Zobacz pełną wersję : Aparat do 2tys. pln
Mam 2tys pln i chcialbyl kupic tzw."lustrzanke cyfrowa" jesli moge tak napisac ;)
Jestem amatorem ale z ambicjami ;)
Prosze o porade jakie modele warte sa zakupu w tej cenie.
Dziekuje za pomoc.
Mam 2tys pln i chcialbyl kupic tzw."lustrzanke cyfrowa" jesli moge tak napisac ;)
Dziekuje za pomoc.
jesli nie musialby byc to aparat nowy, to radzilbym poszukac d70 z obiektywem/-mi dx 18-70 i 70-300g, mysle ze na dobry poczatek i nie tylko w zupelnosci to wystarczy. takie body d70 ze srednim przebiegiem (wg mnie do 20 k zdjec) w dobrym stanie to chyba najsensowniejsza oferta.
a co byscie powiedzieli na d50 +sigma 18-50 = karta 1gb i torba za 1999??
cyrusvirus
27-04-2007, 11:41
Za 1800 da rade kupić Olka E500 + 14-45
Chyba lepiej nie pchać się w OLKA (4:3).
Al Bundy
27-04-2007, 12:04
Kup najtańszą puchę i najdroższe szkło na jakie Cię stać - puchę zmienisz tak czy siak za parę miesięcy - szkło zostanie...
Ja D70 z sigmą 24-70 2.8 sprzedałem za 1800, więc okazje sie zdarzają.
A takim zestawem wykonasz 90% zdjęć jakie jesteś w stanie zaplanować.
moim zdaniem powinien to byc d70s z n18-70. bardzo wydajny zestaw. a polecalbym d70s ze wzgledu na przebieg. mimo wszystko d70 z 20k zdjec wydaje mi sie troche nieprawdopodobna sytuacja.
tak czy siak jak mowili moi przedmowcy inwestycja w dobre szklo zawsze sie oplaca:)
pozdrawiam
mimo wszystko d70 z 20k zdjec wydaje mi sie troche nieprawdopodobna sytuacja.
pozdrawiam
ale to wg ciebie za duzo, czy za malo dla tej puszki?
Al Bundy
27-04-2007, 12:57
moim zdaniem powinien to byc d70s z n18-70. bardzo wydajny zestaw. a polecalbym d70s ze wzgledu na przebieg. mimo wszystko d70 z 20k zdjec wydaje mi sie troche nieprawdopodobna sytuacja.
tak czy siak jak mowili moi przedmowcy inwestycja w dobre szklo zawsze sie oplaca:)
pozdrawiam
Od 2,5 roku walę śluby D70. Sprzęt wygląda jak nowy a ma 26 tys zdjęć. Po tym jak ekrowa zrobił 200 tys doszedłem do wniosku że zostanie u mnie jako zapas. D70S robili chyba mniej dokładnie - kumpel jęczy, znajomy jęczy ale osobiście nic nie mam...
sokrates
27-04-2007, 13:10
a może pentax? istDL2 z kitem kupisz za 1700 zł ew K110 + kit za niewiele ponad 2000 zł. to tyle jesli chodzi o nowe aparaty. Jest jeszcze samsung GX-1S z kitem kupisz też poniżej 2000. ponoć dobra puszka (wizjer jaśniejszy niż w D80 - tak czytałem, ale nie wiem bo nie sprawdzałem). Nikona nowego z kitem nie kupisz za 2000. No może d40 ciut zblizy sie do tej granicy. ew, używany D50 lub D70s. ale to już musisz od kogoś sprawdzonego kupić żeby nie kupić zwłok.
Witam wszystkich :)
Jestem tutaj nowy.
Moja propozycja to Nikon D40 cena spada (popychana przez D40x)
Np. w Fotojoker są po 2099zł (+książka "Radość fotografowania"
którą można sprzedać za około 100zł)
czyli nowy D40 kosztuje 1999zł
Witam wszystkich :)
Jestem tutaj nowy.
Moja propozycja to Nikon D40 cena spada (popychana przez D40x)
Np. w Fotojoker są po 2099zł (+książka "Radość fotografowania"
którą można sprzedać za około 100zł)
czyli nowy D40 kosztuje 1999zł
no, a jak np. tradycyjnie zachce mu sie 50 1.8/1.4 lub innych szkielek bez afs to moze byc zonk. poza tym czy ta cena to nie jest koszt samego body? a gdzie obiektywy, karty, torba itd.?
Za 2099 zł masz normalny kitowy obiektyw (18-55 w wersji II) - całkiem niezły.
Sam kupiłem w tej promocji, bo:
- nie mam zaufania do elektroniki z drugiej ręki.
- porównywałem zdjęcia D70s i wychodzi, że jednak sporo został w tyle szczególnie na wysokich iso.
Przemyślałem brak "śrubokręta" i stwierdziłem, że nie będzie mi to, aż tak bardzo przeszkadzało.
Tak więc dostajesz za 2100 dobry, nowoczesny aparat, z podstawową optyką. Do tego całkiem niezłą książkę o podstawach.
Za 2099 zł masz normalny kitowy obiektyw (18-55 w wersji II) - całkiem niezły.
Sam kupiłem w tej promocji, bo:
- nie mam zaufania do elektroniki z drugiej ręki.
- porównywałem zdjęcia D70s i wychodzi, że jednak sporo został w tyle szczególnie na wysokich iso.
Przemyślałem brak "śrubokręta" i stwierdziłem, że nie będzie mi to, aż tak bardzo przeszkadzało.
Tak więc dostajesz za 2100 dobry, nowoczesny aparat, z podstawową optyką. Do tego całkiem niezłą książkę o podstawach.
mysle, ze zaproponowany przeze mnie kit 18-70 jest obiektywem lepszym, jesli chodzi o szumy na wysokich iso w d70, to czy jest to az taka roznica?
co do zakupu sprzetu uzywanego - to oczywiscie moze, ale nie musi oznaczac ruletki, wiadomo ze wszystko moze sie popsuc, ale czasami oferowany sprzet jest jeszcze na normalnej gwarancji, wiec i ten punkt mozna ominac.
co do braku srubokreta nie chce sie wypowiadac, bo to zalezy oczywiscie od tego co i do czego chcesz pozniej dokupowac. obawiam sie jednak, ze jesli zdecydujesz sie na rozbudowe swoich obiektywow (glownie chodzi mi o obiektywy staloogniskowe typu 50 1.4-1.8, 85 1.8 itd., ale tez np. popularna tokina 12-24), moze okazac sie, ze bez wymiany puszki ani rusz/
A to się jeszcze okaże. Mój kumpel też tak mówił jak brał D40 i wiesz co...
Moje założenia:
1. Fotki pamiątkowe (krajobrazy, etc.) - dokupuję 18-200 VR (lub taniej 55-200 VR lub Sigme 50-150/2.8 - jeszcze nie zdecydowałem)
2. Fotki studyjne (pokojowe ;) - kupiłem już 50/1.8, jakiś 105 być może później dokupie. Ponieważ jest to studio przyjmuję, że ostrze ręcznie. Tu by się ta Sigma przydała....
Założyłem, że jeżeli zacznie mi się to naprawdę podobać, być może wykorzystam to w własnej działalności to za około dwa lata kupię D300.
Myślałem nad D80 - ale nie chcę wywalać od razu ponad 1200 zł więcej. Za tą kasę mam lepszy obiektyw.
Brak srubokreta to brak AF w wiekszosci szkiel innych producentow - i to najbardziej przeszkadza..
No tak. Ale:
- lepsze obiektywy (np. Sigma) mają silnik
- myślę, że Tamron i inni zaczną załączać silniki do obiektywów z mocowaniem Nikon (przecież jak mają z mocowaniem Canon to muszą ten silnik wbudować).
- w zakresie zoomów spacerowych, turystycznych Nikon ma doskonałe obiektywy (18-70, 18-55, 18-200 VR, 55-200 VR)
Jak mi naprawdę zacznie ten brak doskwierać to kupię inne body. Tu jest trochę inaczej niż w lustrzankach tradycyjnych: body się starzeje ..... nie tak szybko jak "małpki cyfrowe", ale i tak...
Sever - 18-55 i 18-200VR nie sa doskonale - sa przecietne(uzywalem i mi przeszlo)18-70 jest dobry ale ciemny,55-200VR nie mialem.Kiedy Tamron wypusci wersje z silnikiem to raczej bedzie kosztowala wiecej,a ludzie kupuja z reguly d40 bo tanio wiec paradoksalnie musieliby wydawac wiecej na szkla niz w przypadku posiadania puchy ze srubelkiem).Pomijam ze takie gdybanie bez oficjalnych zapowiedzi to nie podstawa by kupowac aparat.
Jasne, że nie są doskonałe. Są to dobre amatorskie zoomy.
Napewno lepsze niż Tamron za 400 zł.
Tani Tamron z silnikiem będzie kosztował tyle samo co tani Tamron z mocowaniem Canona. I będzie tak samo kiepski :(
Problem zaczyna się gdy chcemy przejść na pół-profesjonalne zoomy ze stałym światłem... Tu nie ma nic taniego (no może ta Sigma 50-150/2.8). Nikon ma już tylko drogie profesjonalne szkła za 4-10k.
Ale może coś się pojawi....
Chodzilo mi raczej o Tamrony jakosci i w przedziale cenowym 17-35,17-50,28-75 czy Tokiny...
Witam.Panowie ja również planuje wydac na aparat 2tys PLN.Z tym że ma to być cały komplet czyli: body,obiektyw,karta,pokrowie.Na Karte i pokrowiec planuje wydać 300PLN, karte SD 4gb to koszt 200PLN i torba za 100PLN.Natomiast jesli chodzi o body mój wybór padł na Nikona D50 a obiektyw to Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5~5.6G ED.Z tego co patrzyłem, jest to realne by złożyć ten zestaw w tej cenie.Aha zapomniałem dodac że aparat bedzie używany czysto amatorsko, ma zastapić Canon'a A95.W ostatni weekend miałem okazje zrobic D50 ok 400 zdjeć i bardzo mi podpasował ten sprzet.Myśle ze to dobre rozwiazanie jak dla amatora?
bukowy dziad
30-04-2007, 18:01
bosss: z d50 mozna naprawde czerpac wiele radochy, wiec roziwazanie jest ok:)
jeras: 20tys z d70 to przebieg jak najbardziej sensowny. ja mam d70 z pierwszych serii (jeszcze ze stanow sciagany bo u nas to to wtedy ze 6 tys kosztowalo) i 20 tysiecy nie napstrykalem...
Witam.Panowie ja również planuje wydac na aparat 2tys PLN.Z tym że ma to być cały komplet czyli: body,obiektyw,karta,pokrowie.Na Karte i pokrowiec planuje wydać 300PLN, karte SD 4gb to koszt 200PLN i torba za 100PLN.Natomiast jesli chodzi o body mój wybór padł na Nikona D50 a obiektyw to Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3.5~5.6G ED.Z tego co patrzyłem, jest to realne by złożyć ten zestaw w tej cenie.Aha zapomniałem dodac że aparat bedzie używany czysto amatorsko, ma zastapić Canon'a A95.W ostatni weekend miałem okazje zrobic D50 ok 400 zdjeć i bardzo mi podpasował ten sprzet.Myśle ze to dobre rozwiazanie jak dla amatora?
D50 nie obsługuje kart większych niż 2 GB i zresztą zawsze lepiej mieć dwie mniejsze.
Na biede nie musze kupować zadnej na poczatek bo mam 512mb MMC Kingstona HS ale z tego co sie dowiedziałem nie bardzo gra z D50 znajomy miał musiał wymienic na SD.Ale ma tez 2gb miniSD w telefonie ale jest wolna wiec do aparatu sie nie nadaje.
Witam
Ja właśnie się przymierzam do zakupu mojej pierwszej lustrzanki. Kupiłem sobie 5 miesięcy temu Panasonica fz7 myślałem, że będzie ok jak na pierwszy aparat ale teraz już wiem, że to zdecydowanie nie jest to co mnie satysfakcjonuje. Decyzja zapadła niestety nie do końca. Czytam zawzięcie wszystko na tym forum na temat D50 i D70 i poza ergonomią użytkowania nikt nie wytyka różnic miedzy tymi puszkami. Mógłby ktoś napisać coś na ten temat? Napisać za i przeciw i jaki wybór podjąć? Dodam również, że różnica cenowa aczkolwiek niewielka jest niebagatelna w kontekście mojego niezwykle napiętego budżetu.
Jeśli chodzi o szkło to zdecydowałem się już, że moim pierwszym będzie podstawowe jeśli chodzi o D70 18-70mm, a co za tym idzie jeśli uda mi się kupić D70 w komplecie ze szkłem może uda się zniwelować różnice cenową (D50 + osobno szkło).
Pozdrawiam
meliszipak
10-05-2007, 18:51
Witam
Ja właśnie się przymierzam do zakupu mojej pierwszej lustrzanki. Kupiłem sobie 5 miesięcy temu Panasonica fz7 myślałem, że będzie ok jak na pierwszy aparat ale teraz już wiem, że to zdecydowanie nie jest to co mnie satysfakcjonuje. Decyzja zapadła niestety nie do końca. Czytam zawzięcie wszystko na tym forum na temat D50 i D70 i poza ergonomią użytkowania nikt nie wytyka różnic miedzy tymi puszkami. Mógłby ktoś napisać coś na ten temat? Napisać za i przeciw i jaki wybór podjąć? Dodam również, że różnica cenowa aczkolwiek niewielka jest niebagatelna w kontekście mojego niezwykle napiętego budżetu.
Jeśli chodzi o szkło to zdecydowałem się już, że moim pierwszym będzie podstawowe jeśli chodzi o D70 18-70mm, a co za tym idzie jeśli uda mi się kupić D70 w komplecie ze szkłem może uda się zniwelować różnice cenową (D50 + osobno szkło).
Pozdrawiam
W D50 zniwelowano efekt mory, szumi mniej niż 350D Canona i jest praktycznie bezawaryjne.
Jest nowszą konstrukcją od D70.
D70 rejestruje ostrzejszy obraz i bardziej szumi. Ma lepszą ergonomię, dwa kółka sterowania, podgląd go,
takich zestawień pełno na fotograficznych stronach.
Istotną różnicą na korzyść D50 są małe szumy i bezawaryjność.
A jak sprawa wygląda jeśli chodzi o wysokie ISO w obydwu aparatach? Bo z tego co wiem szkiełko które planuje nabyć jest raczej ciemne.
meliszipak
10-05-2007, 19:38
A jak sprawa wygląda jeśli chodzi o wysokie ISO w obydwu aparatach? Bo z tego co wiem szkiełko które planuje nabyć jest raczej ciemne.
Przecież napisałem, że szumy w D50 są na rekordowo niskim poziomie.
Racja :???: Właśnie oglądałem porównanie na dpreview i różnice widać gołym okiem.
Media Markt zbił dziś cenę D40 na 1999...
W Foto Joker jest za 1998... Niestey bo przez niespełna 2 dni było za 1899... A teraz 8 przeskoczyła na ostatnią pozycję ;)
W Foto Joker jest za 1998... Niestey bo przez niespełna 2 dni było za 1899... A teraz 8 przeskoczyła na ostatnią pozycję ;)
ech... ;)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.myopera.com/ejek/files/forumnikon/fotojoker_nikon_d40_1899.jpg)
Tak właśnie było jeszcze 2 dni temu...
Proponuję spojrzeć na stronę...
nie wiem gdzie jest błąd...
Po wejściu do sklepu jest to :
źródło (http://www.fire_boy.webpark.pl/d40.jpg)
Może im ta 8 przeskoczyła... Ale wątpię...
Z wymienionych roznic miedzy D50 a D70 zwiazanych z latwoscia obslugi, procz 2 kolek przypominam o braku podswietlenia gornego ekranu w D50 (mi akurat tego brakuje) i innej karcie pamieci. Ja nie mialem watpliwosci, ze chce D50, bo na codzien uzywam pare sprzetow na SD. D50 jest tez minimalnie mniejszy.
ejek, teraz jest tak:
źródło (http://www.fire_boy.webpark.pl/d40a.jpg)
TeamHANS
12-05-2007, 14:18
Dziekuje za pomoc.
------------------------------------------------------
Zdecydowanie D40. Kosztuje 1900 zł - jak się chce nowy ze sklepu. A jak nie to d70s z np. allegro (to nie jest reklama) lub od kogoś znajomego.
------------------------------------------------------
Zdecydowanie D40. Kosztuje 1900 zł - jak się chce nowy ze sklepu. A jak nie to d70s z np. allegro (to nie jest reklama) lub od kogoś znajomego.
Prosze Cie pokaż mi D70s ze szkłem nawet kitowym w cenie mniejszej niż 2000zł.....
Przy tej cenie to już można w to spokojnie wchodzić
Widze, że temat zamiera ale chciałbym go troszke przywrócić do życia. Jeżeli możecie mi doradzić to będe wdzięczny bo nie wiem dalej jakiego wyboru dokonać i chyba poprostu zakupu dokonam na zasadzie, że to czy kupie D50 czy D70 rozstrzygnie to, którego aparaciku trafi mi się szybciej przyzwoita oferta.
Więc tak. Za D50 przemawia niższa cena, mniejsze szumy, karty SD (posiadam 2gigówke SD do tego w moim lapku posiadam czytnik kart SD co ułatwi mi użytkowanie) i ogólnie nie wiem czemu ale podbają mi się bardzo fotki zrobione D50 ale to już jest daleko idący subiektywizm. Przy zakupie D50 jest duże prawdopodobieństwo, że starczy mi jeszcze (oczywiście oprócz 18-70mm) na Nikkor 50mm f/1.8D.
Jeśli chodzi o D70 to jest ciut droższy, chodzi pod kartami CF (co generuje mi koszty i obniża wygode), no i jest konstrukcją starszą niż D50. W zamian dostaje aparat bardziej komfortowy w użytkowaniu (chociażby podświetlony wyświetlacz górny), robiący ostrzejsze fotki no i dużo łatwiejszy do zdobycia jeśli chodzi o kupno z wiadomych powodów w komplecie ze szkiełkiem 18-70mm na które się już zdecydowałem bez względu na body.
Jeżeli pominąłem jakieś argumenty za lub przeciw to powiedzcie jakie. Prosze o rade. To ma być moje pierwsze lustro. Który z powyższych aparacików okiełznam z większą łatwością? Który sprawi większe problemy żółtodziobowi? Czekam na opinie oraz oferty handlowe :)
wlasiukk
30-05-2007, 14:46
Jestem początkujący z podstawami i kupiłem D40 w tej fajnej 2 dniowej promocji za 1899 (albo poodbnie)
Ogólne wrażenie z aparatu - SUPER !
Jakość wykonania na dobrym poziomie, kitowy obiektyw nie robi zbytniej kaszany, szumy na wodzy, AF szybki.
Jedyne czego naprawdę mi brak to dodatkowych 9 punktów AF do pożądnego trybu sportowego, bo córka i pies stanowczo za szybcy są na 3 pola ;)
Obiektyw planuję dokupić 55-200 VR i problem braku śrubokręta dla mnie nie istnieje.
Braketingu też mi na razie nie brak - można strzelać serią i kręcić kółkiem ;)
JPG'i z puszki wychodzą dobrze, RAW'a używać trzeba chyba tylko w ciężkich warunkach oświetleniowych.
Po przestawieniu wyglądu wyświetlacza na styl klasyczny przwestałem żałować braku górnego wyświetlacza.
Bardzo szybko mozna się go nauczyć, dodawana książka radość fotografowania bardzo ładnie wydana i same podstawy pozwala szybko opanować - dla mnie kończyła się tam gdzie chciałem zacząć czytać ;)
Lekkość zestawu pozwala zapomnieć o sprzęcie na wycieczce co przy D70 z 18-70 takie łatwe już nie będzie...
Zawsze masz nowiutki sprzęt z gwarancją - wybór nalezy do Ciebie :)
PS. przed obniżką ceny D40 stanowczo wybierałem D50.
Pozdrawiam
Krzychu
Panowie jutro ide po aparat:mrgreen: do znajomego.W zestawie d50+nikkor 18-55+karta 1gb+torba nikona, chce za ten zestaw cos kolo 2tys do dogadania troche duzo ale aparat jest w idealnym stanie zrobil nim z 5k fot.Moja pytanie do ilu sie targować bym nie przepłacił??
Paprycjusz
05-06-2007, 18:57
Ja za taki zestaw nowy tyle zapłaciłem...
Więc chyba 1700-1800 będzie uczciwie ;)
1700-1800 jest ok. Za torbę niech Ci nie liczy, bo jeżeli to oryginalna Nikona, to kiedyś takie rozdawali za free do d50. Ale nie jest zła. Wygląda tak sobie, ale dużo można napchać
No już mam swojego nikon'a dałem 1800 z wcześniej wymienionym zestawem aparat ma 1,5roku ale najlepszy jest przebieg 2850;).Zajebisty jak na początek......
P.S. MMC nie działa w nim....
Tego nie wiem jak włożę MMC na wyświetlaczu roboczym zamiast ilości zdjęci CHA a przy próbie formatowania Error.Cannot Formta Card. Kartajest w FAT tak jak sd która działa normalnie ale znajomy już mówił ze mmc nie kmini;)
Podejdź do serwisu, on ma jeszcze gwarancję czy to aparat z zagranicy?
Aparat z polskiego sklepu ale gwara już wygasła 13 stycznia;)