Zobacz pełną wersję : Wymiana popychacza przysłony - koszt
Hamarama
08-07-2014, 20:09
Może się kiedyś komuś przyda informacja o kosztach wymiany popychacza przysłony w d600.
113C6 APERTURE CONTROL BASE UNIT - 141,91zł
1H998-498 RUBBER UNIT - 18,67 zł
Robocizna: 480zł
Transport: 24,99zł
stachmuszel
08-07-2014, 20:33
Jacie pierdziu! 480pln robocizny...
Hamarama
08-07-2014, 20:34
Jacie pierdziu! 480pln robocizny...
I tak nie jest źle. czytałem u Pana googla, że ok 1000zł może być. Ale może amatorskie puszki liczą taniej.
Chciałem się upewnić w kwestii nazewnictwa, bo chyba czeka mnie to samo. Czy masz na myśli dynks, który
1) zamyka przysłonę podczas robienia zdjęcia (tak rozumiem), czyli ten w lewym dolnym rogu patrząc od frontu
2) przekazuje informację o ustawionej przysłonie w obiektywie z pierścieniem przysłon, czyli ten w prawym górnym rogu co się kręci razem ze zmianą na obiektywie
?
Dzięki.
1. Popychacz przysłony z lewej strony bagnetu patrząc od frontu.
Może głupie pytanie? ale jakie są objawy awarii popychacza?
Najważniejszym objawem jest zaprzestanie popychania poprzez tenże popychacz ;)
Nie będziesz mógł zmienić przysłony z poziomu body. Jedyne wyjście to zakup obiektywów z pierścieniem przysłony i używanie trybów M lub A
Hamarama
09-07-2014, 20:06
Chodzi o ten dzyndzel co popycha. U mnie "się wykrzywił". Odkręciłem obiektyw nie w tą stronę co trzeba :D Objaw był taki, że zdjęcia do f 2.8 były ok. Powyżej zaczynały być jaśniejsze niż powinny.
A nie dało rady go naprostować?
stachmuszel
09-07-2014, 20:54
...Odkręciłem obiektyw nie w tą stronę co trzeba :D ...
A da się tak!!!???
Hamarama
09-07-2014, 20:55
A nie dało rady go naprostować?
Nie wiem. Nie próbowałem. Porównywałem z d800 i wyglądały podobnie. Więc pewnie wygięcie jakieś nieznaczne było. Wydaje mi się, że to precyzujny mechanizm i raczej tak po prosty paluchem nie da się tego przywrócić do stanu pierwotnego.
Hamarama
09-07-2014, 22:00
A da się tak!!!???
No okazuje się, że się da. Wchodząc na salę chciałem zmienić szkło i coś się przyblokowało. I przekręciłem na siłę ale nie w tą stronę co trzeba. Wydaje mi się, że już wczesniej coś haczyło i czasem trzeba było pomerdać lewo-prawo żeby zdjąć szkło. A w stresie to wiadomo jak to jest.
Najważniejszym objawem jest zaprzestanie popychania poprzez tenże popychacz ;)
Nie będziesz mógł zmienić przysłony z poziomu body. Jedyne wyjście to zakup obiektywów z pierścieniem przysłony i używanie trybów M lub A
W pewnych przypadkach nawet tryb M i A nie pomoże, jeśli popychacz zupełnie nie trybi. Tylko zastosowanie obiektywu z preselekcją przysłony.
Odkręciłem obiektyw nie w tą stronę co trzeba :D Objaw był taki, że zdjęcia do f 2.8 były ok. Powyżej zaczynały być jaśniejsze niż powinny.
A da się tak!!!???
Wystarczy dać puszkę canonierowi ;)
merkator
29-07-2014, 17:02
Wystarczy dać puszkę canonierowi ;)
Nie tylko, mnie to się też przydarzyło. Zmigrowałem z m4/3 na bagnet F i po 2 tygodniach od kupna puszka pojechała do serwisu. Teraz czekam na nowy popychacz aby naprawili. Cóż, tylko w nikonie kręci się odwrotnie niż w innych systemach, albo na odwrót ;) Wielką zaletą bagnetu canon'a i m4/3 jest brak elementów mechanicznych.
Serwis wycenił naprawę na niecałe 450 zł, cóż podrożyłem sobie na starcie puszkę o 15 %. Moja wina bo ze starym nikoniarzem testowałem inne szkła, trafiło się, że zablokowała się sigma. Jakby był nikkor to pewnie by się udało na gwarancji ;)