Zobacz pełną wersję : Nikon ale jaki model?
MattLetharian
13-07-2014, 18:14
Cześć, jestem tu nowy i nie będę się rozpisywał o sobie. Zdecydowałem się na zakup lustrzanki i problem polega na tym, że czytając setki opinii na temat poszczególnych modeli mam mętlik. TAK to będzie moją pierwsza "własna" lustrzanka aczkolwiek miałem styczność z D3000, D3100 no i w sklepach sprawdzałem też Canony. Oba systemy bardzo dobrze leżą mi w rękach ale jednak chciałbym mieć Nikona.
Ze względu na to ze retuszuję zdjęcia od prawie 3 lat moim celem są portrety, fashion, glamour. Chociaż macro czy krajobrazy też są bardzo fajną kategorią. Ogólnie fotografia jest piękna.
Wstępnie wybrałem D3200(body) + Nikkor 35mm f/1.8G AF-S DX + NIKON NIKKOR 55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX.
Nie wiem czy to dobry wybór. Mi wydaję się dobry aczkolwiek chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych użytkowników tego systemu odnośnie mojego wyboru, kompatybilności obiektywów z body itp.
Co możecie mi poradzić? Może inne body? Jeden obiektyw?
PS. Wiem, że takie tematy was irytują bo jest ich tysiące ale ja nie chce byście za mnie wybrali, tylko doradzili.
Z góry dziękuje za odpowiedzi
Pozdrawiam
Matt
artur0372
13-07-2014, 18:19
Zanim inni Cię tu zjedzą napisz ile chcesz na to przeznaczyć kasy.
MattLetharian
13-07-2014, 18:28
Max 3000. Jutro chciałbym już zamówić wszystko.
MasterM16
13-07-2014, 18:37
Bawiłem się wiele razy kolegi D3100. Jest na prawdę ubogi. Lepszym wyborem byłaby seria D5xxx. No i zastanów się czy potrzebne Ci 24mpx, albo czy masz wystarczający komputer do obróbki tak dużych zdjęć. ;)
Andrzej1974
13-07-2014, 18:59
Max 3000. Jutro chciałbym już zamówić wszystko.
Przy zakupie sprzętu foto pośpiech nie jest wskazany. Poza tym przy kwocie "max 3000" nie poszalejesz, żeby wybrać sprzęt do "wszystkiego". Sam aparat (jeden z najtańszych Nikonów), na który się napaliłeś, pochłonie praktycznie 1/2 tej kwoty...
patefonik
13-07-2014, 19:07
Ja również polecę serię 5XXX. 2 lata używałem 5100 i uważam, że to mocno niedoceniony model. Gdy wybierałem seria 3XXX była dla mnie już zbyt uboga. Zwróć uwagę, że 5100 używa praktycznie tej samej matrycy co 7000.
artur0372
13-07-2014, 19:12
Jeżeli portret i 3000pln (tylko) to tak jak koledzy powyżej. Dołóż 400pln i kupisz D5100 + N85 1.8G. Nowe
http://beafoto.pl/pl_PL/p/Nikon-D5100-body-/376
http://www.euro.com.pl/obiektywy/nikon-af-s-nikkor-85-mm-f-1-8g.bhtml?from=ceneo&p=1829.00&cr=0
knopers1
13-07-2014, 19:27
Byc moze sprawdzi sie tutaj 50mm f1,8. Bedzie taniej...
artur0372
13-07-2014, 19:39
Byc moze sprawdzi sie tutaj 50mm f1,8. Bedzie taniej...
Niech się wypowiedzą "portretowcy". Mi się wydaje, że dłuższy będzie lepszy do portretu. A 4 stówki można uciułać :-)
Andrzej1974
13-07-2014, 19:46
To nie tak. Jeden do portretu woli 50, drugi 85, trzeci 135 a czwarty np. 180. Choć ja osobiście wolę bardziej 85 od 50. ;-)
artur0372
13-07-2014, 19:49
To nie tak. Jeden do portretu woli 50, drugi 85, trzeci 135 a czwarty np. 180. Choć ja osobiście wolę bardziej 85 od 50. ;-)
Bo i ładniejsze portrety z tego wychodzą.
Jeśli chodzi o DX, to 35mm i portret - średnio, bo tylko szersze kadry. Przy tej ogniskowej na brzegach kadru są jeszcze widoczne zniekształcenia.
Ja do portretu polecam od 50mm wzwyż.
50/1.8G - bardzo fajny i tani, ale trzeba go trochę przymknąć, aby był ostry.
85/1.8G - niestety prawie 3x droższy, ale ostry od pełnej dziury. Niestety ma dość dużą aberrację na pełnej dziurze.
55-200VR - kategorycznie odradzam. W porównaniu do 35-50-85/1.8G to będziesz narzekać, że masz z niego wieczne mydło. Jak już chcesz ciemny teleobiektyw (choć nie wiem do czego, bo do portretu tak ciemny na DX jest słaby), to 55-300VR, Tamron 70-300 VC USD.
Wszystko zależy od miejsca, w którym kolega zamierza te portrety wykonywać. Niewielki pokój - 50mm będzie odpowiednie (85 na DX w ciasnym pokoju wykona co najwyżej zdjęcie głowy). Portret na zewnątrz - 85 1.8G to z pewnością lepszy wybór. I tyle. A body 3100 jednak trochę za ubogie. Tzn. czasami zdarza mi się posługiwać takim korpusem i nie jest zbyt wygodnie. Osobiście polecałbym D5100.
MasterM16
13-07-2014, 20:25
A może na początek jakiś jasny zoom typu 17-50? Nie mam, ale myślę że można nim zrobić dobry portret, a i do krajobrazu się nada właśnie. No chyba że szeroki kąt nie jest potrzebny, to można zacząć od 35mm i w górę.
Tak jak kolega parę postów wyżej napisał, nie radzę się spieszyć z wyborem sprzętu. Ja sam rozmyślałem z pół roku, kompakt, czy lustro, a po zakupie kompakta i roku zabawy, ze 3 miesiące zastanawiałem się jaki model lustra wybrać. ;)
Jak masz jakiegoś znajomego z lustrzanką, pożycz aparat, na jak najdłużej możesz i zobacz która ogniskowa najbardziej będzie Ci odpowiadać. Ja np używam końców. Jak nie 18mm, to 105. A nieraz i jednego i drugiego mi brakuje. :P
MattLetharian
13-07-2014, 20:48
Czyli np gdybym chciał 5100 + 18-105 VR i potem ewentualnie zmienić szkło na 50 czy 85 to też nie będzie zły krok? Nie znam możliwości 18-105 VR i nie wiem czy będę w stanie nim "wykonać" jako taki portret? Jeżeli chodzi o obróbkę to na to akurat nie mogę narzekać.
Nie napaliłem się na D3200 i wiem z wpisów i na innych stronach, że tutaj matryca nie ma "aż" tak wielkiego znaczenia.
Bawiłem się sie 18-105 VR i jedno ze zdjęć, które pewnie wyśmiejecie wyszło tak - http://i59.tinypic.com/3136lch.jpg .
Czyli np D5100 + 18-105 VR lub zamiast niego 50 1.8 to nie będzie strzał w kolano?
Wiem, że 3000 ty na sprzęt nie majątek ale wydaje mi się, że do nauki i rozwijania wystarczy.
Nie chciałbym kupić czegoś co będę chciał sprzedać za 2 miesiące dlatego pytam.
PS. Przepraszam za kolejny glupi temat dla was.
MasterM16
13-07-2014, 21:05
Podałem przykład 17-50, czy też mojego 18-105, żebyś się zastanowił co Ci potrzebne. Ja często robię zdjęcia różnych mebli w pomieszczeniach, więc dla mnie szeroki kąt to podstawa. Ale szeroki kąt to też krajobrazy, czy panoramy (chociaż te w sumie można zrobić każdym szkłem).
Ty kupujesz głównie do portretów, chociaż też nie sprecyzowałeś jakich. Jak szeroko, to coś w okolicy 35mm, jak wąsko, to 85mm.
Jeśli nie czujesz potrzeby posiadania szerokiego kąta (17-18mm) to kup na początek jakąś stałkę, czy nawet dwie- 35, 50, 85.
Jeśli jednak chcesz mieć coś szerokiego to bym polecił jakieś 17-50 f/2,8. Na stałkę od razu nie starczy, ale udany portret też tym zrobisz. A jeśli Ci nie przeszkadzają używki, to obiektyw kupisz kilka stówek taniej i resztę możesz odłożyć na następny, lub kupić dodatki typu torba, zapasowy akumuator, czy karty pamięci.
Andrzej1974
14-07-2014, 14:47
[...] Nie znam możliwości 18-105 VR i nie wiem czy będę w stanie nim "wykonać" jako taki portret?
"Jako taki portret" to nawet komórką wykonasz... Zresztą krajobraz też nią cykniesz i... niewiele kosztuje... ;-)
A poważniej... Gdybym nie miał kasy to na Twoim miejscu bym się rozejrzał za D5100 + 35/1.8G (wydatek ~2300 zł z kartą).
Do 3 ty. powinieneś się zmieścić kupując d5100 + 18-105 + używka 35 1.8 lub 50 1.8.
Jeśli masz cierpliwość do ręcznego ostrzenia to zamiast 35 i 50 możesz kupić manualnego Samyanga 85 1.4 (zobacz zdjęcia wykonane Samyangiem z d5100 z dziale optyka >70)
Ja szukałam niedawno czegoś na moją kieszeń i o przyzwoitych parametrach. Body wybrałam 5100 i jest OK.Obiektywy będę dokupować w miarę możliwości. Za nowe body z obiektywem kitowym18-55 zapłaciłam około 1800zł. Bez obiektywu jest 300zł tańszy co oznacza, że masz około 1500zł na obiektyw. Możesz kupić zamiast 18-105 polecaną tu często sigmę chyba 17-50 2,8f .
Najbardziej brakuje mi w nim uszczelnień, ale takowe są dopiero w aparatach o jedną półkę wyżej.
Tu jest taka oferta, chociaż ja bym z niej nie skorzystała, ze względu na złe komentarze sprzedawcy.
http://allegro.pl/nikon-d5100-sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-hsm-f-vat-i4383547249.html
2pompony
14-07-2014, 16:15
Ja bym powiedział tak - obojętne co za szkło kupisz w tych pieniądzach, jest taka murowana pewność, że za jakiś czas czegoś Ci będzie brakować. Takie jest życie. Albo jasności, albo dłuższej ogniskowej, albo szerokości, albo szybkiego AFa, albo wszystkiego innego. Dobrze ze pytasz, żeby na wstępie nie narobić głupstw i nie kupić czegoś bezsensownego - ale z drugiej strony tak naprawdę będziesz wiedzieć czego Ci brakuje i czego dokładnie chcesz za jakiś czas, powiedzmy za rok. Wtedy juz po pierwsze będziesz lepiej wiedział, co tak naprawdę Cię rajcuje w fotografii, bo może nie portrety, tylko landszafty, architektura, a może makro albo sport, a po drugie będziesz wiedział po dotychczasowej karierze jakie zdjęcia lubisz robić i jak je robić...
Bo nawet jak zostaniesz przy portrecie, wyrobisz sobie własne zdanie jaki typ portretu ma to być: stylizowany, we wnętrzach, klasyczny, czy może coś a la street - w ruchu, znienacka, dynamicznie, czy może będziesz uwieczniać pikniki z dziewczynami, co też bywa fajne i zabawne...
Na razie brałbym możliwie wszechstronnego zooma, jednocześnie nie na tyle drogiego, żeby nie utopić w nim pieniędzy, jeśli za rok się okaże, że masz inne preferencje. Ja tak zrobiłem na początku ze szczerym przekonaniem, że następnym szkłem będzie jakieś dłuższe tele - bo takie miałem wtedy zdanie - podczas gdy następnym obiektywem był najbardziej szeroki, jaki się dało. Po prostu dowiedziałem się sam, czego chcę - ale to przychodzi z czasem.
artur0372
14-07-2014, 16:21
Ja szukałam niedawno czegoś na moją kieszeń i o przyzwoitych parametrach. Body wybrałam 5100 i jest OK.Obiektywy będę dokupować w miarę możliwości. Za nowe body z obiektywem kitowym18-55 zapłaciłam około 1800zł. Bez obiektywu jest 300zł tańszy co oznacza, że masz około 1500zł na obiektyw. Możesz kupić zamiast 18-105 polecaną tu często sigmę chyba 17-50 2,8f .
Najbardziej brakuje mi w nim uszczelnień, ale takowe są dopiero w aparatach o jedną półkę wyżej.
Tu jest taka oferta, chociaż ja bym z niej nie skorzystała, ze względu na złe komentarze sprzedawcy.
http://allegro.pl/nikon-d5100-sigma-17-50-f2-8-ex-dc-os-hsm-f-vat-i4383547249.html
Osobno wyjdzie taniej.
Zalecam dużą ostrożność w kupowaniu nowego sprzętu od nieznanych sprzedawców. Najbezpieczniej kupić u autoryzowanego dystrybutora.
P.S. W innym wątku jest OT nt. kwalifikacji zawodowych. Tak sobie myślę, że sprzedawca z zalinkowanej aukcji z pewnością ich nie posiada.
Oto dwa przykłady komentarzy przez niego zamieszczonych:
"Tłumaczyłem Panu, Widocznie nic nie dociera do sfrustrowanego pełnego jadu łba."
"O co chodzi ??? Kupił Pan czytnik ebook ODYS TOUCH dwa miesiące temu.Żadnych uwag nie było.Pomyłka? A może ma Pan Zespół Tourette'a i pisał komentarz w czasie ataku? Sfrustrowany ? Pijany? Co to za kwas z kanciarzem Panie 4 komentarze? Ale gówno..."
artur0372
14-07-2014, 17:11
Patrzcie na ceny na "Ceneo" lub "Skąpiec" . Nie zawsze na Allegro jest taniej.
nikoniarz
14-07-2014, 18:12
Polecam zapoznać się ze szczegółami produktu- często bywa tanio a później okazuje się, że dystrybucja "niepolska"... I nie dotyczy to tylko tych najtańszych ofert. Po prostu najlepiej brać w sprawdzonych miejscach.
MattLetharian
14-07-2014, 19:33
Ten Samyang 85 1.4 bardzo mnie zaciekawil. Jakie sklepy polecacie do zlozenia zamowienia?
A ja polecę dla hobby portretu epl5 z dwoma kitami. Cena teraz super jest. Do tego juz pod sam portret zuiko 45mm.
Na pewno da rade tym zestawem zrobic super zdjecie. Matryca tez daje rade. Cenowo wyjdzie całkiem niezle.
A kity na wycieczki zostaną.
Zalecam dużą ostrożność w kupowaniu nowego sprzętu od nieznanych sprzedawców. Najbezpieczniej kupić u autoryzowanego dystrybutora.
P.S. W innym wątku jest OT nt. kwalifikacji zawodowych. Tak sobie myślę, że sprzedawca z zalinkowanej aukcji z pewnością ich nie posiada.
"Tłumaczyłem Panu, Widocznie nic nie dociera do sfrustrowanego pełnego jadu łba."
"O co chodzi ??? Kupił Pan czytnik ebook ODYS TOUCH dwa miesiące temu.Żadnych uwag nie było.Pomyłka? A może ma Pan Zespół Tourette'a i pisał komentarz w czasie ataku? Sfrustrowany ? Pijany? Co to za kwas z kanciarzem Panie 4 komentarze? Ale gówno..."
Nie polecałam tego sprzedawcy, dałam tylko przykład zestawu,
Swój sprzęt kupiłam tu:
http://www.fotosoft.pl/index.php
MattLetharian
15-07-2014, 00:19
A kupował ktoś tutaj - http://fotozakupy.pl/ ?
A kupował ktoś tutaj - http://fotozakupy.pl/ ?
a sprawdzałeś na www.cyfrowe.pl ?? Ja tam kilka krotnie kupowałem i nie narzekam... nawet chwalę :)
MattLetharian
15-07-2014, 12:25
Sprawdzalem. Wypowie sie ktos na o fotozakupy? Jakiego sklepu unikac?
adrianek32
15-07-2014, 12:44
poczytaj na stronie opinieo
MattLetharian
17-07-2014, 21:53
Kupując Nikona D5100 czyli korpus z matrycą APSC to ogniskowa obiektywu Samyanga 85mm ( x 1,5 crop ) będzie równy = 127,5 mm " - ktos mi to rozwinie ? To dostalem w odpowiedzi od sklepu.
darek6902
17-07-2014, 22:01
Kupując Nikona D5100 czyli korpus z matrycą APSC to ogniskowa obiektywu Samyanga 85mm ( x 1,5 crop ) będzie równy = 127,5 mm " - ktos mi to rozwinie ? To dostalem w odpowiedzi od sklepu.
Jest to tzw. pozorne wydłużenie ogniskowej. Faktycznie zmieni się kąt widzenia. Podpinając do DX 85mm w wizjerze zobaczysz to samo co przez podpięte do FX 127,5mm. Dochodzi jeszcze różnica w GO.
darek6902
17-07-2014, 22:23
Sprawdzalem. Wypowie sie ktos na o fotozakupy? Jakiego sklepu unikac?
W fotozakupy.pl kilkukrotnie kupowałem papier foto. Nie miałem problemów.
MattLetharian
17-07-2014, 22:26
Czyli ze jak? Zdjecie bedzie inne niz takie jakie chcialem robiac je przez samyanga?
Jest to tzw. pozorne wydłużenie ogniskowej. Faktycznie zmieni się kąt widzenia. Podpinając do DX 85mm w wizjerze zobaczysz to samo co przez podpięte do FX 127,5mm. Dochodzi jeszcze różnica w GO.
Albo inaczej zwane "ekwiwalentem ogniskowej".
Z racji tego, że aparaty cyfrowa mają matryce różnych wielkości, a tym samym różnych ogniskowych obiektywy są sobie "równe" - czyli dają jednakowe przybliżenie kadru, to przyjęło się podawać ich ogniskowe w ekwiwalencje dla małego obrazka.
Ekwiwalent ten oblicza się mnożąc rzeczywistą ogniskową obiektywu przez współczynnik "cropa" czyli przez krotność różnych przekątnej matrycy, w stosunku do matrycy 36x24mm.
darek6902
17-07-2014, 22:33
Czyli ze jak? Zdjecie bedzie inne niz takie jakie chcialem robiac je przez samyanga?
W zasadzie to stwierdzenie powinno zakończyć próby wyjaśniania koledze czegokolwiek.
A któż to może wiedzieć jakie chciałeś?
Poczytaj na spokojne (https://www.google.pl/search?client=opera&q=ekwiwalent+ogniskowej+obiektywu&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8), prześpij się z wiedzą, może zrozumiesz.
Potwierdzam z własnego doświadczenia, ze szczególnym uwzględniem na "Najbezpieczniej kupić u autoryzowanego dystrybutora"
Też zajrzałem w komentarze tego sprzedawcy...... żenua...
fotouśmieszek
20-07-2014, 00:36
Spoko,koledzy zapomnieli jak to bylo,kiedy zaczynali.Sprawa jest prosta:w sklepie powinni Ci powiedziec,ze zdjecia bedą "ciasniejsze",tak jak bys podszedl blizej.Np twarz focona samyangiem z puszki pelnoklatkowej bedzie miala swoje 85mm ogniskowej.Powiedzmy,ze bedzie to twarz z wlosami i dekoltem.Jezeli zalozysz samyanga na d5100 bedzie sie zachowywal jak obiektyw o ognislkowej 120 z czyms,czyli PRZYBLIZY Ci portret,obetnie dekolt i czesc wlosow.Efekt bedzie taki jak bys podszedl pare krokow i obiektyw wypelni /zblizy twarz bo bedzie WIDZIAL WEZIEJ.W inne szczegoly nie wchodze.Mam nadzieje ze kminisz roznice :-D Najlepiej idz do sklepu,skoluj sprzedawce niech Ci przypnie 85tke do FXa i potem do DXa.Jak nie zauwazysz roznicy to kupuj rower zamiast aparatu foto.Powodzenia :-P
Spoko,koledzy zapomnieli jak to bylo,kiedy zaczynali.Wielu tu zaczynało, gdy był nie było czegoś takiego jak współczynnik cropa. 50mm to było zawsze 50mm i a jak były różne wielkości klatki (35mm, czy 6x6), to i tak nie było problemu - bo każdy co używał różnych wiedział co dana ogniskowa da na danej wielkości klatki.
Sprawa jest prosta:w sklepie powinni Ci powiedziec,ze zdjecia bedą "ciasniejsze",tak jak bys podszedl blizej.Np twarz focona samyangiem z puszki pelnoklatkowej bedzie miala swoje 85mm ogniskowej.Powiedzmy,ze bedzie to twarz z wlosami i dekoltem.Jezeli zalozysz samyanga na d5100 bedzie sie zachowywal jak obiektyw o ognislkowej 120 z czyms,czyli PRZYBLIZY Ci portret,obetnie dekolt i czesc wlosow.Efekt bedzie taki jak bys podszedl pare krokow i obiektyw wypelni /zblizy twarz bo bedzie WIDZIAL WEZIEJ.
Przybliży - TAK, ale nie jak by się podeszło bliżej.
Inny kąt widzenia = inna perspektywa.
Będzie jak by się wycięło fragment zdjęcia z pełnej klatki, który odpowiada ogniskowej 1.5x dłuższej.
fotouśmieszek
21-07-2014, 00:50
Wielu tu zaczynało, gdy był nie było czegoś takiego jak współczynnik cropa. 50mm to było zawsze 50mm i a jak były różne wielkości klatki (35mm, czy 6x6), to i tak nie było problemu - bo każdy co używał różnych wiedział co dana ogniskowa da na danej wielkości klatki..
Taaa...dawniej byly dagerotypy i nie tylko. Trzymam sie konkretnego problemu ,probuje pomoc koledze i unikam OT...
Przybliży - TAK, ale nie jak by się podeszło bliżej.
Inny kąt widzenia = inna perspektywa.
Będzie jak by się wycięło fragment zdjęcia z pełnej klatki, który odpowiada ogniskowej 1.5x dłuższej.
Do mnie to info? Dziękuje. Wraźnie napisalem,ze w szczegóły nie wchodzę. W polemikę też.Pozdrawiam :-)