Zobacz pełną wersję : Prześwietlanie zdjęć quantuum 300 +nikon d7000
Witam serdecznie jako że jestem nowy na forum a o tematyce fotografii nie mam za dużo pojęcia postanowiłem poszukać pomocy u specjalistów:)
Zgodnie z zaleceniami sklepu internetowego zakupiłem niezbędne mi elementy do fotografowania odzieży bezcieniowo
mianowicie:
stół bezcieniowy quantuum m18
zestaw lamp quantuum move 300 kit
wyzwalacz radiowy quantuum navigator
nikona d7000 body + obiektyw 35mm 1.8g
statyw benro z kolumną centralną ora głowicę do niego.
Problem polega na tym że zdjęcia są prześwietlane ale nie za bardzo wiem z jakiego powodu tak się dzieje.
Cieni wcale nie ma lecz fotografując czarną odzież wychodzi szara... Czy może ktoś z forum udzielić mi kilku rad
jak mam ustawić aparat oraz statywy by temu zapobiec? fotografowana będzie tylko odzież
czekam z niecierpliwością na inforamcję pozdrawiam serdecznie Damian
Jeśli ustawiasz pomiar światła na czarnym obszarze, to naświetli go tak aby był szary. Musisz w aparacie lub w postprocesie skorygować (zmniejszyć) czas ekspozycji. Ile? Musisz poeksperymentować.
zbyszekD7000
16-07-2014, 16:22
2,5 ev. Chwilę temu był artykuł na ten temat
korekta -2,5 ev dla bieli i +2,5 ev dla czerni
Problem polega na tym że zdjęcia są prześwietlane ale nie za bardzo wiem z jakiego powodu tak się dzieje.
Cieni wcale nie ma lecz fotografując czarną odzież wychodzi szara... Czy może ktoś z forum udzielić mi kilku rad
jak mam ustawić aparat oraz statywy by temu zapobiec? fotografowana będzie tylko odzież
czekam z niecierpliwością na inforamcję pozdrawiam serdecznie Damian
Kłaniają się podstawy z fotografii. A dokładniej znajomość działania sprzętu.
Aparat, to nie sztuczna inteligencja ze świadomością jakie kolory są w kadrze.
Światłomierz zawsze działa na jednej zasadzie - ma uzyskać określoną jasność w punkcie pomiarowym - czy to będzie biały, czy czarny - nie ma znaczenia, zawsze automat będzie starał się uzyskać ten sam poziom jasności.
Czyli biały będzie niedoświetlony, a czarny prześwietlony.
O to aby zdjęcia były poprawne musi zadbać fotograf. Gdyby do zrobienia poprawnego zdjęcia wystarczyło kupić sprzęt i nacisnąć guzik, to już dawno na rynku nie byłoby fotografów.
zbyszekD7000
16-07-2014, 16:30
Znalazłem ci ten wątek w którym to jest opisane
Link: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=245509
A dokładnie to : http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html
dziękuję za szybką odpowiedź dziś zabieram się za lekturę.
P
chętnie udał bym się na jakiś kurs lecz nie bardzo wiem gdzie u mnie w mieście można nabyć jakąś wiedzę
na ten temat.
Zdam sprawę z relacji jak to wyszło mam nadzieję że jak najszybciej dojdę do tego.
ogólnie próbowałem jeszcze inną odzież fotografować i na moje oko wszystko jest prześwietlone
granatowy = szary
szare spodnie kolor powiedzmy grafitowy dresowe= bardzo jasny szary wręcz biały
Włącz tryb M.
Jeśli chcesz używać lamp to ustaw czas na maksymalną synchronizację by wyciąć światło zastane.
Potem zmieniasz przesłonę, moc lamp i ISO by uzyskać właściwą jasność.
jutro będę działał dam znać z wyników
dzięki!
po zastosowaniu się do rad tomek67
zdjęcia wychodzą lepiej lecz nadal jest delikatny problem z odwzorowaniem koloru ciucha niby jest czarny ale nie taki głęboki jak fotografowanej odzieży
jakieś sugestie jak to poprawic
pozdrawiam
po zastosowaniu się do rad tomek67
zdjęcia wychodzą lepiej lecz nadal jest delikatny problem z odwzorowaniem koloru ciucha niby jest czarny ale nie taki głęboki jak fotografowanej odzieży
jakieś sugestie jak to poprawic
pozdrawiam
Aby czarny był całkiem czarny, to musi braknąć światła.
Nigdy nie zrobisz tak, aby ciemne czy czarne ciuchy wyglądały na ekranie tak ja widzi je ludzkie oko, bo zdjęcia musiałyby być wtedy całkiem ciemne, szczególnie gdy ogląda się to na monitorze LCD, który nie ma koloru czarnego, a jaśniejszy lub ciemniejszy szary.
Natomiast można to poprawić odpowiednio obrabiając zdjęcia. Szczególnie gdy robi się je w RAWach, bo wtedy można tak obrobić, aby czarne wyglądało na czarne, ale jednocześnie były widoczne wszystkie szczegóły, które nas interesują - jak np. szwy, zagięcie, czy układanie się materiału.