Zobacz pełną wersję : Największy rozsądny rozmiar softboxa do speedlight'a ?
sebastian_gora
16-07-2014, 13:33
Witam wszystkich,
Jakie macie doświadczenia z błyskaniem lampą (w moim przypadku SB900) poprzez adapter speedlight - bowens ?
Ciekawi mnie jaki największy softbox jest sens podpinać do adaptera by wykorzystać rozsądnie błysk.
Mam softboxy 70x100, 120 i 150okty ale wydaje mi się, że jedynie ten pierwszy jest do użycia, ze wzglęgu na jednak ograniczone pole błysku sabinki. Ciekawy jestem Waszych doświadczeń.
pozdrawiam
Sebastian
Wydaje mi się, że 90 x 60 cm to będzie maksymalna wielkość dla pojedynczej SB900. Używałem kiedyś takiego i musiałem zwiększać dość znacznie moc lampy. Można oczywiście kupić adapter na więcej lamp (2-4) i wtedy używać większego softboxa.
Ja posiadam okte 95 i wydaje sie że to jest max co można użyć do jednej lampy sb . Używam bez wewnętrznego dyfuzora.
Carlos_lo
24-07-2014, 18:30
mam octe 120 i zastanawiam sie jak ja rozswietlic, moze reflektor zamiast dyfuroza?
Sent from my iPhone using Tapatalk
RobertMiernik
25-07-2014, 22:59
Tez mam okte 120 sabina daje rade...
Ja mam soft 60x60, ale reporterski (głębokość 50cm) i z jednym dyfuzorem świeci tylko środkiem. Przy dwóch jest w miarę ok, ale bardzo duża strata światła.
Przy studyjnej okcie 120cm bez jakiegoś reflektora w środku nie ma szans aby wykorzystać jej powierzchnię, podejrzewam że nawet 95cm będzie bardzo trudno rozświetlić w miarę równomiernie używając i wbudowanego dyfuzora i mydelniczki.
Większość osób podaje softy 60x60-60x90 z dwoma dyfuzorami jako maksymalny rozmiar, ale tyczy się to softów reporterskich. Studyjne znacznie ciężej wypełnić światłem z lampy reporterskiej.
kurczeblade
25-07-2014, 23:37
Okta 120cm i speedlite, pewnie w sloneczku to kiepska kombinacja :)
RobertMiernik
26-07-2014, 08:42
GonzoG pisaliśmy i to straszliwie...
Okta 120cm i speedlite, pewnie w sloneczku to kiepska kombinacja :)
Z HSS w słoneczku jakikolwiek softbox jest zbyteczny. Jeśli już to jakaś fajna blenda w celu przysłonienia słońca, następna do jego odbijania. Można tez strzelać przez bandę reporterka. Tysiące kombinacji.
Carlos_lo
30-07-2014, 23:17
w sumie to chyba wystarczy do studyjnej fotografii (tak na szybko)
https://www.flickr.com/photos/64560959@N05/sets/72157645641136868/
musze pozostale lampy przetestowac
korzystanie z ttl nie ma sensu (tylko sie upewniam ;)
To czy TTL się sprawdzi, zależy od tego jak mocno soft tłumi światło.
Ja ma dość mało tłumiące dyfuzory, to zadziała, jak za mocno, to niestety błysk pomiarowy jest za słaby, aby się przebił.
Ja np. w sofcie 60x60 zrobiłem sobie dyfuzory z agrowłókniny 17g, bo oryginalne dawały brzydki efekt krzyża (światło wzdłuż nitek) i TTL daje rady, ale też zabierają ok 1 EV mniej światła.