Zobacz pełną wersję : D5300 - przestawianie czasu otwarcia przesłony
Serdecznie witam po raz pierwszy. Niedawno kupiłem sobie D5300 (wcześniej Fuji HS20 EXR) i odkryłem wkurzający mnie problem. Na manualu aparat zmienia samoczynnie czas otwarcia przesłony. Ustawiam F11 i czas np. 1/13 . Po zrobieniu zdjęcia czas przełącza się na np. 1/50. Czy ktoś spotkał się z takim zachowaniem tego modelu ? Jak to opanować ?
puszosław
09-07-2014, 09:28
Czas otwarcia migawki, Przysłona to f11. Co do problemu to nie wiem, ale przypuszczam, że coś w ustawieniach jest nie tak.
edit:
Na pewno masz pokrętło ustawione na M?
a nie masz wlaczonego autobracketingu? Aparat wtedy robi serie zdjec z roznym poziomem naswietlenia - a osiaga to wlasnie poprzez zmiane czasu otwarcia migawki.
puszosław
09-07-2014, 12:42
Jeśli coś grzebałeś albo masz ustawione jak pisze kolega lukpep i nie wiesz jak to wyłączyć to zawsze możesz spróbować zrobić reset do ustawień fabrycznych ustawić kółko na M i spróbować jeszcze raz :)
Puszosław - oczywiście . Wsparcie też doradziło reset i pomogło. Czy to był autobracketing ? Aparat dość przypadkowo wybierał czasy - np. 1/13 i 1/400 przy tym samym kadrze ale nie wiem. Przede mną sporo nauki obsługi tego urządzenia :)