Zobacz pełną wersję : brak możliwości wyboru punktu AF. nikon D7000
Zgubiłem możliwość wyboru punktu AF okrągłym joystickiem i nie wiem, czy dopadła mnie usterka, czy zablokowalem tą funkcję. Do dyspozycji mam tylko centralne pole. Resetowałem do ustawieńfabrycznych i bez zmian. Macie jakieś sugestie?
Nikon D7000
Poszukaj czegoś takiego:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.kenrockwell.com/nikon/d90/users-guide/images/D3S_2751-lock.jpg)
D7000 - umkneło mi w poście
Czy ta blokada u Ciebie nie jest przestawiona na L, to jest blokada punktów AF.
Kurcze - dzięki, działa. Oj muszę odświeżyć sobie instrukcję.
Wyrwiząb
07-07-2014, 08:25
Czy ta blokada u Ciebie nie jest przestawiona na L, to jest blokada punktów AF.
A po co właściwie jest ta blokada, w d80 też miałem. Nigdy przypadkowo nie zmieniłem sobie pola, nie widzę sensu. W jakich okolicznościach ją wykorzystujecie?
Sens ma, docenisz ją (tę blokadę) jak kiedyś weźmiesz do ręki któryś z serii D.... Ja w swoim D5100 bez przerwy muszę pilnować pola AF, bo ciągle mam go przestawionego na prawo. Po prostu jest zbyt blisko kciuka i przypadkowo go przestawiam. Dał bym "fortunę" za taki przełącznik.
A po co właściwie jest ta blokada, w d80 też miałem. Nigdy przypadkowo nie zmieniłem sobie pola, nie widzę sensu. W jakich okolicznościach ją wykorzystujecie?
Mam to samo. Jedyna kontrolka, której chyba nigdy nie użyłem. Nigdy też nie czytałem/słyszałem o żadnych technikach, które by bazowały na użyciu tego przełącznika.
Bo pozwala zablokować obszar w którym szukasz ostrości i bardzo sie przydaje jak komuś to potrzebne. Po prostu jak skopiesz sobie zdjęcie z powodu tego, że ci pole wyboru lata to zrozumiez po co ci to :)
A i dla jasności blokada działa równiez w trybie liveview:D
Sens ma, docenisz ją (tę blokadę) jak kiedyś weźmiesz do ręki któryś z serii D.... Ja w swoim D5100 bez przerwy muszę pilnować pola AF, bo ciągle mam go przestawionego na prawo. Po prostu jest zbyt blisko kciuka i przypadkowo go przestawiam. Dał bym "fortunę" za taki przełącznik.
D5100, D3100 ma jeszcze inną wadę, jeśli pole się przestawi nie wiemy o tym dopóki nie naciśniemy spustu do połowy, aktywne pole w wizjerze nie jest wyświetlane tylko podświetlane.
W D90 nigdy nie korzystam z blokady i nie przestawia mi się przypadkowo, w D5100 często się przestawi z powodu bliskości dżojstika, celuje środkowym a mam aktywne pole boczne.