Zobacz pełną wersję : Filtr UV Tiffen
PiotrekW
13-07-2014, 22:51
Cześć,
Czy jest jakaś różnica pomiędzy filtrami:
Tiffen UV Protector 52mm http://www.abfoto.pl/tiffen-tiffen-uv-protector-52mm-o_711.html
a
Tiffen UV Haze 52mm http://www.abfoto.pl/tiffen-tiffen-uv-haze-52mm-o_734.html
?
Na pewno różnica jest w cenie, ale czy coś jeszcze?
I jeszcze jedno pytanie, macie jakieś doświadczenia z filtrami tej firmy?
Haze odcina większy zakres.
A doświadczenie - są lepsze rzeczy, na które można wyrzucić pieniądze - dosłownie wyrzucić.
Art Erie
13-07-2014, 23:02
Masz to w opisie produktu. Pierwszy to zwykłe szkiełko ochronne na przednią soczewkę obiektywu, drugi to filtr UV (taki sam masz na matrycy w aparacie -odcina światło UV).
Duża ilość swiatła UV występuje na znaczych wysokościach ( na przykład w górach). Na nizinach oba filtry pełna tą samą rolę (ochrona przedniej soczewki).
Dobrej jakości filtry nie degraduja obrazu ( w przeciwieństwie do tanich filtrów).
PiotrekW
13-07-2014, 23:17
Ile trzeba wydać na filtr UV żeby wart był swojej ceny? Jakie firmy wchodzą w grę? Rozumiem że Tiffen odpada?
Ile trzeba wydać na filtr UV żeby wart był swojej ceny? Jakie firmy wchodzą w grę? Rozumiem że Tiffen odpada?
0zł. Filtr UV jest niepotrzebny w cyfrowym aparacie.
Dokładnie. W cyfrowym nie potrzebujesz filtra UV w sensie tytułowej funkcji. Ja stosuję firmy B+W dla ochrony przed kurzem i uszkodzeniem powłok soczewki "głównej". Jeśli potrzebujesz to kup taki, który ma warstwę ochronna ułatwiająca czyszczenie.
Art Erie
14-07-2014, 07:43
Jako szkła ochronnego używam Heliopana, dobre jest tez B+W. Na tańsze szkła można kupić Samyang jest tani i dobry.
Używam B+W. Mogę polecić.
RomanZWrocławia
14-07-2014, 10:10
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=248346
PiotrekW
14-07-2014, 10:38
Dziękuję wszystkim za porady :) Chciałem używać filtra jako szkiełka ochronnego, ale widzę że nie warto. Do tej pory nie miałem filtra i obiektyw z czasem trochę się przybrudził. Dużo czasu zajmuje mi delikatne czyszczenie obiektywu. Filtr można odkręcić i nie trzeba się z nim tak cackać.
Dziękuję wszystkim za porady :) Chciałem używać filtra jako szkiełka ochronnego, ale widzę że nie warto. Do tej pory nie miałem filtra i obiektyw z czasem trochę się przybrudził. Dużo czasu zajmuje mi delikatne czyszczenie obiektywu. Filtr można odkręcić i nie trzeba się z nim tak cackać.
Używanie filtra jako ochrony sprowadza się tylko w warunków, w których taka ochrona jest niezbędna.
Nie ważne jak drogi filtr kupisz, to zawsze będzie on wpływał negatywnie na jakość obrazka, a robiąc pod światło zawsze będzie generował dodatkowe odbicia światła.
Poza tym jak już chcesz filtr do ochrony, to nie to będzie filtr ochronny, który wykonany jest z najbardziej neutralnego szkła oraz specjalnie utwardzany.
Marumi Lens Protect DHG Super dobrze się w tej roli sprawdza.
Natomiast jeśli chodzi o czyszczenie - tak samo trzeba zwracać uwagę jak przy czyszczeniu obiektywu. Filtry też mają powłoki, które przy nieumiejętnym czyszczeniu można uszkodzić, a to bardzo negatywnie wpłynie na jakość zdjęć.
No tak Gonzo tylko wolę uszkodzić jakąś tam powłokę filtra za 200 zł niż soczewkę obiektywu za 6000 zł. Z resztą zgadzam się jeśli trzeba.
No tak Gonzo tylko wolę uszkodzić jakąś tam powłokę filtra za 200 zł niż soczewkę obiektywu za 6000 zł. Z resztą zgadzam się jeśli trzeba.
Z tym się zgadzam w 100%. Tylko, żeby uszkodzić soczewkę obiektywu przy czyszczeniu, to albo trzeba być kompletnym idiotą i czyścić go papierem ściernym, albo bardzo się postarać. Przy czyszczeniu odpowiednimi szmatkami i środkami nie ma takiej możliwości.
Co do samego używania filtrów - mam Marumi LP, ale w czasie robienia zdjęć zazwyczaj siedzą w torbie. Tylko raz użyłem przy robieniu zdjęć, ale było to przy bardzo silnym wietrze na plaży, więc piach był wszędzie.
Jeśli możecie mi udzielić informacji - Odradzono mi filtr UV, lecz zaproponowano jakiś polarowy. Bo będę robił zdjęcia pejzaży (góry, jeziora itp ) Czy dobrze mi zaproponowano? I do czego tak naprawdę służy filtr tego typu? (obiektyw tamron VC USD 70-300 i N18-55?
Jeśli możecie mi udzielić informacji - Odradzono mi filtr UV, lecz zaproponowano jakiś polarowy. Bo będę robił zdjęcia pejzaży (góry, jeziora itp ) Czy dobrze mi zaproponowano? I do czego tak naprawdę służy filtr tego typu? (obiektyw tamron VC USD 70-300 i N18-55?
Filtr polaryzacyjny (http://lmgtfy.com/?q=Filtr+polaryzacyjny)
A czy dobrze - to zależy jaki budżet masz ta taki filtr.
Mam dać koło 100 zł
Kiepska rada.
1. Dobry CPL 67mm (taka jest średnica 70-300VC) to wydatek od ok 170zł (Hoya Pro1 Digital).
2. Użytkowanie CPL ogranicza się tylko do ściśle określonych sytuacji. Poczytaj dokładnie o zastosowaniach filtrów polaryzacyjnych.
Dzięki, muszę nadrobić braki. Nie ma nic gorszego niż brak świadomości przy zakupach