pmedela
12-07-2014, 08:27
Witam wszystkich
Mam problem, który dobił mnie kompletnie:
Kupiłem używany D300 w świetnym stanie z przebiegiem 9200 zdjęć.
Po zrobieniu 1 zdjęcia korpus się zawiesił, pomogło wyłączenie i włączenie.
Następnie kilka zdjęć ok i znowu zawias... tym razem pomogło wyjęcie akumulatora.
Następny zawias to już śmierć totalna, aparat nie włącza się, zero informacji na górnym LCD.
Po podpięciu gripa aparat ożywa, ale nie pokazuje licznika zdjęć, nie działa duży LCD i nie zapisuje
zdjęć na kartę. Lustro klapie, af działa, kółka, nastawy działają.
Serwis w Krakowie na Zapolskiej (dawniej Czapskich) jest bezradny. Zdiagnozowali uszkodzenie
płyty głównej, i nie jest dostępna nawet w Azji u ich dostawcy. Twierdzą, że po odpięciu płyty
cały "analog" działa, czyli lustro, napędy, migawka, itp.
Czy ktoś wymieniał mainboard w D300 i ma jakieś doświadczenia, czy wiecie kto by to naprawił ?
Aparat wygląda jak nowy i mógłby jeszcze długo służyć.
Sprzedający oczywiście nie chce o niczym słyszeć, gadałem z prawnikiem, nie mam szans
mu nic udowodnić, a ja jestem 2000 zł w plecy.
Czy pozostaje mi Nikon Polska i pewnie koszt naprawy wyższy od wartości body ?
Ludzie pomóżcie...
Jestem z małopolski, ale mogę wysłać body gdziekolwiek, gdzie go naprawią w ludzkiej cenie.
--
nelson
Mam problem, który dobił mnie kompletnie:
Kupiłem używany D300 w świetnym stanie z przebiegiem 9200 zdjęć.
Po zrobieniu 1 zdjęcia korpus się zawiesił, pomogło wyłączenie i włączenie.
Następnie kilka zdjęć ok i znowu zawias... tym razem pomogło wyjęcie akumulatora.
Następny zawias to już śmierć totalna, aparat nie włącza się, zero informacji na górnym LCD.
Po podpięciu gripa aparat ożywa, ale nie pokazuje licznika zdjęć, nie działa duży LCD i nie zapisuje
zdjęć na kartę. Lustro klapie, af działa, kółka, nastawy działają.
Serwis w Krakowie na Zapolskiej (dawniej Czapskich) jest bezradny. Zdiagnozowali uszkodzenie
płyty głównej, i nie jest dostępna nawet w Azji u ich dostawcy. Twierdzą, że po odpięciu płyty
cały "analog" działa, czyli lustro, napędy, migawka, itp.
Czy ktoś wymieniał mainboard w D300 i ma jakieś doświadczenia, czy wiecie kto by to naprawił ?
Aparat wygląda jak nowy i mógłby jeszcze długo służyć.
Sprzedający oczywiście nie chce o niczym słyszeć, gadałem z prawnikiem, nie mam szans
mu nic udowodnić, a ja jestem 2000 zł w plecy.
Czy pozostaje mi Nikon Polska i pewnie koszt naprawy wyższy od wartości body ?
Ludzie pomóżcie...
Jestem z małopolski, ale mogę wysłać body gdziekolwiek, gdzie go naprawią w ludzkiej cenie.
--
nelson