PDA

Zobacz pełną wersję : SB-700 wyświetlane wartości

robkar73
16-07-2014, 14:19
Witam.Zakupiłem pierwszą w soim życiu lampe zewnętrzną sb700,bardzo fajny produkt tylko chyba jednej rzeczy do końca nie rozumie,a mianowicie wartości jakie lampa podaje,czyli np.jest tam ciekawa wartość która mówi o efektywnej odległości lampy czyli w takim zakresie powinien znajdować sie obiekt jaki podaje zakres lampy w metrach,i tutaj OK,tylko dlaczego jak zwiększam wartość kompensacji błysku to te metry w wartościach spadają a nie wzrastają,rozumuje to tak że skoro moc sie zwiększa to i odległość w jakim obiekt sie znajduje też powinien ,a tutaj jest tak że np obiektyw 18-105 aparat D7100 ogniskowa 18mm efektywność na lampie 06-5,3 m zwiększam +2.0 EV i efektywność 06-2,6 m.Dlaczego tak jest ? Dzieki

Bemko
16-07-2014, 15:37
To co widzisz na wyświetlaczu oznacza, że mając ustawione 0EV przy pełniej mocy błysku lampa naświetli poprawnie obiekt odległy maksymalnie o ok. 5,3m. Jeżeli dodajesz korekcję +2EV to znaczy, że chcesz żeby lampa naświetliła obiekt 4 razy mocniej niż wg. wskazania światłomierza. Maksymalna moc lampy wystarczy do takiego naświetlenia tylko na 2x mniejszym dystansie niż poprzednio (jasność spada z kwadratem odległości).

robkar73
16-07-2014, 16:07
To co widzisz na wyświetlaczu oznacza, że mając ustawione 0EV przy pełniej mocy błysku lampa naświetli poprawnie obiekt odległy maksymalnie o ok. 5,3m. Jeżeli dodajesz korekcję +2EV to znaczy, że chcesz żeby lampa naświetliła obiekt 4 razy mocniej niż wg. wskazania światłomierza. Maksymalna moc lampy wystarczy do takiego naświetlenia tylko na 2x mniejszym dystansie niż poprzednio (jasność spada z kwadratem odległości).

Dzieki,właśnie pobawiłem sie ustawieniami wg.twojej odpowiedzi i teraz wiem co jest grane z tymi metrami.