Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wernisaż wystawy i premiera filmu

jchyra
07-07-2014, 19:30
Zapraszam na wernisaż wystawy i premierę filmu "Wspólne gniazdo". Już za tydzień 15 lipca o godzinie 18:00 w Białostockim Ośrodku Kultury (ul. Legionowa 5) rozpocznie się święto orlika i wszystkich tych, którzy przez pięć lat działali we wspólnej sprawie. Sprawie czynnej ochrony orlika krzykliwego.

Realizowaliśmy ten film z Romkiem Wasilukiem przez kilka lat, Projekt ochrony orlika krzykliwego na wybranych obszarach Natura 2000 trwał lat pięć. Mam szczerą nadzieję, że film spodoba się. I że wystawa również przyczyni się do poznania zwyczajów tego niezwykłego drapieżcy. Liczymy, że udało się oddać ducha jaki towarzyszył realizacji wspólnej sprawy.

http://www.facebook.com/wspolnegniazdo
Szczegóły wkrótce

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/840/l6lg.jpg/)

Rafix84
08-07-2014, 08:45
Świetna sprawa. Czy film jeszcze gdzieś będzie można obejrzeć?

jchyra
08-07-2014, 11:26
Tego nie wiem. Z emisją w telewizji może być kłopot, a po zakończeniu projektu w grudniu tego roku, nie wiem czy ktoś ze strony producenta i głównego beneficjenta projektu Life+ będzie miał głowę myśleć o filmie i jego pokazach. Z tego co wiem we wrześniu jest planowany pokaz w Białowieży na konferencji, ale czy wstęp będzie wolny - nie wiem. Wiem, że na 100% film zawiśnie w necie, ale mały ekran to nie to...

Rafix84
08-07-2014, 12:27
Zawsze można wyświetlić go na TV dzięki współczesnej technice a to prawie jak w kinie:) już się nie moge doczekać...

daplo
08-07-2014, 14:36
bedzie to wielka szkoda i jednak torche zmarnowany czas jak film nie trafi do szerszego grona - uwazam ze pomysl udostepniania go w sieci nie do konca jest dobry - powinien byc platny by zarobione z niego pieniadze przeznaczyc na rozne cele - amortyzacje sprzetu , orlika krzykliwego itd

Rafix84
08-07-2014, 14:49
może np udało by się go wydać na dvd?
Jestem na przykład pod ogromnym wrażeniem dokumentu fabularyzowanego ,,Saga prastarej puszczy'' Państwa Walencików, odkryłem tą serie przypadkiem i powiem że nie spodziewałem się że aż tak mi się spodoba. Jestem pewny że film na dvd znalazłby sporą grupę fanów.

daplo
08-07-2014, 15:40
Saga prastarej puszczy jest kalasą samą dla siebie - zdobywca kliku prestiżowych nagród, ostatnio na rodzimym rynku ukazała sie pozycja "wilcze góry" - no coż nie powala na kolana, ale i tak każdy film o rodzimej przyrodzie ogladam z wielka przyjemnoscia - a naprawde 5 lat pracy czasu poswiecenia i sprzetu szkoda na kilka projekcji - chetnych do kupienia takich filmow jest napewno mniej niż sciagajacych nowosci kina, ale są, sam sie do nich zaliczam :)

Rafix84
08-07-2014, 19:06
Wiem że wśród moich przyjaciół taki film szybko by się sprzedał a osób takich jak ja jest więcej:)
Mam cichą nadzieję że film obejrzę na dvd, będę śledził jego losy.

jchyra
08-07-2014, 22:47
Nie wiem tylko czy za film wyprodukowany za unijne środki Life+ można pobierać jakiekolwiek opłaty.

Rafix84
09-07-2014, 05:14
Nawet jeśli pieniądze by poszły na jakiś unijny program ochrony przyrody? Wg mnie to by było jak najbardziej w porządku.