów.?
Witam
Mam do Was pytanie czy jest jakiś sposób na uzyskanie takiej funkcjonalności.
Mam 1000 zdjęć z wakacji. Przeglądam zdjęcia i chcę zrobić coś takiego. Chciałbym podczas przeglądania zdjęć kopiować je do odpowiednich katalogów tzn widzę zdjęcie z daną osobą naciskam odpowiedni klawisz i robi mi się kopia zdjęcia do danego katalogu, widzę inną osobę naciskał inny klawisz i zdjęcie kopiuje mi się do innego katalogu. Potrzebuje oprogramowania które może zdefiniować kilka klawiszy i przypisać im funkcję kopiowania danego zdjęcia do danego katalogu. Można to robić wpisując nazwy plików ale jest to czasochłonne. Najważniejsze oprogramowanie musi być darmowe.
Borat1979
16-07-2014, 20:22
W LR byłoby to proste wystarczy oznaczyć zdjęcia gwiazdkami lub kolorami w trakcie przeglądania (każdy folder innym kolorem lub inna ilością gwiazdek), odfiltrować i skopiować do wybranego folderu. Trial na 30 dni możesz sobie pobrać za darmo.
W darmowym ViewNX chyba też jest taka możliwość. Oznaczasz zdjęcia kolorami od 1 do 10. Później wyszukujesz po kolorach i kopiujesz do folderów.
2pompony
16-07-2014, 20:46
Chciałbym podczas przeglądania zdjęć kopiować je do odpowiednich katalogów tzn widzę zdjęcie z daną osobą naciskam odpowiedni klawisz i robi mi się kopia zdjęcia do danego katalogu, widzę inną osobę naciskał inny klawisz i zdjęcie kopiuje mi się do innego katalogu.
A co zrobisz, jak na jednym zdjęćiu będą dwie osoby?
wasilewk
16-07-2014, 20:49
Nie śmiem dywagować gdzie trafi zdjęcie grupowe...
Z tymi osobami to było dla zobrazowania sytuacji. Mam ponad tysiąc zdjęć i muszę je podzielić. Potrzebuje prostego, szybkiego narzędzia które podczas przeglądania zdjęć pozwoli robić mi kopię danego zdjęcia do odpowiedniego katalogu. Najlepiej było by mieć możliwość podpiecia czego na zasadzie makro - oglądasz zdjęcie najciekawsze klawisz 1 zdjęcie kopiuje się do danego katalogu, naciskasz dwa zdjęcie kopiuje się do innego katalogu
2pompony
16-07-2014, 21:09
No to zadawaj pytanie jakie rzeczywiście chcesz zadać, a nei kombinuj z mylącymi przykładami.
Na pogrupowanie zdjęć osób (o tym piszesz w pierwszym poście) jest rewelacyjny sposób, na ostatnei pytanie też jest świetny sposób - niestety ani razu nie jest to kopiowanie zdjęć do odpowiednich katalogów, bo poza stratą miejsca na dysku jedyne czego się można dorobić, to tony duplikatów rozsianych po wielu różnych folderach i takiego bałaganu, ze nie będzie wiadomo gdzie są duplikaty, a gdzie oryginały.
Ale to co chcesz (tylko bez zdefiniowanych guzików) oferuje każda przeglądarka plików graficznych.
Z tymi osobami to było dla zobrazowania sytuacji. Mam ponad tysiąc zdjęć i muszę je podzielić. Potrzebuje prostego, szybkiego narzędzia które podczas przeglądania zdjęć pozwoli robić mi kopię danego zdjęcia do odpowiedniego katalogu. Najlepiej było by mieć możliwość podpiecia czego na zasadzie makro - oglądasz zdjęcie najciekawsze klawisz 1 zdjęcie kopiuje się do danego katalogu, naciskasz dwa zdjęcie kopiuje się do innego katalogu
To zainstaluj sobie Picasa:
1. automatycznie rozpoznaje osoby na zdjęciach
2. łatwy system katalogowania - może nie pod pojedynczymi guzikami, ale jest szybko).
Carlos_lo
16-07-2014, 21:49
hm... ja stosuje tagi przy imporcie, slowa klucze, klikasz i masz co chcesz, jesli oczywiscie foto jest otagowane http://blogs.adobe.com/jnack/2014/02/store-tag-create-organizing-your-photos-with-lightroom-5.html
Sent from my iPhone using Tapatalk
siedemczwartych
16-07-2014, 22:53
w Bridge i C1P masz i gwiazdki i kolory.
Jednej osobie dajesz gwiazdkę a drugiej kolor.
Jedno zdjecie może mieć od 1 do 5 gwiazdek i równocześnie jakiś kolor.
Przy filtrowaniu to zdjęcie będzie zarówno przy wyborze gwiazdki jak i przy wyborze danego koloru.
2pompony
17-07-2014, 00:37
Można też pójść dalej w 'ułatwianiu' sobie życia i parzystą ilość gwiazdek dawać dziewczynkom, a nieparzystą chłopcom. Albo czerwony narzeczonym, a fioletowy byłym narzeczonym. A żółty teściowym...
O tagach ktoś słyszał? O nadawaniu słów kluczowych, które pozwalają na trzymanie wszystkich wakacyjnych zdjęć w jednym folderze - powiedzmy Wakacje 2014, bez miliarda duplikatów w różnych miejscach, a w środku otagowanych zdjęć pozwalających wyodrębniać takie grupy, jakie tylko wyobraźnia podsunie? Zdjęćia samej Balbinki? Proszę bardzo. A zdjęcia Balbinki ale tylko w Paryżu - też nei ma problemu. A może Balbinka, ale tylko w bikini, za to w trzech nadmorskich plażach - też się da, można nawet wybierać w którym kurorcie robione. A zdjęćia Babinki, ale tylko te z Wacusiem, i tylko znad morza? Oczywiście, dwa czy trzy kliki...
A teraz, jeśli ktoś był na wakacjach w kilku interesujących miejscach, ma 10 znajomych, z czego często na zdjęćiach są grupy i w dodatku chce zdjęćia wieczorowe posegregować na osobne te z ogniska (dla teściowej) i te z orgii na plaży (dla kolegów) - to ile podfolderów i w jakich kombinacjach trzeba by było porobić?
Bo tagami idzie to załatwić bardzo prosto.
program irfanview - ma klawisze funkcyjne F7 -F8 służące do kopiowania i przenoszenia plików . Ma również możliwość wyboru folderu docelowego . Co prawda do skopiowania 1 pliku będzie trzeba nacisnąć 2 klawisze ale idzie całkiem szybko .
MasterM16
17-07-2014, 10:05
Można też pójść dalej w 'ułatwianiu' sobie życia i parzystą ilość gwiazdek dawać dziewczynkom, a nieparzystą chłopcom. Albo czerwony narzeczonym, a fioletowy byłym narzeczonym. A żółty teściowym...
O tagach ktoś słyszał? O nadawaniu słów kluczowych, które pozwalają na trzymanie wszystkich wakacyjnych zdjęć w jednym folderze - powiedzmy Wakacje 2014, bez miliarda duplikatów w różnych miejscach, a w środku otagowanych zdjęć pozwalających wyodrębniać takie grupy, jakie tylko wyobraźnia podsunie? Zdjęćia samej Balbinki? Proszę bardzo. A zdjęcia Balbinki ale tylko w Paryżu - też nei ma problemu. A może Balbinka, ale tylko w bikini, za to w trzech nadmorskich plażach - też się da, można nawet wybierać w którym kurorcie robione. A zdjęćia Babinki, ale tylko te z Wacusiem, i tylko znad morza? Oczywiście, dwa czy trzy kliki...
A teraz, jeśli ktoś był na wakacjach w kilku interesujących miejscach, ma 10 znajomych, z czego często na zdjęćiach są grupy i w dodatku chce zdjęćia wieczorowe posegregować na osobne te z ogniska (dla teściowej) i te z orgii na plaży (dla kolegów) - to ile podfolderów i w jakich kombinacjach trzeba by było porobić?
Bo tagami idzie to załatwić bardzo prosto.
Potwierdzone info ;)
Wystarczy tysiąc zdjęć i już zaczniesz się gubić. Przykładowo, wakacje z sześcioma znajomymi. Musisz podzielić 1000 zdjęć. Na połowie zdjęć masz znajomych, na co trzecim kilku, grupowo. Jak je podzielisz? Jedna kopia z całością, inna z każdym z osobna, następna z grupowymi?
Pomnóż to przez kilka takich wypadów, dorzuć jakieś zdjęcia rodzinne, i resztę tego co fotografujesz. Gwarantuję Ci że będziesz miał "delikatny nieporządek"
Ja sam tak kiedyś miałem. Teraz wszystkie zdjęcia dzielę tylko latami, wszystko mam otagowane. Wpisuję Ola, mam zdjęcia Oli, dopisuję Ania, mam zdjęcia Oli z Anią. Ola i Ania na wakacjach 3 lata w tył? Bez problemu.
Dzięki za wszystkie komentarze. Temat do zamknięcia
Pozwolę sobie na małą prywatę, ale jak piszą 2pompony vel bombel i MasterM16, słowa kluczowe to rozwiązanie wszystkich problemów. Mój system trzymania plików wygląda tak:
http://www.terrarium.pl/blog/16/entry-94-jak-okielznac-balagan/
2pompony
18-07-2014, 13:31
Bardzo interesujący artykuł, pokazujący moc jaka drzemie w tagach (jak się popularnie zwykło nazywać słowa kluczowe).
Jeśli mogę podać swoją metodę okiełznania 80 tysięcy plików, opisał ją w innym wątku kolega Kkokosz, i z prawdziwym zdumieniem okazało się, że moja jest identyczna! Pozwolę sobie go zacytować, bo w krótkich słowach ujął trafnie kwintesencję:
Co do katalogowania - podstawa to dobry soft. Używam Lightrooma i nie dam złego słowa powiedzieć na niego, jeśli chodzi o katalogowanie. Używam opisywania zdjęć (słowa kluczowe - polecam zapoznanie się z możliwością tworzenia hierarchii słów, przyspiesza to opisywanie zdjęć!) i kolekcji inteligentnych, oprócz tego stosuję od lat tę samą strukturę folderów (w Lightroomie nie ma to dużego znaczenia, ale chcę się też orientować w fotkach z poziomu np. Total Commandera). Do tego zapisuję obróbkę do plików XMP, więc nawet jeśli nie będę miał kopii samego katalogu (lrcat), to obróbka się uratuje. Nie obrabiam w CNX2, więc pliki nie "puchną", a XMP zajmują tyle, co nic
Dodatkowo - nawet gdy się nie stosuje opisów zdjęć - Lightroom pozwala wyszukiwać po takich danych, jak nazwa aparatu, ogniskowa, data, przysłona i wiele, wiele innych, więc nawet na "gołym" katalogu da się co nieco wyszukać.