PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw wybrać?

lipcowo
09-07-2014, 23:33
Półtorej roku temu dostałam w prezencie Nikona D3100, dokupiłam Heliosa żeby się pobawić i spróbować coś nim porobić ale niesamowicie trudno jest złapać ostrość, a zdjęcia kitem już mnie nie zadowalają. Mam wrażenie, że niezależnie od obiektywu, kolory są strasznie mdłe i blade, w większości ratuję zdjęcia przerabiając RAWy ale generalnie nie wychodzi mi to zawsze tak jak było w mojej wizji. I teraz moje pytanie - co powinnam zrobić? Czy to kwestia obiektywu i lepiej gdybym kupiła 35mm i sprzedała kit i heliosa? A może lepiej sprzedać to wszystko i kupić inne body? Tylko kwestia tego - jakie? Dodam jeszcze, że chciałabym coś na w miarę studencką kieszeń, także im taniej tym lepiej. Chcę fotografować przede wszystkim ludzi.

czto
10-07-2014, 00:12
Trzydziestka piątka, to na pewno świetny pomysł.

puciek
10-07-2014, 07:07
Jak sprzedasz Heliosa, to nie odczujesz straty, jak sprzedaż kit, to będzie Ci brakować szerokiego konta i uniwersalnego zooma. Na Twoim miejscu (jeżeli brak Ci kolorów) ustawiłbym profil w puszce na VIVID - podbija on kolory na jpgach, a potem zakupiłbym 35mm ale jako dodatek, a nie szkło podstawowe, lub ewentualnie szukałbym używanego tamrona 17-50 z wbudowanym silnikiem.

sl011
10-07-2014, 07:51
Jesli problemem są blade kolory, na studencką kieszeń polecam popracowanie nad balansem bieli, ustawieniami aparatu i techniką robienia zdjęć - koszt ok 0zł.
Zamieść jakieś zdjęcie, to może razem dojdziemy w czym problem. Obiektyw to mało prawdopodobna przyczyna.

Dho'ine
10-07-2014, 12:49
Ja również za kolegą powtórzę że jak kolory blade i mdłe do w 90% wina braku lub złej obróbki. Ale akurat nad tym można zapanować.

2pompony
10-07-2014, 14:36
Po pierwsze pokaż jakieś zdjęcia - tak ze trzy, cztery - żebyśmy zobaczyli czego brakuje. Bo opowiadanie jest często bardzo nieścisłe.

Po drugie, nie wierz, że w każdej sytuacji pomoże profil taki czy inny... Owszem, profile coś tam robią z kolorami czy kontrastami, ale nie są remedium na wszystkie sytuacje, a przede wszystkim nie są dostosowane do każdej sytuacji jaką masz przed obiektywem. Weź też do głowy, że często tzw. niemrawe lub wyprane kolory to tak naprawdę nie brak koloru jako takiego, a kontrastu, lub lichy histogram (czyli powiedzmy przewaga tonów średnich przy braku skrajnych na przykład). Chcę przez to powiedzieć, że jeśli chcesz mieć dobre, wyraziste, porządne technicznie zdjęcia, to nie uciekniesz przed obróbką - i to obojętne, czy się z tym teraz zgadzasz, czy nie.

lipcowo
10-07-2014, 18:44
Dziękuję za rady. Hm, może to faktycznie kwestia złej obróbki, bardzo często mając jakaś serię zdjęć chcę je utrzymać w jednym klimacie ale trudno mi to zrobić. Nie jestem zadowolona z praktycznie każdego zdjęcia, które zrobię i może faktycznie to coś nie tak z ustawieniami, niemniej jednak staram się douczać w tym temacie. No i chyba faktycznie kupię ten 35mm, a Heliosa sprzedam, zawsze dedykowany obiektyw lepszy niż męczenie się z tymi staruszkami.

https://www.flickr.com/photos/werdhandi/ tu mój flickr, dwie ostatnie serie (z wiatrówką i z dziewczyną z różowymi włosami) są robione Heliosem i robione w formacie nef a nie jpg.

2pompony
10-07-2014, 19:01
Jeśli zdjęcia pokazują się po 3 w rzędzie - to popatrz na dziewczynę z wiatrówką - na 3 pierwsze w drugim rzędzie: są trzy ujęcia z tego samego kąta (1. pion, dziewczyna siedzi, plan pełny; 2. poziom, zbliżenie; 3 pion, trochę szerzej). Otóż masz 3 niemal identycznie zdjęcia i wszystkie trzy się dość znacznie różnią od siebie. Na pierwszym twarz jest wręcz ciemna, na drugim średnia, na trzecim najjaśniejsza - a przecież widać, że warunki się tak drastycznie nie zmieniły...

Mówisz, ze robisz je w RAWach - to czemu za każdym razem inaczej je wywołujesz? Cała frajda z wywoływania RAWów polega m.in. na tym, że dopieszcza się pod względem jasności, kontrastu, kolorów jedno zdjęcie, a potem, jeśli na trzech innych warunki się nei zmieniły, po prostu kopiujesz parametry i masz wywołaną całą serię. Czyli skupiając się na jednym ujęciu masz od razu wywołane parę następnych. Co jeszcze lepsze, jak po jakimś czasie zmieni Ci się gust, lub zobaczysz, że można lapiej - znowu poprawisz jedno, a te trzy inne poprawisz też natychmiast.

GonzoG
10-07-2014, 19:20
Ja na przykładnie tych zdjęć, to widzę tylko 2 rzeczy:
1. wyżej wspomniane - problemy z poprawną ekspozycją
2. Poważne problemy z balansem bieli - niemal każde zdjęcie ma inny.

Glowa
10-07-2014, 19:26
O nowym obiektywie zawsze można pomyśleć. Na pewno łatwiej będzie ustawić ostrość w trybie AF niż manualnie. Zgadzam się z kolegami, że niektóre zdjęcia są niepoprawnie naświetlone. I pewnie balans bieli do poprawki. Teraz może pogoda nie zachęca do siedzeniem przy komputerze i obrabiania RAWów, ale jesienią możesz nad tym popracować. Nowy obiektyw różnicy zdecydowanej w kolorach nie zrobi.

lipcowo
10-07-2014, 21:29
Dzięki, każda uwaga jest dla mnie cenna i motywuje, żeby dowiedzieć się więcej i więcej ćwiczyć. Dzięki. :)

d90
11-07-2014, 16:59
Zobacz co to jest pomiar punktowy i co to jest blenda.
To nic nie kosztuje w zasadzie ...