Zobacz pełną wersję : Problem z podglądem wydruku i drukiem
Gadryiel
10-07-2014, 22:55
Witam,
Próbuję już od jakiegoś czasu znaleźć rozwiązanie mojego problemu z drukiem, jednak jak na razie niestety bez powodzenia. Szukałem na tym forum jak i w innych miejscach w sieci podobnego przypadku jaki ja mam, niestety nie znalazłem. Dlatego też proszę teraz Was o radę lub naprowadzenie na odpowiednią lekturę.
Zdaję sobie sprawę z tego, że należy mieć dobrej jakości monitor, odpowiednio skalibrowany (którego ja nie mam), jednak nie w tym rzecz...
Wydrukowane zdjęcie, jest dokładnie takie, jak w podglądzie wydruku na komputerze.... i to jest problem.
Postaram się to w miarę dobrze opisać....
Zdjęcia po zrzuceniu z aparatu na kompa, są mniej więcej takie same w odbiorze. Nie będę się tutaj zagłębiał w jakieś niuanse kolorystyczne których mój laptop nie wyświetli. Ogólnie, czy otworze zdjęcie w przeglądarce windows czy w LR, to zdjęcie wygląda podobnie. Jednak kiedy daje to samo zdjęcie do druku, to już w podglądzie wydruku kolory są dużo bardziej nasycone i zdjęcie po wydrukowaniu, wygląda dokładnie tak jak w podglądzie wydruku.
Zielony jest prawie seledynowy a ludzie wyglądają jak różowe świnki ;)
Żeby było śmieszniej, jak daje "drukuj" z windows i ładuje mi się podgląd wydruku, to przez 1s widzę poprawne zdjęcie (takie jak w przeglądarce windows czy LR) po czym kolory się zmieniają.
Mam nadzieję, że w miarę dobrze to opisałem.
Dosyć przystępnie napisany tekst: http://www.kursy.fotograficzne.biz/online/library/digicourse/200004/tips.html .
Gadryiel
11-07-2014, 00:07
Dziękuję za link, niestety nie widzę tam rozwiązania mojego problemu.
Wydrukowane zdjęcie wygląda tak samo jak w podglądzie wydruku na komputerze.
Drukuje w najlepsze jakości fotograficznej, dobieram odpowiedni rodzaj papieru, drukuję na oryginalnym papierze i tuszach... jednak nie o to chodzi, bo wydruk jest zgodny z podglądem druku na komputerze. Problem tkwi w tym, że jak widzę zdjęcie w przeglądarce windows albo LR to wygląda "normalnie", kiedy daje drukuj, to już w podglądzie kolory są bardzo przerysowane i takie właśnie wychodzą na wydruku. Też nie bardzo chodzi o sterowniki do drukarki, bo jaką bym nie wybrał, to podgląd jest wydruku jest tak samo zniekształcony.
Niezbyt uważnie czytałeś ten w końcu dosyć prosty tekst.
Profile drukarek, to zupełnie inna bajka niż monitorowe.
Gadryiel
11-07-2014, 01:24
Jeśli chodzi o profile ICC, to ustawiam na profil zgodny z papierem na jakim drukuję. Jednak jeśli zmienię profil na jakikolwiek inny, to nie ma żadnej zmiany w kolorach w podglądzie wydruku.
Gadryiel
11-07-2014, 01:35
W zaawansowanych ustawiłem na ProPhoto RGB i znikły przejaskrawione kolory :)
Dzięki za pomoc!:)
cos mam wrazenie, ze nie ogarniasz tematu ;)
Gadryiel
11-07-2014, 20:15
Jak bym ogarniał to bym tutaj nie pisał. Tak, jak najbardziej nie ogarniam.
Przy instalacji drukarki zainstalowały mi się również profile. Także od razu zmieniłem (w zarządzanie kolorami\profil urządzeń) na profil papieru z epsona na jakim będę drukował. Od tego czasu miałem w druku przejaskrawione kolory. Do głowy mi nie przyszło, że to właśnie jest źle.
Wczoraj pobawiłem się tymi profilami i wyszło mi, że na "Profil urządzeń" najlepiej wypada "Adobe RPG (1998)" i "CIE RPG". Nie jest idealnie ale na moje domowe potrzeby wystarczy.
Jeśli chodzi o profile ICC, to ustawiam na profil zgodny z papierem na jakim drukuję. Jednak jeśli zmienię profil na jakikolwiek inny, to nie ma żadnej zmiany w kolorach w podglądzie wydruku.
Niestety, jak mi się wydaje (Twoje opisy są mało precyzyjne więc trudno o konkrety) wpadłeś w typową pułapkę związaną z zarządzaniem barwą, która polega ogólnie na tym, że albo wiemy jak nią zarządzać i otrzymujemy efekty dobre lub bardzo dobre, albo nie wiemy i coś tam chcemy ulepszyć i wtedy najczęściej uzyskujemy efekty podobne do tych które opisujesz. Specjalistyczne forum dotyczące tej tematyki to www.mva.pl. Natomiast odnosząc się wprost do Twoich problemów, przy braku wiedzy o skutkach i przyczynach poszczególnych ustawień najlepiej niczego nie ruszać i pracować w ustawieniach początkowych (najczęściej są to opcje "ustaw automatycznie", "wybierane przez system", itp). Po drugie: tzw. podgląd wydruku, po wyborze "drukuj", w większości programów pod względem barw, nie ma niczego wspólnego z tym co będzie na wydruku. Jest to podgląd jak obrazek będzie usytuowany na papierze, a nie jakie będą kolory po wydrukowaniu.
Na koniec powiem, że prawdopodobną bezpośrednią przyczyną Twoich problemów jest stosowanie profili ICC papieru których używasz, ponieważ profile te zazwyczaj są stosowane kiedy chcemy wykorzystać pełny gamut oferowany przez drukarkę i papier, a do tego jest potrzebna praca w gamucie aRGB z monitorem włącznie ( przede wszystkim z monitorem). Dlatego stosowane przez Ciebie profile ICC mogą powodować opisane zamieszanie, spowodowane wąskim gamutem monitora (pewnie dużo mniej niż sRGB) i jego nieliniowością. Ustawienia z którymi uzyskujesz najlepsze wyniki NIGDY nie powinny być ustawiane jako profil wydruku, coś musi być mocno "pokręcone" jeżeli są takie efekty. W LR lub PS ustaw przestrzeń roboczą na sRGB, a w sterowniku (ustawieniach drukarki) wartości domyślne. Efekty będą prawdopodobnie jako takie czyli kiepskie, ale bez tak dramatycznych efektów które opisujesz. Niestety powtarzalne i satysfakcjonujące efekty można osiągnąć stosując przyzwoity monitor i wprowadzając zarządzanie barwą w całym procesie fotograficznym od początku do końca.
Gadryiel
15-07-2014, 00:25
Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź:)
Problem rozwiązałem zmieniając profil ICC z papieru na jakim drukowałem na inny.
"Po drugie: tzw. podgląd wydruku, po wyborze "drukuj", w większości programów pod względem barw, nie ma niczego wspólnego z tym co będzie na wydruku. Jest to podgląd jak obrazek będzie usytuowany na papierze, a nie jakie będą kolory po wydrukowaniu."
Używając opcji druku bezpośrednio z przeglądarki windows, widziałem na podglądzie jakie kolory mi się wydrukują, w tym wypadku te przejaskrawione.
Temat jest dla mnie szalenie ciekawy, także na pewno będę go zgłębiał aż będę zadowolony z mojej wiedzy :) Dziękuję za wskazanie strony. Już tam parę zarazy zawitałem odnośnie porad dotyczących monitorów.
Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź:)
Problem rozwiązałem zmieniając profil ICC z papieru na jakim drukowałem na inny.
"Po drugie: tzw. podgląd wydruku, po wyborze "drukuj", w większości programów pod względem barw, nie ma niczego wspólnego z tym co będzie na wydruku. Jest to podgląd jak obrazek będzie usytuowany na papierze, a nie jakie będą kolory po wydrukowaniu."
Używając opcji druku bezpośrednio z przeglądarki windows, widziałem na podglądzie jakie kolory mi się wydrukują, w tym wypadku te przejaskrawione.
Temat jest dla mnie szalenie ciekawy, także na pewno będę go zgłębiał aż będę zadowolony z mojej wiedzy :) Dziękuję za wskazanie strony. Już tam parę zarazy zawitałem odnośnie porad dotyczących monitorów.
Widzę, że temat jest dla Ciebie interesujący, więc dam jeszcze jednego linka gdzie możesz poczytać jak do tego podchodzi osoba robiąca profesjonalne zdjęcia na wysokim poziomie. http://tomaszpluszczyk.pl/zarzadzanie-barwa-oprogramowanie-stanowisko-obrobki-zdjec/
Gadryiel
15-07-2014, 20:07
Dziękuję. Znalazłem tego bloga już jakiś czas temu, jednak dopiero od dwóch dni go czytam (szkoda, że nie znalazłem czasu wcześniej).... i jestem zachwycony :) Świetny przekaz, mnóstwo przydatnych informacji i rzeczy które mnie interesują.