Zobacz pełną wersję : fotografia koncertowa
angelinas
10-07-2014, 12:13
Witam, piszę z takim zapytaniem, ponieważ jak w temacie poszukuję obiektywu służacego do fotografii koncertowej do NIKONA D5000. Wiem, że najlepszy byłby do tego obiektyw stałoogniskowy, lecz jaki dokładnie? Maksymalna suma pieniędzy, jaką mogę na ten obietyw przeznaczyc (nowy/uzywany) to 800zł.
rychu_cmg
10-07-2014, 12:21
Nikkor AF-S 35mm 1.8 / Nikkor AF-S 50mm 1.8
Z jakiej odległości ten koncert będziesz fotografował?
Tokina 11-16/2.8 DX II
Nikkor 35/1.8G DX
Nikkor 50/1.8G
Nikkor 85/1.8G
Sigma 17-50/2.8 OS
Sigma 50-150/2.8 OS
Sigma OS, Tamron VC, Nikkor VR 70-200/2.8
Nie ma jednego obiektywu do koncertów. Na jednym będziesz potrzebować czegoś bardzo szerokiego, na innym tele.
Możesz zacząć od 35/1.8, ale nie zrobisz tym żadnych zbliżeń, czy całej sceny. Poza tym ma dość powolny AF, więc ustawienie ostrości na biegających po scenie ludzi będzie ciężkie.
50/1.8G będzie natomiast za wąski i tym zrobisz tylko ciaśniejsze ujęcia, ale zbliżeń też nie będzie.
...
Nie ma jednego obiektywu do koncertów. Na jednym będziesz potrzebować czegoś bardzo szerokiego, na innym tele.
...
Na dobrą sprawę przy większości koncertów będzie potrzeba użycia kilku obiektywów. Żeby urozmaicić relację będą potrzebne zarówno szerokie kadry jak i zbliżenia. Zakładając oczywiście że robimy zdjęcia z fosy.
angelinas
10-07-2014, 12:47
@MstrG prosto przed barierkami, przed scena (glownie)
Tele juz mam, a teraz wlasnie poszukuje dobrej stalki i chyba zdecyduje sie na Nikkora 35/1.8G DX. W zwiazku z tym, ze rowniez koszty mam ograniczone - chyba to szklo bedzie najlepsze.
Ilość środków płatniczych mocno ogranicza wybór. Jak podpowiedział rychu_cmg pozostają do wyboru dwa obiektywy. 35mm i 50mm.
Który wybrać? To zależy jakie kadry lubisz i gdzie będziesz w trakcie koncertu. Ja ostatnie dwa swoje koncerty zrobiłem 35mm na matrycy APSC. Oczywiście nie miałem komfortu takiego jak wcześniej, gdy używałem 24-70-200/2,8 ale myślę, że najgorzej nie wyszło. Dało radę zrobić lekkie zbliżenie jak również po odejściu trochę szerzej. Moim zdaniem trzydziestkapiątka jest bardziej uniwersalna.
Plastek01
10-07-2014, 16:07
Dużo zależy od tego, skąd fotografujesz. Ja robię sporo koncertów, przeważnie z fosy lub blisko sceny w salach i zwykle mam ze sobą trójcę N 80-200 (nawet do sali), T 17-50 i N 50, chociaż tego ostatniego akurat chętnie zamieniłbym na koncerty na N 35. Chociaż da się od biedy obskoczyć jednym, ale w takim przypadku pewnie brałbym Tamrona ze względu na szerokość. Zresztą właśnie jutro zaczyna się u nas Reggaeland i właśnie takim kompletem będę na nim walczył.
Na koncerty to brałbym raczej coś o większej ogniskowej niż 50 ale za 800 nic godnego nie znajdziesz