Zobacz pełną wersję : Obiektyw do detali w architekturze
krzysiek17-18
08-07-2014, 21:23
witam
chciałbym zakupić obiektyw do architektury
może być manualny
zależy mi na bdb jakości
format DX
co polecacie
biorę pod uwagę też obiektywy w pełni manualne które da się założyć bez żadnej przejsciówki z soczewką
nie musi być to obiektyw o długiej ogniskowej gdyż mam
taira 300
tair 135 w trakcie zakupu
Jaki zakres ogniskowych Ciebie interesuje ??
krzysiek17-18
08-07-2014, 21:41
od 20 mm w górę
2pompony
09-07-2014, 00:12
Na DX od 20 w górę to wąsko, a nawet bardzo wąsko, jeśli chcesz robić poważnie architekturę - chyba, że masz na myśli shifta.
adrianek32
09-07-2014, 01:12
dziwne preferencje 20mm i wiecej do architektury pod DX
Borat1979
09-07-2014, 01:23
od 20 mm w górę
Na DX? To nie ma sensu.
adrianek32
09-07-2014, 01:28
na FX 20mm moze byc malo a co dopiero na DX... chyba autor cos "namieszal"
krzysiek17-18
10-07-2014, 23:14
chyba za dużo mędrców jest którzy udzielają odpowiedzi takiej samej jak poprzednia osoba
poczekam może temat się rozwinie i przez następne 4-5 stron będę czytał ze to za to jednak za wąski obiektyw
a na shifta nie wydam 3 tys pln
ktoś może polecić jakiś obiektyw a nie mędrkować bo pisząc post liczyłem bardziej na pomoc niż filozofie
nikoniarz
10-07-2014, 23:16
A ile chcesz przeznaczyć kasy na szkło?
sokolnik
10-07-2014, 23:28
Do architektury polecam 35 1.8 ewentualnie 28 1.8 :-)
A ja gupi kupiłem 10-24 :/
Autorze, pokaz swoje zdjęcia architektury
nikoniarz
10-07-2014, 23:48
Ja nie rozumiem po co namawiać kogoś do kupienia szerszego szkła skoro sprecyzował jakie go interesuje? No po co? Przecież to jego fotki, jakiekolwiek by nie były. Jeśli do krajobrazów chciałbym kupić minimum 70 mm to też byście wciskali szeroki kąt lub UWA? Ludzie, zrozumcie, że ktoś może mieć inne potrzeby. A tu w kółko to samo- ktoś nie ma sprecyzowanych kryteriów to źle, poda konkrety też źle... Gdzie tu jakakolwiek subiektywność w doradzaniu?
Gdzie tu jakakolwiek subiektywność w doradzaniu?
Wszędzie - właściwie w każdej wypowiedzi.
Obiektywnie to tak naprawdę można porównać ogniskowe - jedna dłuższa, druga krótsza itp....
Już wchodzenie w temat co jest bardziej przydatne to pole subiektywnych odczuć tworzonych na podstawie własnych doświadczeń.
Do autora - jeżeli jesteś pewny tej ogniskowej to może flektogon 20mm - można było wybrać ostry egzemplarz.
Jedynie nie wiem jak z mocowaniem nikonowskim - na pentaksie nie było problemów :)
a na shifta nie wydam 3 tys pln
Masz Arax/Arsat/Mir 35/2.8 z mocowaniem Nikona. Są modele z samym shiftem i również z tiltem. Tylko ogniskowa 35 na DX średnio się sprawdza. Mir, najstarsza wersja, ma kiepskie powłoki i pod słońce daje paskudny obrazek. Kupiłem kiedyś na Alledrogo za 500 zł.
nikoniarz
11-07-2014, 08:40
Gdzie tu jakakolwiek subiektywność w doradzaniu?
Wszędzie - właściwie w każdej wypowiedzi
Racja, moj blad. Mialem mysli obiektywizm wypowiedzi. A czemu napisalem o subiektywnosci to juz nie wiem. Przepraszam. W kazdym razie kolega pytal co wybrac powyzej 20 mm. Oczywiscie mozna zasugerowac subiektywnie ze to za malo, ale wypadalo by doradzic trzymajac sie pytania.
krzysiek17-18
11-07-2014, 18:01
to ze 20 mm to za mało zrozumiałem po pierwszej takiej odpowiedzi ale potem pojawiły sie jeszcze ze 4 sugerujac to samo nie wiem ludzie chyba siedzą cały dzien przed kompem zalogowani na forum i czekaja by tylko zdublować czyjąś wypowiedz
nie ejstem tumanem i jak ktos pisze ze to za mało podajac jakis przemawiajacy argument to zrozumiem a tu ludzie prubuja bardzo dobitnie mi to powiedziec jak bym był jakims debilem
nie wiem zapytam inaczej czy obiektyw którego ogniskowa zaczyna sie od 20 mm starczy do architektury oraz do fotografowania małych obiektów z blisniej odległosci
chodzi o jakies detale w budynkach
zapytam inaczej czy obiektyw którego ogniskowa zaczyna sie od 20 mm starczy do architektury oraz do fotografowania małych obiektów z blisniej odległosci
Nie :)
tzn. wyjaśnijmy co dla ciebie znaczy zdjęcia architektury? Bo jeśli masz na myśli szerokie kadry to musisz patrzeć na coś w zakresie 10-16mm z naciskiem na 10.
Małe obiekty - czyli? Chcesz robić makro? Bo jak tak to minimum 50mm.
wasilewk
11-07-2014, 18:29
Polecam Sigmę 10-20 HSM. Miałem do D80 i do dziś żałuję, że sprzedałem....
Pzdr.
2pompony
11-07-2014, 18:35
Przecież mówi, że mu chodzi o detale. Pod warunkiem, że znowu czegoś nei przekręcił, detal w architekturze ma swoje dość dokładnie określone znaczenie: klamka, poręcz, wykusz, podstawa pilastra, okno, fragment balustrady, głowica kolumny, latarnia, rzeźbiony zastrzał itp. Do tego nie będzie potrzebne żadne makro, tylko raczej jakieś tele, żeby po pierwsze nie musiał wchodzić na wysoką drabinę aby zobaczyć taki kapitel na przykłąd, po drugie, żeby miłą płytką GO wydobył detal z tła.
To moim zdaniem do detalu, bo do ogólnych planów im szerzej, tym lepiej, dokąd rektalinearnie (tzn. nie rybim okiem, bo do tego trzeba dorosnąć). Ja najpierw robiłem N12-24, teraz mam S8-16 i przy tej Sigmie w końcu mam oddech. W tej chwili jest to najszerszy rektalinearny obiektyw pod DX, przy okazji mający świetną opinię, poza tym, że niestety filtra się na to nei załozy od przodu.
Ale powiedzieć teraz cokolwiek strach, żeby broń boże nikogo nei urazić przecież...
michasacuer
11-07-2014, 18:40
Tokina 11-16. Jesli akceptujesz manuale to i używki tobie nie powinny byc straszne. Wyjdzie taniej ;) Pooglądaj sobie sample z różnych ogniskowych i sprecyzuj, o co ci konkretnie chodzi.
Poza tym zmień ton, bo styl twoich wypowiedzi jest strasznie nieprzyjemny. Nie jesteś tutaj nie wiadomo kim. Twoje posty odbieram jako zbyt pretensjonalne i atakujące użytkowników.
Pisane z telefonu :)
adrianek32
11-07-2014, 19:08
to ze 20 mm to za mało zrozumiałem po pierwszej takiej odpowiedzi ale potem pojawiły sie jeszcze ze 4 sugerujac to samo nie wiem ludzie chyba siedzą cały dzien przed kompem zalogowani na forum i czekaja by tylko zdublować czyjąś wypowiedz
nie ejstem tumanem i jak ktos pisze ze to za mało podajac jakis przemawiajacy argument to zrozumiem a tu ludzie prubuja bardzo dobitnie mi to powiedziec jak bym był jakims debilem
nie wiem zapytam inaczej czy obiektyw którego ogniskowa zaczyna sie od 20 mm starczy do architektury oraz do fotografowania małych obiektów z blisniej odległosci
to po cholere sie czlowieku pytasz i lecisz za chwile pretensjami, skoro jestes taki madry to kup to co wybrales albo powiedz a najlepiej wstaw jakies zdjecie ktore pokaze o jakie dokladnie zdjecia Ci chodzi, bo nie tylko ja postrzegam architekture jako szerokie kadry
krzysiek17-18
11-07-2014, 19:10
to wyjasnij mi czemu tylko ty je tak odbierasz nikt do tej pory nic nie pisał o tym bym kogos atakował bo nie mam zamiaru tego robic
każdu rozumie jak chce czytany teks
michasacuer
11-07-2014, 19:13
Bo nikt inny ci tego nie napisal, po prostu ;) nie wyraziles sie jasno. Dla zgromadzonych tutaj architektura to cos poniżej 20mm, tym bardziej dla aps-c a ty taki obiektyw sobie zażyczyłeś. I jest szczepa bo nikt nie rozumie, po co ci tak wąski obiektyw do takiej dziedziny fotografii. Jak zbliżenia to makro, Np tamron 90mm f2.8. Jak szerszy kat to sprawdz jeszcze samyanga 14mm, ale nie wiem jak jest na nim z filtrami.
Borat1979
11-07-2014, 19:14
Tak właściwie to żaden. Bo do tego jest potrzeby teleobiektyw a nie obiektyw o ogniskowej od 20 mm.
to wyjasnij mi czemu tylko ty je tak odbierasz nikt do tej pory nic nie pisał o tym bym kogos atakował bo nie mam zamiaru tego robic
Nie uważasz, że "pachnie" to trochę schizofrenią?
michasacuer
11-07-2014, 19:21
Malych obiektów z bliskiej odległości to raczej obiektyw macro :D Krzysiu musi popatrzeć na Internecie czego konkretnie chce albo chociaż przykładowe zdjęcie, bo ladu nigdy nie dojdziemy
krzysiek17-18
11-07-2014, 19:46
własnie w tym problem ze nie moge dac zadnego przykladu bo
jestem poza domem i nie mma dostepu do zdjec
proponuje zawiesic watek i poczekac jesli beda zainteresowani odkopiemy go za jakies 2 miasiaca jak bede w domu
co do poprzednich wypowiedzi odnosnie tele obiektywu
to mam taira 300 i do tej pory nie wiem czy mozna kupic lepszy obiektyw za 300 zł
mam tez soligora 600 ale cos mi sie nie podoba bo ma on mocowanie m42 i po przejsciówce z soczewka jakosc zdjec jakos mnie nie zadowala
bede szukał mocowania bo podobno ma wymienne
teraz jestem przed zakupem taira 135/2,8
opinie o nim sa bdb cena tez nie jest duza
ogulnnie to chciał bym pujsc w manualne obiektywy bo ich cena jest o wiele nizsza
nikoniarz
11-07-2014, 20:05
Myślę, że przykładową fotkę mógłbyś wyszperać w google, i nie trzeba by było czekać 2 miesiące aż zjedziesz na chatę ;)
ogulnnie to chciał bym pujsc w manualne obiektywy bo ich cena jest o wiele nizsza
A nie lepiej kupić słownik ?
nikoniarz
11-07-2014, 20:37
Słownik ma w domu. Za 2 miesiące wróci...
Przepraszam za OT, ale... czy jest szansa na bany dla osób, które piszą bez znaków interpunkcyjnych?
Przecież wpisy użytkownika krzysiek17-18 to obraza ojczystego języka :( Wiem, że można dodać użytkownika do ignorowanych, ale chyba nie o to chodzi. Coraz częściej pojawiają się wpisy, które jedynie wyglądają na napisane po polsku.
Bardzo bym prosił moderatorów o wypracowanie sensownego rozwiązania tego problemu.
krzysiek17-18
11-07-2014, 21:05
a jeśli nie urodziłem się w Polsce, to chyba polski nie jest moim ojczystym językiem zgadza się?
adrianek32
11-07-2014, 21:22
to przeczytaj od poczatku ze kilka osob pisalo o szklach 10-20, 11-16, 10-24...
a jeśli nie urodziłem się w Polsce, to chyba polski nie jest moim ojczystym językiem zgadza się?
Język ojczysty nie zależy od miejsca urodzenia. Zauważam u Ciebie nie tylko problem z językiem, ale i myśleniem.
Podtrzymuję prośbę do moderatorów.
nikoniarz
12-07-2014, 02:05
Nie ważne. To, że Twoim ojczystym językiem jest chiński nie oznacza, że możesz do woli sypać tu krzaczkami. To polskie forum.
krzysiek17-18
12-07-2014, 12:25
glowa proponuje ci nie obrażać ludzi, bo ktoś może mieć więcej w głowie niż ci się wydaje
jak masz pisać takie coś to lepiej w ogóle się nie wypowiadaj skoro twoja bezsensowna wypowiedz nic nie wnosi do tematu
i skoro potrafisz zauważyć u kogoś problemy z myśleniem nie znając osoby to chyba raczej z tobą jest coś nie tak
i jesteś kolejnym dublerem który pisze to samo co przedmówca
nabijasz sobie punkty za wypowiedzi czy coś? może masz jakiś problem i takim pisaniem podnosisz sobie własne ego
może jesteś niedowartościowany, nie wiem nie znam cie
proszę o zamkniecie wątku nie dowiedziałem się z niego nic co mogło by mi jakoś pomóc i obrażać się też nie pozwolę
2pompony
12-07-2014, 14:49
Spójrz na to od naszej strony. Przychodzisz i mówisz mniej więcej tak: słuchajcie, chcę iść w góry, mam już klapki, a jakie sandałki polecacie? Na to masz parę odpowiedzi, ze raczej buty jakieś są potrzebne, na co się obrażasz.
Potem dajesz takie kwiatki ortografii, że gałki oczne pękają z bólu (ogulnie pujść), rzeczywiście nie wiesz co to jest ani kropka ani przecinek - a na końcu twierdzisz, że się niczego nie dowiedziałeś. I jeszcze usiłujesz wieśniaczo się tłumaczyć, że polski nie jest twoim językiem ojczystym.
Lipa kolego, lipa. Chyba rzeczywiście czas zamknąć ten wątek, bo żenujący...
adrianek32
12-07-2014, 21:31
kapitan w tym przypadku pierwszy spier... ze swojego statku bo nikt nie pomogl i sie obrazil, biedaczek ;)
nikoniarz
12-07-2014, 21:45
Ja zauważyłem, że w wypowiedziach w innych wątkach też ma masę pretensji i problemów z... pisownią.
krzysiek17-18
09-08-2014, 22:51
a powiedz mi po co mam się produkować nie uzyskuje pomocy to pier.....
zapytam gdzieś indziej
proste sorry ale nie będę szarpał sobie nerwów w jakiś bezsensownych rozmowach z ludźmi których wypowiedzi nic nie wnoszą do rozmowy
adrianek32 nie obraziłem się tylko twoje wypowiedzi są pozbawione sensu jak dla mnie
dalej jestem za tym by zamknąć temat chyba ze ktoś chce go sobie ciągnąć
ja już kupiłem obiektyw więc nie będę zabierał już głosu w tym temacie
pozdrawiam
nikoniarz
09-08-2014, 22:55
dalej jestem za tym by zamknąć temat
Napisz do moderacji. Ty zakładałeś, więc na Twoje życzenie zamkną.