Zobacz pełną wersję : jaki sprzęt po d80?
Witam,
mój Nikon d80 jest już w rozsypce, przełożyłam obronę swojego dyplomu na przyszły rok. mam zamiar kupic nowy aparat. Czy moglibyście mi jakiś doradzić? Myślałam o d5300...
Witam,
mój Nikon d80 jest już w rozsypce, przełożyłam obronę swojego dyplomu na przyszły rok. mam zamiar kupic nowy aparat. Czy moglibyście mi jakiś doradzić? Myślałam o d5300...
Ile chcesz przeznaczyć na to pieniędzy? Jakie masz obiektywy?
Jakie robisz najczęściej zdjęcia i gdzie?
Czy będziesz używać filmowania?
Myślę, że 3 tys na body narazie to jak dla mnie max. Najczęściej robię portrety (połączone z eksperymentem), więc używam Nikkora AF 50 mm f.1.8. Mam też 18-55. Nikona d80 kupiłam ładnych parę lat temu, kiedy byłam w gimnazjum i zaczynałam zabawę z fotografią,a teraz chcę się przerzucić na lepszy sprzęt. Filmowania nie potrzebuję, dlatego powoli rozmyślam się z d5300... chociaż fajnie byłoby mieć opcję filmowania (w d80 nie miałam)
Myślę, że 3 tys na body narazie to jak dla mnie max. Najczęściej robię portrety (połączone z eksperymentem), więc używam Nikkora AF 50 mm f.1.8. Mam też 18-55. Nikona d80 kupiłam ładnych parę lat temu, kiedy byłam w gimnazjum i zaczynałam zabawę z fotografią,a teraz chcę się przerzucić na lepszy sprzęt. Filmowania nie potrzebuję, dlatego powoli rozmyślam się z d5300... chociaż fajnie byłoby mieć opcję filmowania (w d80 nie miałam)
Jeśli chcesz mieć AF w 50mm którą posiadasz potrzebujesz body z silnikiem - D90, D7000, D7100.
D3xxx oraz D5xxx są jednak aparatami entry level i jeśli się przyzwyczaiłaś do ergonomii D80 na początku może być ciężko.
Więc Nikon d5300 odpada z powodu braku silnika... a d3300? nie ukrywam, że chciałabym jakiś nowszy model ze względu na późniejszą jego sprzedaż. chcę uzyskać lepsze efekty w portrecie, dlatego proszę ekspertów o pomoc :)
Edyto, jeśli bardzo lubisz tą ogniskową to sprzedaj obecną 50-kę i kup wersję z silnikiem, czyli AF-S 50mm f/1.8G. Wtedy nawet możesz kupić np D5100, natomiast pozostałe pieniądze przeznaczyć na lampę czy inny obiektyw.
używane D700 - trzeba kasy dołożyć niestety
mam już lampę SB-800. jednak narazie wolę mieć AF, przejście na ręczne ustawianie, nie wiem czy JUŻ jest dobrym pomysłem...
Używany sprzęt? Jakoś jestem na nie... wystarczy, że lampę kupiłam używaną. Mogę też wziąć droższy aparat na raty, ale mam 21 lat i nie chcę się w to bawić.
mam już lampę SB-800. jednak narazie wolę mieć AF, przejście na ręczne ustawianie, nie wiem czy JUŻ jest dobrym pomysłem...
Nie mówię o ostrzeniu ręcznym. Wystarczy zmienić na taki sam obiektyw, ale posiadający silnik. Wtedy możesz myśleć o korpusie D3xxx czy D5xxx.
Jeśli koniecznie musi być ta 50-ka, którą już masz to pozostaje D7000 :) trzeba mieć jednak na uwadze to, że jakiś % egzemplarzy trzeba wysłać do serwisu na kalibrację w ramach gwarancji. Ewentualnie D7100, który z cashbackiem wyjdzie może troszkę więcej niż zakładane 3000zł
Za MstrG - jak możesz sobie pozwolić na większy wydatek, to mój głos też idzie na D7100.
Czyli uważasz, że najlepszym rozwiązaniem będzie d5100 + 50-tka z silnikiem?
MackEstrite
08-07-2014, 10:59
podpiszę się pod tym co mówi MstryG - jeżeli przywykłaś do trybu pracy D80, ustawiania parametrów na zewnętrznym ekranie, ogólnej ergonomii, nie chcesz zmieniać swoich obiektywów to musisz mierzyć w aparaty serii D7xxx. Niestety D5xxx nie mówiąc o d3xxx Cię mocno rozczarują i często będziesz ubolewała, że w starym aparacie miałaś coś czego tutaj brak... Chyba, że zawsze pracowałaś na automacie... wtedy faktycznie sprzedanie obecnej 50'tki, zakup korpusu chociażby D5100 + AF-S 50mm 1.8 będzie sensownym wyborem który zamknie się w Twoim budżecie. Co do samego D5300 pamiętaj, że przepłacasz trochę tylko za to, że to najnowsze body tej serii, a i tak za rok pewnie wyjdzie D5400 ;)
Nie no o automacie nie ma tutaj mowy :) wolę nie zmieniać swoich przyzwyczajeń,także polecacie serię d7xxx? a dokładniej Wasz typ to d7100, tak?
Czyli uważasz, że najlepszym rozwiązaniem będzie d5100 + 50-tka z silnikiem?
Czy najlepszym? Nie wiem :) wiem jednak, że relatywnie tanim a dającym zadowalającą jakość obrazka. Nie wiem na jakim poziomie obcowania z body jesteś, czy korzystasz z trybów tematycznych, półautomatycznych, czy może dobierasz czas i przysłonę manualnie. Czy korzystasz z górnego wyświetlacza. Czy potrzebny Ci jest CLS. Może nie wyobrażasz sobie gorszej ergonomii od D80...
Masz kilka opcji, np:
Kupić D7100, body będzie współpracowało z obecną 50-ką, 18-55mm wymienisz kiedyś na coś innego, masz też SB800.
Sprzedać AF 50mm f/1.8D, kupić D5100 + AF-S 50mm f/1.8G, masz jeszcze 18-55mm oraz SB800, resztę pieniędzy przeznaczyć na coś innego.
Możesz też się zastanowić nad D5100 + AF-S 35mm f/1.8G DX + AF-S 85mm f/1.8G, po sprzedaży obecnej AF 50mm f/1.8D pewnie będziesz musiała troszkę dołożyć.
Czas i przesłonę ustawiam manualnie, mam już średnie pojęcie o fotografii, a nikon d80 już mi nie wystarcza. I teraz kwestia: czy lepej kupić d7100 i zostać przy swoich obiektywach czy d5100 i obiektyw z silnikiem?
Czas i przesłonę ustawiam manualnie, mam już średnie pojęcie o fotografii, a nikon d80 już mi nie wystarcza. I teraz kwestia: czy lepej kupić d7100 i zostać przy swoich obiektywach czy d5100 i obiektyw z silnikiem?
Mój głos jest za D7100, aczkolwiek warto by było pomyśleć nad zmianą obiektywów :p
Wszystko po kolei :D powoli chcę "uzbierać" dobry sprzęt, a teraz zacząć od body. Czyli d5300 i d3300, o ktorych myślałam na początku mi nie polecacie?
Ok. Nie mają one silnika, więc bardziej polecacie mi d7100 - tak to rozumiem :) a później zmiana na jakie obiektywy jeśli kupię d7100? i czy jest zasadnicza różnica między d7000 i d7100?
Gdyby D7000 nie miało problemów z AF to celowałbym właśnie w ten korpus. Pod względem obrazka nie jest wiele gorszy od D7100. Ale niestety część użytkowników ma z nim problem, dlatego mój głos poszedł na D7100. Są to obecnie chyba najlepsze korpusy Nikona, jeśli chodzi o DX (no i do dostania w sklepie). Dla Twoich zastosowań można najpierw zmienić korpus na D7000/D7100, a później pokusić się o wymianę obiektywów (np. na proponowane przez MstrG 35/1.8 i 85./1.8 ). Masz i super korpus i fajne jasne stałki. Dla mnie taki zestaw do portretu jest wystarczający, a czy Tobie będzie pasował - nie wiem.
EDIT: Sam stałem przed podobnym wyborem i już prawie kupiłem D7100, ale zdecydowałem się ostatecznie na używanego D700 i jestem w pełni zadowolony.
D5100 na F1,4-F1,8 bedzie problematyczne ponieważ af...
Poza tym super wybór.
A do portretów polecam ff. Używek d700 można znalezc pare i wybrac.
To najlepsza opcja.
Ja również nie polecam Tobie serii D5xxx i tym bardziej D3xxx. Rozczarujesz się bo to po D80 krok wstecz. Conajmniej seria D7xxx. Czy D7100 czy D7000? To już do rozważenia.
Andrzej1974
08-07-2014, 13:22
Hmm... jeżeli najbardziej interesuje Cię portret oraz nowszy i lepszy (co masz dokładnie na myśli pisząc "lepszy" aparat? - obsługę? jakość obrazka? coś innego?) od D80 to myślę, że 3 tys. to za mało. Zważywszy, że musisz zmienić nie tylko aparat na nowy ale i pomyśleć nad "prawdziwym obiektywem portretowym", które również do tanich nie należą. Bo chyba nie masz zamiaru robić portretów Nikkorem 18-55? BTW powinnaś pomyśleć o sprzedaniu tego ostatniego obiektywu... ;-)
[...]Masz kilka opcji, np:
Kupić D7100, body będzie współpracowało z obecną 50-ką, 18-55mm wymienisz kiedyś na coś innego, masz też SB800.
Sprzedać AF 50mm f/1.8D, kupić D5100 + AF-S 50mm f/1.8G, masz jeszcze 18-55mm oraz SB800, resztę pieniędzy przeznaczyć na coś innego.
Możesz też się zastanowić nad D5100 + AF-S 35mm f/1.8G DX + AF-S 85mm f/1.8G, po sprzedaży obecnej AF 50mm f/1.8D pewnie będziesz musiała troszkę dołożyć.
Autorko, mam opcję nr 3 tj. D5100 + AF-S 35mm f/1.8G DX + AF-S 85mm f/1.8G i naprawdę jestem bardzo zadowolony z jakości portretów, które ten sprzęt rysuje. Szczególnie połączenie D5100 + AF-S 85mm f/1.8G, który można kupić za około 3,3 tys. Dodam, że D5100 ma matrycę z D7000...
2pompony
08-07-2014, 13:28
Jeśli kupno uzywanego sprzętu napawa Cię neipokojem, nie kupuj D7000 - w wypadku tego body będziesz miała tyle samo niepokoju i spore prawdopodobieństwo, że obawy były słuszne, jeśli trafisz na model z problematycznym AFem. Weź też pod uwagę, że w portrecie, przy płytkiej GO autofokus sprawiający kłopoty będzie dużym obciążeniem; przeklniesz go, jeśli będzie ustawiał ostrość na ucho, jak ustawiałaś na oko, czy coś w tym guście. W dodatku słynie z tego, ze robi to w pełni przypadkowo - raz zrobi dobrze, raz tragicznie.
W dodatku teraz jest czas, żeby takie D7100 kupić w sensownej cenie - model jest już na rynku jakiś czas, sprawdził się, nie słychać, żeby miał jakieś wady wrodzone, ergonomicznie jest podobny lub wygodniejszy niż D80 a w każdym razie nei gorszy, wizjer ma duży i czytelny a nie dziurkę od klucza jak w D3xxx czy D5xxx - słowem ja też bym się kierował w stronę D7100.
A to, że to nie jest nowinka jest akurat pocieszające... Po ostatnich wpadkach u Nikona, gdzie co premiera, to wychodziła jakaś kicha - model, który się sprawdził i miał czas na wyrośnięcie z wad wieku dziecięcego byłby - według mnie - naprawdę sensownym wyborem.
Lepsza jakość obrazka to dla mnie "lepszy aparat". Kolega napisał mi, że nie poczuję większej różnicy między d80 a d7100 (tylko pod względem lepszej jakości wyświetlacza LCD i lepszej jakości zdjęć przy wyższych czułościach) - czy to prawda? Jak już wspomniałam, zależy mi najbardziej na lepszym obrazie. Kolega doradza używany d700
Ale koszt używanego d700 to jakby nie patrzeć minimum 4tys, a taka kwota dla 21-latki, która ma średnie doświadczenie to za dużo...
D700 bedzie super. Kolega dobrze gada :)
Ale najpierw zastanów sie czy 50mm na ff polubisz.
Jak nie, to zostaw stara puszkę i kup 85mm. Aparat pozniej.
Potrzebuję puszkę już teraz, moja prawie nie działa i przy danym ustawieniu manualnym robi zdjęcia jak sobie chce.
2pompony
08-07-2014, 14:47
Myślę, że obojętne, co Ci powiedzą koledzy, powinnaś się umówić na jakiś plener z ludźmi z Twojej okolicy i jeśli się da, samodzielnie sobie pomacać. Sa tu jakieś grupy regionalne czy coś takiego, zobacz, umów się, a na pewno ktoś Ci coś pokaże - to zamiast bazować na guście i zdaniu jednego czy drugiego kolegi sama będziesz miała okazję spróbować.
Andrzej1974
08-07-2014, 15:14
Ze słów 21-letniej średnio doświadczonej koleżanki wnioskuję, że:
- D80 jest zepsuty ("prawie nie działa") i nie robi już zdjęć tzn. robi ale... "jak sobie chce",
- na aparat, najlepiej nowy, ma budżet maks. 3 tys.
W takim razie w zbliżonej cenie z nowości można dostać maks. D7100 (po odjęciu 400 zł za cashback cena body wyjdzie ok 3200 zł). I to jest chyba najlepsza opcja dla koleżanki na obecną chwilę tj. najlepszy amatorski aparat DX-owy. Ciut taniej ale i starzej technologicznie wyjdzie D7000, który ma tyluż zwolenników, co przeciwników. ;-) Body z serii D3xxx/D5xxx raczej koleżanki mogą nie zadowolić bo mają mniej guziczków wyciągniętych na obudowę, bez których wielu (no może poza mną) nie potrafi żyć. ;-) Zaś body FX to już ponad budżet koleżanki. Nawet używki D700 są dość drogie (ok 4200 zł jak u forumowego kolegi na giełdzie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=250061)) a nowe body FX-owe to wydatek rzędu 6200 zł np. za D610.
Reasumując,
pozostaje zakup nówki D7100 (DX) lub używki D700 (FX).
MackEstrite
08-07-2014, 16:12
Jeżeli chcesz mieć dobrą puszkę na kilka lat stawiałbym na D7100. Znam wielu ludzi którzy rozważają wymianę D7000 na D7100 - niezależnie od tego czy to ma sens czy nie, chyba mają jakieś przesłanki ku temu ;) Dozbieraj, albo weź na raty.
Pełna klatka to niestety nie ten budżet nie starczy nawet na body, nie mówiąc o odpowiednio droższych szkłach. Zastanawiam się skąd to parcie na pełną klatkę i sugerowanie takiego zakupu jako najsensowniejszego dla każdego. Magiczna plastyka, przy marnych szkłach nijak nie wpłynie, na lepsze zdjęcia. Imho jeśli ma to być sprzęt hobbystyczny zdecydowanie format DX będzie w pełni wystarczający, a D7100 to chyba najlepszy korpus nikona wypuszczony w przeciągu kilku ostatnich lat.
Jeżeli zaś chodzi o jakość obrazka między D80 a D7100, cóż nastąpił gigantyczny przeskok jakościowy jeżeli chodzi o wykonanie matryc... stąd wyższe czułości przestają być problemem, większa rozdzielczość pozwoli uzyskać ostrzejsze zdjęcia (przy skalowaniu do obecnie używanej), ale musisz pamiętać, że wszystko zależy od szkiełek... Dobrymi obiektywami z najsłabszym body da się robić wspaniałe zdjęcia, a odwrotnie(najlepsze body i mizerne słoiki) już nie koniecznie ;)
Równiez nie szedł bym na kompromisy i zakupił D7100. To puszka starczy na bardzo długo. Skoro piszesz autorko że zajmujesz się fotografią (nie zrezygnujesz nagle za chwile) to serio warto. A skoro masz N50 to spokojnie portrecik obskoczysz jeszcze a docelowo możesz zakupić jakieś 85mm
Z D700 (FX) rozumiem, że moje obiektywy DX by nie działały tak jak powinny. Mam rację?
Z D700 (FX) rozumiem, że moje obiektywy DX by nie działały tak jak powinny. Mam rację?
Z obiektywów DX masz 18-55mm
Tak tak. Ok, czyli obstawiacie bardziej d7100. Gdyby nie fundusze to d700...
Andrzej1974
08-07-2014, 23:06
Obstawiamy D7100 bo na nie masz fundusze. D700 to większy wydatek...
A ja sie powtórzę - do człowieków ff. Nie dx.
Plus chocby 50mm.
A jak kasy nie ma, to zbierać...albo na raty.
Ps.
A szkło za pare stówek nawet manualne.
Jaką ogniskową lubisz ? Wiesz to chociaż ? Bo cos mi sie wydaje ze ten d80 robi zdjęcia i działa, ale uznałaś ze nie ładne i postanowilaś zmienić po prostu puszkę.
Jesli tak - to nic nie da...
Poka te zdjęcia z "prawie" niedzialajacej puszki ...
adrianek32
09-07-2014, 04:02
autorka za 3 tys nie kupi nic poza D7000 ew. dozbiera do D7100 ale w/g swojego doswiadczenia wolalbym poczekac i kupilbym FX'a ale to juz wiekszy wydatake na samo body + szkla, wiec pozostaje pewnie tylko D7100 jesli ma byc za ok. 3 tys
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t1.0-9/1620762_686589628055890_1465465307_n.jpg?oh=4dc28f 7c5992c748294db4970e52fe8a&oe=5436992A&__gda__=1413787933_071f88120afd4702c1ad8aaa735cb12 6) robię różne zdjęcia... jestem zmuszona w niedalekim czasie kupić aparat, bo w przyszłym roku mam obronę dyplomu, a mój Nikon d80 mimo ustawień manualnych robi "ZDJĘCIA JAK CHCE", na nic zdają się moje ustawienia...
Coś w nim padło. U mnie po sześciu latach jakoś dycha
MZ D7100 ktoś kto nie miał z nim styczności a miał tylko starsze puszki przekona si, że to dobry wybór. FX fajnie... ale szkła... Ja jestem zadowolony z D7100 ale jak ktoś ma parcie na używkę FX i przebieg 100 .... to nikt go nie powtrzyma.
Ok, dziękuję Wam bardzo za pomoc! Myślę, że d7100 to będzie dobry wybór. Mam dopiero 21 lat i na pełną klatkę jeszcze przyjdzie czas jak się dorobię! :D
Andrzej1974
15-07-2014, 15:24
Ok, dziękuję Wam bardzo za pomoc! Myślę, że d7100 to będzie dobry wybór. Mam dopiero 21 lat i na pełną klatkę jeszcze przyjdzie czas jak się dorobię! :D
A jakie (do tego D7100) masz zamiar zakupić obiektywy?