Zobacz pełną wersję : Ogrzewanie domku letniskowego
<| MICHAŁ |>
07-07-2014, 20:15
Na tym forum zadaje się tak wiele pytań nie związanych z fotografią, że jedno więcej nie zrobi chyba różnicy.
Moje pytanie jest związane z ogrzewaniem domku letniskowego.
W czym rzecz?
W przyszłym roku chciałbym zacząć budować domek - nic wielkiego - niecałe 60m - parter + poddasze na którym mają być 3 maleńkie sypialnie. Wygląda to mniej więcej tak (http://www.e-projekty.pl/projekt,6081131,dom-jednorodzinny-bez-garazu-projekt-domu-orlean-2-letniskowy)
Dom będzie stawiany w technologii "niedrewnianej" - jeszcze nie wymyśliłem z czego, będzie ocieplony.
Moje wątpliwości dotyczą sezonu zimowego. Obawiam się znacznego przemarzania ścian - wtedy domek nie będzie ogrzewany. Czy takie przemarzanie ścian mu nie zaszkodzi? Czy ściany po zimowych przemarzaniach nie zaczną znacznie chłonąć wilgoci, co w rezultacie może doprowadzić do powstawania grzyba i niszczenia wykończenia, czy też "sprzętów".
Czy taki domek nie powinien być w zimę dogrzewany? W tym przypadku w grę wchodzi jedynie prąd... może jakaś mata grzejna z termostatem ustawionym na najniższą możliwą dodatnią temperaturę (nie wiem czy termostat pozwoli na ustawienie na przykład +2^C).
Czy jest jakiś system zdalnego włączania ogrzewania elektrycznego?
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w takim temacie?
Z normalnym domem jest jakby prościej - człowiek mieszka i ogrzewa....
Już zaczynam zbierać "wiedzę" wcześniej, aby już na etapie budowy pewne rzeczy instalować i wprowadzać w zycie
z góry dzięki!
Za prad zaplacisz kupe kasy. zwlaszcza, gdy bedziesz ogrzewac dom w ktorym nie ma zadnych domownikow.
najwazniejsze w Twoim przypadku jest swietne zaizolowanie termiczne - tak zeby nagrzany dom baaardzo dlugo trzymal temperature. wspominam o tym dlatego, ze podczas budowy koszt takiej izolacji bedzie niewspolniernie mniejszy od pozniejszych rachunkow za ogrzewanie, wiec warto to zrobic.
nie wiem jakie masz plany wobec tego domku - jak intensywnie bedzie uzywany, ile kasy mozesz na niego przeznaczyc, jak odlegly on jest od Twojego miejsca zamieszkania itd., ale ja bym sie zastanowil nad pompa ciepla powietrze-woda. minusem jest koszt instalacji i pompy a zaleta calkowita bezobslugowosc takiego rozwiazania. jest to z pewnoscia droga zabawa (na poczatku) i nie wiem czy w Twoim wypadku bedzie miec sens.
Jak ma byc po kosztach na etapie budowy to grzanie pradem i swietnie ocieplony budynek.
<| MICHAŁ |>
08-07-2014, 13:49
dzięki za odpowiedź
dom bedzie prawdopodobnie z silikatów, ewentualnie keramzytobetonu, ocieplony tak jak ten w którym mieszkam - czyli 15cm styropian grafitowy na ściany, poddasze rockwool 2x15cm na krzyż, chudziak styrodurem 10cm + fundament tez styrodurem, tyle, ze 8-10cm. Jesli postanowie zrobić maty grzejne, to z pewnoscia bedzie gres ze wzgledu na swietna pojemność cieplną - robi sie kaloryfer o powierzchni 30m - niewiele go trzeba grzac, a w domku powinno byc cieplo. Okna postaramy się zrobić dwuszybowe, no chyba, ze uda się tanio kupić trzyszybowe.
domek bedzie stal 200km od mojego miejsca zamieszkania - pewnie bedziemy wpadac na weekendy, ale pewnie tez nie na wszystkie.
takie są załozenia i wiem, ze kasa wydana na ogrzewanie szybko się zwraca.... a kasy nie chce wywalic za duzo, dlatego praktycznie cale wykonczenie bedziemy robic sami we wlasnym zakresie.
domek bedzie stal 200km od mojego miejsca zamieszkania - pewnie bedziemy wpadac na weekendy, ale pewnie tez nie na wszystkie.
Jak znam życie, a znam, bo mieszkam w miejscu, gdzie wielu ludzi ma swoje domki weekendowe, to będziecie wpadać znacznie rzadziej :). Ale jak masz znajomych to możesz ich "osadzać" w domku jak najczęściej.
Na tak ocieplony dom to tylko elektryka - jakieś rozwiązanie antyzamarzaniowe. No i wentylacja musi być dobra, zwłaszcza jak w tygodniu będzie pusty.
Wentylacja jest bardzo ważna. A najlepiej rekuperacja.
ale ja bym sie zastanowil nad pompa ciepla powietrze-woda. minusem jest koszt instalacji i pompy a zaleta calkowita bezobslugowosc takiego rozwiazania. jest to z pewnoscia droga zabawa (na poczatku) i nie wiem czy w Twoim wypadku bedzie miec sens.
Te wszystkie "cudowne" i "bezobsługowe" pompy wymagają energii elektrycznej do ich napędu. Chyba lepiej nie iść w koszty z taką (pseudo)technologią, lecz od razu nastawić się na grzanie prądem. Przy dobrze ocieplonym budynku koszt ogrzania do, powiedzmy +5 stopni, nie będzie wielki.
<| MICHAŁ |>
08-07-2014, 17:28
Z początku pewnie będziemy jeżdzić bardzo często - pewnie tak często jak jezdzimy teraz, tyle, ze teraz to mały poośrodkowy domek - szkielet z zewnątrz obity deseczkami, a od srodka kartongipsem. Budować się muszę, bo mam pozwolenie na budowę. Drugiego już nie dostanę ze względu na ochronę środowiska.
W planach nowy domek ma zarabiać na siebie - z początku na znajomych, a później na znajomych tych znajomych i tak dalej. On ma zarobić na następną działkę gdzieś w górach.
Jeśli chodzi o pompę ciepła i rekuperację, to cholernie droga sprawa. U mnie w domu wszystko jest przygotowane pod rekuperację, ale wyceny rzędu 25K szybko ostudziły zapał - poczekam aż technologia będzie nieco bardziej przystępna.
Mądra rzecz z zarabianiem domku, całkiem, całkiem.
Ale koniecznie musi byc nie z drewna?
No i kominek z salonu z rozprowadzeniem na cały domek. Koszta będą niskie, kominek się zawsze podoba, a jak się chałupa shajcuje przypadkiem to będzie na co złożyc.
No i kominek z salonu z rozprowadzeniem na cały domek. Koszta będą niskie, kominek się zawsze podoba, a jak się chałupa shajcuje przypadkiem to będzie na co złożyc.
Czy aby wiesz o co pytają?
Moje wątpliwości dotyczą sezonu zimowego. Obawiam się znacznego przemarzania ścian - wtedy domek nie będzie ogrzewany. Czy takie przemarzanie ścian mu nie zaszkodzi? Czy ściany po zimowych przemarzaniach nie zaczną znacznie chłonąć wilgoci, co w rezultacie może doprowadzić do powstawania grzyba i niszczenia wykończenia, czy też "sprzętów".
Czy taki domek nie powinien być w zimę dogrzewany? W tym przypadku w grę wchodzi jedynie prąd... może jakaś mata grzejna z termostatem ustawionym na najniższą możliwą dodatnią temperaturę (nie wiem czy termostat pozwoli na ustawienie na przykład +2^C).
Czy jest jakiś system zdalnego włączania ogrzewania elektrycznego?
prąd i tylko prąd
co do pozostałych pytań - dziś są rozwiązania umożliwiające otrzymanie zarządzania ogrzewaniem przez telefon czy internet. nie ma problemu ustawić np +3 stopnie, nie ma problemu otrzymać np raz na dobę sms z temperaturą panującą w środku, można też zdalnie np dzień przed przyjazdem podnieść temperaturę, żeby wejść do ciepłego domku.
możliwości są setki, pogooglaj trochę
Czy aby wiesz o co pytają?
Luźna dygresja, czytaj z większym zrozumieniem dla ludzi.
prąd i tylko prąd
co do pozostałych pytań - dziś są rozwiązania umożliwiające otrzymanie zarządzania ogrzewaniem przez telefon czy internet. nie ma problemu ustawić np +3 stopnie, nie ma problemu otrzymać np raz na dobę sms z temperaturą panującą w środku, można też zdalnie np dzień przed przyjazdem podnieść temperaturę, żeby wejść do ciepłego domku.
możliwości są setki, pogooglaj trochę
Super rozwiązanie, polecam, znajomi tak mają. Działa już parę lat. Bezproblemowo.
<| MICHAŁ |>
09-07-2014, 09:30
pogrzebałem nieco w necie - może komuś sie przyda:
http://www.telekontrola.pl/telepower.html
http://www.progstar.com.pl/index.php?go=0250
http://www.isocket.pl/examples/
http://domnasms.pl/
http://www.mtsw.eu/products/inteligentny-zdalny-wlacznik-gsm
login_87
15-07-2014, 11:53
Rodzice mają domek letniskowy. Domek ma juz z 30-40 lat. Jedyne ogrzewanie to otwarty kominek. Jeździmy tam od kwietnia do października, a na zimę spuszczamy wodę aby nie zamarzła w rurach. Domek murowany z zewnatrz obłożony otoczakiem w środku płazy. Nie ma problemów z wilgocia itp.
No właśnie, skąd ten pęd żeby ocieplać i ogrzewać budynek, który nie będzie użytkowany zimą?
Sam mam nieogrzewany budynek gospodarczy z pustaka pianobetonowego. Otynkowany tylko, bez żadnego ocieplenia. Żadnych problemów z wilgocią ani sprzętami, które są wewnątrz. Rzecz jasna zimą w środku temperatura spada poniżej zera.
Co rok jeżdżę do domku letniskowego. Konstrukcja drewniana szkieletowa, poza tym żadnego szczególnego ocieplenia. Jedyne ogrzewanie to kominek odpalany w razie potrzeby jesienią. Zimą wyzamykane toto na cztery spusty. Również żadnych problemów.
Ale po co zamykać na zimę i nie przyjeżdżać? W mieszkaniu zostawać?
To po co mieć domek?
Ocieplony szybciej się da nagrzać.
A nie lepiej normalny kominek z rozprowadzeniem grawitacyjnym ciepła, trochę drewna i kilka złotych okolicznemu gospodarzowi żeby z raz w tygodniu przepalił i ewentualnie przewietrzył? Instalacja tania w budowie i eksploatacji a dodatkowo okoliczne oko na domek wpływa dobrze na jego bezpieczeństwo.
Nie wiem ile teraz kosztuje zdalny zterownok ogrzewania ake jakiś czas temu jak patrzyłem to za niego mialbym rok dogladania domku z koszeniem trawy i drewnem do kominka.
<| MICHAŁ |>
21-07-2014, 14:56
czesc,
odniose sie do powyższych wpisów :)
po pierwsze - do domku mam zamiar przyjezdzac o roznych porach roku - okolica jest swietna - jezioro, kilometrami ciągną się lasy w których żyją wilki, rysie i kupa innego zwierza - nawet w sezonie jest cicho i spokojnie - sąsiednie budynki pobudowali ludzie, ktorzy niespecjalnie rwą sie do imprezowania. Po sezonie wakacyjnym jest juz zupelnie cicho - nic sie nie dzieje. siwetne miejsce, aby sie wyciszyc i polazic po lesie.
domek stoi na terenie bylego osrodka wypoczynkowego, ktory podzielono na dzialki. Mamy tam wspolna ochronę, na ktora placimy co miesiac niewilkie pieniadze, ale za to jest ochrona 24h, calosc jest zamykana.
Nie chce za bardzo wykorzystywac ich do prywaty (inni ludzie moga miec jakies "ale", ze zamiast pilnwac terenu i ich dobytku zajmują sie robieniem "boków"), ale w sumie to jest calkiem dobry pomysl. pare groszy co misiac za przepalanie w kominku moze okazac sie porownywalne cenowo (wliczajac koszt drewna) z ogrzewaniem elektrycznym.
Taki sterownik - najprostszy w sumie to raczej nie jest wysoki koszt - cennik jest tu http://www.progstar.com.pl/index.php?go=0250. Moze o czyms nie wiem, ale cena nie rzuca na kolana...