Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Drukarka do domowego użytku.

MasterM16
07-07-2014, 20:52
Cześć
Sprawa jest prosta. Drukarka. Najlepiej laserowa, 3w1. W kolorze. Budżet 850zł, można delikatnie nadciągnąć, ale lepiej żeby nie trzeba było tego robić. ;)
Tonery startowe, bo zakup bez i dokupienie wraz z napełnieniem wyjdzie raczej drożej. Wybór laserówek jest duży, ale pytam, bo chodzi mi o dość tanią eksploatacje. Żeby przyjmowała zamienniki tonerów, albo dało się nabić oryginały.
Nie orientuję się zbytnio w cenach, bo rozrzut przy różnych firmach jest duży.
Wymagane podłączenie do routera, najlepiej rj45, wifi mnie denerwuje ;)
przydałby się duplex.

Może ktoś z Was ostatnio coś kupował ciekawego i może polecić.
Jeśli nie da się w tej cenie nabyć nic sensownego, to powiedzcie co mogę nabyć w tej cenie, a ile muszę mieć na pełną opcję. :)

Z góry dzięki!

jo44
08-07-2014, 07:36
Epson L300 - na pewno tania eksploatacja. :)

Kyle
12-07-2014, 12:07
Epson L300 - na pewno tania eksploatacja. :)Atramentowy gniot - przepraszam ,ale nie mogłem się powstrzymać. Sam miałem do tej pory atramentówkę, drukuję bardzo nieregularnie, i zamiast wydrukować ~1300 stron z głównie tekstem (~3 komplety tuszy), to wydrukowałem może z ~25% deklarowanej ilości stron, a reszta poszła do gąbki zużytego tuszu w drukarce. Dodatkowo ciągle jakieś zapowietrzanie po zmianie tuszu i ciągła wymiana tuszu (w środku 6 tuszy, co przy 3 kompletach robi 18 sztuk). Bywało że przy druku jednej pracy (kilkadziesiąt stron) koleżance 2 tusze po drodze zmieniałem. Oczywiście po zmianie bywało że coś się przypowietrzyło i kilka stron było nie prawidłowo wydrukowanych.

ATRAMENTÓWKA? - nie, dziękuję

Może ktoś z Was ostatnio coś kupował ciekawego i może polecić.
Kupiłem przedwczoraj drukarkę laserową kolorową Ricoh SP C240DN
- duplex
- oczywiście kolor
- tonery startowe na 1000 stron każdy kolor
- wbudowana karta sieciowa
- wbudowany zamykany zasobnik na papier

Jakość druku zdjęć na zwykłym papierze 80g, choć podwyższonej jakości (firmy Amicus*) wyższa niż z drukarki atramentowej Epson o rozdzielczości 1440x5760!

Atramentówka Epson na max jakości drukuje stronę w ~3 minuty ... ten Ricoh, po ustawieniu jakości na max, to w kilka sekund - MASAKRA

Jakość druku jak wspomniałem wyższa od atramentówki Epson R200 (na Ricoh lepsza ostrość, więcej detali na zdjęciach). Raster na Ricoch widoczny dopiero pod lupą, co jest dziwne, bo wg. spec ta drukarka ma rozdzielczość jedynie 600x2400 dpi ... taaa ... a drukuje jakby to było więcej niż 1440x5760!!! i !

Pamięci ma 64 MB, z ciekawości wysłałem jej plik graficzny (zdjęcie) o rozdzielczości 6779x4724 z ustawieniem gęstości na 600 dpi i wydruk niemal na całą stronę A4 - wydrukowała bez zająknięcia :]

Jedyny minus tej drukarki to wielkość. ... aha ... i zgodnie ze spec. max gramatura przez duplex to 90, natomiast bez duplex do 160 jeśli dobrze pamiętam.

Natomiast jeśli chodzi o napełnianie - widziałem na ebay.pl zestaw 2 napełnienia kompletu tonerów za ~320zł (czyli w sumie 4000 stron czarny, 4000 stron żółty, 4000 stron cyan i 4000 magenta) , w zestawie było 8 chipów i 4 pojemniki z proszkiem, po dwa napełnienia każdy - nie jest to cenowa rewelacja, ale też nie tragedia.

* - ten papier Amicus jest podobny jakościowo do POL jet, czyli jest lepszej jakości to popularnego POL speed

jo44
12-07-2014, 13:29
Atramentowy gniot - przepraszam ,ale nie mogłem się powstrzymać.
Jedna pani drugiej pani...
Chyba nie wiesz o czym pisałem.

Johanan
12-07-2014, 13:36
Koniecznie laserowa, a nie może być takie cosiik: http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Printers/Inkjet/PIXMA_MG7150/ ?

tipsi
12-07-2014, 13:50
Może w ostatnich paru latach coś się w "atramentach" poprawiło, ale ja po "przerobieniu" trzech Epsonów kupiłem czwartego -- laserowego C2800 i jest bez porównania spokojniej. Druk szybki, jakość zdjęć zupełnie do przyjęcia, grafiki doskonała, tekstu też. Tonery oczywiście drogie, koromysło wielgachne, raz musiałem wymienić pas transmisyjny, bo drukarka uznała, że jest zepsuty, ale z "plujką" nie ma żadnego porównania -- tam non stop były problemy z zapowietrzaniem, druk trwał godzinami, dobra jakość była wyłącznie na drogim papierze, porażka.

Johny42
12-07-2014, 14:00
Koniecznie laserowa, a nie może być takie cosiik: http://www.canon.pl/For_Home/Product_Finder/Printers/Inkjet/PIXMA_MG7150/ ?

Mam i polecam.
Wszystko zależy do czego ma służyć autorowi wątku.
Kyle napisał, że max. gramatura tego lasera to 160g, MG7150 u mnie drukuje na 300g bez problemu.

Kyle
12-07-2014, 14:02
Jeszcze warto wspomnieć o trwałości druku atramentowego na zawilgocenie vs laserowego :) Kartka z laserówki po wysuszeniu nadal zupełnie w dobrym stanie ... a z mojej starej atramentówki ... szkoda gadać (a może się zdarzyć, że "po drodze" nam na kartkę deszczyk popada itp. ... ). Osobiście wolę mieć ważne dokumenty wydrukowane na laserówce.

Kyle
12-07-2014, 14:09
Mam i polecam.
Wszystko zależy do czego ma służyć autorowi wątku.
Kyle napisał, że max. gramatura tego lasera to 160g, MG7150 u mnie drukuje na 300g bez problemu.Moja stara atramentówka drukować potrafi na płycie CD (nie wiem jaki byłby to odpowiednik gramatury) - tylko co z tego? ... nigdy tego nie użyłem, tak jak nie widzę potrzeby druku na "kartonie" o gramaturze 300g.

Johny42
12-07-2014, 14:14
A4 o gramaturze 300g jest przynajmniej dość sztywna. Jak kto woli:), ale zaczynamy robić OT.

MasterM16
12-07-2014, 19:45
Już wyjaśniam. ;)
Drukarka głównie do szkoły. Różne dokumenty, prace, zdjęcia itd. Nieraz ulotki, ale na zwykłym papierze, po 100-300 szt na raz. Przekonuje mnie raczej laserówka. Atramentówki miałem 4 ;) Ostatnio na praktykach się przekonałem że atramentówki potrafią być wredne. Nie ma któregoś koloru- nie wydrukujesz. Do tego mała wydajność tuszy. W mojej, co trochę zasychały dysze, trzeba było czyścić.
Rozmiar mi nie przeszkadza, miejsca mam w pokoju dużo :P

Kyle
12-07-2014, 23:45
Już wyjaśniam. ;)
Nieraz ulotki, ale na zwykłym papierze, po 100-300 szt na raz.... zdecydowanie laserówka. Przy takiej ilości na mojej atramentówce, to chyba bym się pochlastał jakbym miał drukować (nie wiem czy dzień by wystarczył na wydruk 300 szt w max jakości przy atramentówce ... 15 godzin by może wystarczyło, zakładając że tusz się w którymś pojemniku nie skończy, czyli w praktyce mało prawdopodobne).

001bogdan
25-10-2016, 11:47
Atramentówka ze stałym zasilaniem w tusz

2pompony
25-10-2016, 12:22
Ciekawy jestem ile jeszcze padnie odpowiedzi że atramentówka: taka, inna, z innym zasilaniem, i tak dalej - skoro pytający ósmy raz mówi, że chce kupić laser, tym bardziej, że miał już 4 atramenty...

!AGresT
25-10-2016, 12:26
I zadał pytanie ponad dwa lata temu.

2pompony
25-10-2016, 12:33
:)

Byłem (jestem) ciekaw, ile osób czyta i rozumie o co się pyta, a ile odpowiada na pytania, które słyszą wypowiadane przez głosy w swoich głowach...

JA06
25-10-2016, 12:38
To jakiś bot. Poleciał po wielu wątkach.

gokyori
08-11-2016, 20:51
od sześciu lat mam HP. nie powiem żeby był genialny (zdecydowanie lepszy jest Canon, pracuję z nim w biurze). ale co do polityki cenowej nie podpowiem, bo jestem nie na czasie :]