Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zestaw ślubny - D610 - prośba o pomoc

Rodzyn90
10-07-2014, 09:29
Witam serdecznie,
Jestem na etapie kompletowania zestawu do ślubów, wesel i plenerów.
Obecnie posiadam D70s + Kit 17-70.

Chciałbym złożyć zestaw, który pozwoli mi nie martwić się o sprzet (o jego niezawodność) podczas robienia zdjęć. Mam do wydania ok. 20 000 zł ;)

Zastanawiam się, czy jest sens wpleść w ten zestaw swojego leciwego D70s czy zostawić go dla siostry, żeby złapała bakcyla na robienie zdjęć.

W gre wchodzą w takim razie:

ZESTAW 1:
2x Nikon D610
Tamron 24-70mm f/2.8 ze stabilizacją
Nikkor 50mm f/1.8
Nikon SB-910
4x SanDisk Extreme Pro 32GB
plecak + LR + Winda 8 + bateria

Ten zestaw zapewniłby mi komfort tego, że jakość byłaby super z dwóch aparatów jak na FF, nie musiałbym przekładać szkieł a w razie gdyby jedno body padło miałbym awaryjne takie samo, albo jakby tamron padł to 50mm od biedy docykam do końca oraz 2x slot karty w każdym z body, wiec nie ma opcji żeby stracić zdjęcia.

ZESTAW 2:
Nikon d610
Nikon D70s mój stary jako awaryjny
Tamron 24-70mm f/2.8 ze stab.
(!) Tamron 70-200mm f/2.8 ze stab.
Nikkor 50mm f/1.8
Nikon SB-910
2x SanDisk Extreme Pro 32GB
plecak + LR + Winda 8 + bateria

Tutaj plusem byłoby posiadanie zooma, super portretówki w plener i 50mm w razie gdyby 24-70 padł. Minusami byłaby konieczność przekładania obiektywów, a domyślam się że szkoda żeby kurz atakował sprzet i nie ma pewnie na to czasu podczas szCZelania.
-----------
Pytanie do was czy lepiej mieć dwa body z zestawu pierwszego i ślub oraz wesele otrzaskać 24-70 a plenery i szczegóły na weselu nikkorem 50mm, bez zmiany obiektywów oraz z bezpieczeństwem w postaci 2xSD Slot.

Czy bawić się w przekładanki z jednym body FX a drugim starym DX podpinając do niego w razie awarii obiektywy od FX?

Drugi zestaw wydaje się gorszą opcją, gdyż mogę z biegiem czasu kupić 70-200mm 2.8 prędzej jak drugie body jak sprzęt zacznie zarabiać.

Co o tym myślicie?
Z góry dziękuję za każdą radę.

MstrG
10-07-2014, 09:45
Rodzyn, starasz się o dofinansowanie? W jakiej kwocie musisz się zmieścić?
D70s + 18-70mm robiłeś już na weselach?

Rodzyn90
10-07-2014, 09:54
D70s robiłem fotoreportaże z koncertów, spotkań i wyjazdów szkolnych w czasach liceum - w reportażu mam doświadczenie na sprzęcie jaki miałem do dyspozycji.

MstrG
10-07-2014, 10:13
D70s robiłem fotoreportaże z koncertów, spotkań i wyjazdów szkolnych w czasach liceum - w reportażu mam doświadczenie na sprzęcie jaki miałem do dyspozycji.

Pytam o doświadczenie w reportażach, bo po kilku zleceniach sam byś doszedł do tego co jest potrzebne Tobie, a nie komuś innemu.
Na forum jest wiele tematów o zestawie do reportażu, polecam te ostatnie:
Zestaw do ślubniaków - co najlepiej? (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=242681)
Pomoc w wyborze zestawu ślubnego: Dx vs Fx (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=225827)

Rodzyn90
10-07-2014, 10:28
Z moimi doświadczeniami wiem ze 24-70 2.8 to będzie podstawa reportażu w takich okolicznościach jak ślub/wesele.
Zestaw pierwszy jest lepszym wyborem ze względu na drugie body.
Nie cykałem stałkami i waham się czy wziać praktyczną 50mm f/1.8, którą dużo osób poleca i sprawdziłaby się idealnie jako zapasowy obiektyw czy ładować się w 85mm f/1.8 która lepiej sprawdzi się w portretach ale nie wiem czy na impreze w razie gdyby były problemy z 24-70 nie będzie za wąsko. Chociaż robiąc foty dwoma body fajniej byłoby mieć na jednym 24-70 a na drugim 85, tylko czy nie jest to mniej praktyczne w razie awarii?

nimnull
10-07-2014, 10:29
Jak dla mnie zestaw nr jeden z małą modyfikacją, zamiast 50 brałbym N85 1.8 G.
Pozdrawiam Mirek

Rodzyn90
10-07-2014, 11:21
Jak dla mnie zestaw nr jeden z małą modyfikacją, zamiast 50 brałbym N85 1.8 G.
Pozdrawiam Mirek

Dzięki za rozwianie wątpliwości :)
Zestaw skompletowany. W pierwszej kolejności jak wszystko wypali i wpadnie jakiś grosz będę się rozglądał za oświetleniem mobilnym na plener. Czy możecie coś doradzić przy wyborze czym się kierować?

pawulon
10-07-2014, 11:50
ZESTAW 3:
Nikon d610
Nikon D70s mój stary jako awaryjny
Tamron 24-70mm f/2.8 ze stab. ale lepiej używany nikkor 24-70
Nikkor 35/1.8 DX
Nikkor 85mm f/1.8
Nikon SB-910

Rodzyn90
10-07-2014, 11:59
Niestety, najlepiej żeby sprzęty były nowe - potrzebuje na nie faktury i będę chciał kupić sprzęt zaraz po decyzji w sprawie dofinansowania a nie czekać aż jakiś komis wystawi interesujące mnie szkło.

35mm 1.8 DX do D70s to bardzo ciekawe rozwiązanie - na d70s będzie działać jak 50tka na FX a do tego będzie jeszcze 85mm dla D610. Jakbym dołożył do można by się zmieścić z tamronem 70-200 2.8 ze stabilizacją.

EDIT:
Pawulon, widzę w opisie, że masz D600 i D700 - fotografujesz śluby tymi sprzętami?

pawulon
10-07-2014, 12:19
ja miałęm na myśli 35/1.8 DX do FX :P

Tamrona 70-200 do ślubów to bym sobie darował lepiej mieć stałki.

D700 do reporterki
D600 sesje zdjeciowe i reklama

Maciek N
10-07-2014, 12:39
Pytam o doświadczenie w reportażach, bo po kilku zleceniach sam byś doszedł do tego co jest potrzebne Tobie, a nie komuś innemu.

Mądrze napisane. Każdy ma inną wizję zdjęć i w zawiasku z tym inne potrzeby. Jeśli nie znasz swoich potrzeb to kup D610 z jednym podstawowym obiektywem i z czasem będziesz wiedział w którą stronę Cię coś ogranicza.
To jest praktyczniejsze działanie niż kupowanie na wyrost czegoś co Ci się nie przyda.

Fraglesso
10-07-2014, 13:09
2xD610, do tego Nikkor 35/1.8DX, Nikkor 85/1.8G i chociaż jedna lampa SB-910. Do tego coś szerokiego - Sigma 20/1.8 i rządzisz ;).

Na jednym body na stałe N35, a na drugim zamiennie 20 i 85.

Maciek N
10-07-2014, 13:44
A ja dla odmiany zaproponuję zamiast drugiego D610 3 lampy SB-910, monopod, softboks, parasolki, wyzwalacze radiowe, filtry połówkowe.
Może zrobisz mniej zdjęć ale mogąc stworzyć własne warunki oświetleniowe poradzisz sobie na najbardziej ponurej sali i w każdych niesprzyjających warunkach. Na sesji plenerowej umiejętne wykorzystanie lamp to rzadko spotykane efekty które pozwolą Ci się wyróżnić spośród ogromnej masy fotografów.

Piszę to trochę przekornie chociaż w rzeczywistości takie mam podejście do tematu ślubnego. Cały czas namawiam na własną wizję zdjęć i co za tym idzie kompletowanie sprzętu pod własne potrzeby.

Rodzyn90
10-07-2014, 14:16
Nikkor 35/1.8DX,

Bardzo mi się podoba perspektywa 35 1.8, jak oglądam zdjęcia wykonane aparatami FF czy to Canona czy Nikona i po latach spędzonych na kitowym obiektywie wiem, że chciałbym w zestawie mieć też stałkę 28 albo 35 bo perspektywa ujęta szerokoogniskowych obiektywach (nie fisheye) jest fenomenalna do reportażu, tylko wersja DX chyba nie nadaje się do pełnej klatki - czy macie doświadczenie jakieś z obiektywami DX na body FX?

Też się trochę dziwie jak czytam fora że ludzie polecają w większości 50mm, ale na APS-C co w przeliczeniu na FF daje ponad ok. 80mm, to się nie dziwie że wtedy nie polecają 85mm skoro mają ogniskową grubo ponad 100mm.

Oświetlenie będzie tym w co będę ładował fundusze zaraz po starcie, bo wiem, że to podstawa przy najlepszych plenerach.

EDIT:
Poczytałem w internecie i do moich zastosowań 35mm f/1.8 DX na body FX sprawdzi się idealnie :D
Więc chyba dołożę i do zestawu z dwoma D610 wezme 24-70mm f/2.8, 35mm f/1.8G DX i 85mm f/1.8 i będę w pełni szczęśliwy :)

elvis185
10-07-2014, 14:49
W zeszłą sobotę rozpoczołem sezon ślubny pierwszy raz D610. Wcześniej miałem inne body.

35mm 1,8DX w większości przypadków sprawdził się świetnie. Przygotowania, ślub, zabawa. Dopłenieniem była 85mm. Czasem 50mm.

Zabrakło mi tylko czegoś szerszego typu 17mm czy 20mm. Pomyśl o tym

nimnull
10-07-2014, 14:50
Masz też wersję 35 na FF, jeżeli fundusze cię puszczą.

adrianek32
10-07-2014, 14:51
Uwa by sie przydalo, moze Tokina 16-28?

Rodzyn90
10-07-2014, 14:59
W zeszłą sobotę rozpoczołem sezon ślubny pierwszy raz D610. Wcześniej miałem inne body.
35mm 1,8DX w większości przypadków sprawdził się świetnie. Przygotowania, ślub, zabawa. Dopłenieniem była 85mm. Czasem 50mm.
Zabrakło mi tylko czegoś szerszego typu 17mm czy 20mm. Pomyśl o tym

Tylko stałkami cykasz? Ze swojego doświadczenia wiem, że mały zoom jest bardzo często przydatny, aby móc swobodnie obrazek wykadrować w tłumie. Ale też jestem zdania że 35mm+85mm>50mm :D

"Uwa by sie przydalo, moze Tokina 16-28?"
Nie Tokina... i światło 2.8 - wole szeroki kąt jako jasny stałoogniskowy obiektyw

Rodzyn90
10-07-2014, 15:42
elvis185 - gdzie można zobaczyć Twoje zdjęcia w tym setupie? D610 + 35 + 85?

adrianek32
10-07-2014, 16:20
Tylko stałkami cykasz? Ze swojego doświadczenia wiem, że mały zoom jest bardzo często przydatny, aby móc swobodnie obrazek wykadrować w tłumie. Ale też jestem zdania że 35mm+85mm>50mm :D

"Uwa by sie przydalo, moze Tokina 16-28?"
Nie Tokina... i światło 2.8 - wole szeroki kąt jako jasny stałoogniskowy obiektyw

tylko jasniejsze staloogniskowe... wybor nia za duzy :) samyang 14mm - manualny, sigmy 20-24 raczej sa kiepskie, drogi nikkor 24 1.4G, ew 28mm nikkora ale to juz za szeroko nie jest ;]

adrianek32
10-07-2014, 16:55
zreszta samyang ma tez swiatlo 2,8 a Sigm 20-24 nowych raczej nie kupisz

Glowa
10-07-2014, 19:34
Moim zdaniem dwa korpusy FF na początek nie są Ci potrzebne. Tzn. nie mogę wywnioskować, czy masz doświadczenie w reportażu ślubnym czy nie.
Bo jeśli nie, to może lepiej skupić się na pracy na jednym korpusie. A jako zapas coś z DX. D610+N24-70+SB-910 na początek wystarczy. Plus jakaś stałka, np. 50 1.8G.

Rodzyn90
10-07-2014, 20:08
Pewnie DX byłby wystarczający, np. jakieś D300s - ale nie o to mi chodzi w fotografii. Wychodzę z założenia, że chce iść do przodu.
Od 12 lat mam do czynienia z fotografią, kiedy za pierwsze poważne pieniądze jakie otrzymałem za złamanie stopy na deskorolce zakupiłem "5mpix" nówkę cyfrówke mediona, później używanego, lepszego 5mpix samsunga i za pierwsze zarobione pieniądze przez okres wakacyjny w pierwszej klasie liceum przeskok na nówkę 6mpix Nikona D70s która służy mi do dzisiaj od 6 lat.
Teraz aby przejść na obrazek i formę która pozwoli mi się dalej rozwijać i cieszyć oko będzie wybór FF i jasnych szkieł.
Tym bardziej, nie ukrywam że chce na zdjęciach zacząć "trzepać mamone", ale nie za wszelką cenę - tylko z pełnym zadowoleniem klientów.
Więc wolę zacząć zbierać zestaw marzeń niż później się martwić o przejście w etap na którym mogę się znaleźć już teraz.

adrianek32
10-07-2014, 20:49
ale kolega wyzej napisal ze DX jako zapas a nie 2xDX, FX+DX to dobry pomysl a wracajac do tematu, "Uwa by sie przydalo, moze Tokina 16-28?"

to jakie szklo chcesz jasne, staloogniskowe i szerokie? bo ja takiego nie kojarze chyba ze mowa o sigmach 20 lub 24 ale 24mm bedziesz mial tamrona, wielu uzywa pod FX nikkora 14-24 f/2.8 ale to bardzo duzy wydatek a niezlym pomyslem jest chwalona przez niektorych tokina...

Rodzyn90
10-07-2014, 21:15
adrianek32 - obejrzałem Twoją galerię zdjęć i nie potrzebuję takich szerokich obiektywów jakich Ty używasz.
Do reportaży 35mm będzie idealne aby zbytnio nie załamywać obrazu - tak aby klienci nie marudzili np. że przy krawędzi kadru ciocia Kunegunda ma wielki bebech ;)

2 sloty na karty pamięci w korpusie to na pewno bardzo przydatna sprawa, aby nie przejmować się utratą zdjęć w razie awarii - tym się kierowałem również między Canonem 6D a Nikonem D610. Wolałbym przyznam szczerze, posiadać 2 takie samo jakościowo body jeżeli jest taka możliwość. Gdybym chciał FF+APS-C to bym wybrał 5dmk3 + 7D.

adrianek32
10-07-2014, 21:26
spoko rozumiem :) tylko wspomniales o staloogniskowym jasnym uwa :) to kup procz tamrona stalki ktores z 28-35-50-85mm i gra gitara :)

kurczeblade
10-07-2014, 21:35
Uwa mnie bardzo brakuje, dziś przy plenerze ślubnym czułem brak bardzo szerokiego kąta, plener odbył się w kamieńcu ząbkowickim gdzie był obszerny zamek, i przydałoby się zrobić coś bardzo szerokiego w tle zamkiem, chociaż z drugiej strony ten zamek jest remoncie, i rusztowania były z przodu umieszczone. Także szwędaliśmy się po zakamarkach. Ale szeroki, mz. to podstawa w zestawie ślubnym, mnie tego bardzo brakuje i nie mówie tu o 35 lub 28 ...

Hamarama
10-07-2014, 21:41
W zupełności wystarczający jest Samyang 14. Braku AF nie odczuwa się, aż tak bardzo, a jest mały i lekki. A to duuży plus. Przynajmniej dla mnie. Niestety miałem kiedyś i sprzedałem i ożeniłem się z krową N14-24.

djhonda
10-07-2014, 22:07
Troche z innej beczki. Ja mam swiadomosc ze sprzet zdjec nie robi, tylko czlowiek i ze ludzie iphonami robia lepsze zdjecia niz ja kiedykolwiek zrobie czymkoliwiek itd itp ale slub to jest sytuacja ktora sie zdarza tylko pare razy w zyciu ;-) i jakby oplacony fotograf pojawil sie na moim z samjangiem i tamronem to bym nie byl zachwycony. Polecam Ci jednak nikkory, nie musisz od razu kupowac 4. Zostaw sobie to DX'owe body i obiektyw(y) a w budzecie 20k pln powinienes sie zmiescic z d610 + nikkory 35mm 1.8g +85mm 1.8g +70-200 2.8, czy nie? Nie znam cen w PL teraz ale w usa taki zestaw to jakies 5300usd z jakas lekka doplata sie wyrobisz?

adrianek32
10-07-2014, 22:11
Troche z innej beczki. Ja mam swiadomosc ze sprzet zdjec nie robi, tylko czlowiek i ze ludzie iphonami robia lepsze zdjecia niz ja kiedykolwiek zrobie czymkoliwiek itd itp ale slub to jest sytuacja ktora sie zdarza tylko pare razy w zyciu ;-) i jakby oplacony fotograf pojawil sie na moim z samjangiem i tamronem to bym nie byl zachwycony. Polecam Ci jednak nikkory, nie musisz od razu kupowac 4. Zostaw sobie to DX'owe body i obiektyw(y) a w budzecie 20k pln powinienes sie zmiescic z d610 + nikkory 35mm 1.8g +85mm 1.8g +70-200 2.8, czy nie? Nie znam cen w PL teraz ale w usa taki zestaw to jakies 5300usd z jakas lekka doplata sie wyrobisz?

wiekszosc ludzi nie ma pojecia o sprzecie jakbym to bylo priorytetem to nikt by nie kupowal innych szkiel do nikona tylko nikkory

TomaSzSz
10-07-2014, 22:34
Co kraj to obyczaj mi 24-70 w ogóle pod ślub nie podchodzi.

4x SanDisk Extreme Pro 32GB ? WTF ? Serio potrzebne Ci tak drogie i szybkie karty ? Mam jedną i chętnie bym sprzedał korzystam z innych a ta się kurzy.

nimnull
10-07-2014, 22:36

Dla mnie raczej efekt sie liczy, nie sprzęt.
Nie warto pisać takich bzdur.
Pozdrawiam

Wysyłane z mojego GT-N8000 za pomocą Tapatalk 2

Hamarama
10-07-2014, 22:50
jakby oplacony fotograf pojawil sie na moim z samjangiem i tamronem to bym nie byl zachwycony.

Nie wiem jakie masz doświadczenie fotograficzne ale z mojego wynika, że samyang bez AF potrafi być celniejszy niż Nikkor z AF :D

Ślub jest dosyć przewidywalny. Ja dochodzę do tego etapu, że zdecydowanie zaczynam minimalizować ilość, a przede wszystkim wielkość sprzętu. Zestaw 14-24, 24-70 i 70-200 to koszmar na ślubie.

Mi bardzo dobrze pracuje się 35 i 85. Mam zawsze też przy sobie 50 i 14-24 ale wolałbym SY 14 i pewnie go odkupię za jakiś czas.

Duży problem pojawia się wówczas, gdy chce się złapać wszystko, co się dookoła dzieje. Przy takim nastawieniu to najlepiej 24-70, dużo kart i masa czasu na obróbkę.

kurczeblade
10-07-2014, 23:18
A co wynika z tego ze dla Ciebie sie coś liczy?

a co wynika dla Ciebie powiedzenie które często się sprawdza i przekłada na rzeczywistość :
"sprzętu kupa, a fotograf dupa" ?

Nie opowiadaj głupot, że Samyangiem i takim Tamronem 24-70 dobrych zdjęć nie można zrobić. Bo dawno takie bzdury nie słyszałem :)

nimnull
10-07-2014, 23:41
A co wynika z tego ze dla Ciebie sie coś liczy?

Na raczej, liczy się efekt - zdjęcie.
Nie ważne czy tamron, sigma, tokina...
Szkoda dyskutować i zaśmiecać wątek.

Wysyłane z mojego GT-N8000 za pomocą Tapatalk 2

djhonda
10-07-2014, 23:48
a co wynika dla Ciebie powiedzenie które często się sprawdza i przekłada na rzeczywistość :
"sprzętu kupa, a fotograf dupa" ?

Nie opowiadaj głupot, że Samyangiem i takim Tamronem 24-70 dobrych zdjęć nie można zrobić. Bo dawno takie bzdury nie słyszałem :)

Słuchaj, przeczytaj mój post na spokojnie jeszcze raz i mi powiedz gdzie ja napisałem ze tamronem czy czymkolwiek innym nie da sie zrobić dobrych zdjec.

I tak wiem, liczy sie efekt końcowy, sprzęt sie nie liczy, napisałem to w drugim zdaniu.
Jakby autor napisał ze ma 8 tys budżetu to nie byłoby rozmowy ale ma 20 i wydaje mi sie ze moze sie zmieścić z nikkorami.

Rodzyn90
10-07-2014, 23:52
jakby oplacony fotograf pojawil sie na moim z samjangiem i tamronem to bym nie byl zachwycony. Polecam Ci jednak nikkory

Pragnę się tylko do tego odnieść, że wystarczy obejrzeć porównania tamronów i sigm z Canonami L i Nikkorami w ogniskowych 24-70 i 70-200 o świetle 2.8 i będzie wszystko jasne, że to nie są złe szkła porównując je do C i N, a dopłacać na początku do znaczka jest moim zdaniem trochę przesadą.
Co innego gdyby to były obiektywy o F/3.5 lub więcej to wtedy może miałoby to znaczenie, ale wspomniane wcześniej modele to są wymiatacze.
Działa to na zasadzie jak to, że po co przepłacać za ajfona jak jest s5 ;)

Karty takie duże bo chciałbym również móc na nie nagrywać krótkie filmiki - np. podziękowania dla rodziców. A jakość karty jest podstawą żeby nie mieć później nieprzyjemności z utratą danych.

Dziękuję za wszystkie rady :)

p.s. kurczeblade - kto Ci wykonał stronę www? Bardzo fajna strona.

kurczeblade
11-07-2014, 09:56
Słuchaj, przeczytaj mój post na spokojnie jeszcze raz i mi powiedz gdzie ja napisałem ze tamronem czy czymkolwiek innym nie da sie zrobić dobrych zdjec.

I tak wiem, liczy sie efekt końcowy, sprzęt sie nie liczy, napisałem to w drugim zdaniu.
Jakby autor napisał ze ma 8 tys budżetu to nie byłoby rozmowy ale ma 20 i wydaje mi sie ze moze sie zmieścić z nikkorami.

Przepraszam Cie :) na szybko przeleciałem temat, w tym masz racje, sam w nikkory wolałbym zainwestować z takim budżetem, a w body w drugiej kolejności. Pewnie d70 bym zostawił na zapas, dokupił D600/610 i dwa dobre obiektywy np. 35 1.4 o 85 1.4 po czasie zarabianiu na zleceniach można odłożyć sobie na drugie body zamiast D70. - szkła zawszę zostają, body z czasem się zmienia.

@Rodzyn90 robiona na wordpresie, szablon w ostateczności kosztował 50$ - do tego musisz wykupić serwer i domene, wszystko możesz z łatwością samodzielnie zainstalować i konfigurować, a możliwości szablonu- portfolio i bloga to bardzo długa lista, co najważniejsze łatwo go rozbudować, i każdy laik po krótkiej zabawie i grzebaniu nie powinien mieć problemów z wgrywaniem treści - ja potrzebowałem takiej strony, na którą będę sobie samodzielnie wrzucał treści, tutaj jest idealnie. Tylko brakuje mi czasu na umieszczenie treści. Tutaj zerknij sobie, pierwszy lepszy przykład strony na tym szablonie: http://mi-tu.com . Jak będziesz chciał coś pokombinować z tym to napisz prw. chętni pomogę :)

elvis185
11-07-2014, 10:51

Tak, w tej chwili tylko stałkami. Jedyne czego mi zabrakło to czegoś szerokiego dla urozmaicenia kadrów. Dlatego jest to nr. 1 na mojej liście zakupów w tym miesiącu.

Moim zdaniem zoom 24-70 też się dobrze sprawdzi w tej tematyce. Ale nie do tego - "aby móc swobodnie obrazek wykadrować w tłumie" - tylko zamiast tych wszystkich stałek. W tym przypadku chciałbym mieć jeszcze 85mm.

Niestety nie mogę Ci udostępnić galerii zrobionej tym zestawem, ponieważ a: nie było jeszcze oficjalnej premiery, b: jest jeszcze w postprodukcji:)

w umowie ślubnej też masz takie byki? :)

W umowie ślubnej mam rozpoczełem:)

fotomarek_k
13-07-2014, 12:25
No to na temat- podpowiadam założycielowi wątku:
- zostaw sobie D70 z tym kitem jako zapas i dokup np. D610,
- obiektywy- mogą być te tamrony ale zadbaj żebyś miał i tele- na pokrycie tak od 24 do 200.
- ze stałek to do 50 mm dołóż jeszcze zenitara 16 mm, jakbyś chciał bardziej efektowe foto czy UWA masz po sprostowaniu,
- na 100 % 2x lampę błyskową polecam- stara szkoła jestem i nie wyobrażam sobie robienia tylko na zastanym- bo raczej trudno liczyć na wbudowaną "jakbyco".

ps. Aha, te lampy to nie muszą być jakieś b. mocne i akurat SB910- pamiętaj, że masz do dyspozycji regulowane ISO i lampy niech doświetlają głównie ;)

Fraglesso
13-07-2014, 13:58
Panowie, ale wciąż trwa dyskusja nie na temat. Ja również po paru latach fotografowania zastanawiam się co zmodernizować w sprzęcie... ostatnio pytałem Na co zmienić nikkora 20-35/2.8 (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=249761) i ostatecznie po dyskusji w wątki u rozmowach z kilkoma fotografami (np. Fatman i Deep) N20-35/2.8 zostaje, a dokupiłem nowego N35/1.8G (DX) i zbieram na N180/2.8.

Ja mam ten komfort, że fotogtafuje wraz z żoną, żona robi foty D600 z T24-70/2.8 VC (bardzo zacne to szkło), a ja mam D700 i do tego:

N20-35/2.8 (bo szeroko i dośc uniwersalnie),

N35/1.8 (bo jasno, przesadnie ostro, fajna plastyka, tanio, lekko),

N50/1.8 (bo mam, szkoda sprzedać, trzeba też mieć zapas, ostatecznie za taką taniochę zacne szkło i umiejętnie wykorzystany ma nawet fajny obrazek),

N85/1.8D (bo to zacne szkło do portretu, jasne, ostre)

i zbieram na N180/2.8 (bo jasne tele, relatywnie małe i lekkie, ostre, z pięknym rozmyciem, świetnie nadaje się do "wyławiania" spontanicznych zachowań PM i gości, w plenerze można się nieźle pobawić)

Moim zdaniem dobrą opcją jest mieć dwa body:
2xD600/610 do tego na jednym N35/1.8G (DX), a na drugim zamiennie coś szerszego i N85/1.8D /G

1xD600/610 z N35/1.8G (DX) i do tego np. D7100 z S10-20 (może jakaś manualna stałka np. Samyang 14mm) i zamiennie coś dłuższego - chociaż 50/1.8D oraz do portretów na plener N85/1.8D

Praca na stałkach na dwóch body jest zarąbista, no chyba że focisz z drugą osobą ;).

Moim zdaniem pracując na dwóch body nie warto brać do obu grip, bo jest wygodniej, ale ciężar zbędnego sprzętu potrafi wykończyć. Jeden grip to nadto, zawsze możesz zmieniać body na to z gripem do zestawu którym właśnie fotografujesz.

Dodatkowo warto pomyśleć o pobocznych akcesoriach. Ja mam np. 4x16GB SD do D600 i piąta karta na stałe w body zapisuje JPG jako kopia, nie masz ryzyka, że po padzie dużej karty tracisz foty z połowy imprezy no i masz kopię JPG na drugiej karcie, która uratuje Ci dupę w razie czego. W D700 mam 7x4GB CF, jako że aparat nie ma zlotu na drugą kartę, to w razie padu tracisz 1/7 materiału. Po za tym ja mam zawsze laptopa na imprezie i zgrywam materiał na dysk wolnymi chwilami, ale nie kasuję z kart ;).

Do tego warto zabezpieczyć się w zasilanie dodatkowe aparatu i 2 komplety aku do każdej z lamp - może się nie przyda, ale lepiej mieć i niepotrzebować jak nie mieć i potrzebować.

:]

MstrG
13-07-2014, 15:54
Chodzi o to, że portfolia ludzi określających się jako fotografowie ślubni nie zawierają już nawet zdjęć dobrych, czasem same knoty. Nie dość, że wybrane z paru lat partactwa. Są wyjątki, bardzo nieliczne. Myślę, że mój ojciec znacznie lepiej potrafi uchwycić decydujący moment niż niejeden osobnik chcący nazywać się fotografem.

Ale w kraju bezrobocie i ludzie chwytają się czego mogą, czy mają talent czy nie, tylko dlaczego za państwowe pieniądze?
Życzę autorowi oczywiście powodzenia, nie jestem żadną konkurencją, jedynie zamiast 1500 na pokrycie cudzych zobowiązań finansowych decyduję się na dopłatę do sprzętu dla siebie i dobrą whisky dla Taty za świetne zdjęcia :-) Takie samo rozwiązanie proponuję znajomym, gdyż w 9/10 przypadków małolata z kompaktem zrobi lepsze zdjęcia niż "fotograf ślubny", to mają być pamiątki, a nie aHtyzm :-)

Ja ponowię swoją prośbę z innego wątku, abyś podesłał link do tego portfolio, o którym wspominasz:

[...]Napisał do mnie ktoś, kto ma 2xD800, 24-80 i 70-200. Zdjęcia, jakie zamieszcza w Internecie zrobiłby każdy głupi najtańszą komórką. Za swoje "usługi" chce 1400 zł. Z grzeczności nie odpisałem temu człowiekowi co myślę. [...]

nikoniarz
14-07-2014, 20:35
Fotografia to fajne hobby. Robienie pod klienta przez wiele lat odbiera satysfakcje z fotografii.

Racja. I niestety nie tylko fotografii się to tyczy...

Śprotek
14-07-2014, 22:35
Ja ponowię swoją prośbę z innego wątku, abyś podesłał link do tego portfolio, o którym wspominasz:

Ustosunkowałem się do Twojej prośby, czytaj uważnie. Aaaa, mod czyścił widzę. Powtarzać się nie będę.