Zobacz pełną wersję : kalibracja w LR5 dzięki softproofing
pawcio0404
16-07-2014, 13:01
Witam czy ktoś miał do czynienia z softproofing w LR5 ?
mam laptopa z matrycą FHD LED i zamówiłem w jednej firmie wywołującej zdjęcia zestaw do kalibracji
Zdjęcia wywołane + zdjęcia w pliku do porównania wyświetlania przez ekran kolorów i kontrastów dostalem również plik softproofing
który załadowałem w trybie develop --> sofproofing --> i zamiast wybierać sRGB czy ADOBE rgb wybrałem ten właśnie profil.
dzieki temu udało mi się uzyskac dokładnie takie same kolory na monitorze jak na zdjęciu wywołanym.
moje pytanie jest nastepujące... jak ustawić żeby ten profil z automatu był wczytywany w LR5 ?
jak to się stało ze bez kalibracji ekranu po wrzuceniu tego profilu do LR5 ekran zaczął wyświetlać dokładnie takie kolory jak na wywołanym :) ?
z góry dziekuje za pomoc / wyrozumiałość i cenne rady :)
pawcio0404
16-07-2014, 13:19
plik jest to ICC
gdzie do plików LR muszę go umieścić żeby z niego zawsze korzystał jako wzorzec ?
To nie jest zestaw do kalibracji a raczej do oceny poprawności wyświetlania barw przez monitor.
Softrpoof służy symulacji wydruku w formie papierowej na ekranie komputera. Uwzględnia kolor i jasność podłoża oraz dostosowuje wyświetlany gamut do możliwości urządzenia drukującego i papieru.
Widok w softproof z podlączonym profilem labu/drukarki wykonanym dla konkretnego podłoża powinien być w miarę możliwości jak najbardziej zgodny z wydrukiem testowym wykonanym na tym urządzeniu.
Pozdrawiamy
jbrLAB
pawcio0404
16-07-2014, 13:44
nie za bardzo rozumiem ;( co muszę wykonać żeby była możliwa jak najlepsza kalibracja monitora (ekranu laptopa). zależy mi żeby zdjęcia które poobrabiałem wyglądały niemal identycznie w druku co na ekranie...
posiadam matrycę full hd 17,3 cala karty graficzne:
intel HD graphics4600
nVIDIA GeFORCE GT 745M 2 GB DX 11
teorretycznie mozna dokonać jakąś kalibrację w intel HD... i nie wiem jak mogę chociaż zblizyć się efektem z monitora do efektu druku
jedynie zostaje mi za każdym razem wczytywać ten profil ICC ? czy można go jakoś wrzucić do plików LR ?
po załadowaniu zdjęcia do LR i wczytaniu profilu ICC (w sofproofing) zdjecie wyświetlane w LR jest niemal identyczne jak wydrukowane. jednak po eksporcie na monitorze w zwykłym przeglądzie zdjęć efekt jest jak początkowy dlatego że monitor nie jest skalibrowany ? (ale wydruk wyjdzie taki jak w LR ?
Zacząć należy od porządnego oprofilowania monitora. Do tego służą odpowiednie narzędzia i wiedza osób, które się tym zajmują.
Profil ICC to profil papieru drukowanego lub naświetlanego na konkretnym urządzeniu. Nie służy do profilowania ekranu. Nie ma również możliwości edycji zdjęć pod kontrolą tego profilu. Konwersja do tego profilu jest ostatnim etapem przed oddaniem zdjęć do tego konkretnego labu do naświetlenia lub wydrukowania na konkretnym urządzeniu i konkretnym podłożu dla których profil został wykonany.
jbrLAB
pawcio0404
16-07-2014, 14:10
a czy taki ekran w laptopie można oprofilować? jaka jest orientacyjna cena takiej usługi ? czy zna Pan może kogoś/ firmę kto podjął by się tego w Krakowie?
a czy jak już będę miał oprofilowany monitor to czy jak musze dokonywa konwersji do profilu pod dane urządzenie czy to już robią w Labie ?
Każdy ekran można próbować oprofilować. Jedne są podatne bardziej, inne mniej. Efekt końcowy na pewno będzie lepszy od wyjściowego co nie znaczy, że idealny. W okolicach Krakowa... ;) my polecamy Użytkownika tego forum - nick Czornyj.
Jeśli chodzi o profilowanie - dobry lab powinien dokonać takiej konwersji. Można też zrobić to samemu i konwersję do profilu papieru/urządzenia traktować jako część swojego procesu edycji zdjęcia. Daje to gwarancję pełnej kontroli. Jeśli obsługa labu wie co to profil i jak go używać a nie udostępnia go tylko dlatego, że ładnie prezentuje sie na stronie www, to można mieć pewność przewidywalnego efektu końcowego.
Profil najlepiej sprawdza się właśnie w softproofie, który daje pogląd na to jak będzie wyglądał efekt końcowy na papierze.
jbrLAB
a czy taki ekran w laptopie można oprofilować? jaka jest orientacyjna cena takiej usługi ? czy zna Pan może kogoś/ firmę kto podjął by się tego w Krakowie?
a czy jak już będę miał oprofilowany monitor to czy jak musze dokonywa konwersji do profilu pod dane urządzenie czy to już robią w Labie ?
Przeprasza z góry, że tak brutalnie odpowiem, ale z 99,99% pewnością Twój ekran w laptopie nie powinien być nigdy wykorzystywany do obróbki zdjęć jeżeli jakość ma dla Ciebie znaczenie. Szczególnie jest to aktualne w kontekście pytań które zadajesz, ponieważ należy się domyślać, że zależy Ci na dobrej jakości uzyskanych zdjęć. Podaruj sobie ulepszanie czegoś czego ulepszyć się nie da (mam na myśli ekran laptopa), poczytaj o monitorach i zastanów się co kupić jeżeli faktycznie zależy Ci na dobrej jakości zdjęć. Na tym forum jest taki wątek "polecane monitory do fotografii" od tego należy rozpocząć. Cena startowa dla amatora z minimalnymi wymaganiami to około 1500 zł za monitor. Karty graficzne przy obróbce zdjęć nie mają wpływu na jakość i szybkość obróbki, może być zintegrowana z płytą lub procesorem.