Zobacz pełną wersję : Korzystanie z internetu w EU
Witam serdecznie jako świadomy uzależniony osobnik od internetu mam pytanie jak korzystać z internetu mam na myśli Włochy Austria aby po powrocie nie sprzedać mieszkania na rachunek. Wszelkie myki z tym związane mile widziane. Pozdrawiam
Rafał_Sz
16-07-2014, 10:44
Kupujesz jakiś fajny starter na miejscu, np z bonusowym pakietem. Korzystanie z netu w roamingu to pomyłka.
RobertMiernik
16-07-2014, 10:45
Ja poza Unią kupuje karty miejscowe, w Unii do tej pory też tak robiłem, bo roaming był koszmarny, ale ostatnio (miesiąc temu?) się sporo pozmieniało, więc warto zadzwonić do swojej sieci.
Od tego roku roaming jest dużo tańszy, więc sprawdź swoją ofertę bo w Unii mamy płacić mniej więc sprawdź czy Ci się nie opłaca skorzystać ze swojej oferty (w TMobile jest 9zł za dzień internetu w Uni na przykład).
Ja mam Play dlatego zaraz zadzwonię i sie spytam.
1 mb 1,87 zł o żesz
internet w roamingu, to jakieś nieporozumienie.
Ja robiłem jak RobertMiernik - czyli kupno jakieś karty pre-paid w danym kraju. Tydzień temu byłem w Czechach i tam mieli kartę do internetu za ok 15zł z 1 GB na start, przy aktualnych (nowych) cenach w roamingu - czyli jakieś 30zł za 100MB, to bardzo opłacalne posunięcie. Nawet jeśli trzeba by kupić modem z ruterem WiFi, czy modem i router WiFi.
Ja mam to drugie rozwiązanie - czyli router WiFi (TP-Link TL-MR3040) + modem USB.
Czyli rzecz ma się tak samo jak chce net do komórki. Kupic ichniejszy starter i po kłopocie.
Kupujesz jakiś fajny starter na miejscu, np z bonusowym pakietem. Korzystanie z netu w roamingu to pomyłka.
Mowisz o polskich operatorach. Mam zwykla umowe z O2 w UK bez zadnych super-hiper pakietow, za ok 20 funtow miesiecznie. W Europie za 1 dzien netu (do 15MB) mam stala oplate 1.99 funta. Nie bede juz wspominal o tym, ze za polaczenia wychodzace place 0.50 funta za 1 godzine, przychodzace tez w tej samej cenie.
Jak ktos musi ogladac filmy na YT i ciagle byc na fejsie to moze byc mu malo. Zostaje pre-paid albo publiczne Wi-Fi.
Borat1979
16-07-2014, 14:08
Ja poza Unią kupuje karty miejscowe, w Unii do tej pory też tak robiłem, bo roaming był koszmarny, ale ostatnio (miesiąc temu?) się sporo pozmieniało, więc warto zadzwonić do swojej sieci.
Niewiele się zmieniło jak byłem w czerwcu we Włoszech było 2,3 PLN za 1 MB teraz po obniżkach jest jakieś 1,8 PLN za MB więc jak było drogo tak jest nadal.
A we Włoszech bo docelowo będę własnie tam na jakiego operatora zwrócić uwagę? Ale to samo pewnie jak u nas jeden czort.
Borat1979
16-07-2014, 14:19
W Włoszech głownie Vodafone, Wind Telecom i TIM. W sumie jeden pies bo np. w Toskanii poza większymi miastami zasięg sieci 3G jest słaby. Lepiej w hotelach czy ośrodkach wczasowych korzystać Wi-Fi niż męczyć się internetem komórkowym.
Niewiele się zmieniło jak byłem w czerwcu we Włoszech było 2,3 PLN za 1 MB teraz po obniżkach jest jakieś 1,8 PLN za MB więc jak było drogo tak jest nadal.
Od lipca jest stała maksymalna cena dla całego e-kołchozu 1,02 PLN za 1MB.
Ja w T-mobilu mogę kupić a 200PLN 2G na 14 dni
Przy odwiedzeniu trzech-czterech krajów jest to wygodniejsza alternatywa niż pojedyncze prepaidy.
Jak ktos musi ogladac filmy na YT i ciagle byc na fejsie to moze byc mu malo. Zostaje pre-paid albo publiczne Wi-Fi.
Nie każdy spędza wakacje stacjonarnie w przybytku z Wi-Fi i basenem.
Zwiedzanie z laptopem na plecach i szukanie sieci może być frustrujące.
Fejsa nie mam, ale internet z możliwością dowiedzenia się ciekawych rzeczy o miejscu,
które zwiedzam, czy możliwość rezerwacji noclegu na dzień przed, jest bezcenna
a publczne Wi-Fi jest najczęściej fikcją.
Czasem muszę zawodowo wysyłać i odbierać spore pliki, złośliwie kiedy tego potrzebuję Wi-Fi w okolicy nie ma.
Borat1979
16-07-2014, 16:56
Od lipca jest stała maksymalna cena dla całego e-kołchozu 1,02 PLN za 1MB.
To dalej potwornie drogo bo np. ok 0,6-1 MB potrzeba na wyświetlenie strony głównej większości przeciętnego portalu informacyjnego. Ze dwa razy sprawdziłem pocztę i wszedłem ze dwa czy trzy razy na net żeby sprawdzić wyniki meczów i kosztowało mnie to 24 złote. Dałem sobie spokój i kupiłem za 5 euro dostęp do Wi-Fi na 2 tygodnie.
kupiłem za 5 euro dostęp do Wi-Fi na 2 tygodnie.
Co to za oferta?
Co to za oferta?
Zapewne w miejscu "koczowania" ;)
E to o dupe rozbić bo ja nie będę w jednym miejscu.
.:Gerard:.
03-08-2014, 12:11
Zobacz http://www.lebara.pl/prepay/taryfy a najlepiej zadzwoń