Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wyzwolenie lampy sb-700

madzik86
08-07-2014, 18:40
W jaki sposób najlepiej wyzwolić lampę sb-700 (z nikonem d7100)?
Czy wyzwalacz quantuum navigator wyzwala też lampę błyskową nikon czy nadaje się tylko do wyzwalania lamp studyjnych?
Chciałabym zakupić lampę błyskową (myślę nad quantumm up lub move 300) do nich wyzwalacz tylko jaki wyzwalacz pozwoli mi jednocześnie wyzwolić lampę studyjną i lampę sb700?

GonzoG
08-07-2014, 18:46
Wyzwalacz Quantum jest do lamp Quantuum.

SB-700 możesz wyzwolić przez:
- błysk (remote SU-4)
- CLS (remote Advanced)
- tanimi wyzwalaczami bez TTL (np. Yongnuo RF-603 II)
- wyzwalaczami z TTL (Yongnuo YN-622N, YN-622N-TX, Pixel King, King Pro, Phottix Odin).
- kablem synchronizacyjnym ze stopką.

madzik86
08-07-2014, 18:53
Czy leżeli chce ustawiać lampy manualnie i quantum i sb700 to wystarczy mi wyzwalacz YONGNUO RF-603-N1?
A jak chcę np. w plenerze użyć tylko lampy sb700 (nie wiem jaki błysk potrzebny więc ustawiam ttl ) potrzebuje wyzwalacza czy mój aparat może sam wyzwolić błysk? (jak to zrobić?)

GonzoG
08-07-2014, 19:04
Ale co jeśli chcę wyzwolić lampę quantuum i lampę sb 700? co najlepiej zakupić (jaki wyzwalacz?)

Zależy jakie chcesz mieć możliwości z tych wyzwalaczy.

Najwięcej da Ci połączenie Pixel King Pro i Quantuum Navigator.
King do wyzwalania SB-700, na nadajnik Kinga wyzwalacz Quantuum.

W takim zestawieniu będziesz mieć i zdalne sterowanie SB-700 i Quantuum Move.

madzik86
08-07-2014, 19:15
W jaki sposób mogę wyzwolić lampę sb700 za pomocą aparatu d7100? co muszę ustawić w aparacie?

r_m
08-07-2014, 19:28
W jaki sposób mogę wyzwolić lampę sb700 za pomocą aparatu d7100? co muszę ustawić w aparacie?

To, co producent aparatu i lampy dokładnie opisał w instrukcjach obsługi, i o czym wcześniej pisał kolega (podpowiedź: dwie pierwsze możliwości)

madzik86
08-07-2014, 19:41
czyli muszę poszukać instrukcji?
Albo może ktoś może podesłać mi linka co ustawić w aparacie aby wyzwolić lampę (przełączyłam lampę w tryb remote ale to nic nie dało)

r_m
08-07-2014, 20:13
czyli muszę poszukać instrukcji?

Nie musisz, zrobię to za Ciebie jeśli sprawia Ci to aż tak duży kłopot :)
http://upload.cyfrowe.pl/cyfrowe/instrukcje/aparaty/nikon/instrukcja_nikon_D7100_pl.pdf
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=197233
http://www.mynikon.com.pl/pub/nikon/flash/Nikon%20SB-700/myNikon%20SB-700%20man%20pl.pdf

Czy przeczytać je także za Ciebie? ;)

GonzoG
08-07-2014, 21:29
www.nikon.pl - tu masz wszystkie instrukcje.

Piotrk69
01-01-2020, 22:23

Włączasz lampę pozycja ON, następnie przyciskasz przycisk MENU, teraz kręcisz wybierakiem w koło - aż zaznaczysz pozycję REMOTE, następnie OK przełączasz na SU 4. Następnie manetką do włączania lampy on, off przełączasz na pozycję REMOTE pamiętając o tym że manetkę przełączasz z wciśniętym guzikiem po środku manetki. Teraz uruchamiasz lampę wbudowaną i cieszysz się lampą SB-700 jako lampą bezprzewodową. PS do kolegów którzy odsyłali Cię do instrukcji, to było nie fair. Trzeba sobie pomagać, sam nie mogłem dojść do tego bo instrukcja jest słabo napisana. . Post stary ale mam nadzieję ,że jeszcze nie jeden skorzysta.

madebyzosiek
01-01-2020, 22:48
Włączasz lampę pozycja ON, następnie przyciskasz przycisk MENU, teraz kręcisz wybierakiem w koło - aż zaznaczysz pozycję REMOTE, następnie OK przełączasz na SU 4. Następnie manetką do włączania lampy on, off przełączasz na pozycję REMOTE pamiętając o tym że manetkę przełączasz z wciśniętym guzikiem po środku manetki. Teraz uruchamiasz lampę wbudowaną i cieszysz się lampą SB-700 jako lampą bezprzewodową. PS do kolegów którzy odsyłali Cię do instrukcji, to było nie fair. Trzeba sobie pomagać, sam nie mogłem dojść do tego bo instrukcja jest słabo napisana. . Post stary ale mam nadzieję ,że jeszcze nie jeden skorzysta.Myślę, że użytkownik po prawie sześciu latach znalazł odpowiedź na to pytanie ;) Ale łopata się należy...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/qauahr9tnav67s1/lopata.png

bonjovi100
21-01-2020, 15:31
Myślę, że użytkownik po prawie sześciu latach znalazł odpowiedź na to pytanie ;) Ale łopata się należy...
https://dl.dropboxusercontent.com/s/qauahr9tnav67s1/lopata.png

Powiem szczerze, że z perspektywy osoby zaczynającej prace w studio akurat tego typu odpowiedzi są MEGA pomocne. Coś co w instrukcji brzmi kuriozalnie tutaj kolega wyjaśnił w prosty sposób. Rozwiązywanie tego typu nierozwiązanych do tej pory zagadnień może być bardzo pomocne dla nowych :)
I za to koledze dziękuję bo i ja skorzystałem :)

Nikopol
16-02-2022, 18:22
Podepnę się :D

Mam Glare One Vega 400 z wyzwalaczem radiowym Glare One. Ostatnio wpadła mi w ręce SB700, obecnie wyzwalam ją w trybie Slave przez SU4 (czyli zdalnie kontroluję moc Vegi, manualnie moc SB700, błyskam i obie świecą).

Czy istnieje możliwość takiej kombinacji dodatkowych nadajników/odbiorników aby nie tylko odpalić ale też zdalnie kontrolować moc OBU lamp, czy jedyna opcja to coś w stylu rf 603 II który zdalnie je odpali, ale moc musze już kontrolować ręcznie?