Zobacz pełną wersję : Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM
Witam. Zastanawiam się nad kupnem używanego obiektywu Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM. Miałby on zastąpić mojego Nikona 70-300VR. Wyczytałem że ta wersja Sigmy jest dużo gorsza od najnowszej wersji ze stabilizacją. Obiektyw służyłby głównie do fotografowania rajdów samochodowych, podpiąłbym go do Nikona D5100. Czy zamiana sprawdzonego Nikona 70-300VR na tą wersję Sigmy ma sens? Zależy mi na świetle i aby jakość obrazka nie była gorsza od tego w obiektywie Nikona. Jak jest z szybkością af w Sigmie w porównaniu z Nikonem? Czy ostrość na F2.8 jest akceptowalna? Za taką uważam na pełnej dziurze w zakresie 70-250mm w Nikonie 70-300VR.
I po co kolejny temat ??
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=210617
Archibald6803
15-07-2014, 15:34
Witam. Zastanawiam się nad kupnem używanego obiektywu Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM. Miałby on zastąpić mojego Nikona 70-300VR. Wyczytałem że ta wersja Sigmy jest dużo gorsza od najnowszej wersji ze stabilizacją. Obiektyw służyłby głównie do fotografowania rajdów samochodowych, podpiąłbym go do Nikona D5100. Czy zamiana sprawdzonego Nikona 70-300VR na tą wersję Sigmy ma sens? Zależy mi na świetle i aby jakość obrazka nie była gorsza od tego w obiektywie Nikona. Jak jest z szybkością af w Sigmie w porównaniu z Nikonem? Czy ostrość na F2.8 jest akceptowalna? Za taką uważam na pełnej dziurze w zakresie 70-250mm w Nikonie 70-300VR.
Ta Sigma ( Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM) to typowa portretówka ; wyśmienita w przedziale 100-135mm ;
nowa Sigma ( OS ) jest identyczna w tej materii, a ponadto pod każdym innym względem jest lepsza od starszej siostry ;
Ta Sigma ( Sigma 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM) to typowa portretówka ; wyśmienita w przedziale 100-135mm ;
nowa Sigma ( OS ) jest identyczna w tej materii, a ponadto pod każdym innym względem jest lepsza od starszej siostry ;
I niedostępna.
A jak to wygląda w bezpośrednim porównaniu z Nikonem 70-300VR? Czy Sigma nie jest wolniejsza, bardziej mydlana na F2.8 od pełnej dziury w Nikonie? Często używałbym zakres 150-200mm. Na wersję OS nie stać mnie, stabilizacji nie używam. Starszą Sigmę mógłbym kupić po sprzedaniu Nikkora. Przepraszam za niepotrzebne założenie nowego tematu. Starego nie znalazłem.
Archibald6803
15-07-2014, 23:15
Zależy do czego chcesz to szkło wykorzystywać ;
robiłem kiedyś testy pod kątem focenia sportu na halach ; AF w Sigmie Macro nie nadążał ( z topowym w tym temacie d300 ) ...... , powyżej 150mm ostrość na f2,8 była dla mnie nieakceptowalna przy iso 2500 pomimo wyśmienitego obrazka do mniej więcej 135 mm ; po podobnych testach kilku innych szkieł z tego zakresu kupiłem wówczas Sigmę OS którą do dziś jestem zachwycony (pod każdym względem) ....
Jak potrzebujesz dobrego optycznie ( w całym zakresie ogniskowych) jasnego ( f2.8 ) szkła zmiennoogniskowego , szybkiego , celnego i bezproblemowego to pozostają Ci do wyboru tylko Nikkor 70-200 VRII za blisko 8kPln , Tamron 70-200 VC za 5kPln i Sigma 70-200 OS za 4kPln ; inne szkła mają spore wady.
......i wbrew pozorom najtańsza z tych trzech szkieł Sigma nie jest wcale gorsza od dwukrotnie droższego Nikkora.........
Jest jeszcze jedno szkło ze zbliżonego zakresu , które niemiłosiernie bije wszystkie powyższe pod względem jakości optycznej .... ; to Sigma 50-150/ 2,8 OS ; jak wystarczy taki zakres ogniskowych to jest to MZ absolutnie szkło pierwszego wyboru (pośród krótkich tele zoomów) pod DX
nikoniarz
15-07-2014, 23:21
Archi, jaki sport fociłeś jeśli mogę zapytać? I czy to ISO 2500 dotyczyło D300?
Archibald6803
15-07-2014, 23:25
młodzieńczą piłkę kopaną ; tak , d300
grzebnij sobie wątki o sigmie OS oraz o d300 i d5100 sprzed ok. pół roku - jest trochę przykładowych , porównawczych fot
Zibi1970
16-07-2014, 08:22
Posiadałem wspomnianą SIGME również z D300 i nie zgadzam się z Archibaldem niemal we wszystkim.
Przede wszystkim zakres ostrości. W mojej SIGMIE ostro było do około 170-180 mm przy przesłonie 2,8.
Po przestawieniu przesłony na f3,2 idealna ostrość w całym zakresie !
Odnośnie AFa. Bez większych problemów dawałem radę łapać lecące ptaki, czy uciekające sarny.
Kiedyś dla testu jadąc autem jako pasażer łapałem znaki drogowe przez szybę i w wielu przypadkach AF zdążał się ustawić.
Niewątpliwe na plus zakupu SIGMY będzie to że zapomnisz o aberacjach. W tej SIGMIE ich nie ma.
Archibald6803
16-07-2014, 10:33
Posiadałem wspomnianą SIGME również z D300 i nie zgadzam się z Archibaldem niemal we wszystkim.................
No cóż ..... masz oczywiście do tego prawo.
Jak widać, każdy ma inaczej ustawiony próg akceptacji na bodźce wizualne. Ja, niestety, jestem w tym względzie technicznym purystą .
Chyba poczekam, sprzedam stałkę, tele Nikkora i kupię Sigmę OS. Może akurat trafi się używka na allegro. Sigma 50-150 odpada. Za krótki zakres do rajdów.
Archibald6803
16-07-2014, 16:48
Używki bym nie brał....... istnieje spore prawdopodobieństwo , że trafisz na uderzoną ......
Czasem na Ebay.de niemieckie sklepy wystawiają nowe Sigmy OS za 800euro brutto ( z fakturą 19% VAT) ; można śmiało brać za te pieniądze ; pierwszy rok gwarancji - międzynarodowy , kolejne 2 lata w Niemczech ;
Swoją tak kupiłem. Po zakupie wysłałem szkło razem z puchą do Gdyni , do serwisu Sigmy, na darmową kalibrację.
AF szybki i trafia bezbłędnie (nawet z d5100) , na f2.8 w całym zakresie ogniskowych - bardzo ostro. Zdecydowanie warto mieć to szkło w torbie, jak się próbuje focić coś w ruchu.
Na naszej gełdzie też sie może coś trafić :)
Niewątpliwe na plus zakupu SIGMY będzie to że zapomnisz o aberacjach. W tej SIGMIE ich nie ma.
Wybacz, ale teraz, to bredzisz od rzeczy...
To że ma w nazwie "APO" nie znaczy, że nie aberruje. Jest wręcz przeciwnie. Ma jedne z większych aberracji w tej klasie szkieł.
N80-200/2.8, N70-200/2.8 VRI czy nawet stary Tamron 70-200/2.8 mniej aberrują niż ta Sigma.
Test na DxO (http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/Side-by-side/Sigma-70-200mm-F28-EX-DG-APOMacro-HSM-II-Nikon-on-Nikon-D3X-versus-Tamron-SP-AF-70-200mm-F28-Di-LD-IF-MACRO-Nikon-on-Nikon-D3X-versus-AF-S-VR-Zoom-Nikkor-70-200mm-f-2.8G-IF-ED-on-Nikon-D300___608_485_623_485_223_440)
Czy Wy aby na pewno piszecie o tym samym obiektywie? Bo wg mnie nie. Archibald wychwala sigmę OS, a Ty podajesz porównanie z modelem Macro.
Zibi1970
16-07-2014, 23:26
kolego Gonzo
ja piszę o Sigmie 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM, którą posiadałem i użytkowałem a o czym ty piszesz to Bóg jeden wie.
Wyżej wspomniana wersja SIGMY w wesji II nie aberuje. Wersja I tej Sigmy, Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG HSM APO aberowała i to mocno.
Zibi1970 czy są gdzieś w sieci Twoje zdjęcia wykonane tym obiektywem?
kolego Gonzo
ja piszę o Sigmie 70-200 mm f/2.8 II EX APO DG Macro HSM, którą posiadałem i użytkowałem a o czym ty piszesz to Bóg jeden wie.
Wyżej wspomniana wersja SIGMY w wesji II nie aberuje. Wersja I tej Sigmy, Sigma 70-200 mm f/2.8 EX DG HSM APO aberowała i to mocno.
Wybacz, ale miałem 70-200/2.8 II i na temat jej sporej aberracji wiem dużo.
Fakt, w porównaniu do pierwszej wersji, to jest mało, ale i tak daleko jej do konkurencji.
Najwyższy czas się dokładnie przyjrzeć zdjęciom z tego obiektywu, ale bez ingerencji softu.
Z resztą to samo mówią o 70-300 APO - że niby nie aberruje... ale coś takiego może powiedzieć tylko osoba ślepa.
Dopiero wersja z OS jest w stanie dotrzymać kroku konkurencji.
Zibi1970
17-07-2014, 08:12
darekj,
przeglądnę swoje zbiory i dam Ci znać.
Gonzo,
Wybacz ale ja też miałem ten obiektyw.
O jakiej ty konkurencji piszesz ?
ps. darek tu masz fajny teścik tego obiektywu ze zdjęciami.
http://www.forumphoto.pl/topic/32040-sigma-70-200-mm-f28-ii-ex-apo-dg-macro-hsm/
Gonzo,
Wybacz ale ja też miałem ten obiektyw.
O jakiej ty konkurencji piszesz ?
A to już czytać się nie chce ??
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=3400184&postcount=14
Zibi1970
17-07-2014, 11:56
aaa czyli porównywanie obiektywu SIGMY za około 2 tyś zł z obiektywem Nikkora za około 4,5 tyś zł jest wg Ciebie OK ?
Stary już sobie daruję jakąkolwiek polemikę z Tobą.
Przeglądnąłem testy na optycznych wymienionych przez Ciebie obiektywów po za
N 80-200, który jako jedyny naprawdę odstaje pozytywnie. Cała reszt jest zbliżona.
aaa czyli porównywanie obiektywu SIGMY za około 2 tyś zł z obiektywem Nikkora za około 4,5 tyś zł jest wg Ciebie OK ?
Stary już sobie daruję jakąkolwiek polemikę z Tobą.
Przeglądnąłem testy na optycznych wymienionych przez Ciebie obiektywów po za
N 80-200, który jako jedyny naprawdę odstaje pozytywnie. Cała reszt jest zbliżona.
A to, że optycznie dostaje tęgie lanie od tańszego Tamrona, to już abstrakcja ??
Testy na optycznych są bardzo często błędne. Szczególnie jeśli chodzi o obiektywy, bo nie testują oni obiektywów sklepowych, a dostarczone przez dystrybutorów/producentów. Niemal zawsze specjalnie do tego wybrane.
Poczytaj sobie testy innych portali (DxOmark, photozone.de, the-digital-picture.com), gdzie testują obiektywy ze sklepów.
A tu przykład braku aberracji w Sigmie 70-200 II:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/CAExample-1.jpg
źródło (http://media.the-digital-picture.com/Images/Other/Sigma-70-200mm-f-2.8-DG-HSM-II-Macro-Lens/CA-Example.jpg)
No chyba, że to taki ukryty "ficzer" zdjęć 3D.
Zibi1970
17-07-2014, 12:36
darek,
poniżej masz kpl. zestawienie odnosnie Sigmy, Tamrona i 2x droższego Nikkora
Pooglądaj, oceń i sam zdecyduj.
Sigma vs Tamron
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=20,18&fullscreen=true&av=3,3&fl=200,200&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4
Sigma vs Nikkor 70-200 vr
http://www.dpreview.com/lensreviews/widget/Fullscreen.ashx?reviews=20,16&fullscreen=true&av=3,3&fl=70,70&vis=VisualiserSharpnessMTF,VisualiserSharpnessMTF&stack=horizontal&&config=/lensreviews/widget/LensReviewConfiguration.xml%3F4
Masz dwa razy ten sam test zalinkowany z Tamim ;)
Zibi1970
17-07-2014, 13:06
Poprawione, Dzięks
mamil_km
26-12-2014, 09:33
Mam prośbę, wrzuci ktoś sampla z D7100 przy 200 na 2.8 ? Będę wdzięczny.
klik (http://pl.pixelpeeper.com/adv/?lens=248&camera=1778&perpage=50&focal_min=none&focal_max=none&aperture_min=none&aperture_max=none&iso_min=none&iso_max=none&exp_min=none&exp_max=none&res=3)
Nie ma za co.
mamil_km
27-12-2014, 01:48
Dzięki, ale nie wiadomo z jakiej sigmy są fotki, bo mogą być z OS. Szukam kogoś kto używa wersji z tytułu z D7100 i wrzuci gdzieś RAW-a. Stronkę znam, dzięki za chęci .
KasiaWol
09-04-2015, 10:39
Czy ktoś z Was też miał problem z silnikiem w tej wersji Sigmy? Mnie zepsuł się krótko po zakończeniu gwarancji a dodam, że obiektyw był bardzo mało używany :( Ale poza tym całkiem przyzwoite szkiełko do amatorskich pstryków sportowych.
Bardzo mało używany silnik potrafi się skleić. Czasami wystarczy czyszczenie.
KasiaWol
14-04-2015, 16:12
Wysłałam do serwisu na naprawę pogwarancyjna i wymienili silnik na nowy więc widocznie nie wystarczyło ;)
Bo serwis nie zajmuje się takimi pierdołami jak naprawa, tylko wymienia. Oddali Ci stary silnik?
Czy ktoś z Was też miał problem z silnikiem w tej wersji Sigmy? Mnie zepsuł się krótko po zakończeniu gwarancji a dodam, że obiektyw był bardzo mało używany :( Ale poza tym całkiem przyzwoite szkiełko do amatorskich pstryków sportowych.
Moja była sztuka miała wymieniony silnik w pierwszym roku po zakupie
Studio5s
19-04-2015, 12:31
Tak jak wszystkie serwisy autoryzowane nie bawią się w naprawę tylko wymiana. Tak jak napisał Top.
Mam nadzieję że stary silnik masz.
KasiaWol
29-04-2015, 15:44
Bo serwis nie zajmuje się takimi pierdołami jak naprawa, tylko wymienia. Oddali Ci stary silnik?
Nie... nawet mi do głowy nie przyszło żeby poprosić o stary silnik. O ja głupia baba... :mad:
Mnie przy naprawach w csi A wsze odsyłali wymienione elementy