PDA

Zobacz pełną wersję : 24mm PC-E

mateuszeczek
15-07-2014, 18:55
Koledzy,

Czy ktoś ma, używa, chwali sobie? :)
Niedługo będę planował zakup i potrzebuję opinii na temat tego szkła, na co zwrócić uwagę przy zakupie używki, lub nówki(chociaż wolałbym to pierwsze, bo dotacja szybko znika przy takich kwotach :P )
Potrzebny do tego, do czego został stworzony, czyli architektura. I wnętrza i exteriory.
Mile czytane opinie co do wad i mankamentów.

Będę używał z D600 lub D800. Używał ktoś z tymi puszkami? Z D700 był jakiś problem, że szkło zawadzało przy tilcie/shifcie. Jak to tutaj wygląda?

Borat1979
15-07-2014, 21:04
Z D700 był jakiś problem, że szkło zawadzało przy tilcie/shifcie. Jak to tutaj wygląda?Jeżeli był w D700 to będzie i w D800 http://www.youtube.com/watch?v=nehkWWCRWZE

Generalnie w każdym body Nikona, który ma wbudowana lampę za wygodnie nie będzie. Może dlatego Canona do swoich body FF nie pakuje wbudowanej lampy, której i tak się praktycznie nie używa w tego typu sprzęcie.

Dark
15-07-2014, 21:11
Sprawdź, czy 28 PC (bez E) nie haczy. Wiem, że szerzej, ale na bezrybiu i rak ryba. Mam 85 PC i działa z D700 bez problemu.

krolewicz
15-07-2014, 21:38
jeszcze jest tilt od samyanga, może trochę gorszy, ale znacznie tańszy

mateuszeczek
16-07-2014, 07:16
Dzięki za odpowiedzi. W takim razie trochę problem, bo miałem nadzieję, że poprawili to w D800. No nic.

jeszcze jest tilt od samyanga, może trochę gorszy, ale znacznie tańszy
No właśnie, obawiam się tego "trochę gorszy", tzn. ile jest to "trochę".
Samyanga nie miałem jeszcze w ręce, ale przy najbliższej możliwej okazji też go przetestuję. Tylko w sieci jak widziałem jakieś testy, to delikatnie mówiąc szału nie było. Zależy mi na jak najwyższej jakości obrazka, tutaj pewnie Nikkor będzie bezkonkurencyjny. Pogodziłem się, że cena nie będzie niska, kasa z dotacji już jest rozpisana i się zgodziła, więc jest OK. Co nie zmienia faktu, ze im taniej tym lepiej. :P

Dark
16-07-2014, 08:26
Wiem, że szerzej (...)
Oczywiście miało być "węziej" ;)

Z konstrukcji dostępnych na rynku chyba Nikkor wygrywa. Mam jeszcze wynalazek zza wschodniej granicy - Arax/Arsat/Mir. Mają w swojej ofercie tiltszifta 35/2.8 za śmieszną cenę, ale optycznie jest cienki.
Gdyby to miałby być sam szift, to jeszcze jest trochę starszych obiektywów, w tym Nikkorów (35tka jest podobno świetna optycznie). Najczęściej jednak ogniskowe w okolicach 35-80 mm.

Samyang podobno optycznie jest niezły, ale z kilku źródeł czytałem utyskiwania na budowę. Jeśli miałby się rozjechać i nie trzymać pochyłu-przesuwu, to nie ma co się bawić w tę opcję. Ale najlepiej pomacaj i potestuj.

Borat1979
16-07-2014, 08:49
Sprawdź, czy 28 PC (bez E) nie haczy. Wiem, że szerzej, ale na bezrybiu i rak ryba. Mam 85 PC i działa z D700 bez problemu.
Bo 85mm ma pokrętła znacznie dalej od bagnetu niż 24mm

http://www.foto-kurier.pl/archiwum_artykulow/sprzet-foto-wideo/2-pokaz-332-test-pc-e-nikkor-24-mm-f-3-5d-ed-przesuwy-poklony-oraz-kilka-drobnych-spostrzezen.html

Dark
16-07-2014, 09:24
Bo 85mm ma pokrętła znacznie dalej od bagnetu niż 24mm(...)
85 PC-E też haczy ;)

Nikkor 28/3.5 PC, przynajmniej wg. Kena Rockwella, nie haczy: http://www.kenrockwell.com/nikon/28mm-pc.htm
Niestety ma tylko shifta.

deep
16-07-2014, 09:40
Jeśli już mowa o starszych szkłach, to testowałem PC28/4 i PC28/3.5, ten pierwszy był minimalnie lepszy jakościowo i wykonanie też miał minimalnie lepsze.

wolnyslimak
16-07-2014, 09:53
Koledzy,

Czy ktoś ma, używa, chwali sobie? :)
Niedługo będę planował zakup i potrzebuję opinii na temat tego szkła, na co zwrócić uwagę przy zakupie używki, lub nówki(chociaż wolałbym to pierwsze, bo dotacja szybko znika przy takich kwotach :P )
Potrzebny do tego, do czego został stworzony, czyli architektura. I wnętrza i exteriory.
Mile czytane opinie co do wad i mankamentów.

Będę używał z D600 lub D800. Używał ktoś z tymi puszkami? Z D700 był jakiś problem, że szkło zawadzało przy tilcie/shifcie. Jak to tutaj wygląda?

Mam od prawie roku i używam z D800. To szkło nie ma wad. Jest genialne. Owszem z puszką gdzie jest wbudowana lampa nie zrobisz pełnego obrotu ale nie jest to przeszkodą. Ostrość, kontrasty, kolory to klasa sama w sobie. Do architektury nic lepszego nie znajdziesz. Ja kupiłem używany obiektyw. Mechanizmy powinny chodzić z delikatnym oporem. Reszta to sam metal i szkło. Nie ma się co tam zepsuć. Mnie to szkło tak zafascynowało, że myślę o dokupieniu 85-ki. Pamiętaj tylko, że w zasadzie statyw jest obowiązkowy. Choć robiłem i z ręki ale to jest dość upierdliwe.

mateuszeczek
16-07-2014, 10:35
wolnyslimak, gdzie kupiłeś, jeśli mogę zapytać? Sam szukam używki, podobno była w interfoto miesiąc temu, ale już nie ma. :/ Wolałbym używkę, zawsze to trochę oszczędności, ale potrzebuję udokumentowanie zakupu, więc jakieś ebaye odpadają. Chyba, że macie pomysł jakby to zrobić?

wolnyslimak
16-07-2014, 16:20
wolnyslimak, gdzie kupiłeś, jeśli mogę zapytać? Sam szukam używki, podobno była w interfoto miesiąc temu, ale już nie ma. :/ Wolałbym używkę, zawsze to trochę oszczędności, ale potrzebuję udokumentowanie zakupu, więc jakieś ebaye odpadają. Chyba, że macie pomysł jakby to zrobić?

Najpopularniejszy serwis w Polsce... Trzeba śledzić aukcje i co jakiś czas trafiają się perełki. Jeśli jednak potrzebujesz f-ry to używka od osoby prywatnej najczęściej odpada. To nie jest popularne szkło więc przy takich założeniach, że używka wraz z dowodem zakupu możesz czekać wieczność. Jeśli interesuje Cię architektura, krajobrazy miejskie to lepszego wyboru mz. nie ma. Do tego 70-200 i jest tandem do wszystkiego...albo właśnie ostatnio doszedłem do wniosku, że zamiast zoom'a lepszy byłby 85 pc-e. Jednak jak zyć bez zoom'a, jak żyć...? :-)