PDA

Zobacz pełną wersję : Zacinające się pokrętło funkcyjne d700

tomtytus
07-07-2014, 10:03
Witam.

Jak w temacie, mam problem z zacinającym się kółkiem funkcyjnym w d700 - chodzi o pokrętło znajdujące się pod kciukiem (na tylnej ściance aparatu).
Kiedyś zdarzyło mi się to raz, w ostatnim czasie jednak zdarza się to coraz częściej: pokrętło nie reaguje. Po kilku chwilach jednak zaczyna działać i działa bez żadnych problemów.
Nie stwierdziłem, aby przedmuchiwanie lub kręcenie pokrętłem z większym naciskiem cokolwiek zmieniało...

Czy mieliście podobny problem?

Miałem kiedyś awarię spustu migawki w d70s ale wartość aparatu jest na tyle mała, że postanowiłem sam się za to zabrać: kupiłem alkohol izopropylowy w spray'u, kilka razy zaaplikowałem w szczeliny wokół spustu i problem się rozwiązał.

Czy warto ryzykować i dokonać takiego zabiegu w przypadku pokrętła funkcyjnego w d700?

Pozdrawiam, Tomek.

tomtytus
07-07-2014, 14:56
...mały update: dzwoniłem do serwisu i uzyskałem informację, że prawdopodobnie czyszczenie nie pomoże: pokrętło znajduje się na jakiejś nadrukowanej płytce/taśmie, która prawdopodobnie się przetarła i trzeba będzie ją wymienić. Ale nie wiem, czy dobrze się zrozumieliśmy, skoro pokrętło przeważnie działa normalnie a tylko czasami (coraz częściej) nie reaguje na obroty.

Szacowany koszt to minimum 500-600zł, termin: 10 dni roboczych.

Obelix
07-07-2014, 15:13
Pokrętło zbudowane jest z trzech kontaktów, które przyłączone są taśmą do reszty elektroniki. Kontakty te ślizgają się po płytce drukowanej przykręconej do pokrętła. Wytarcie tego elementu praktycznie nie wchodzi w grę, jeśli już to zaśniedzenie/zatłuszczenie kontaktów. Czyszczenie jak najbardziej może wystarczyć. Nikon praktycznie w każdym modelu stosuje te same pokrętła, płytki i kontakty.
Lać do środka izopropanol to ryzyk - można zalać elektronikę i wówczas koszta wzrosną niewspółmiernie.
A podana cena za naprawę trochę spora...

tomtytus
02-02-2015, 22:25
Lekko odkopuję temat: czy możecie polecić jakiś serwis w Warszawie, któremu warto powierzyć aparat w związku z zacinającym się kółkiem?

fotoon
02-02-2015, 22:37
Nie mam pojęcia, jak się dobrać do tego kółka, ale sugerowałbym się dopytać, czy nie trzeba otworzyć korpusu, bo wiąże się to z rozszczelnieniem i wymianą gum. Wtedy cena nie jest tak absurdalnie wysoka..

tomtytus
02-02-2015, 22:40
To chyba jedyna metoda, żeby się do niego dostać - tak przynajmniej powiedzieli w serwisie...

nikoniarz
02-02-2015, 22:58
Niespełna rok temu miałem problem z ciężko działającym przełącznikiem 0n/0ff/led w D300. Spryskałem kilkukrotnie takim czymś:

http://www.kvc.com.my/Images/UploadedFiles/Kvcsb/product/L/crc-20723.jpg
źródło (http://www.kvc.com.my/Images/UploadedFiles/Kvcsb/product/L/crc-20723.jpg)
Problem minął, chyba bezpowrotnie póki co. Nie zachęcam, nie odradzam. Wybór jest tylko Twój.

adriansocho
02-02-2015, 23:23
Czy dobrze widzę, że to preparat do czyszczenia głowic w magnetowidach? Ja też mam problem z przełącznikiem w D7k, spróbowałbym jeśli polecasz.

nikoniarz
02-02-2015, 23:34
Tak, to jest preparat do czyszczenia głowic. Co do polecania to napisałem wyżej- nie zachęcam, nie odradzam. Mnie pomogło. A co się teraz dzieje z aparatem w środku to nie wiem :D

tomtytus
03-02-2015, 09:54
Niespełna rok temu miałem problem z ciężko działającym przełącznikiem 0n/0ff/led w D300. Spryskałem kilkukrotnie takim czymś...Problem minął, chyba bezpowrotnie póki co. Nie zachęcam, nie odradzam. Wybór jest tylko Twój.

Ja też miałem problem ze spustem migawki w d70s - jak pisałem powyżej…i też sobie poradziłem podobnym specyfikiem.
Ale w przypadku d700 trochę jednak się obawiam...

wasilewk
03-02-2015, 11:04
Lekko odkopuję temat: czy możecie polecić jakiś serwis w Warszawie, któremu warto powierzyć aparat w związku z zacinającym się kółkiem?

Jednak Łopuszańska jest bezkonkurencyjna. Trzeba się tylko zabezpieczyć (przy oddawaniu na protokole przyjęcia musi być stan rzeczywisty aparatu oraz sugestie co do naprawy). Pogodziłbym kilka uszkodzeń w jednej naprawie (wymiana migawki, lewego pokrętła, bo i tak po jakimś czasie pęknie, itp. - jedno rozszczelnienie). Podczas odbioru po naprawie najlepiej gdyby ten sam pracownik, który go przyjmował, teraz oddawał aparat - porównał stan z protokołem. Dobrze jest też wiedzieć który technik go naprawiał.

Pzdr.

tomtytus
03-02-2015, 11:19
Czyli jednak serwis Nikona, rozumiem?

A co masz na myśli pisząc,*że lewe pokrętło i tak po jakimś czasie pęknie?
I czy masz na myśli lewe pokrętło tylne (czyli to, które u mnie szwankuje) czy przednie?
Co do wymiany migawki to może i masz rację - muszę sprawdzić przebieg.

wasilewk
03-02-2015, 11:26
Czyli jednak serwis Nikona, rozumiem?

A co masz na myśli pisząc,*że lewe pokrętło i tak po jakimś czasie pęknie?
...

W D700 jest wadliwie odlane z plastiku lewe pokrętło (nie we wszystkich sztukach) - "WB - Qual - ISO" i z niewiadomych przyczyn potrafi pęknąć, choć działa nadal poprawnie.

Pzdr.