Zobacz pełną wersję : D700 i trzy pytania
alprospero
14-07-2014, 18:18
Forumowa szukajka zawodzi albo jestem w tej kwestii ignorantem :) Tak czy inaczej zapytam o sprawy na które nie mogę wyszukać odpowiedzi.
1. Czy istnieje możliwość w D700 by na jego górnym LCD wyświetlane było aktualne ISO?
2. Czy np. w trybie "A" można regulować tylnym pokrętłem ISO bez przytrzymywania przycisku ISO? W D7000 nazywa się to "Łatwe Iso"
3. Czy istnieje możliwość skomponowania sobie własnego menu (w D7000 nazywa się to "MOJE MENU" zaś w D700 widzę w tym miejscu "OSTATNIE USTAWIENIA".
Resztę tematów już ogarnąłem.
Z góry dzięki za pomoc.
PiciuD300
14-07-2014, 18:47
D700 jest trudny w obsłudze i ma mało ułatwień. Z moich informacji:
1. Nie
2. Nie
3. TAK. Moje menu to ostatni katalog w głównym.
A swoją drogą przydałaby się 1. i 2.
pozdrawiam
alprospero
14-07-2014, 19:06
D700 jest trudny w obsłudze i ma mało ułatwień. Z moich informacji:
3. TAK. Moje menu to ostatni katalog w głównym.
Problem w tym, że u mnie ostatni katalog nazywa się "OSTATNIE USTAWIENIA" i pełni on jak sama nazwa mówi trochę inną funkcje.
Można to zmienić w menu co by to były własne ustawienia, poszukaj bo ja z pamięci piszę
PiciuD300
14-07-2014, 19:13
U mnie na pewno ostatni to "moje menu", więc można to zmienić.
nikoniarz
14-07-2014, 19:20
W D300 ostatnia zakładka to do wyboru albo "ostatnie ustawienia" albo "moje menu". Ale opcja "moje menu" doszła wraz z ostatnią aktualizacją software. Może w D700 też jest to uzależnione wersją oprogramowania? Ja osobiście nie wiem, ale próbuje naprowadzić. Może ktoś coś więcej wie na ten temat...
alprospero
14-07-2014, 19:21
U mnie na pewno ostatni to "moje menu", więc można to zmienić.
Tak to prawda w ostatnim katalogu trzeba wybrać "Zakładka" i tam można to zmienić. Dziękuję za pomoc.
Szkoda, że nie można ustawić wyświetlania ISO na górnym LCD. Gdy pracuję w manualu lubię widzieć wszystkie ustawienia w jednym miejscu. Ja wiem, że jest jeszcze duży LCD ale to nie to samo.
Widać za to w wizjerze :)
alprospero
14-07-2014, 20:19
Widać za to w wizjerze :)
zawsze to jakieś pocieszenie :)
alprospero
14-07-2014, 20:37
Mam właściwie jeszcze jeden problem, chodzi o szybkość zdjęć seryjnych. Mój D7000 w porównaniu z D700 to karabin maszynowy. Mam grip (nieoryginalny) ustawiłem prędkość na"Ch" i już nawet ustawiłem na JPG basic, czas 1/1000 a on dalej strasznie wolno strzela. Niezależnie od ustawień jakości tryb seryjny jest ślamazarny - około 2-3 strzały na sekundę. O czymś jeszcze zapomniałem?
maniekxp
14-07-2014, 20:46
Pół żartem, pół serio pewnie o bateriach :D
alprospero
14-07-2014, 20:48
Pół żartem, pół serio pewnie o bateriach :D
:) nie, no są dwie, oryginalne, body je widzi.
albo paluszki albo EN-EL4a i będzie karabin
maniekxp
14-07-2014, 21:26
Jeżeli masz nieoryginalny grip to bał bym się wkładać dwie baterie, ponieważ znane są przypadki spalenia płyty głównej w aparacie, ze względu na brak zabezpieczeń przeciążeniowych, czy przepięciowych. Chyba szkoda sprzętu... A jak już chcesz sprawdzać to zobacz ile Ci pokazuje zdjęć w trybie CH w ustawieniach na dużym wyświetlaczu pod wartością iso.
alprospero
14-07-2014, 21:28
Jeżeli masz nieoryginalny grip to bał bym się wkładać dwie baterie, ponieważ znane są przypadki spalenia płyty głównej w aparacie, ze względu na brak zabezpieczeń przeciążeniowych, czy przepięciowych. Chyba szkoda sprzętu... A jak już chcesz sprawdzać to zobacz ile Ci pokazuje zdjęć w trybie CH w ustawieniach na dużym wyświetlaczu pod wartością iso.
O spalonych płytach czytałem choć zdaje się są to odosobnione przypadki - mam nadzieję.
Na wyświetlaczu pokazuje mi 5fps ale ja jakoś tego nie czuję - a może i mi się wydaje, sam już nie wiem. Nawet jeśli ma 5fps to do ośmiu mu jeszcze trochę brakuje.
nikoniarz
14-07-2014, 21:34
Na wyświetlaczu pokazuje mi 5fps ale ja jakoś tego nie czuję - a może i mi się wydaje, sam już nie wiem. Nawet jeśli ma 5fps to do ośmiu mu jeszcze trochę brakuje.
Na wyświetlaczu pokazuje prawdopodobnie bufor a nie prędkość. I być może masz 14-bitowy zapis i wtedy prędkość spada poniżej 3kl/s
Prędkość Ch można chyba też regulować w menu (tak jak Cl). Poza tym musisz mieć 8 paluszków (polecam Sanyo Eneloop) lub baterię z D3, a nie drugi akumulator z D700 w gripie.
alprospero
14-07-2014, 21:41
Na wyświetlaczu pokazuje prawdopodobnie bufor a nie prędkość. I być może masz 14-bitowy zapis i wtedy prędkość spada poniżej 3kl/s
Przestawiłem na 12 bit i jest ustawione na jpgi ale dalej to samo.
maniekxp
14-07-2014, 21:42
Prędkość Ch nie można zmienić i jest albo 5fps albo 8 po podpięciu gripa. Problemem są baterie, załaduj paluszki i będzie śmigać. Też polecam eneloopy :)
alprospero
14-07-2014, 21:43
Prędkość Ch można chyba też regulować w menu (tak jak Cl). Poza tym musisz mieć 8 paluszków (polecam Sanyo Eneloop) lub baterię z D3, a nie drugi akumulator z D700 w gripie.
Mam paluszki eneloop, będą się nadawały, jutro sprawdzę bo mam rozładowane. Dzięki za pomoc.
nikoniarz
14-07-2014, 21:47
Ze swojej strony popełniłem błąd bo pisałeś o 5fps na wyświetlaczu a ja w głowie miałem wizjer. Jeśli jest 5fps to chyba powinno być 5. Może ustaw priorytet szybkości (a nie ostrości) dla AF...
alprospero
16-07-2014, 17:05
Jeżeli masz nieoryginalny grip to bał bym się wkładać dwie baterie, ponieważ znane są przypadki spalenia płyty głównej w aparacie, ze względu na brak zabezpieczeń przeciążeniowych, czy przepięciowych. Chyba szkoda sprzętu...
Muszę przyznać Ci rację, dzisiaj robiłem zdjęcia i nagle puszka wydała dziwny dźwięk oraz wyświetlił się komunikat o błędzie "Err".
Po kilku naciśnieciach spustu problem ustąpił ale zaraz znowu powrócił. Wtedy przypomniałem sobie o tym nieszczęsnym zamienniku gripa. Odpiąłem go i problem zniknął. Ciekawi mnie dlaczego D700 jest tak wyczulony na zamienniki. W D7000 używałem z powodzeniem nieoryginalnego gripa robiąc z nim ponad 60K zdjęć. Przypominam sobie, że raz przydażyło mi aię coś podobnego ale problem zaraz ustąpił i o tym zapomniałem. Teraz grip w D700 pełni tylko rolę praktyczną (lepszy chwyt). Bateria w nim jest ale odwrócona (nie połączona ze stykami) tak abym miał ja pod ręką gdy będzie trzeba wymienić. Cieszę się, że wszystko działa i nigdy więcej zamienników!
raczej tu nie chodzi o d700 a o baterie jesli nie daj bog bateria jest nieoryginalna albo slabej jakosci zamiennik to lipa... widzialem ba macalem takie zamienniki ktore wazyly doslownie polowe tego co moje zamienniki i ori ...i co dzialaly jak chcialy, czasem tu jest problem ja w d300 mam zamiennik a to jest to samo co 700 i nie narzekam, ale ja akurat bed kupowac 600 bo 700 juz sie nie oplaca
stachmuszel
16-07-2014, 17:37
Panowie, nie tworzymy teorii spiskowych. D700 spokojnie pracuje z gripami Alpha, Marell etc, pod warunkiem używania tylko jednego!!! akumulatora. Obojętnie czy w body czy gripie. Problemy zaczynają się gdy są dwa akumulatory. Taka konfiguracje zdecydowanie odradzam. Ale z jednym akumulatorem spokojnie możemy pracować.
alprospero
16-07-2014, 17:40
raczej tu nie chodzi o d700 a o baterie jesli nie daj bog bateria jest nieoryginalna albo slabej jakosci zamiennik to lipa... widzialem ba macalem takie zamienniki ktore wazyly doslownie polowe tego co moje zamienniki i ori ...i co dzialaly jak chcialy, czasem tu jest problem ja w d300 mam zamiennik a to jest to samo co 700 i nie narzekam, ale ja akurat bed kupowac 600 bo 700 juz sie nie oplaca
Jak wcześniej pisałem posiadam trzy oryginalne akumulatoey więc jak napisał stachmuszel to konfiguracja zamiennik + 2 bat jest przyczyną zwiechy puszki.
stachmuszel
16-07-2014, 17:43
... i czasami uszkodzenia płyty głównej body.
Skoro trzy pytania, to może się podłącze.
Ostatnio zauważyłem że nico szybciej rozładowuje się aku w moim D700. Jestem pierwszym właścicielem od 2008 roku.
Czy szybsze niż zazwyczaj zużycie aku, może zwiastować jego całkowite padnięcie, czy może przyczyny leżą gdzieś indziej?
ps. stan ogólny zużycia pokazywany na wyświetlaczu to wciąż "0" - (NEW)
Czy mam powody aby się martwić?
DaroD300S
18-04-2015, 15:37
Panowie, nie tworzymy teorii spiskowych. D700 spokojnie pracuje z gripami Alpha, Marell etc, pod warunkiem używania tylko jednego!!! akumulatora. Obojętnie czy w body czy gripie. Problemy zaczynają się gdy są dwa akumulatory. Taka konfiguracje zdecydowanie odradzam. Ale z jednym akumulatorem spokojnie możemy pracować.
Potwierdzam. Miałem taką sytuację w D300s i D700 gdy były dwie baterie. Aparat jest wrażliwy na nieoryginalne baterie. Kiedyś o mało nie wyrzuciłem przez to gripa. W trybie seryjnym ERR i blokada aparatu. Przez przypadek tą samą baterię użyłem bez gripa i to samo. Bateria do kosza. Gripy Meike i Alfa działają ok ale z jednym zasilaniem.
Tez potwierdzam. Na nieoryginalnym gripie trzeba pracowac na 1 akku.