PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana nazw wielu plików raw

danielo
27-04-2007, 21:33
Jak w temacie, jakim darmowym programem to wykonać tj. zmienić nazwy według ustalonego schematu wielu plików raw ?

pX
27-04-2007, 22:38
Pliki RAW nie są tutaj jakimś szczególnym przypadkiem więc wystarczy jakikolwiek program do masowej zmiany nazw - np. siren (http://www.snapfiles.com/get/siren.html)

bombel
28-04-2007, 01:13
Zwykłym Total Commanderem można zrobić cuda: liczniki, daty powstanie pliku, ostaniej edycji, wszelkie dane z exifa (jedna lub więcej), wielkości, wymiary obrazków, tagi (jeśli są), i w sumie jeszcze ze dwieście innych rzeczy - a wszystko to możesz umieścić w nazwie.

Potem zaznaczasz pliki, którym chcesz pozmieniać nazwy, w okienku sprawdzasz czy jest dobrze i masz jeszcze undo, jakby coś poszło nie tak.

Acha, sortowanie wedługh tych samych parametrów, np. według daty ostatniej edycji...

Władca Pixeli
28-04-2007, 02:47
wszelkie dane z exifa (jedna lub więcej), wielkości, wymiary obrazków, tagi (jeśli są)
Czy potrzeba jakiś plug-in bo w wersji (7 rc 3) nie widzę danych z exifa

bombel
28-04-2007, 09:04
Tak, potrzebny jest plugin. Ja mam ten (http://totalcmd.pl/download/wdx/mda/Exif), o wiele mówiącej nazwei Exif. :) To w linku to nowsza wersja.

stig
28-04-2007, 09:23
Bombelku, ale czy czasami ten plugin nie czyta EXIFa tylko w JPGach?

bombel
28-04-2007, 11:29
Heh, :) ale w historii zmian piszą tak:

20041017 Added: Support for Canon RAW image filesale o Nikonie nic nie piszą poza tym:

20050213 Fixed: Access violation caused by Nikon images (Buffer "data" was too small)
Teraz wypada tylko sprawdzić, czy i co ewentualnie czyta, bo moja stara wersja nie czyta NEFów, ale może ta nowsza? Canony w każdym razie czyta. Na zdrowie, niedźwiedź! :)

stig
28-04-2007, 11:56
Sprawdzilem -- nie czyta EXIFa z NEFow (przynajmniej nie z tych z D200).
Pamietam, ze kiedys juz dyskutowalismy o tym plugu... I faktycznie poprzednie wersja czytala tylko EXIF z JPGow i RAWow Canona. Jak widac w tej kwestii nic sie nie zmienilo -- przynajmniej dla uzytkownikow Nikona...

danielo
28-04-2007, 13:34
Problem jest banalny, na wakacjach przekręcił mi się licznik, teraz zdjęcia robione pod koniec wakacji segregowane wg nazwy są na początku, wszystko jest ok jeśli uporządkuję je wg daty zrobienia zdjęcia lecz chcę pozmieniać posegregować je wg daty zrobienia i nadać nazwy od 1 itd. wszystko wykonując na plikach raw, niestety problem jest w rawach, jpg bez problemu.

stig
28-04-2007, 13:45
Problem jest banalny, na wakacjach przekręcił mi się licznik, teraz zdjęcia robione pod koniec wakacji segregowane wg nazwy są na początku, wszystko jest ok jeśli uporządkuję je wg daty zrobienia zdjęcia lecz chcę pozmieniać posegregować je wg daty zrobienia i nadać nazwy od 1 itd. wszystko wykonując na plikach raw, niestety problem jest w rawach, jpg bez problemu.

No to co za problem. Do tego nie trzeba pobierac danych z EXIFa. Normalnie przesortuj je w TC wg daty, zaznacz wszystkie i uzyj "narzedzia wielokrotnej zmiany...". Robie tak co jakis czas z nefami zrzucanymi z dwoch aparatow. Maja inne numeracje, wiec musze zawsze przesortowac wg czasu wykonania (godzina i data stworzenia pliku), a potem seryjnie zmienic nazwe wszystkich plikow uzywajac rosnacej numeracji.

bombel
28-04-2007, 13:58
Sam ToTCom ma nieżle rozwiązane sprawty z datami:

creation date/time
write date/time
access date/time

Jeśli jedno z tych trzech nie załatwi sprawy, to sam już nie wiem... Wydaje się, że ułożenie ich według creationDate / creationTime, zaznaczenie i kazanie ponazwyać z licznikiem załatwi sprawę.

EDIT
Widzę, że juz padła odpowiedź, ale ponieważ nie mam praw, żeby skasować posta, to niech zostanie i moja.