Zobacz pełną wersję : proszę o szybką radę
vasper31
27-04-2007, 13:01
w tą sobotę robię pierwszy ślub w swoim życiu i może macie jakieś rady takie z życia?? o których w literaturze nie przeczytam..?? szczerze mówiąc to tremę mam jak szlag!! :) - czekam i pozdrawiam
w tą sobotę robię pierwszy ślub w swoim życiu i może macie jakieś rady takie z życia?? o których w literaturze nie przeczytam..?? szczerze mówiąc to tremę mam jak szlag!! :) - czekam i pozdrawiam no wiesz, patrz na ksiedza i powtarzaj za nim, poza tym po sakramentalnym tak mozesz pocalowac panne mloda ;-)
jezeli "Twoj" slub jest ktorys z kolei - pojedz wczesniej i pofotografuj poprzedni (poprzednie). Bedziesz mial probe generalną, moze pozbedziesz sie tremy, zobaczysz gdzie sie nalezy/nienalezy ustawiac, no i jakie są warunki oświetleniowe..
Powodzenia - zawsze jest ten pierwszy raz...:-)
vasper31
27-04-2007, 13:09
ha ha ha wiesz ze chodziło mi o foto... ja obrączkę już mam :)... czytałem dość dość o tym jak sie do tego zabrać i jakiś plan w głowie mam ale martwię się ze coś może mnie zaskoczyć i myślałem że mi napiszecie drodzy koledzy i koleżanki forumowicze jakie to zaskoczenia mogą na mnie czyhać... :) - pozdrawiam
Al Bundy
27-04-2007, 13:09
jezeli "Twoj" slub jest ktorys z kolei - pojedz wczesniej i pofotografuj poprzedni (poprzednie). Bedziesz mial probe generalną, moze pozbedziesz sie tremy, zobaczysz gdzie sie nalezy/nienalezy ustawiac, no i jakie są warunki oświetleniowe..
Powodzenia - zawsze jest ten pierwszy raz...:-)
Tak, tak - wejdź innemu pod pachę i to wśród obcych :D
Nie strestuj się poprostu - pojedź na automacie żebyś przynajmniej miał co pokazać młodym a powoli sam przejdziesz na właściwą stronę...
vasper31
27-04-2007, 13:13
ze strony technicznej nie martwie sie zbytnio o jakość zdjęc... :mrgreen: i co to jest automat ??:mrgreen:
Tak, tak - wejdź innemu pod pachę i to wśród obcych :D
No jak tego dokona, to na "swoim" zero tremy murowane..:-D
Zawsze mozna udawac "koscielnego" , co to fotki do parafialnej gazetki robi...:-D
oczywiscie bez przesady...
Al Bundy
27-04-2007, 13:54
ze strony technicznej nie martwie sie zbytnio o jakość zdjęc... :mrgreen: i co to jest automat ??:mrgreen:
Zobaczymy zatem po ślubie :D
bukowy dziad
27-04-2007, 13:59
eeech, wspomnien czar...:) nie zapomnij zmienic ustawien na wyjscie z kosciola:D:D
vasper31
27-04-2007, 14:17
żarty zzartami ... martwie sie troche..
fakt jest faktem nigdy nie robilem czegos takiego i nie wolno mi cwaniakowac, myślę że jestem przygotowany i mam nadzieje ze 'cos sie nada'... a jak ładnie wyjdzie to wrzuce kilka sztuk na forum, sami ocenicie... a o ustawieniach po wyjściu z kościoła postaram sie pamiętać... :)
Przede wszystkim sprawdź jeszcze przed ślubem, jak wygląda sprawa oświetlenia kościoła. Czy jest wystarczająco jasny, na jakie iso musisz się przygotować i jaką głębię będziesz mógł uzyskać przy wykorzystaniu swoich szkieł, o których notabene nic nie wspomniałeś, przede wszystkim w okolicach ołtarza, bo tam najwięcej będzie się działo. To umożliwi Ci większe skupienie na kadrowaniu.
Plener to już Twoja wyobraźnia i cholernie ważna scenografia, chyba że już zaplanowałeś młodym wycieczkę do pobliskiego lasu lub nad wodę.
Reszta jest kwestią trzeźwości umysłu...:)
Pozdrawiam
Adam Trzcionka
28-04-2007, 09:54
Vadim słusznie prawi. a ponadto - choć ten ślub masz pewnie dzisiaj i może być za późno - warto podejśc do kościoła również po to, żeby opracować sobie jakąś strategię, upatrzeć punkty i dystanse, z których można będzie swobodnie fotografować. oprócz tego warto/trzeba zamienić kilka słów z księdzem celebrującycm Mszę. może mieć jakieś życzenia, obostrzenia. warto orientować się w "strukturze" mszy, co po czym następuje, tak, żbyś był zawsze o krok przed młodymi. no isprawa oczywista - naładowane akumulatory i dużo pamięci. zrób wszystko, żebyś nie musiał się stresować innymi sprawami niż kadry. powodzenia :)
eldritch
28-04-2007, 15:56
Jesteś wysoki? Jeżeli nie, uważaj na swoje usytuowanie, może się okazać że ksiądz ustawi parę na schodkach i wtedy będziesz musiał robić zza księdza lub ministranta - albo wszystko od dołu!!! - i to jest problem. Zwykle nie ma czasu na zmianę miejsca przy sakramentalnym tak - jak źle trafisz będzie problem. Możesz poprosić ministranta żeby zrobił troszkę luzu, możesz też poprosic księdza żeby nie przesadzał z mikrofonem i nie podtykał go pod sam nos bo to będą "portrety" mikrofonu. OCZYWISCIE WCZESNIEJ
Jeżeli młoda jest niska ustaw się tak by ją był widać.
Poza tym spiesz się przy wchodzeniu pary do kościoła zwykle to mija jakby w 0,5 sekundy!
Uważaj też na facia od kamery bo raz: włazi w kadr, dwa: dopala lampą prosto w obiektyw!
Fajne zdjęcia wychodzą przy składaniu życzeń jak się ludzie wieszają sobie na szyjach (zwłaszcza najbliższa rodzina), ojciec klepie w ramię, dumnie spogląda na syna czy córkę, ale nie wolno zapomnieć też o kolegach i koleżankach często tam wychodzi najbardziej naturalnie.
Powiedz młodemu żeby się w kościele uśmiechał - bo wyjdzie jak przestraszony lisek...
Nie wiem jak z makijażem, ale dobrze mieć chusteczki ściągające pot dla młodego, młoda bedzie miała makijaż.
Nikuś1983
27-09-2007, 08:11
Witam wszystkich. Mnie też czeka fotografowanie na imprezie rodzinnej i mam mały dylemat. Zastanawiam się czy użyć lampy czy bawić się iso ? Proszę o jakieś rady :-).
Zbigniew
27-09-2007, 10:46
Lampy wbudowanej czy zewnętrznej ? To drugie tak, pierwsze - raczej nie.
Nikuś1983
30-09-2007, 11:14
Mogę narazie polegać w moim D40 na lampie wbudowanej.
arachiusz
30-09-2007, 13:29
http://www.foto.forumslubne.pl/viewtopic.php?t=1240
big lebowski
04-10-2007, 15:06
a pro po zdjęć ślubnych:
http://www.cyberfoto.pl/tematy-ogolne/87176-czy-to-jest-normalny-szum-w.htm
witam
czy przy ustawieniach S, czy A, w kościele średnio oświetlonym można zrobić dobre zdjęcie./ z lampą ,czy dłuższym czasem , regulacja ekspozycji poprzez iso/.
Proszę o podzielenie sie uwagami.
L.Ch
no isprawa oczywista - naładowane akumulatory i dużo pamięci.
Tak jest!Zwłaszcza dużo pamięci w kościele potrzeba.I lampa ze strobo...
ja mam pytanie czy oplaca sie kupic ten obiektyw za 500zl ? NIKON NIKKOR 50 f/1,8D
prosze o szybka odp. dziekuje
Nowy, na gwarancji i z fakturą, chodzi średnio po 450 - 490 zł. Ostatnio w FJ był w promocji po 444 zł
kronos28
11-10-2007, 13:04
...I lampa ze strobo...
i gwizdek, okularki przeciwsłoneczne i białe rękawiczki...
sorry nie mogłem się powstrzymać :mrgreen:
poprawiłeś mi kronos humor:) i jeszcze trzeba przekonać organistę by zapodał trochę techno:) impra wtedy na maksa:)
so_martinha
18-10-2007, 08:07
i gwizdek, okularki przeciwsłoneczne i białe rękawiczki... :mrgreen:
NY, godzina 3rano a ja leze, czytam i zwijam sie ze smiechu! :mrgreen:
----------------
marta
http://www.flickr.com/photos/14369388@N02/
Nikuś1983
21-10-2007, 08:23
Już po imprezce i fotki dobrze wyszły :-) Opłacało się fotografować od 18.00 do 2.00 :-) . Dzięki za rady pozdro
copywriter2000
21-10-2007, 13:42
CO o tym sądzicie? Szybka rada;]
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=39436
wiktor.bakiewicz
07-01-2008, 01:02
Ja osobiscie balbym przypiac tą babcie do puchy, niby lampa 9pln , ale pucha tez nie kosztuje 20pln tylko sporo wiecej
Nigdzie nie moge znalezc podobnego tematu wiec zapytam Was tutaj. Mam D60 z obiektywem kitowym 18-55 VR i zastanawiam sie co robie zle, ze w seryjnym trybie wyzwalania migawki moge zrobic tylko 4 zdjecia? Potem musze odczekac i znowu moge zrobic w serii tylko 4 :-( Na razie robie na automacie. Da sie jakos ustawic ilosc seryjnych zdjec na wiecej?? Moja dziewczyna w analogu ma max 30 ( klisza ) i slyszalem, ze mozna tak ustawic zeby robil poki ma pamiec na karcie?? Prosze o pomoc :-(
Nigdzie nie moge znalezc podobnego tematu wiec zapytam Was tutaj. Mam D60 z obiektywem kitowym 18-55 VR i zastanawiam sie co robie zle, ze w seryjnym trybie wyzwalania migawki moge zrobic tylko 4 zdjecia? Potem musze odczekac i znowu moge zrobic w serii tylko 4 :-( Na razie robie na automacie. Da sie jakos ustawic ilosc seryjnych zdjec na wiecej?? Moja dziewczyna w analogu ma max 30 ( klisza ) i slyszalem, ze mozna tak ustawic zeby robil poki ma pamiec na karcie?? Prosze o pomoc :-(
Prawdopodobnie hamuje Ci prędkość karta - zerknij też ile pokazuje na wyświetlaczu zdjęć jakie możesz zapisać w buforze przed zrobieniem zdjęć (nie wiem czy ta opcja jest w D60 w D80 była).
Druga możliwość: jaki masz czas ustawiony przy serii?
Prawdopodobnie hamuje Ci prędkość karta - zerknij też ile pokazuje na wyświetlaczu zdjęć jakie możesz zapisać w buforze przed zrobieniem zdjęć (nie wiem czy ta opcja jest w D60 w D80 była).
Druga możliwość: jaki masz czas ustawiony przy serii?
Mam karte 4gb Kingstona SDHC. Jak na zlosc aktualnie mam wyladowany akumulator i nie mam ladowarki przy sobie :-/ Jak wlaczam serie to w wizjerze pokazuje sie po prawej stronie "r4". Jesli chodzi o czas w serii to chyba jeszcze do tego nie doszedlem...
GRZECH_22
03-06-2008, 02:05
czesc moze sprawdz czy iso masz wiecej niz na 500 jak tak masz to jest normalka ale przy iso 400 w doł normalnie po 7 w serii pozdr
GRZECH_22
03-06-2008, 02:23
powyzej iso 500 robi sie 4 w serii ale sprawdz u siebie czy masz tak samo przy iso 400 i w doł bo akurat u mnie jest juz 7 w serii przy iso 400
Niestety sprawdzilem z nizszym iso i jest tak samo. Ale co smieszne, wczoraj jak cykalem w domu wieczorem zdjecia, tez mialem 4 w serii, ale zanim cyknal ostatnie zdjecie to juz mogl zrobic kolejne 2 i tak moglem zrobic serie nawet 10 czy wiecej. A teraz zrobi 4 zdjecia i troche to trwa zanim znow moze zrobic kolejne zdjecie :-/ O co kaman?!
TristisAnima
06-06-2008, 13:39
A nie masz czasami ustawionych RAW-ów? W D40 po ustawieniu RAW-ów, bufor wskazuje właśnie 4 zdjęcia możliwe do wykonania w serii.
A nie masz czasami ustawionych RAW-ów? W D40 po ustawieniu RAW-ów, bufor wskazuje właśnie 4 zdjęcia możliwe do wykonania w serii.
Nie nie, cykam zdjecia na NORMAL, rozmiar najwiekszy. Ale probowalem nawet robic najmniejszy rozmiar i jakosc BASIC i tez nie zadzialalo :-/
JanuszWaw
14-06-2008, 06:46
Nie nie, cykam zdjecia na NORMAL, rozmiar najwiekszy. Ale probowalem nawet robic najmniejszy rozmiar i jakosc BASIC i tez nie zadzialalo :-/
Cześć,
to o czym piszesz może wynikać z... różnych ilości plików na karcie. Bufor co prawda pośredniczy w zapisie plików na kartę, ale i tak fizycznie pliki na karcie muszą się znaleźć. Zapis pliku na karcie każdorazowo poprzedzany jest sprawdzeniem m.in.: ilości wolnego miejsca oraz czy plik o takiej nazwie już nie istnieje. Sprawdzenie ma charakter sekwencyjny (po kolei). Oczywiście odbywa się to b. szybko, ale ...
W przypadku, gdy w katalogu na karcie jest niewiele plików (zdjęć) oba sprawdzenia trwają b.krótko. W przypadku wielu plików w katalogu proces sprawdzania może (istotnie) spowalniać proces zapisu, a co za tym idzie i opróżniania bufora. Zwykle dla zdjęć pojedyńczych nie odczuwamy żadnych zaburzeń. Czasami jednak może to powodować widoczne (odczuwalne) spowalnianie wykonywania zdjęć seryjnych. Zjawisko to nie było tak odczuwalne w przypadku kart o mniejszej pojemności (bo mieściło się tam mniej plików). Sprawdź jak Twoja karta i aparat zachowują się gdy masz karte pustą i gdy jest prawie pełna. Co więcej zjawisko to może zależeć nie tylko od samej karty, ale i aparatu. Gdyż zależne jest też m.in. od sposobu zarządzania pamięcia flash. Musisz też pamiętać, że oprócz sprawdzeń o których wspomniałem wyżej procesor aparatu w czasie klapnięcia migawki ma do zrobienia jeszcze parę innych rzeczy. Stąd też różna cena aparatów dla amatorów, semiprofesjonalistów, no i tych Profi "pełną buzią" :mrgreen:
Pozdr -
...., ze w seryjnym trybie wyzwalania migawki moge zrobic tylko 4 zdjecia? Potem musze odczekac i znowu moge zrobic w serii tylko 4 :-(
w innych body które miałem winne temu jest .... odszumianie! Wyłącz odszumianie - aparat przyspieszy. Na odszumianie rezerwowana jest połowa bufora (nawet gdy odszumianie na długich czasach albo na wysokim ISO nie jest realizowane, bo są krótkie czasy i niskie ISO), dlatego ilość fot w serii spada.
Dzieki za podpowiedzi. Aktualnie wszystkie zdjecia z karty usunalem ( jeszcze sprobuje format zrobic ) ale to nie przynioslo efektow. Sprobowalem wylaczyc redukcje szumow i... "prawie" dobrze, moge zrobic az 5 zdjec :-))) Wiec rewelacji nie ma... Zobacze co jeszcze da sie wylaczyc, moze to pomoze. Jakby tak do 10 doszlo to bylo by GENIALNIE :-)
O prosze! Efekty widac od razu, wylaczylem funkcje D-Lightning - zrobilo sie 6 zdjec! To juz cos! A teraz wylaczylem AUTO ISO i dalem dla testu na ISO 100, efekt = 11 zdjec!!!! Czyli sie da :D !! Czyli przed checia cykania serii trzeba po prostu troche poustawiac :-)
widać zasadę - jak body ma cos kombinować samo, to rezerwuje sobie część pamięci w buforze. Jak ma "manualnie" wskazane co ma robić - to zwiększa się dostępna pojemność bufora. W efekcie zwiększa się ilośc zdjęć w serii.
wianek07
20-06-2008, 17:24
mam pytanie, posiadam Nikona D80, obiektyw kitowy 18-135mm oraz 70-300mm oba nikkora. Teraz mam kase na Sb600 albo Nikkor50mm i co mam wybrac?lampa do portretow by sie przydala i slubow, a szklo dokupilbym sobie za jakis czas, albo odwrotnie, ale co w 1 kolejnosci??
mam pytanie, posiadam Nikona D80, obiektyw kitowy 18-135mm oraz 70-300mm oba nikkora. Teraz mam kase na Sb600 albo Nikkor50mm i co mam wybrac?lampa do portretow by sie przydala i slubow, a szklo dokupilbym sobie za jakis czas, albo odwrotnie, ale co w 1 kolejnosci??
W 1 kolejności zapomnij o ślubach, przynajmniej na jakiś czas.
wianek07
21-06-2008, 11:22
no to w drugiej kolejnosci wziąć lampe czy obiektyw?
W drugiej kolejności kup lampę.
W trzeciej kolejności najpierw pomyśl o wkręceniu się póki co jako drugi fotograf za free.
Mam pytanie...mam nikona d50 i ciekawi mnie jaki byłby efekt gdybym podłączył do niego lampe canona? wie ktoś może jakie będą efekty lub szkody?
slawczyk
04-08-2008, 17:38
Prawdopodobnie nie odpali, bo canon ma inne złącza na stopce.
spokojnie, odpali, złącze jest takie same, ale nie wszystkie styki. TTL nie będzie, tryb M oraz A lampy - będą działać.
Na wszelki wypadek można zakleić styki taśmą (poza centralnym oczywiście).
Używałem odwrotnej kombinacji - sabinki na canonie.
prometeusz123
05-08-2008, 07:49
Od zawsze pasjonowało mnie robienie zdjęć.Korzystałem ze zwykłych cyfrówek oraz ostatnim czasem z analogowego Canona EOS 500 N. Na chwilę obecną chciałbym zająć się robieniem zdjęć na troszkę wyższym poziomie, troszkę oszczędniej i planuję zakup lustrzanki cyfrowej. Pasjonuje mnie fotografia reporterska i robienie portretów. Na zakup aparatu i obiektywu mam do 3000 zł. Proszę was o radę: jaki sprzęt powinienem kupić by móc robić zdjęcia ulubionej kategorii i zmieścić się w dość okrojonym budżecie???
Pomóżcie proszę......Pozdrawiam
slawczyk
05-08-2008, 11:21
Jeżeli pasjonuje Cię fotografia reporterska, to pasowałoby coś szybkiego i w miarę taniego - np. D200. Można dość tanio kupić używkę na naszym forum. Jeżeli nie zależy Ci na szybkości aż tak bardzo i 3fps-y Ci wystarczają to polecam D80 choćby z tego powodu, że przy wysokim ISO bardzo mało szumi. Szum jest raczej zamieniany w przyjemne ziarno. Szczerze polecam D80 na początek.
D200 i D80 przy wysokim iso to szumi jak cholera ...
za te 3k , wiem ze to nie politycznie ale lepiej moze jakiegos canona ( z powodu mniejszych szumow)
jezeli nikona to juz lepiej d70s kup i do tego dobre jasne szklo.
prometeusz123
05-08-2008, 12:46
Dzięki Sławku za pomocną opinię....mógłbym cię jeszcze prosić o informacje gdzie mógłbym się na tym forum dowiedzieć o ceny tego proponowanego przez ciebie zestawu???byłbym zobowiązany......pozadrawim Grzegorz
ceny nówek - na ceneo.pl, możesz tez zobaczyc w naszym dziale giełda - ale to raczej używki. Allegro też istnieje. Prosiłbym o ciut samodzielności.
slawczyk
05-08-2008, 15:49
sevenoo... jak się ma D300 to wszystko inne szumi jak cholera.. :D Ale faktem jest, że D80 w porównaniu do D200 mniej szumi przy wyzszych ISO. Poczytaj test na Fotopolis ;)
Prometeusz123 - Propozycja z tańszym body i jaśniejszym szkłem też jest sensowna. Ale to od Ciebie zależy co chcesz robić i co wybierzesz. Co do sposobu nabycia to Jacek już wszystko chyba wyjaśnił.. :) Warto się rozglądnąć za używką z małym przebiegiem na gwarancji. Wiele osób zamienia te właśnie 2 w/w modele na D300.
Jacku wiesz może jak można sprawdzić przebieg aparatu? Chyba serwis jedynie...
Jacku wiesz może jak można sprawdzić przebieg aparatu? Chyba serwis jedynie...
ależ skąd. Darmowy programik Opanda.
a to wątki o tym na naszym forum:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49800
http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=przebieg&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1217944641-648c06a22a582676fd4d1e9769240626f6d06fce&do=dosearch&quicksearch=1&title=
http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=opanda&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&securitytoken=1217944641-648c06a22a582676fd4d1e9769240626f6d06fce&do=dosearch&quicksearch=1&title=
slawczyk
05-08-2008, 16:02
Dzięki śliczne!
magmic69
16-09-2008, 18:54
Witam wszystkich forumowiczów :)
to mój pierwszy post tutaj - mam nadzieję że piszę go w dobrym miejscu...
Potrzebuje szybkiej rady w ocenie ilości hotów w moim d80.
Sytuacja wygląda tak:
iso - hot
hi 1.0 - 21
hi 0.7 - 14
hi 0.3 - 9
1600 - 6
800 - 0
program DeadPixelTest, ustawienia standardowe [threshold for hot/dead pixels 60/250]
czas 15s, odszumianie wyłączone.
Nie wiem jak zinterpretować ten wynik, tzn. puszka jest tygodniowa ze sklepu, mam możliwość wymiany na nową jeszcze przez tydzień i nie wiem czy te 6 hotów przy iso 1600 to wogóle jest powód żeby brać nową puchę...
Zauważyłem że dla iso 1600 i 6s jest też 6 hotów - ale o ile wiem to dla czsu 8s i więcej działa jakiś automatyczny odszumiacz.
- i jeszcze jedno: te 15s naświetlania jest ok?
Gorące pixele nie są wadą aparatu i chyba nie podlega to reklamacji. Rób zdjęcia, a nie szukaj dziury w całym.
magmic69
16-09-2008, 20:05
Gorące pixele nie są wadą aparatu i chyba nie podlega to reklamacji. Rób zdjęcia, a nie szukaj dziury w całym.
Ok - w takim razie postaram sie o nich zapomnieć :)
[taka moja czepialska natura technika ;) ]
- a jeśli chodzi o tą wymianę to sprzedawca w sklepie (**********) powiedział że jeżeli w ciągu 2 tyg. coś mi sie nie spodoba (np. ilość hotów) to bez problemu robimy wymianę na nowy z półki albo zwrot kasy, a jeśli nie to zapraszamy w celu podbicia gwarancji.
Dzięki za szybką odp. pozdrawiam
Astridonius
13-01-2009, 16:06
Witam serdecznie wszystkich :) !
W związku z zaistniałą sytuacją iż jest o również jak kilku poprzedników pierwszy post na tym forum postaram się streszczać i nie owijać w bawełnę. Mam pytanie odnośnie obiektywów. Przeszukałem forum i nie znalazłem na nie odpowiedzi. Jak przystało na laika zapytam więc jaka jest różnica między obiektywami stałoogniskowymi a zmiennoogniskowymi. Nie wiem za bardzo co daje stała ogniskowa jednak logicznie rozumując zmienno ogniskowe obiektywy zoomują. To było jedno pytanko i jeszcze jedno : zastanawiam się nad kupnem obiektywu do pomieszczeń powiedzmy taki urodzinowy :P ... Jaki byście polecali i dlaczego ? :))
Z góry bardzo dziękuję i jeżeli w nieodpowiednim miejscu umieściłem posta przpraszam...
Have fun !
Witam ja tez miałem podobny proble i odkopałem swój watek:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=20258
napisz jeszcze jaki posiadasz aparat bedzie łatwiej.
Dokładnie napisz jeszcze jakim sprzętem dysponujesz.
Jak masz jeszcze jakieś pytania to pisz na PW, możemy się też spotkać
i pogadać na spokojnie. Na najbliższy łikend szykuje się też plener naszej grupy Neptun
przyjdź sporo się pewnie dowiesz
velaskez
15-01-2009, 17:16
18-200, bo i szeroko i długo i w ogóle porządnie:)
Astridonius
15-01-2009, 18:43
hehe... Dzięki Darko było by mi bardzo miło :) właśnie zamówiłem sobie D90 z 18-105 vr z małymi bajerkami typu filtr uv itp. ale to spotkanko to bardzo doby pomysł :) powiedz gdzie będzie i kiedy :). Jestem początkujący w dziedzinie fotografii , jedyne moje osiągnięcia do tej porty to około 20.000 zdjęc kompaktami więc szału nie ma aczkolwiek lekcje odrobiłełem jak mniemam i coś tam się dowiedziałem ( 4 miesiące studiowania forum swoje robi:P).
Pozdrawiam ;)
Astridonius
15-01-2009, 18:45
dodając jeszcze zamówiłem D90 lampkę Metz`a, będzie jutro więc od jutra zaczynam szkolenie ... ;) haha...
Pozdrawiam fotomaniaków xD
ale to spotkanko to bardzo doby pomysł :) powiedz gdzie będzie i kiedy
niedziela godz 10 przy kosciele Dlugie Ogrody
Zobacz grupa Neptun ->Spotkania, plenery
Wykasowałem bo coś namieszałem :)
Masertiger
03-11-2009, 15:10
spoko luzik strzel sobie kielona i będzie dobrze
Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to może się nie odzywaj
cinspire
08-02-2010, 17:38
lubie slodycze ....a nie chodzi mi o jedzenie slodkosci przy kawie...zreszta to nie tylko zwyczaj kobiet.mowie o tym ze nachodzi mnie uczucie glodu ale takie ktore jestem w stanie zaspokoic czyms slodkim i co wtedy?
Wtedy to nawet Nikon nie da rady. Jest mało słodki i zdecydowanie za twardy do chrupania :P
Ale napisz do serwisu na ul. Postępu, na pewno znajda jakieś rozwiązanie. Słyną ponoć z profesjonalnych zdolności ;)
jackrabbit
08-02-2010, 17:40
lubie slodycze ....a nie chodzi mi o jedzenie slodkosci przy kawie...zreszta to nie tylko zwyczaj kobiet.mowie o tym ze nachodzi mnie uczucie glodu ale takie ktore jestem w stanie zaspokoic czyms slodkim i co wtedy?
mam to samo, wp***am wafelki na kilogramy, chyba trzeba z tym zyc :mrgreen:
Mam takie pytanie o zmianę przysłony .
Czy przy zmianie np z F3.5 na F5.6 przy obiektywie 18-55 muszę dodatkowo zwiększyć zoom ? czy wystarczy przy minimalnej przysłonie 18mm zmienić przysłonę i fotki powinny się robić bezproblemowo ? . Bo mam taki problem że jak zmienię przysłoną przy minimalnej ogniskowej 18mm F3.5 na F4 i dalej to wywala mi błąd Ponownie wciśnij spust migawki . Wolę dokładnie wypytać zanim wyślę aparat na serwis albo go sprzedam .
Może zapytam prościej :D czy zwiększając przysłonę muszę też zwiększyć zoom ? czy każda przysłona powinna działać bez jakiegokolwiek błędu ? . Tak wiem że głupie pytanie ale już joba dostaję od tego błędu .
Czy masz jakieś trudniejsze pytania?
A co te są za łatwe dla ciebie ?
Dla mnie są zbyt trudne, więc poprosiłem o pomoc teściową,która kompletnie się nie zna na fotografii.
Powiedziała, że łatwizna i bez słowa odeszła do kuchni.
Marcin Borkowski
18-08-2010, 23:46
czy zwiększając przysłonę muszę też zwiększyć zoom ?
nie
czy każda przysłona powinna działać bez jakiegokolwiek błędu ?
tak
ps. Sabvel zamiast pisać te durnoty pomógł być chłopakowi a nie się z niego śmiejesz
Wielkie dzięki Marcin o to mi chodziło a nie debilne dogryzanie .
2. Zaznajom się z FAQ forum oraz wątkiem "Najczęściej zadawane pytania" w tym dziale - być może tam już się znajduje odpowiedź na twoje pytanie.
3. Koniecznie przeczytaj instrukcję obsługi sprzętu - większość problemów ze sprzętem wynika ze zwykłej nieznajomości jego obsługi. (istnieje możliwość pobrania instrukcji obsługi ze strony Nikona po wcześniejszym zarejestrowaniu się).
4. Upewnij się czy jasno, treściwie i precyzyjnie sformułowałeś temat wątku. Tytuły w stylu "pomocy!", "pilne!", "potrzebna pomoc" etc. do takich nie należą. Krótko i treściwie podaj problem oraz to czego (jakiego sprzętu, tematyki etc.) ten problem dotyczy.
5. Formułując swoje pytanie staraj się opisać swój problem treściwie i klarownie, stosując przy tym ogólnie przyjęte zasady interpunkcji i gramatyki języka polskiego. Długie zdania bez znaków przystankowych i do tego najeżone błędami ortograficznymi są ciężkie do zrozumienia.
6. Upewnij się czy używasz odpowiednich terminów i nazw (np. nazw funkcji, zawartości menu oraz części danego urządzenia itd. ) - znajdziesz je w instrukcji obsługi.
Stosując się do tych kilku prostych zasad, szybciej uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie oraz unikniesz nieporozumień związanych ze złym jego sformułowaniem.
Pozdrawiam!
Cześć wszystkim.
Jestem całkowicie nowy, kilka dni temu kupiłem d5100 i pojawił się pewien kłopot.
Dodam że nie jestem (chyba) ciemny w temacie. Kilka lat zabawy z powershot'em A610 potem z d70, zabawa z nimi nie sprawiała mi problemu a przy d5100 nagły zonk.
Oświećcie mnie, tak, żebym sam przeraził się własną głupotą. Jak ustawić manualny balans bieli. Ustawiam WB na PRE i co potem? w canonie i d70 robiłem próbne zdjęcie, poprzez które zmieniał balans, a tutaj mam z tym jakiś problem. Doczytałem się również, że jest mozliwość kopiowanie WB z zapisanego zdjęcia. W jaki sposób?
darsza, zajelo mi to 30sek. Nie czytalem nigdy instrukcji, balans zmieniam na kompie. Len jestes chyba. Poczytaj instrukcje, bedzie z kozyscia na przyszlosc.
Miga PRE ... cykasz fotę na białą kartę w oświetleniu w którym będziesz focił. Na wyświetlaczu miga "Good" - balans bieli ustawiony, możesz cykać foty w danych warunkach oświetleniowych .... Wyświetla się NO GOOD .... ustawiasz od nowa. Uwaga : cyknięcie foty na biała kartę nie powoduje utraty klatki "filmu".
Nie ustawisz w pomieszczeniu z czerwonym oświetleniem lub tam gdzie znaczna część ścian pomalowana jest na kolor czerwony /to tak z doświadczenia/.
Miga PRE ... cykasz fotę na białą kartę w oświetleniu w którym będziesz focił. Na wyświetlaczu miga "Good" - balans bieli ustawiony, możesz cykać foty w danych warunkach oświetleniowych .... Wyświetla się NO GOOD .... ustawiasz od nowa. Uwaga : cyknięcie foty na biała kartę nie powoduje utraty klatki "filmu".
Nie ustawisz w pomieszczeniu z czerwonym oświetleniem lub tam gdzie znaczna część ścian pomalowana jest na kolor czerwony /to tak z doświadczenia/.
dzięki nikolay - Sądziłem że tak to ma działać, ale bawiąc się, późnym wieczorem w łóżku (BĘDĄC W TRAKCIE CZYTANIA INSTRUKCJI) pojawiał się komunikat, że ekspozycja ma za mało światła i zastanawiałem się czy w tym tkwi problem.
gdybym znalazł to w instrukcji nie zadawałbym takich pytań tutaj. Trochę jest też tak, że chciałem sprawdzić na ile ma się do czynienia z "dzieciakami" na tym forum - bez obrazy.
Jeżeli ktoś jest takim mistrzem że ogarnia to w 30 sekund to <brawo>, myślę że majac dobre swiatło ogarnąłbym to i w 15s, ale bez licytacji, zadałem pytanie, nie czekałem na prześmiewczą odpowiedź. Mi to tam rybka, ale juz troche tego forum poczytałem i takie kwiatki pojawiają sie tutaj co chwila. Człowiek prosi o odpowiedź, a zostaje zmieszany z błotem, weźcie coś z tym zróbcie, bo forum chyba temu ma służyć, żeby odpowiadać na pytania i pomagać sobie nawzajem, ok, rozumiem czasem pytania są kretyńskie, ale zawsze można na nie po prostu nie odpowiadać, niżeli podwyższać sobie własną samoocenę w 4ścianach.
POzdro
darsza, jutro napiszesz ze aparat nie robi zdjec, i co ola boga z tym zrobic.
Pojutrze dodasz ze co prawda aparat wyswietlal komunikat ze nalezy wlozyc karte, ale ty wolales zapytac na forum nie wyjasniajac do konca o co chodzi.
To fajne forum, ogrom wspanialych ludzi od ktorych nauczylem sie wiele. Czytam codziennie. Ale z szacunku dla innych nie zadawalem pytan nie wyjasniajac do konca problemu. Robi tak wiekszosc. Wiec napisz kolejnym razem ze lezysz w lozku, jest ciemno, nie chce ci sie swiatla zapalic zeby sprawdzic czy komunikat wyswietlony przez aparat jest wlasciwy. Bedzie duzo prosciej udzielic ci rady. Wtedy napisalbym tylko ,,zapal swiatlo,, i czytaj ze zrozumieniem komunikaty. Tak czy siak milo cie tu widziec, Wesolych Swiat i wspanialej zabawy ci zycze nowym, fajnym aparatem. Rob zdjatka i pokazuj co sfociles. Pzdr.
wasilewk
08-04-2012, 11:53
...Jeżeli ktoś jest takim mistrzem że ogarnia to w 30 sekund to <brawo>, myślę że majac dobre swiatło ogarnąłbym to i w 15s, ale bez licytacji, zadałem pytanie, nie czekałem na prześmiewczą odpowiedź. Mi to tam rybka, ale juz troche tego forum poczytałem i takie kwiatki pojawiają sie tutaj co chwila. Człowiek prosi o odpowiedź, a zostaje zmieszany z błotem, weźcie coś z tym zróbcie, bo forum chyba temu ma służyć, żeby odpowiadać na pytania i pomagać sobie nawzajem, ok, rozumiem czasem pytania są kretyńskie, ale zawsze można na nie po prostu nie odpowiadać, niżeli podwyższać sobie własną samoocenę w 4ścianach.
POzdro
No ok. A co powiesz ludziom, którzy fotografują kilkadziesiąt lat, mają swoje studia, zarabiają kasę i znają się doskonale na swojej pracy klik (http://www.maciejrepecki.pl/blog/?p=1405) ? Pytaja o nowe rodzaje oświetleń i trendy w fotografii... ... a tu przychodzi taki, co nie chce mu sie czytać instrukcji (nie mówiąc o google'u) i pyta 'jak ustawić automatycznie balans bieli?' ? Trochę pokory !
RobertMiernik
08-04-2012, 12:44
No ok. A co powiesz ludziom, którzy fotografują kilkadziesiąt lat, mają swoje studia, zarabiają kasę i znają się doskonale na swojej pracy klik (http://www.maciejrepecki.pl/blog/?p=1405) ? Pytaja o nowe rodzaje oświetleń i trendy w fotografii... ... a tu przychodzi taki, co nie chce mu sie czytać instrukcji (nie mówiąc o google'u) i pyta 'jak ustawić automatycznie balans bieli?' ? Trochę pokory !
Należy się przysłowiowe 'palnięcie naleśnikiem' za tego linka...
mało zawału nie dostałem jak Marika ze zdjęcia do mnie zamrugała! Trzeba ostrzegać przed takimi rzeczami, tu starsi ludzie są!
;>
Nie rozumiem Twojego pytania. W informacji o forum nie ma adnotacji dotyczącej stażu osób, które proszą o odpowiedź.
Gdyby coś takiego było, na pewno bym tutaj nie zaczynał pisać, mimo że focę od kilkunastu lat, raczej dla przyjemności, to jednak parę razy ktoś docenił moje prace. Choć nie to jest dla mnie najważniejsze. Kończąc temat i życząc wszystkim Wesołych Świąt, cieszy mnie to, że po moim jednym poście grono eksperckie już wie kim jestem i co reprezentuje swoją osobą:) in real life nawet mój przyjaciel ma z tym problem:D.
Sprawa dotyczyła nowych rozwiązań w aparacie d5100, do których nie byłem przyzwyczajony, odpowiedź dostałem, bardzo dziękuję
Poza tym myślę że i takie osoby, o których nadmieniłeś na samym początku też zadawały pytania, nazwijmy je zbyt infantylnymi, ale nie dla wszystkich przecież. Wkurza mnie podejście w tym kraju, że jak o coś zapytasz to możesz się liczyć w większości przypadków na wyśmianie, ale w sumie tak jest wszędzie, potem człowiek się boi odezwać.
i Wesołych, raz jeszcze.:cool:
P.S. Przepraszam, ale nie mogę sobie darować twoich słów na temat mojej "pokokory", po pierwsze odpuść sobie nazywając mnie "takim", czuje się w ten sposób trochę obrażony. Nie jestem Taki jeden, tylko Darek, to że forum czyni Cię anonimowym, nie znaczy że możesz obrażać innych. A co do Twoich rad na temat czytania instrukcji i google'a, to bardzo dziękuję, na pewno skorzystam w przyszłości, a Tobie, jeżeli angażujesz się w wątek polecam czytać temat od początku do końca, wtedy wiedziałbyś, że instrukcje miałem w ręku zadając konkretne pytanie, idąc krok dalej gdybyś i ty czytał instrukcje, wiedziałbyś że w d5100 na temat balansu bieli jest tylko informacja o tym gdzie znajduje sie w menu taka opcja.
przepraszam za spamowanie, ale denerwują mnie odpowiedzi żywcem wyrwane z onetu.
drogi darku, posiadanie aparatu nie czyni cie wyjatkowym. A forum nie jest miejscem wzajemnej adoracji. Masz problem, to zapytaj, kazdy chetnie pomoze. A jak masz lenia, pomocy nie oczekuj. Nikt za ciebie czytal ze zrozumieniem komunikatow wyswietlanych na monitorze aparatu nie bedzie. Pytaj o fotografie, o sprzet, lampy duperele itp. Nie oczekuj ze ty bedziesz lezal w lozku jak sam piszesz, a inni beda biegac po menu aparatow i szukac rozwiazan dla twoich nierozwiazywalnych ze wzgledu na lenistwo problemow. Dzieki za zyczenia i rowniez najlepszego w te Wielkanocne Swieta dla Ciebie oraz wszystkich.
Pzdr.
Motorniczy
08-04-2012, 19:48
Jedna i sluszna rada - badz smialy i za wszelka cene realizuj kadry, kore masz w glowie. Jesli nie bedziesz w centrum uwagi to zadne zdjecia Ci nie wyjda - zostaniesz w tyle w przenosni i doslownie. Wzbudzaj zaufanie i badz kulturalny, taktowny ect... ale pamiataj, napieraj i nie wstydz sie niczego. Powodzenia
nonnatus
08-04-2012, 20:45
Poczytaj instrukcje, bedzie z kozyscia na przyszlosc.
a ja Tobie polecam słownik ortograficzny:)
nonnatus
08-04-2012, 20:56
P.S. Przepraszam, ale nie mogę sobie darować twoich słów na temat mojej "pokokory", po pierwsze odpuść sobie nazywając mnie "takim", czuje się w ten sposób trochę obrażony. Nie jestem Taki jeden, tylko Darek, to że forum czyni Cię anonimowym, nie znaczy że możesz obrażać innych. A co do Twoich rad na temat czytania instrukcji i google'a, to bardzo dziękuję, na pewno skorzystam w przyszłości, a Tobie, jeżeli angażujesz się w wątek polecam czytać temat od początku do końca, wtedy wiedziałbyś, że instrukcje miałem w ręku zadając konkretne pytanie, idąc krok dalej gdybyś i ty czytał instrukcje, wiedziałbyś że w d5100 na temat balansu bieli jest tylko informacja o tym gdzie znajduje sie w menu taka opcja.
przepraszam za spamowanie, ale denerwują mnie odpowiedzi żywcem wyrwane z onetu.
weś se na wstrzymanie. jesli ktoś tu kogoś obraża, to Ty.
co, jak - nawołanie do ogarnięcia się nieco - Ci ubliża?
na co dzień mam do czynienia z dzieciakami i nie chce im się doopy ruszyć by cokolwiek sprawdzić, nic od siebie, więc zadają pytania - głupie pytania i jeszcze się podpierają obiegową, jeszcze głupszą opinią - że głupich pytań nie ma. otóż są. znam ich bardzo wiele. kiedyś, żeby uzyskać cokolwiek od kogokolwiek trzeba było albo zapłacić, albo cierpliwie się przyglądać jego pracy, parę razy dostać po uszach i zaczerwienić się przez swoją niewiedzę. to właśnie miał na myślu kolega pisząc o "pokorze". daję głowę, że Cię to delikatne sprowadzenie do parteru nawet na milimietr nie zawstydziło. więc daruj sobie te nerwy i zamiast się tu udzielać idź na spacer. weź swoje D5100 i rób zdjęcia.
porównywanie forumowiczów do pyskaczy powoduje, że to Ty odbrażasz.
pozdrawiam rozgorączkowanych.
Nie ma co sie licytowac. Czytam forum i nie pytam, bo sie boje, ze moje pytanie, na ktore moze i jest gdzies odpowiedz zostanie wlasnie podobnie potraktowane.
Bywa, w moim przypadku tez tak , ze nie bardzo "jarze" z czym mam problem, potrzebuje linkow do doczytania. Jestem laikiem a nie leniem, naprawde bywa, ze cos dla Was na sekunde myslenia, zajmuje mi sporo czasu do zrozumienia i nie dlatego, ze jestem calkiem tepa, ale dopiero rozgryzam temat i potrzebuje odpowiedzi, ze np. ISO jest ostania wartoscia, ktora podnosze.
Ot zdanie zamiast niepotrzebnej pyskowki.
Milego wieczoru :)
RobertMiernik
08-04-2012, 22:04
Rita: bywa tak i zawsze można zadać pytanie, ale jeśli je zadajesz postaraj się chwilę i opisz je najdokładniej jak pozwala na to Twoja aktualna wiedza, wtedy rzeczywiście odpowiedź zajmie sekundę. Ale jest różnica między zadam pytanie, bo "myślałem/łam o tym tydzień i dalej nie wiem" a zadam pytanie nie opisując całości, żeby sprawdzić jakie przemózgi tutaj siedzą, jak nie zgadną to się przynajmniej będzie z czego pośmiać...
Jeśli pytający ma odrobinę szacunku do tych, którzy poświęcają bezinteresownie swój czas na pomoc innym, to nie zostanie 'zjechany', ale wszystko zależy od podejścia.
Pisalam tak ogolnie raczej, bo pytalam nawet :) i odpowiedz dostalam. Pytalam bardzo glupio, nawet nie wiedzialam co potrzebuje :) Zgadzam sie z Toba generalnie, chcialam tylko powiedziec, ze bywa roznie.
wasilewk
08-04-2012, 22:28
Ja, czując się wywołany do tablicy, poproszę: Szanujmy się nawzajem !
Ja, czując się wywołany do tablicy, poproszę: Szanujmy się nawzajem !
Mam nadzieje, ze nie przeze mnie, Nie patrze raczej na nicki, bo Was nie znam, choc teraz widze, ze Ty jestes moim calkiem bliskim sasiadem, a z psem trenuje pod samym Grojcem w Goscienczycach :)
rita, .... iso ,, ... jest ostatnia wartoscia ... ,, ? Nie prawda. To jeden z parametrow ekspozycji. Regulujesz wedle potrzeby.
Poguglaj o tym.
...Oświećcie mnie, tak, żebym sam przeraził się własną głupotą. Jak ustawić manualny balans bieli. Ustawiam WB na PRE i co potem? w canonie i d70 robiłem próbne zdjęcie, poprzez które zmieniał balans, a tutaj mam z tym jakiś problem. Doczytałem się również, że jest mozliwość kopiowanie WB z zapisanego zdjęcia. W jaki sposób?
Mylisz manualny balans bieli z pre. Manualnie ustawiasz wartość balansu w stopniach Kelwina. Skala od 2500 do 10000K. Natomiast pre to jak już zostało powiedziane ustawienie balansu na białą kartę. Aparat wykonuje zdjęcie białej karty, ustala bw i już. To wszystko masz oczywiście napisane w instrukcji. Co do kopiowania z zapisanego zdjęcia to nie pomogę - nie wiem, nie używam, ale pewnie też jest opisane w instrukcji.
A więc tak: Menu/Fotografia/Balans bieli -> tu masz wzorce(robisz je poprzez zrobienie zdjęcia szarej karty[uprzednio]), które ustalasz po wybraniu odpowiedniej opcji ( u mnie na d7000 jest to guzik "oddalenia"(lupka z -)). I ten PRE jest definiowany właśnie przez ustalony tu balans bieli. Nie wiem jak w d5100, ale w D7000 można jeszcze bez wchodzenia w menu wybierać spośród zdefiniowanych wczesniej balansów przez przcisk WB i przekręcanie pokrętłem dodatkowym po ustawieniu balansu na PRE (skacze pomiędzy zdefiniowanymi numerkami).
A więc tak: Menu/Fotografia/Balans bieli -> tu masz wzorce(robisz je poprzez zrobienie zdjęcia szarej karty[uprzednio]), które ustalasz po wybraniu odpowiedniej opcji ( u mnie na d7000 jest to guzik "oddalenia"(lupka z -)). I ten PRE jest definiowany właśnie przez ustalony tu balans bieli. Nie wiem jak w d5100, ale w D7000 można jeszcze bez wchodzenia w menu wybierać spośród zdefiniowanych wczesniej balansów przez przcisk WB i przekręcanie pokrętłem dodatkowym po ustawieniu balansu na PRE (skacze pomiędzy zdefiniowanymi numerkami).
Bardzo dziękuję, po d70 byłem przyzwyczajony do oddzielnego przycisku.
Pozdrawiam:)
Mam pytanie może głupie, ale jako uczący się amator daję sobie prawo do niewiedzy
Czy jest możliwość rozpoznania obiektywu po oznaczeniach z jaką matrycą będzie współpracował FX czy DX?
Chcę zakupić aparat z pełną klatką i zdaję sobie sprawę że obiektywy DX będą bezużyteczne. Jednak pojawia się pytanie czy wszystkie.
Np mam stałkę 50mm 1,4 i zastanawiam się czy ten obiektyw można spiąć z body o pełnej klatce.
Będę wdzięczny za wskazanie linek na forum gdzie mogę o tym przeczytać (szukałem, ale ....) oraz wszelkie info w tej sprawie
A moze jest jakieś zestawienie które pokazuje jakie obiektywy do jakiego aparatu można podpiąć
Ja wiem że to kombinowanie, ale.....
Np mam stałkę 50mm 1,4 i zastanawiam się czy ten obiektyw można spiąć z body o pełnej klatce.
Ale ten jest pod pełną klatkę
wasilewk
25-09-2012, 20:42
Mam pytanie może głupie, ale jako uczący się amator daję sobie prawo do niewiedzy
Czy jest możliwość rozpoznania obiektywu po oznaczeniach z jaką matrycą będzie współpracował FX czy DX?
Chcę zakupić aparat z pełną klatką i zdaję sobie sprawę że obiektywy DX będą bezużyteczne. Jednak pojawia się pytanie czy wszystkie.
Będę wdzięczny za wskazanie linek na forum gdzie mogę o tym przeczytać (szukałem, ale ....) oraz wszelkie info w tej sprawie
A moze jest jakieś zestawienie które pokazuje jakie obiektywy do jakiego aparatu można podpiąć
Ja wiem że to kombinowanie, ale.....
1. Aparaty FX Nikona mogą pracować na DX. Obiektywy tylko pod DX mają to napisane na oznaczeniu.
2. Weź na logikę ( z wyjątkiem N14-24 ): jeśli obiektyw zaczyna się od 18mm - to wiadomo, że do pełnej klatki nie jest. Natomiast szukaj szkieł, które zaczynają się od 28mm (lub 24mm) - te na bank są pod FX (pewnie wyjątki ktoś znajdzie).
Ale ten jest pod pełną klatkę
No właśnie nie wiedziałem jak to rozpoznać, a kupując to szkiełko powiedziałem jaki mam aparat i czego oczekuję i dostałem to com chciał, bez zastanawiania się nad matrycą.
Niemniej poniżej dostałem po części odpowiedź na to co mnie męczyło.
1. Aparaty FX Nikona mogą pracować na DX. Obiektywy tylko pod DX mają to napisane na oznaczeniu.
2. Weź na logikę ( z wyjątkiem N14-24 ): jeśli obiektyw zaczyna się od 18mm - to wiadomo, że do pełnej klatki nie jest. Natomiast szukaj szkieł, które zaczynają się od 28mm (lub 24mm) - te na bank są pod FX (pewnie wyjątki ktoś znajdzie).
Ale jeszcze Was pomęczę.
A co z obiektywami nie będącymi stałkami
Mam też szkło 18x200 i bardzo je lubię, a w zasadzie winiętkę jaka pojawia się na przy długim zoomie
Czy takie wynalazki pójdą z pełną klatą
wasilewk piszesz że od 18mm będzie ok i rzeczywiście trudno z tym się nie zgodzić (właśnie na logikę) pozostaje jednak pytanie czy 18x200 zadziała (wiadomo że wartości zoomu się zmienią)
18-200 jest pod DX także na FF będzie albo spora winieta (nie wiem do ilu mm) albo będziesz używał w trybie DX
wasilewk
25-09-2012, 21:05
wasilewk piszesz że od 18mm będzie ok i rzeczywiście trudno z tym się nie zgodzić (właśnie na logikę) pozostaje jednak pytanie czy 18x200 zadziała (wiadomo że wartości zoomu się zmienią)
Z tą winietą na FX to różnie bywa: czasami nawet szkło dedykowane do pełnej klatki potrafi mieć winietę na szerokim kącie. Poza tym niektóre obiektywy na pełnej dziurze nieco prześwietlają a po przymknieciu już nie (nie myślę tu o pracy z lampą) - np. N24-70/2.8
Taka mała winieta jest do skasowania w aparacie - przynajmniej D700 ma taką możliwość. Ja natomiast próbowałem 'wytresować' Sigmę 10-20 do D700 i niestety, lepiej było ją sprzedać.
Pzdr.
Witam
Akumulator w moim D7000 pokazuje zużycie "4" , aktualizacja oprogramowania do wersji
A 1.02
B 1.03
L 1.002, niczego nie zmienia....
Jakieś pomysły?
Miałem wcześniej D200 które miało z 7 lat i akumulator pokazywał "0 = NEW"
Sam sobie odpowiem : Po doszczętnym rozładowaniu akumulatora i naładowaniu do pełna, wskazanie wróciło do NEW. Już po sprawie.
fantasywings
01-10-2012, 21:35
Witam wszystkich jestem nowym forumowiczem. jeśli można zasięgnąć rad to proszę o info jak ustawić lub zapisać ustawienia w aparacie. W fotografii nocnej wykonuję panoramy z kilku pionowych kadrów zatem mam problem w ich łączeniu gdyż ustawienia i jakość niemalże za każdym razem są inne. dzięki za pomoc
fantasywings
01-10-2012, 21:53
korzystam tylko z M
Hmm, dając tryb M, aparat np na statyw i wprowadzając (strzelam) np Iso 500 , czas 10 sekund i przysłona F8, to każde jedno zdjęcie powinno mieć takie same naświetlenie , oraz inne parametry. No i balans bieli tez ustaw z automatycznego na jakiś predefiniowany.
fantasywings
01-10-2012, 22:30
podam przykład 2 zdjęć które zamierzam połączyć(http://i47.tinypic.com/21d06ll.jpg). Ps mi nie jest obcy więc żaden problem lecz jest to czasochłonne. Nałożyć na siebie częścią wspólną i dać gradient lub wymazać gumką lecz są inne odcienie a parametry w sprzęcie takie same, gdzie jest błąd? Szukałem tego tematu tutaj lecz nic nie znalazłem. Te zdjęcia się różnią a powinny być 'co najmniej' zbliżonej tonacji. Jak w takim wypadku łączyć zdjęcia gdy ustawienia są takie same? dodam że nie za każdym razem są takie problemy, czasem idealnie się zgrają zdjęcia i łączenie nie wymaga dużo czasu.
Nie abrdzo rozumiem jak chcesz je połaczyć... Na zdjęcie po lewej chcesz od góry nałożyć prawe zdjęcie ? Czy chcesz je połączyć tak jak są teraz?
fantasywings
01-10-2012, 22:40
tak na zdjęcie po lewej nałożyć prawe. Ustawienia dokładnie tak jak falko29 pisałeś wyżej. Nic muszę kombinować dalej.
Powiem Ci tak, widać jak byk, ze na lewym foto nad horyzontem jest jaśniej niż na 2 foto, toteż się nie dziw, że na Lewym foto masz inną "jasnosć", niz na prawym. Bo przeciez, lewe zdjecie jest jasne ze względu na to, że horyzont jest jasny, a 2 foto jest skierowane prosto w ciemne niebo.
No dla mnie to jest absurdalnie logiczne, nie wiem jak to inaczej zinterpretować.
Mając parametry zdjęcia w trybie M zrób foto w pokoju np, prosto przed siebie , a potem to samo, ale wyżej (kadr nad kadrem) i będziesz miał górne foto dużo jasniejsze, bo przecież złapie wiecej światła od żyrandola pod sufitem :P
fantasywings
01-10-2012, 23:00
Reasumując; nie jest możliwe połączenie tych zdjęć zatem jakie ustawienia są potrzebne do robienia panoram nocą?
Obiektyw o szerokim kącie, i potem wycinasz trochę z góry, trochę z dołu i masz zdjęcie "wąskie, a długie" :) to tak najprościej :)
fantasywings
01-10-2012, 23:09
rzecz jasna :D rybie oko najlepsze, gorzej jak się ma 105 vr - problem z łączeniem itp jednak jest to wykonalne tylko jaka najlepsza droga ku temu
Rybie oko spowoduje zniekształcenia kadru, raczej szkło typu 10-20mm, to bardzo szeroki kąt.
fantasywings
01-10-2012, 23:27
dzięki za pomoc, pozdrawiam
paweln0101
10-10-2012, 17:04
Witam.
zakupiłem dzisiaj d7000 + sigma 20mm. aparat włącza się bez obiektywu, z obiektywem już nie. Nie mam zupełnie pomysłu na to. Wie ktoś o co może chodzić? Prosze o pomoc.
wasilewk
10-10-2012, 17:47
A spróbuj na chwilę podłączyć obiektyw Nikkor (pożycz lub idź do sklepu) - czy będzie to samo ?
Desperados
11-10-2012, 10:52
Zakupiłeś aparat z obiektywem i nie sprawdziłęś czy działa ?
Jesteś z częstochowy to idz do MM lub FJ w Tesco i zobacz czy z innymi obiektywami dzieje się tak samo.
paweln0101
11-10-2012, 11:10
body i obiektyw zakupiłem osobno, przez internet.
wracając do tematu, podpinałem wczoraj obiektyw nikkora pod swoje body (działało), podpinałem inną sigme (również cacy), moją sigme podpinałem pod starsze body (działa), a z moim body, moja sigma - nie -.-' troche zgłupiałem. Ale gdzieś w internecie wyczytałem że może trzeba wysłać obiektyw na jakaś aktualizacje. Co o tym sądzicie?
body i obiektyw zakupiłem osobno, przez internet.
wracając do tematu, podpinałem wczoraj obiektyw nikkora pod swoje body (działało), podpinałem inną sigme (również cacy), moją sigme podpinałem pod starsze body (działa), a z moim body, moja sigma - nie -.-' troche zgłupiałem. Ale gdzieś w internecie wyczytałem że może trzeba wysłać obiektyw na jakaś aktualizacje. Co o tym sądzicie?
Z tego wniosek, że sigma 20 jest chyba kaput. Jeżeli to nowy obiektyw - realizuj gwarancję. Jak używany - odstąpienie do umowy kupna. Proponuję jescze sigmę 20 sprawdzić z innym korpusem.
Poproś kogoś z twojej miejsowości o wspólne przetestowanie tej sigmy.
Odezwij się do mnie to ci pomogę pozdrawiam
paweln0101
22-10-2012, 17:47
dzięki za rady i chęć pomocy.
nie odzywałem się ponieważ odesłałem obiektyw (to była używka), zakupiłem nową sztuke, dzisiaj doszła i problem sam się rozwiązał. bynajmniej działa.
mam jeszcze jedno pytanie.
zauważyłem problem.
mam ustawiony jednopunktowy pomiar autofocusa, ustawiam ostrość na dany punkt (przy włączeniu live view) po zrobieniu zdjęcia, ostrość jest tam gdzie powinna być. Ale gdy to samo robie patrząc przez wizjer, ostrość jest ustawiona dalej za obiekt. ma ktoś jakiś pomysł na to??
nikon d 7000 + sigma 20mm 1.8
Wydaje mi się, że ten problem jest opisany w jednym z wątków o D7000. Spróbuj poszukać.
Nikon D7000 ma z tego co pamiętam z tym problem. W LV ostrzy dobrze, a przez wizjer są problemy.
wpisz w wyszukiwarkę na forum sformułowanie: "d7000 problem ostrość"
darkmajin
25-10-2012, 09:26
a ja bym stawiał na sigme.. mikroregulacja i cykaj dalej