Zobacz pełną wersję : N14-24 2.8 pod D7000
Witam Forumowiczów,
Zanim zjadą mnie starzy wyjadacze na forum , oświadczam , że forum przejrzałem i nie znalazłem informacji mnie interesujących albo nieumiejętnie szukałem z racji tego, że jestem nowicjuszem na tym forum .
Posiadam D7000 z N18-105 + N50 1.4 które zamierzam sprzedać (może ktoś chce kupić? )i przejść na pełną klatkę, myślałem o D800/D800E ale są „discontinued” , D810 poza zasięgiem finansowym , więc pozostaje D610 i do tego na początek N24-70 2.8 Jestem zupełnym amatorem który wciąż się uczy i ma tylko rok stażu w przygodzie z fotografią i taki zakres ogniskowych jak najbardziej by mi na początek pasował.
Na sprzedaż D7000 mam tylko 2 tygodnie, pomiędzy 12 a końcem sierpnia (za dużo wyjaśniania dlaczego tak)
1 września lecę na Teneryfę i tam chciałbym użyć nowego sprzętu. Przechodząc do sedna sprawy...... gdybym sprzedał D7000 to stać by mnie było na D610 + N24-70 ale jeśli nie to myślałem o kupnie N14-24 które i tak później bym kupił i podpiąć go do DX. Naczytałem się sporo i wiem, że N14-24 jest rewelacyjnym szkłem i wszyscy go chwalą ale pod FX a jak zachowuje się z D7000?
Szukam opinii użytkowników którzy podpinali ten obiektyw pod D7000, nie ludzi którzy gdzieś tam czytali albo od kogoś słyszeli . Chciałbym znać opinie z pierwszej ręki, ludzi którzy używali dokładnie takie zestawienie a może nawet jakieś sample o ile to możliwe
Pozdrawiam
Szukam opinii użytkowników którzy podpinali ten obiektyw pod D7000
W zasadzie chyba może być opinia użytkownika mającego to szkło podpięte pod każdą matrycę DX? Używam na D300s i moja opinia jest taka.
Jeśli ma być do repo i z domyślnym przeznaczeniem pod FF, to OK. Szkło jest ostre, pięknie skorygowane, szybkie, kontrastowe. Jest troszkę problemów przy pracy pod światło i obawa o przednią soczewkę.
W innym wypadku (domyślnie pod DX) to lekkie przeinwestowanie środków ;)
Jeśli ma być do krajobrazu, to weź pod uwagę problemy z filtrami. Da się to obejść, ale cenowo dostaniesz po kieszeni.
No to mnie zmartwiłeś kolego, nie wziąłem pod uwagę wystającej soczewki , na Teneryfie chciałbym użyć właśnie do krajobrazu . N24-70 pod DX to trochę dla mnie za wąsko na krajobraz, pod FF byłoby ok. Tyle co wyczytałem to przejściówka na filtr + sam filtr to połowa kosztu szkła a to rzeczywiście drogo no chyba ze są jakieś inne sposoby ?
Tu się kiedyś pytałem o filtry:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=232947
Obok tam wymienionych jest jeszcze holder NiSi. Ja kupiłem "podróbkę" Cokin X-pro. Z pierścieniem mocującym wyszło mi 200 zł. Za pojedyncze filtry płacisz 200-500zł. Niestety pod ten system nie zrobiono żadnego bigstoppera. Pozostaje tylko docinanie nowszej wersji Hitecha IR ND pro stop 10, który ma 165 mm (robiony pod holder Lucroit).
O polarze można zapomnieć, choć wiadomo, że UWA i polar za bardzo się nie lubią.
Krzych179
16-07-2014, 10:40
A czemu nie D610 + N24-70 i taki sami 14mm. N24-70 to i tak szerzej na FF niż masz teraz, a samyang 14mm f2.8 to bardzo przyjemne szkiełko do krajobrazu z filtrami też jest tu problem ale już nie taki jak w N14-24.
Jeżeli 14-24 ma być praktycznie tylko do krajobrazu, to nie jest najlepszy wybór i "ciamciang" może być lepszym rozwiązaniem (albo węższy 16-35). Ja potrzebowałem jasnego, szerokiego szkła repo i do krajobrazu, dlatego wygrał Nikkor. Tak więc przemyśl zakup poważnie.
Trudnoonazwe
16-07-2014, 11:16
Miałem okazję podpiąć z ciekawości N14-24 do D7000 i miał wyrażny BF (albo front focus już nie pamiętam). Ten sam obiektyw z puszkami FX działał bez problemów.
Poza tym to ciężkie i niewygodne szkło, do podróży na Teneryfę zdecydowanie lepiej zabrać coś poręczniejszego z polarem.
Krzych176 Gdybym sprzedał D7000 przed wylotem na Teneryfę to mój problem byłby rozwiązany i wystarczyłby mi D610 + N24-70 ale jeśli nie, to muszę wybrać obiektyw :14-24 albo 24-70 na którym będzie mi za wąsko. Co do Samyang 14 mm to ja jestem systemowym zboczeńcem i dopóki nie będę miał świętej trójcy Nikona a zależy mi na jasnych szkłach nie chce się bawić w kupowanie innych obiektywów i zwiększania ciężaru torby.
@Dark, dzięki za linka po lekturze trochę odeszła mi ochota na N14-24 do krajobrazu no chyba że bez filtrów :( Zauważyłem w stopce że używasz Manfrotto 055xprob, chwalisz sobie ? bo mam zamiar kupić 055xprob3
@Dark, dzięki za linka po lekturze trochę odeszła mi ochota na N14-24 do krajobrazu no chyba że bez filtrów :( Zauważyłem w stopce że używasz Manfrotto 055xprob, chwalisz sobie ? bo mam zamiar kupić 055xprob3
Tak. Do makro i krajobrazu sprawdza się fantastycznie. Jedyna wada, niestety nie należy do najlżejszych... ale zawsze to "+" do stabilności.
Dark dzięki.....muszę to dokładnie przemyśleć, super opcja byłaby sprzedaż D7000 ale wciągu 2 tygodni to różnie bywa, nie chce też kupować czegoś na siłę ale również nie chce lecieć na Teneryfę z kitowym 18-105. Masakra...a mogłem dalej interesować się niczym zamiast zainteresować się fotografią
Dark dzięki.....muszę to dokładnie przemyśleć, super opcja byłaby sprzedaż D7000 ale wciągu 2 tygodni to różnie bywa, nie chce też kupować czegoś na siłę ale również nie chce lecieć na Teneryfę z kitowym 18-105. Masakra...a mogłem dalej interesować się niczym zamiast zainteresować się fotografią
Kup używany 10-24mm i leć na wakacje. Po powrocie będziesz się zastanawiać czy warto dalej inwestować w sprzęt.
He, he... jak złapiesz bakcyla, to zapomnij o kasie w portfelu ;)
Ale swoją drogą, jeśli to nie mają być "super żyleciaste, komercyjne zdjęcia do folderu" to Twój zestaw powinien wystarczyć. Przydałby się tylko statyw, polarek, jakaś szara połówka i może jakieś tele (jeśli pstrykasz dziką przyrodę). Ciamciang, jak piszesz, odpada, ale są inne UWA pod DX. Jeśli już wkręcisz się ostro i dojdziesz do tego, że to sprzęt Ciebie ogranicza, można zacząć się bawić w dobrze przemyślane zakupy.
EDIT: O MstrG mnie ubiegł ;)
No dobra, N14-24 do krajobrazu odpada ze względu na problem z filtrami a jaki byście Panowie polecili szeroki z możliwością założenia filtrów, narazie pod DX a w niedalekiej przyszłości pod FF, nie musi być bardzo jasny ale za to brzytwa, nie za duzo wymagam ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
No dobra, N14-24 do krajobrazu odpada ze względu na problem z filtrami a jaki byście Panowie polecili szeroki z możliwością założenia filtrów, narazie pod DX a w niedalekiej przyszłości pod FF, nie musi być bardzo jasny ale za to brzytwa, nie za duzo wymagam ?
Za dużo :p szeroki na FX nie będzie taki szeroki na DX. Ewentualnie możesz pomyśleć nad 16-35mm VR, ale na D7000? Lepiej na wyjazd do 18-105mm dokup filtry + adapter, statyw itp Możesz też jak wspomniałem wcześniej kupić używanego Nikkora 10-24mm i po powrocie go odsprzedać za podobne pieniądze. Będziesz mądrzejszy o przygodę z UWA.
Aby było bardzo szeroko pod DX i było to szkło pod FX, to tylko Sigma 12-24/4.5-5.6, ale też bez gwintu pod filtry.
Jak chcesz szeroko pod DX (szerzej niż 17-18mm) i szkło pod FX, to z zoomów nic więcej poza S12-24 i N14-24 się nie znajdzie.
Są jeszcze stałki 14mm f/2.8 od Samyanga, Sigmy i Nikona.
Wielkie dzięki za rady, jeżeli sprzedam dobrze D7000 z obiektywami to kupuje D610 + N24-70 + statyw + zestaw filtrów i to będzie musiało wystarczyć do krajobrazu a jesli nie, no cóż dokupie N10-24 + statyw+ filtry i zostanę z tym jeszcze z rok a potem rzucę się na wielką wodę i przejdę na FF